Oldala 13 of 95 ElsõElsõ ... 311121314152363 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 121 to 130 of 949

Topic: Sokáig elálló ételek, tartós élelmiszer

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Ja még annyi, hogy kekszbõl én a detki háztartásiját kedvelem, de csak a szögletest, a kereket nem:
    detki_haztartasi_keksz_cukor_stop.jpg
    Ebben van energia, nálam munkahelyen mindig van egy kilós-fél kilós, ha nem elég a kaja, amit vittem, ebbõl egészítem ki.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Amatorpe Hozzászólás megtekintése
    Ok, ez igaz, de még mindig fel lehet ajánlani segélyszervezetknek, civil segítõknek, és úgy veszed hogy megetted/segítettél másokon. Amúgy meg pont itt a fórumon is ment a témázás, hogy milyen régen lejárt konzerveket ettek emberek, és semmi bajuk. Általában 5 évig minimum jók, szóval nem gond ha nem sikerül az elsõben megenni. Vagy ha kimegy az ember termelni magának, de aszály vagy özönvíz miatt nincs termés, akkor is jó ha van. Szóval kétségkívül jobb a friss kaja, de nem mindig adottak a feltételek. Nem is emlékszem itt vagy másik helyen írta valaki, hogy amikor munkanélküli lett, milyen jól jött, hogy 1-2 havi kaja volt otthon, és legalább arra nem kellett költeni, amíg újra állást talált.
    Igen, ez az egyik megoldás. Segítsünk másokon. És nem akarok senkit lebeszélni a konzervkészletekrõl, nekem is van. De utalva a másik topikban leírtakra. A nagy készlet hátránya, hogy folyamatosan azt "kell" enned, hogy ne romoljon rád. 5 éves szavatossági idõvel számolva, 1 éves készlet az étkezések 20 százaléka a tartós élelmiszer. Ez még nekem vállalható arány. Fõleg, ha a konzervet hozzáadom az általam készített friss élelmiszerhez, így az íze is közelebb áll a sajáthoz.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Hogyan áll(t) el a tojás hûtõ nélkül?

Én úgy emlékszem a mamám 5 literes befõttes üvegekbe rakta és meszes vizet öntött rájuk.
    Csak fogyasztás elõtt vette ki.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    "Ezt vettem" topikból áthozva a témát:
    Idézet Eredeti hozzászóló londonercsecse Hozzászólás megtekintése
    Szinte minden nap talalok valamit...Lassan raktart kell berelnem
    Szép és irigylésre méltó! Nagy gratula!
    Gondolom azért készítesz valami leltár félét, ha nem is másért, mint a szavatosságok lejárta miatt. (Tudom-tudom, a szavatosság csak egy kötelezõ "viszonyítási dátum" és a lejárat után is fogyasztható még évekig-évtizedekig.)
    Javasolt ilyen szép mennyiségnél már (mint ami neked is van), hogy a 2/1 - 3/1 vagy akár 5/1 vásárlást végezd.
    Tehát 2 napi kaját vásárolunk, de a készletedbõl (hátulról a legrégebbiekbõl (értsd: szavatosság lejárta)) elfogyasztunk 1 napit. Ha engedi keretünk és vannak jó akciók akkor lehet a 3/1 vagy több napi/ 1 napi részt is beszereznünk.
    Ehhez viszont rendszerezni kell, a már meglévõ készletet! A rendszerezést több módszer szerint készülhet.
    Szerintem a legjobb, ha napi adagok szerint készítjük el. Elõnyei:
    - A dátumokat és a tartalmat összerakhatjuk olyan adagokba, amit bármikor szívesen megennénk, több napon keresztül. Ezekben tápláló (energia) kaják és stresszcsökkentõ (édesség-gyümölcs konzerv, vagy szárítmány) kell legyen. Az energia kaja lehet konzerv vagy levespor, szárított pékárú stb.
    - Kipróbáljuk, melyiket nem "kamálja" a gyomrunk, vagy melyik finomabb a többinél. Amelyik nem ízlik, abból ne is tároljunk be lehetõleg. Most még van idõnk válogatni...
    - Folyamatosan frissül készletünk, ezzel oldódik bennünk a feszültség és nõ az elégedettség.
    Javasolt heti adagokba bedobozolni, majd a napi fogyasztásnál ebbõl elõszedni az adagokat.

Itt fûznék megjegyzést fentebbi hozzászóláshoz is.
    Idézet Eredeti hozzászóló A. L. Ias Hozzászólás megtekintése
    Értem én, hogy egy prepper ne válogasson és ne pazaroljon. De én jobban preferálom a friss ételeket. A folyamatos tartósítószerbevitelrõl nem beszélve. A konzerveket meghagynám vészhelyzetekre és túrákra.
    Az igaz, hogy a friss kaja a jó és az totál egészséges, de senki sem mondta, hogy folyamatosan kell konzerveket, levesporokat ennünk!
    Szerintem a prepper felkészülés egyik lényege maga a felkészülés!
    Ha minden nap friss kajához szoktatjuk a saját és a család gyomrát, akkor egy vészhelyzetben dögrovást fog kapni mindenki a zacskós és konzerv kajától!
    Ezért:
    Rendszeresen, napokat kell beiktatni, mikor a szervezet (gyomrod) kap kis ízelítõt, mi is várhat rá. Kezdje mindenki havonta 1-2 alkalommal, majd szerintem max. heti 2 alkalom már elég arra, hogy a vészhelyzet ne kezdõdjön és tartson folyamatosan , hasmenéssel. Ezt a dolgot elég fontosnak tartom, hogy mindenki megfontolja és mérlegelje, fõleg ha gyerek is van (lesz) a csoportban.

Végül is (mint már írtam) szerintem a felkészülés nem csak technikai (beraktározási) kell legyen, hanem saját magunk és a család felkészítése is.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Ordinis.Esse Hozzászólás megtekintése
    Itt fûznék megjegyzést fentebbi hozzászóláshoz is.

Az igaz, hogy a friss kaja a jó és az totál egészséges, de senki sem mondta, hogy folyamatosan kell konzerveket, levesporokat ennünk!
    Szerintem a prepper felkészülés egyik lényege maga a felkészülés!
    Ha minden nap friss kajához szoktatjuk a saját és a család gyomrát, akkor egy vészhelyzetben dögrovást fog kapni mindenki a zacskós és konzerv kajától!
    Ezért:
    Rendszeresen, napokat kell beiktatni, mikor a szervezet (gyomrod) kap kis ízelítõt, mi is várhat rá. Kezdje mindenki havonta 1-2 alkalommal, majd szerintem max. heti 2 alkalom már elég arra, hogy a vészhelyzet ne kezdõdjön és tartson folyamatosan , hasmenéssel. Ezt a dolgot elég fontosnak tartom, hogy mindenki megfontolja és mérlegelje, fõleg ha gyerek is van (lesz) a csoportban.

Végül is (mint már írtam) szerintem a felkészülés nem csak technikai (beraktározási) kell legyen, hanem saját magunk és a család felkészítése is.
    "Engedtessék meg ...személyes megtámadtatás címén..." (dr. Torgyán) csak annyit jeleznék, hogy én is valami hasonlót írtam. 20%-ban határoztam meg a tartós élelmiszerek felhasználását, hogy meglegyen a készlet forgási sebessége.

Senior Member kovu78's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    mit szóltok a kétszersült kenyérhez ? http://www.maxkonyhaja.hu/2010/09/an...tszersult.html

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én több féle elõre szeletelt, tartósítószer nélküli kenyeret próbáltam ki. Aszalógépben csont szárazra szárad 2 óra alatt 50 fokon.
    Ugyanolyan lesz mint a kétszersült. Dobozban tárolom. Eddig ami a legtovabb megmaradt és jó volt az 2 hét. De el fogok tenni majd próbából egy adagot hosszabb idõre is...

Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    én csak sütöben tudom megoldani.. fémdoboban..szerintem úgy , mint a sutemény sokáig eláll.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Igen úgy ahogy írod. Figylej, hogy ne legyen 50-55 foknal melegebb mert akkor pirítós lesz belõle

Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    hátha kedvet kap valaki még a húskészítéshez

http://mesterfogasok.hu/beef-jerky-k...ritott-hust/3/