Oldala 6 of 48 ElsõElsõ ... 4567816 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 51 to 60 of 474

Topic: Rádiók, Walkie-Talkie-k, adóvevõk, kommunikáció

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    Ok, jól sejtettem a dolgot.

Tehát:

A "csatorna módnál" fontos, hogy a felsõ és az alsó számsor mindkét rádión megegyezzen. 21 csatorna van mindkettõn. A kék "A/B" gombbal lehet kijelölni a felsõ és az alsó számsort. A felfelé és a lefelé nyilakkal lehet a számsort megváltoztatni. Mikor a számsort a nyilakkal változtatjuk, akkor az akkumlátor jelzés alatti szám is változik. (Mert azok a számok jelzik a beállított csatornák számait.) Ha a "csatorna módban" ugyanaz a számsor mind a két rádión, akkor a két adóvevõ kommunikál egymással.

Beállítottam, mûködik. Hallom a hangom.

(Nem lehet hogy frequencia módhoz kell egy átjátszótorony vagy valami egyéb eszköz?)
    Örülök, hogy mûködik!

De a két számsornak nincs sok köze egymáshoz. Ez a rádió két frekvenciát figyel egyszerre (A és B), ezért van rajta egyszerre két frekvencia. De egy idõben csak az egyiken tud adni. Az az aktív csatorna, amelyiknek a frekvenciája elõtt a kis háromszög látszik.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!

(Nem lehet hogy frequencia módhoz kell egy átjátszótorony vagy valami egyéb eszköz?)
    Nem, nem szükséges. Frekvencia módban bármilyen, a rádió számára elérhetõ frekvenciát beállíthatsz, csatorna módban pedig az elmentett frekvenciák közül választhatsz. Mobilos analógia: dialpad (frekvencia) módban bármilyen telefonszámot beüthetsz, telefonkönyv (csatorna) módban csak a korábban elmentettek közül válogathatsz.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    61
    Thumbs Up
    Received: 1,005
    Given: 1,021

0 Not allowed!
    Másik kérdés:

Mivel úgy tűnik hogy ezek nem titkosított csatornák, akkor ezek szerint ha valaki X kilóméteren belül rádiózik, azt be lehet ezzel fogni? Emlékszem hogy az még a 25 évvel ezelőtti piacos adó-vevővel is működött, úgyhogy gondolom hogy ezzel is működhet. Esetleg van valami automata scanner rajta, ami megtalálja az adásokat?

Illetve úgy tudom hogy van valami HAM üzemmód is, ami viszont engedélyköteles. Arról mit érdemes tudni? Véletlenül nem lehet arra kapcsolni? (Csak hogy tudjam hogy mire ügyeljek.) Az Amazon termék-kérdéseknél volt valami ilyesmi, amire az volt a válasz hogy "ez a rádió tudja a HAM adást, de szükséges hozzá speciális HAM engedély".

Ha csak simán csatorna módban van a rádió, akkor teljesen legális és nem lehet véletlenül se engedélyköteles dologra kapcsolni?

(Tudom, amatőr kérdések, de csak úgy tanulhatok, ha kérdezek.)

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Másik kérdés:

Mivel úgy tûnik hogy ezek nem titkosított csatornák, akkor ezek szerint ha valaki X kilóméteren belül rádiózik, azt be lehet ezzel fogni? Emlékszem hogy az még a 25 évvel ezelõtti piacos adó-vevõvel is mûködött, úgyhogy gondolom hogy ezzel is mûködhet. Esetleg van valami automata scanner rajta, ami megtalálja az adásokat?

Illetve úgy tudom hogy van valami HAM üzemmód is, ami viszont engedélyköteles. Arról mit érdemes tudni? Véletlenül nem lehet arra kapcsolni? (Csak hogy tudjam hogy mire ügyeljek.) Az Amazon termék-kérdéseknél volt valami ilyesmi, amire az volt a válasz hogy "ez a rádió tudja a HAM adást, de szükséges hozzá speciális HAM engedély".

Ha csak simán csatorna módban van a rádió, akkor teljesen legális és nem lehet véletlenül se engedélyköteles dologra kapcsolni?

(Tudom, amatõr kérdések, de csak úgy tanulhatok, ha kérdezek.)
    Nem vagyok tisztában az amerikai szabályokkal, de ha csak a PMR frekvenciákat használod, akkor nem érhet túl nagy baj.

A rádió frekvenciatartományban is használható, VHF: 136MHz-174MHz és UHF: 400MHz-480MHz. Ezek engedélykötelesek.
    A PMR446 446,000MHz-446,100MHz között nem engedélyköteles. De csak ha 0,5W adóteljesítményt használsz és a rádiód fix antennával rendelkezik (és még más is van, de az most lényegtelen). Ebbõl is látszik, hogy a legalitás határán mozog a rádió, mert 4-5W adóteljesítménye van és cserélhetõ az antennája. Magyarországon ezért még nem kötekednek, ha nem tiltott tartományban forgalmazol.

A rádió alkalmas scannelésre, mind frekvencia, mind csatorna módban. A * gomb nyomva tartásával tudod bekapcsolni. Frekvenciamódban a megadott lépésközzel pásztázza a frekvenciákat (2,5kHz/5kHz/6,25kHz/10kHz/12,5kHz/25kHz. Beállítható a menüben, az 1 pont alatt (STEP). Csatorna módban pedig léptet az elmentett csatornák között.

A csatorna mód nem véd meg a törvénysértéstõl, mert bármelyik frekvenciát el lehet menteni csatornaként.

Senior Member fixy007's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2013
    Lakhely
    J-N-SZ megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Másik kérdés:

Mivel úgy tûnik hogy ezek nem titkosított csatornák, akkor ezek szerint ha valaki X kilóméteren belül rádiózik, azt be lehet ezzel fogni? Emlékszem hogy az még a 25 évvel ezelõtti piacos adó-vevõvel is mûködött, úgyhogy gondolom hogy ezzel is mûködhet. Esetleg van valami automata scanner rajta, ami megtalálja az adásokat?

(Tudom, amatõr kérdések, de csak úgy tanulhatok, ha kérdezek.)
    Nem titkosított ezért a vételi körzetben hallani fogod az adásokat. Van rajta scanner, most fejbõl nem tudom melyik gomb, de a leírásban megtalálod. De mivel a teljes sáv átszkennelése elég sok idõ, érdemesebb az interneten frekvenciákat kikeresni, vagy legalább körülbelül tudni hogy mit és hol keress.
    HAM:ezeken a sávokon csak engedéllyel és hívójellel lehet forgalmazni, de hallgatni õket teljesen legális. Ergo ha a PTT gombot nem nyomod meg és nem forgalmazol, bárkit legálisan nyugodtan hallgathatsz.
    Nem nagyon tudok angolul, de neked valami hasonlót kellene keresni a neten:
    http://www.artscipub.com/repeaters/
    Amatõr átjátszókon nem forgalmazhatsz, de mivel ezek álltalában jó pozicíóban vannak, tornyok dombtetõk, messzirõl lehet õket hallgatni. Kikeresed a hozzád közel lévõ átjátszókat, beállítod a frekit és tudod õket hallgatni. Sokszor érdemes, nagyon sok hasznos infó megy rajta:friss idõjárás rádiós beszélgetések!

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A PMR446-ot felejtsd el. Az csak Európára vonatkozik Ez vonatkozik rád:

FMR (Licence free band) Csak az USA-ban engedélyezett!

CH1 - 462.5625
    CH2 - 462.5875
    CH3 - 462.6125
    CH4 - 462.6375
    CH5 - 462.6625
    CH6 - 462.6875
    CH7 - 462.7125
    CH8 - 467.5625
    CH9 - 467.5875
    CH10 - 467.6125
    CH11 - 467.6375
    CH12 - 467.6625
    CH13 - 467.6875
    CH14 - 467.7125

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    61
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Most látom egy másik fórumon. Ez HAM rádiónak minősül, így hallgatni lehet vele, de minden frekvencia engedélyköteles.

Egy mondatban összefoglalom:
    Megvettem, de nem fogom használni.

Jól becsomagolom és elfér majd a doboz a szekrényben. Befektetés. Ezüstöt is akarok venni, azt is befektetés lesz és az is a szekrény mélyére kerül majd. Végül is mindegy. Olcsó volt, tehát befektetésnek jó. Ennyi.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Most látom egy másik fórumon. Ez HAM rádiónak minõsül, így hallgatni lehet vele, de minden frekvencia engedélyköteles.

Egy mondatban összefoglalom:
    Megvettem, de nem fogom használni.

Jól becsomagolom és elfér majd a doboz a szekrényben. Befektetés. Ezüstöt is akarok venni, azt is befektetés lesz és az is a szekrény mélyére kerül majd. Végül is mindegy. Olcsó volt, tehát befektetésnek jó. Ennyi.
    Szerintem használd, gyakorolj vele. Lehetõleg csak otthon. Programozd fel az FMR frekvenciákat, hallgatózz! Ismerd meg kik rádióznak a környéken, mirõl beszélgetnek. Pár hét után után akár be is kapcsolódhatsz a beszélgetésekbe, ha úgy gondolod. Õk tudják a legpontosabban a szabályokat és azt, hogy mennyire veszik komolyan a hatóságok. A rádió egyik elõnye, hogy csak hosszas beméréssel lehet meghatározni az adás helyét.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    61
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nem kapcsolódhatok, törvény szabályozza, nem használhatom a rádiót adásra, csak vételre. A lényeg hogy tudom hogy működik és használhatnám.

Ami még észrevételem van a két rádióval kapcsolatban:
    - Az egyikbe beleszorult az akkumlátor. Nem hajlandó kijönni belőle, hiába nyomom le a biztosítózárat.
    - A másikból akkor is kiszehető az akkumlátor ha a biztosítózár nincs lenyomva.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nem kapcsolódhatok, törvény szabályozza, nem használhatom a rádiót adásra, csak vételre. A lényeg hogy tudom hogy mûködik és használhatnám.

Ami még észrevételem van a két rádióval kapcsolatban:
    - Az egyikbe beleszorult az akkumlátor. Nem hajlandó kijönni belõle, hiába nyomom le a biztosítózárat.
    - A másikból akkor is kiszehetõ az akkumlátor ha a biztosítózár nincs lenyomva.

Nem _szabad_ adásra használnod. De ha free frekvencián forgalmazol, akkor azt senki se mondja meg milyen rádióval teszed. Maximum a teljesítmény lesz gyanús, ha sokkal nagyobb lesz a rádiód hatótávja, mint a többieké.