Oldala 21 of 70 ElsõElsõ ... 11192021222331 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 201 to 210 of 692

Topic: Élet a tanyán

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Ilyennel a zsebben kell menni:

Ahány százalékot mutat, annyi százalék kedvezménnyel kell megvenni a fát

M-torolt_forumozo
    Guest

0 Not allowed!
    Van ilyenem, csak kicsit profibb cucc. Tûzifában a 20-25% már eléggé jó, 10% körüli fákból meg már esztergálni, bútort készíteni is lehet. Ha valaki sokat foglalkozott már ilyennel, mérõmûszer nélkül is meg tudja mondani hogy nagyjából milyen száraz a fa.

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló MREVOLUTION Hozzászólás megtekintése
    A hamut én nem trágyának használom, hanem mosógélt készítek belõle
    Egyébként pedig szerintem nem szabad vásárolni a papírbrikettet (sem) üzletben, mert úgy valószínûleg már nem is éri meg, s inkább a környezettudatos "luxus" cikkek közé tartozik, amit a kisemberek egy egész télre nem tudnak megfizetni, még ha szeretnék is, sajnos. Így marad az elõállítás, akinek van rá ideje.
    Hát igen, mosólúgnak se utolsó.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A hamut én nem trágyának használom, hanem mosógélt készítek belõle
    Egyébként pedig szerintem nem szabad vásárolni a papírbrikettet (sem) üzletben, mert úgy valószínûleg már nem is éri meg, s inkább a környezettudatos "luxus" cikkek közé tartozik, amit a kisemberek egy egész télre nem tudnak megfizetni, még ha szeretnék is, sajnos. Így marad az elõállítás, akinek van rá ideje.
    Írnál errõl részletesen? Eddig még csak a hamulúg kifõzést ismertem, hogyan csinálsz mosógélt belõle?

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Köszönöm.
    Mi mosódót és mosószódát használunk, illatosítás nálunk is illóolaj.

Amióta ezt használom, a mosóporoknak a szaga szó szerint irritál, pedig elõtte nem is éreztem büdösnek.
    Múltkor hoztak nekem vadriasztó folyadékot (Anti-Bissan azt hiszem), teljesen olyan szaga van mint az öblítõnek .

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Oakland Hozzászólás megtekintése
    A hamut én is trágyának használom.
    Azzal óvatosan kell bánni. Rendkívül magas az ásványianyag-tartalma (gyakorlatilag csak az van benne), ezért ha rosszul csinálja az ember, elszikesíti a talaját, lerontja a saját földjét. 3-4-5 évig is lehet használni kertben, mire jelentkezinek a negatív hatások, utána viszont egyre rosszabb lesz.
    A hamut szervessé kell tenni, azaz bekeverni a komposzt vagy a trágyakupacba, hogy a lében, a szerves savakban feloldódjon. Ha ezt meg lehet oldani, akkora 3-4 hónap érés után gyakorlatilag problémamentesen lehet a földre kijuttatni.
    Magában kiszórva csak keveset szabad.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Igazán nincs mit!

A mosódiót nem próbáltam ki, egy kicsit mindig idegenkedtem tõle.
    Sokáig csak mosószódával mostam, egy 25 kg zsák elég volt 1 évre, s kijött 6e-bõl, s az is jó volt.

Hát igen, ha az ember elszokik ezektõl a dolgoktól, egy idõ után lesz viszonyítási alapja
    Az áruházak mosószerrészlegét messze elkerülöm.
    Az öblítõnek próbáljátok ki a mosóparfümöt, hosszú távon olcsóbb, s a hatása is tovább tart, igaz, hogy 2e 1dl, de 2 évig is elég, itt pl. lehet kapni:
    http://www.zoldbolt.hu/haztartasi-ti...osoparfum.html
    Vizililiomos az van nekünk is

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Dream_walker Hozzászólás megtekintése
    Azzal óvatosan kell bánni. Rendkívül magas az ásványianyag-tartalma (gyakorlatilag csak az van benne), ezért ha rosszul csinálja az ember, elszikesíti a talaját, lerontja a saját földjét. 3-4-5 évig is lehet használni kertben, mire jelentkezinek a negatív hatások, utána viszont egyre rosszabb lesz.
    A hamut szervessé kell tenni, azaz bekeverni a komposzt vagy a trágyakupacba, hogy a lében, a szerves savakban feloldódjon. Ha ezt meg lehet oldani, akkora 3-4 hónap érés után gyakorlatilag problémamentesen lehet a földre kijuttatni.
    Magában kiszórva csak keveset szabad.
    Ha magában szórom csak vékony réteget kap a föld. Felénk úgy mondják, hogy égeti a talajt nagy mennyiségben. Nagyon kemény agyagos a földem. Idén az egy évvel ezelõtti hamut szórtam ki, amit komposzttal együtt érleltem.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Lakhely
    Csongrád megye
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Elõször is a fahamut (keményfa a legjobb) átszitálom, majd egy malteros vödörbe teszek belöle kb. 1/3-ig.
    Kb. 10 liter esõvizet felforralok, s ráöntöm forrón a fahamura, ezt állni hagyom kb. 4-5 napig, de mindennap 1x átkeverem.
    Majd leszûröm a kész lúgot úgy, hogy tiszta, átlátszó legyen. Minél aranysárgább, annál erõsebb a lúg.

4 liter lúghoz teszek 10 liter esõvizet, s belereszelek kb. 40dkg házi mosószappant (vagy orosházi mosószappant).
    Összefõzöm, hogy a szappanreszelék teljesen elolvadjon benne, s egynemû folyadékot kapjak.
    Ezután nincs más tennivaló, mint hagyni kihûlni, s 12 órát állni hagyni.
    Ha jól csináltuk, akkor a végeredmény egy tojásfehérje, vagy takonyszerû (családtagok meglátása) gél lesz, amivel mosógépben lehet mosni.

Fontos, hogy szabadban, vagy jól szellõzõ helyen fõzzük a lúgot, illetve ne használjunk zománcozott edényt, mert lemarhatja a zománcot.
    A mosógépnek saját tapasztalat szerint nem árt a mosógél, (évek óta ezt használom), viszont mindenképpen ecetet használjunk öblítõ helyett és ha illatosítani akarunk, akkor inkább az ecethez tegyünk illóolajat, vagy ami még jobb és hosszabban tart használhatunk mosóparfümöt.
    A házi mosógél környezetkímélõ, s nem utolsó sorban rendkívül olcsó.

A nagyon koszos, olajos ruhákat egy éjszakára be kell áztatni, vagy marhaepe szappanal, vagy folttisztító sóval a mosás elõtt bekenni, mert úgy lesz biztos a hatás, de az általánosan koszos ruhákkal simán elbír 40 fokon is.

Amióta ezt használom, a mosóporoknak a szaga szó szerint irritál, pedig elõtte nem is éreztem büdösnek.
    Mennyit használsz belõle egy mosáshoz? A kéznek árt-e?
    Ha be akarsz verni egy szeget, nem kell a felhajtás és a hûhó,
    fogd a kalapácsot és üsd a r..adt szeget még be nem megy!

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Matt Hozzászólás megtekintése
    Tûzifát nem érdemes mázsára venni, a favágók sokszor kint hagyják esõs idõben hogy jól megszívja magát, vagy friss vágás esetén ~ 50% -os nedvességtartalommal adják el. A kevésbé tájékozott vevõ pedig fizet a vízért. Hallottam már olyanról is, aki direkt locsolta a fát.
    Sajnos a locsolás elég általános, nemcsak a fánál, hanem a szénnél is. Én erdei köbméterben vettem anno, otthon meg összeraktam, hogy megvan-e a vásárolt mennyiség.
    Évek óta dolgozom a fáért sokadik állásban, nem kellett pénzt adnom érte. Viszont ennek örömére mindig frissen vágott, nedves fám van. Szeretnék egy olyan telet, amikor nem kell hasogatnom, nem kell kivágnom, szállítanom, mázsás rönköket pakolnom, jobb hõértékkel égne stb. Pihennék egy szezont....