0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Senkit nem fogok nyílt fórumon bátorítani arra, hogy a rádióját illegális frekvencián használja (ja, már megtettem, bocsi). Azt gondoltam, hogy a "sivatagi hegyimentõk" szervmegnevezés elég ironikus volt, és egyértelmûen látszódott: ez egy "tudd, hogy értsd" megfogalmazás.
Annyira nyilvános frekit, mint pl. a BKV, nem használnék vészhelyzetben. Túl sokan hallgatózhatnak. Senkinek nem kell arról tudni, hogy hova és kihez megyek, ott mit veszünk magunkhoz és merre távozunk.
Teljesen igazad van , egy vészhelyzetben úgyis túl sokan tapadnának a frekikre , okosan kell mindent csinálni, egy túlélési helyzetben nagyon észnél kell lenni mert a rádió lehet nagy segítség de okozhatja a vesztünket is. Azért különbséget kell tenni békés túlélési helyzetek mint pl, idõjárási katasztrófák,áramszünetek vagy agresszív túlélés pl éhinség ,háború stb... közt . Azt hiszem békeidõben a rádió szuper dolog , ha meg a bõrünkre vadásznak akkor meg kerülni kell a feltûnést az éterben is .
| Thumbs Up |
Nem volt cél a csesztetés, inkább a helyzetben lévõ ellentmondásra szerettem volna rávilagítani. Nyilván eredményez némi tudathasadást, hogy hozzászólásainkban próbálunk megfelelni a jelenleg fennálló társadalmi/törvényi elvárásoknak, miközben a nyilvánvalóan ezekkel szembe menetelõ
ezektõl alapjaiban eltérõ helyzetekrõl beszélgetünk.
Ha már freki választás, mert simán simlpexben nem kell egyetem ki scan-elni bárkit. A megoldások szerintem:
- virág nyelv. Írtam már, hogy jóapám rádiótechnikus volt egy megyei kapitányságon, még vastagon benne a Maros B korszakban.
Néha, úgy alakult, gyerekként belehalgathattam azokba a beszélgetésekbe amiket a kollégáival folytatott arról, hogy hétvégén
hová mennek horgászni és ki mit visz a bográcsba... mindezt úgy, hogy egy egész megye hallotta, és fogalma sem volt senkinek mirõl is beszélnek.
Nem kérdés, hogy azzal akivel megbeszélem a készleteim helyét rádión, azzal elõre megbeszéltük mikor milyen frekin beszélünk, és milyen változó idõszakonként változtatjuk azt.
- venni egy beépített duplexeres kézi rádiót, shift, alúlra 70 cm, felülre két méter, oszt scanneljé' öcsém.... ( idõvel azért sikerülhet neki, de ott is játtszik a az elõre egyeztetett idejú freki váltás
- digitális rádiózás..... kicsit zöld, kicsit savanyú, és nem is miénk, viszont hacsak nem valamelyik szolgálatnál dolgozol esélyed sincs hogy bele halgass más beszélgetésébe
Last edited by Salmo; 01-09-2014 at 10:22 PM.
| Thumbs Up |
Van olyan szoftver (pld: WinPSK), ami a PC (jelen esetben pld egy kis fogyasztású netbook) hangkártyáját használva, szöveget képes hanggá alakítani, a másik oldalon meg egy ugyanilyen páros vissza szöveggé.
Házilag fillérekbõl megfelelõ kábelt lehet készíteni hozzá ami automatikusan vezérli is a rádiót adás/vétel mód között.
A szöveget pedig egy netbookkal is le lehet úgy kódolni, hogy nem éri meg belátható idõn belül feltörni.
Prepperek használják is ezt a felállást USA-ban, csak õk az ottani hivatalos amatõr frekin ami kicsit arrébb van mint nálunk a PMR, (talán 20m-en?).
Találtam már PMR-es alkalmazására is videót youtube-on, érdemes lenne kipróbálni, alap helyzetben is egy 5W-os Baofeng-el sík terepen 5-8 kilométert simán át lehet rádiózni. Ismétlem kódoltan: aki belehallgat az csak "csicsergést" hall mint annak idején a modemes idõkben a mutter ha felvette a telefont![]()
Okés ez szép meg jó csak ehez már némi rádiótechnikai ismeret is kell az itt fórumozók magamat is beleértve csak alapszinten ismerik a rádiótechnikát . Tehát olyan eszközöket tudunk használni majd amihez nem kell semmi speckó elõképzettség. Walkie Talkie , urh rádió adó-vevõk, cb ezek amik rendelkezésre állnak bárkinek aki ilyenben gondolkozik .Inkább beszélek majd virágnyelven .
Last edited by Vietnamiveteran; 01-09-2014 at 09:43 PM.
| Thumbs Up |
Ha alapszinten ismered csak a rádiótechnikát, akkor képezd magad ebbõl is. nem kell sokat csak annyit hogy az alapszintnél kicsit jobb legyél.
Speckó elõképzettség az is ha valaki otthon készít egy nyilpuskát, vagy netán egy kést, vagy megnyúz egy állatot?
Hidd el 3 oldalon le lehet írni a PSK rádiózáshoz szükséges információkat, gyakorlatban pedig a jelenlegi pmr rádiód és a pc-d közé egy sima pld. fülhallgató/mikrofon kábel, a szoftverben meg van 10 gomb amit megtanulsz, és nagyjából kész is vagy.
Nem mágia ez, éppen olyan elsajátítható tudás mint a többi sokszáz fortély amit a prepperek igyekeznek megtanulni/alkalmazni ha szükség lesz rá. A prepperkedés nem csak csapda állításról kell szóljon, hanem igyekszik az ember mindenfélébõl kicsit jobbnak lenni az "átlag zombitól". Legyen az gyógynövény ismeret, vagy házilag kódolt rádióadás.
Hozzáteszem, és nem próbáltam még itthon ki, mert nincs kivel teszteljem, a hivatalos rádióamatõrök nem veszik "emberszámba" a nem vizsgázott _kalózokat_ így nehéz a törvényes keretek között kitesztelni akármit is. De szerintem érdemes lenne...
szerk2: most látom te csináltál szélgenerátort, szóval az elektromos bekötést röhögve meg tudod csinálni egy forrasztópákával![]()
Last edited by Picsogi; 01-09-2014 at 10:59 PM.
Amint elkészült az állomásom (Az antenna árboc felállítása, stb..) természetesen beszámolok a tapasztalatokról.
Úgy tûnik van azért élet 27Mhz környékén is. Sok a külföldi is, azt mondják.
Van a hazai Cbseknek egy klubja, és van is élet rajta, fórum, verseny, stb...
http://www.hotelalfa.hu/
Elég jól nyomják..... Körberádiózzák a világot elég egyszerû felszereléssel is!
A nemzetközi Cbs hívó ferkvencia 27.555Mhz azaz: Felsõ 15. csatorna, USB moduláció. Ezt kell megjegyezni.
Itt globális SHTF esetén is lesz élet az tuti!
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
| Received: 68 Given: 8 |
Én is a cb-re szavaznék mert azzal nagy távolságokat is át lehet hidalni, és hiába tilos Mo-n a kamionok 90%-ban van, ezt tapasztalatból tudom. én is kamionoztam otthon. Azokban a kocsikban tuningolt cb-k vannak és a legtöbb kamionos feleségnek is van otthon. És ha pontos gyors info kell akkor azt a kamionostól megtudod, még ha nem is szólsz bele csak hallgatod már akkor is elõrébb vagy. Õk is a legtöbben a President Grant cb-t használják.Itt meg Canadában Usában minden kamionban, pick-up-ban, és lakóautóban van, szerintem is ez a legjobb komunikácios eszköz ilyen esetre
Igen, a Cbvel tényleg nagy távolságok hidalhatók át.
Az antenna árboc készen van, a beton köt. Hamarosan tesztelem a rádiót. De addig is vettem egy kis kézi Cb rádiót. Napokon át teszteltem. Nappal amikor az ionoszféra gerjesztve van és jó a terjedés, a kis kézi Cbvel simán hallom a külföldi forgalmazást! Orosz, Ukrán, Olasz, Spanyol Cbseket! Sõt pár napja, délután háromkor valaki nagyon "Good morningal" köszönt többször is! Ilyenkor van reggel amerika keleti partján! És mindezt egy egy kézi Cb rádióval, egy arasznyi antennával, a kertünkbõl! Persze válaszolni nem lett volna értelme nekik 4 Watt teljesítménnyel, úgysem hallottak volna. De én legalább hallottam õket!
Na ebben utánozzon valaki URH vagy PMR hullámhosszon!![]()