0
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
180 ezer háztartás maradt áram nélkül
2013-11-17 18:01:00
Közel 180 ezer háztartás maradt áram nélkül vasárnap Norvégiában, Svédországban és Finnországban, miután a Hilde szélvihar szombat éjjel végigsöpört a Skandináv-félszigeten. Norvégiában mintegy 40 ezer háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás a heves esõzések kísérte szélvihar miatt, amely az ország északi és középsõ partvidékén csapott le. Az esti órákban 22 ezer háztartásban még mindig nem volt áram. A tenger hullámainak magassága elérte a 13-15 métert is, a szél sebessége pedig elérte az óránkénti 180 kilométert. Több kerületben árvízriadót adtak ki. A földcsuszamlások, árvizek és fakidõlések miatt 57 út vált járhatatlanná, közöttük több gyorsforgalmi út. Svédországban 35 ezer, Finnországban pedig közel 120 ezer otthon maradt átmenetileg áram nélkül.
MTI
Ilyen híreket kellene a kétkedõknek is megmutatni... no édesapám, mit csinálnál ilyen esetben, a pislogáson kívül?
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 83 |
Az ilyen esetekre szokták azt mondani, hogy itt ilyen sosem lesz...
-itt nem lesz hosszabb áramszünet
-itt nem lesz természeti katasztrófa
-itt nem lesz olyan hogy nem tudod felvenni a bankból a pénzed
-itt nem lesz a boltokban élelmiszerhiány
-itt nem lesz zavargás, fosztogatás
stb.
| Thumbs Up |
Ilyenkor húzom be a féket és fordulok is tõle 180°-t.
Utána mindig lelkiismeret furdalásom van pedig, mert neki is vannak szerettei, akik majd kétségbeesve fognak rá nézni...
Viszont ha olyanra pazarlod az infókat aki úgyis hajthatatlan, akkor inkább 2 érdeklõdõt találj meg ez idõ alatt...
Az ilyen kétkedõket a leghamarabb ott kell hagyni! Egyrészt mert kár rájuk az idõ. Másrészt pedig a megfelelõen kétségbe esett pillanatukban, eszükbe fog jutni hogy te mondtál olyan felkészülõs dolgokat! És kopogtatni fognak az ajtódon, aztán dörömbölni, utána pedig.......
Nem jó támadási felületet adni a zombiknak.
Én úgy szoktam csinálni, ha nem vevõ rá az illetõ elsõ két mondat után, akkor nála befejeztem.
Alapvetõ szemlélet váltás szükséges..próbáljuk az elektromosság hiányát pótolni(napelem,zseblámpa.aggregátor,stb),érde kes lenne elgondolkodni,hogy nem kell! egyáltalán nem kell! csomó pénzt,kütyüt,súlyt spórol az ember ha nem foglalkozik az elektromosság semmilyen formájával...persze csak túlélõ üzemmódban
Amúgy igen én is ezen a vonalon mozgok meg lehet lenni nélküle túlélõ helyzetben. Mondjuk a zseblámpa/fejlámpa jól tud jönni, de ezeket is ésszel kell használni. Én személy szerint csak a legfontosabb helyzetekben használom, és a társaimra is rászólok hogy nem kéne annyit használni, mert egyszer elemet pocsékolnak, pl amikor este tûznél eszi a konzervét fejlámpát használ az evéshez amikor a tûz fényt ad, igaz mivel lentrõl jön a fény ezért magába a konzervbe nem világít, de ne mondja már nekem valaki hogy mellé tenné a kanalat, mert érdekes módon én tudok kevés fénynél akár sötétben is enni. Akkor ott az éjszakai menet nálunk konkrétan meg van tiltva a lámpa használat, egyszer ellenséges területen gyorsan kiszúrnának másszor megint csak elempazarlás, maximum néha a tájékozódás elõsegítése érdekében fel lehet kapcsolni. Egyszóval minimalizálni kell az energia felhasználást. A fejlámpám kibírt egy elemmel majdnem 3 évet, pedig voltam jó párszor terepen, csak alapból a vörös vagy zöld fényt használom ami kevesebbet fogyaszt.
Gyorben egesz Marcalvaros 1-ben eppen nincs villany.
Last edited by mossberg-operator; 12-24-2013 at 02:27 AM.
| Thumbs Up |
A "civilizált" ember életét könnyebbé tette az elektromosság, de ez lett így a legsebezhetõbb pontja is, vagyis akár a veszte is.
Ha le tudunk szokni róla, vagy nem tesszük számunkra nélkülözhetetlenné, akkor nagy az esélyünk, hogy a "világvége" után életbe maradjunk és a gyerekeink is megéljék az öregkort.