Oldala 9 of 27 ElsõElsõ ... 789101119 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 81 to 90 of 270

Topic: Vadat,halat s mi jó falat.....

  1. #81
    Senior Member Vietnamiveteran's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Hozzászólások
    472
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 4

    0 Not allowed!
    "Veteránkomám a madársaláta hogy került a menükártyára??vega leszel, vagy mivan?"

    Pénteken a tescoban vettem , ilyenkor tél végén a szervezet kívánja a zöldet Megyek is legelek egy kis lucernát

  2. #82
    MPF támogató mossberg-operator's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Hozzászólások
    2,685
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

    0 Not allowed!
    Tegnapi horgaszat eredmenye, 1-et megcsinalok ma, a masik ketto megy a fagyasztoba. image.jpg
    Last edited by mossberg-operator; 03-11-2014 at 12:11 PM.

  3. #83
    Senior Member Salmo's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Pestûl négy fertályóra járásra délre.....
    Hozzászólások
    393
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

    0 Not allowed!
    Szivárványos pisztráng ?

    Füstöld meg:

    füstölt pisztráng ahogyan én készítem.....

    Az elõkészítés: a pisztrángot kibelezem, megmosom. Páclevet készítek, víz, só, szemes bors, borókabogyó, fokhagyma, kakukkfû, pár szelet citrom, ízlés szerint, de a lényeg hogy erõsen sós legyen! Ezt felforralom majd kihûtöm. A már nem meleg páclébe bele rakom a pisztrángokat, majd 10-12 óráig pácolom. A páclébõl kivett halakat lecsöpögtetem, sõt le is törlöm papír törlõvel a rákerült fûszereket.

    Innen ketté válik a folyamat. Régebben míg a bükk kapujában éltem a módszer a következõ volt.

    Volt egy 100 literes vastag falú fém hordóm ( amiben nem volt gázolaj ) ennek a teteje le van vágva, de úgy hogy vissza helyezhetõ a hordóra. A hordó alsó pereménél, egy 15×25 cm nyílást vágtam, itt tudtam betenni azt parázs tartót amit egy régi tea tûzhelybõl szereztem. A hordóban beton vasak vannak, erre akasztom fel azokat a kór acél kampókat amiket egy orvosi mûszereket gyártó üzembõl kaptam és meghajlítva ideálisan lehet a pisztráng törzsének 3/4-nél a gerinc mellé beakasztva függeszteni a halat.
    A füstölés: a parázs tartóba tüzet rakok,(bükk fa!) úgy hogy gyújtóssal egy nagyobb hasáb fát gyújtok meg majd ha már mindenhol lángra kapott beteszem a hordóba, ahol a kevés oxigén miatt nemsokára csak egészen kis lánggal ég. Fentrõl felakasztom a kampón lógó halakat a beton vasakra, majd ráteszem a hordó tetejét a hordóra. A füstölés ezen része az un. nedves füst, ebben a fázisban párolódik meg halunk. Itt nem baj ha van egy egészen pici láng, de gyakran kell ellenõrizni, és ha szükséges kéményfa fûrész porral eloltani a nagyobb lángokat. Ez a fázis 1 órán át tart. A második szakasz az un. száraz füst. A parázstartóban lévõ fa hasábot újra lángra gyújtom majd fûrészporral teljesem lefojtom, és a parázstartót vissza tolom a hordóba. Ebben a szakaszban már csak füstöt kell csinálnunk, úgy hogy a füst mértéke, egy erõsebb pipa füsthöz hasonlítson. A füstölés ezen szakasza kb 3 óriág tart, és halunk jól látható módon "megaszalódik". Ha ez megvan akár melegen is fogyasztható, de tapasztalatom szerint hûtõben 7-8 napig eltartható.

    A másik módszert sajnos pest kapujában kellet kikísérleteznem, mert az itteni népek nem emésztik jól a füst szagot. :crazy: Vettem egy Behr tipusú asztali füstölõt.
    Last edited by Salmo; 03-11-2014 at 10:32 PM.

  4. #84
    MPF támogató mossberg-operator's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Hozzászólások
    2,685
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

    0 Not allowed!
    Hello! Az! Tok jol leirtad, nekem sajna semmi tapasztalatom nincs a temaban. A Behr-rol is tudnal tapasztaltokat megosztani?

  5. #85
    Senior Member Salmo's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Pestûl négy fertályóra járásra délre.....
    Hozzászólások
    393
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

    0 Not allowed!
    Behr füstölõ:
    A pác, és az elõkészítés változatlan, hasábfa nem kell, csak fûrészpor. Itt szoktam trükközni azzal, hogy a fûrészporba keverek borókabogyót
    kakukkfüvet, mustár és koriander magot.
    A pácból kivett halat letörlöm, sõt érdemes leszárítani is. Begyújtom a denaturált szeszes égõt, a füstölõ alját kibélelem alufóliával a könnyebb
    takaríthatóság miatt, a majd rászórom a fûrészport. A füstölõ kis térfogata miatt itt egyébként is végig nedves füstben van a halunk, így
    a füstölõ tetején lévõ nyílásokat nem zárom le! Egyébként sem érdemes sok halat bele tenni mert bár füstös ízû lesz a halunk, túl "vizes" marad.
    Egy égõ feltöltéssel 20-25 percig megy a füstölõ, és már ezután is ehetõ a hal, én személy szerint még egy feltöltéssel ( denszesz+fûrészpor)
    újra indítok, így egy nekem jobban tetszõ, jobb állagú, "feszesebb" halat kapok. A végén leveszem a tetejét és hagyom kihûlni/kiszellõzni a halakat.
    Sajnos mivel nem függesztett a hal test, hajlamos belesülni a
    rácsba, így óvatosan kell levenni.
    Ha nem teszel egy réteg fóliát az aljára a takarítása komoly szopóroller.......

    reofil

  6. #86
    Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    May 2013
    Lakhely
    Föld
    Hozzászólások
    700
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

    0 Not allowed!
    Elhozhatnád a találkozóra (a májusira), hogy tanulmányozhassuk!
    Aki nem vágott még fát géppuskával, az nem is ember!

  7. #87
    MPF támogató mossberg-operator's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Hozzászólások
    2,685
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

    0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Salmo Hozzászólás megtekintése
    Behr füstölõ:
    A pác, és az elõkészítés változatlan, hasábfa nem kell, csak fûrészpor. Itt szoktam trükközni azzal, hogy a fûrészporba keverek borókabogyót
    kakukkfüvet, mustár és koriander magot.
    A pácból kivett halat letörlöm, sõt érdemes leszárítani is. Begyújtom a denaturált szeszes égõt, a füstölõ alját kibélelem alufóliával a könnyebb
    takaríthatóság miatt, a majd rászórom a fûrészport. A füstölõ kis térfogata miatt itt egyébként is végig nedves füstben van a halunk, így
    a füstölõ tetején lévõ nyílásokat nem zárom le! Egyébként sem érdemes sok halat bele tenni mert bár füstös ízû lesz a halunk, túl "vizes" marad.
    Egy égõ feltöltéssel 20-25 percig megy a füstölõ, és már ezután is ehetõ a hal, én személy szerint még egy feltöltéssel ( denszesz+fûrészpor)
    újra indítok, így egy nekem jobban tetszõ, jobb állagú, "feszesebb" halat kapok. A végén leveszem a tetejét és hagyom kihûlni/kiszellõzni a halakat.
    Sajnos mivel nem függesztett a hal test, hajlamos belesülni a
    rácsba, így óvatosan kell levenni.
    Ha nem teszel egy réteg fóliát az aljára a takarítása komoly szopóroller.......

    reofil
    Kiraly!
    Tudsz esetleg egy linket is a ternekhez?

  8. #88
    Senior Member Vietnamiveteran's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Hozzászólások
    472
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 4

    0 Not allowed!
    Mai délutáni napsütést kihasználva készült egy tejfölös csirkepaprikás bográcsban ...dejóvolt ...

    IMG_2438.jpg

  9. #89
    Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Hozzászólások
    1,312
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

    0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Vietnamiveteran Hozzászólás megtekintése
    ...dejóvolt ...
    Felhívnám a figyelmedet, az 1949-es genfi konvenciókra! I. egyezmény, 3. cikk. Lassan elköveted a "kegyetlen bánásmód, kínzás" tiltott tevékenységet!

    De majd jól rajtad ütök váratlanul és megtorlásként kieszlek bográcsbavalódból!

  10. #90
    Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Hozzászólások
    3,945
    Thumbs Up
    Received: 21
    Given: 59

    0 Not allowed!
    Legközelebb megyek az illat után

A topic keresõszavai:

Posting Permissions

  • Te nem nyithatsz új topicot
  • Te nem szólhatsz hozzá
  • Te nem csatolhatsz fájlokat
  • Te nem szerkesztheted a hozzászólásaid
  •