Oldala 32 of 55 ElsõElsõ ... 22303132333442 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 311 to 320 of 543

Topic: Az energia kérdése

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 86

0 Not allowed!

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    Gyári verzió
    Csatolmány 2387

Itt azért nem fõzõcskéznék nyugodtan (mi van ha ereszt a fólia valahol?)
    Csatolmány 2386
    Akkor érezni a büdöset

Egyébként még mindig nem világos, hogy hogyan "eteted" az erõmûvet.
    Simán beleöntöd? Vagy mi? Nem kell elzárni valamit? Ott nem jön ki a gáz, ahol bemegy a komposzt? Vagy ezt hogy? És ahol kijön?
    Nem tûnik egy bonyolult dolognak. Én nemrég találtam infokat arról is, hogy gyakorlatilag üzemanyagos beizzítás után dízel, vagy gázolaj generátor is hajtható vele.
    De egyenlõre csak játéknak gondoltam.

Plusz még az a 37-fokos állandó hõmérséklet ami kedvez a gázfejlõdésnek.

Az igazi az volna, ha tudnék egy aknát csinálni a wc csatornám elé, ahol biogáz fejlõdhetne, majd a "fölösleg" a csatornába távozna.

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Ha tényleg ennyire fontos az ideális hõmérséklet, egy vezérlõvel + napkollektoros melegvíz rendszerrel simán fûthetõ lenne akár télen is. (vákuumcsöves) v bedobod az üvegházba.

Azért én óvatos lennék, mert léteznek azért durva fertõzések, agyevõ amõba, ilyenek.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló glazbox Hozzászólás megtekintése
    Akkor érezni a büdöset

Egyébként még mindig nem világos, hogy hogyan "eteted" az erõmûvet.
    Simán beleöntöd? Vagy mi? Nem kell elzárni valamit? Ott nem jön ki a gáz, ahol bemegy a komposzt? Vagy ezt hogy? És ahol kijön?
    Ha letöltöd a csomagot, akkor sok tervet találsz benne, talán a kínaiak nagyok a témában.
    Vannak ott metszetek különbözõ típusú erjesztõrõl.
    De szinte mindegyik úgy mûködik, hogy egyik oldalon be a cucc, másikon ki, középen meg fejlõdik a gáz.
    A titok a be és kiölõ csonk magasságában és elhelyezésében van.
    Viszont láttam nagyon egyszerût is, egy árokban egy fóliacsõ. elején be a cucc, végén ki, középen meg egy csõvel megcsapolva a fejlõdõ gáz.
    Általában a szegény helyeken használják, nem egy ûrtechnika, de biztos megvannak az apró trükkjei.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló glazbox Hozzászólás megtekintése
    Ha tényleg ennyire fontos az ideális hõmérséklet, egy vezérlõvel + napkollektoros melegvíz rendszerrel simán fûthetõ lenne akár télen is. (vákuumcsöves) v bedobod az üvegházba.

Azért én óvatos lennék, mert léteznek azért durva fertõzések, agyevõ amõba, ilyenek.
    Én úgy terveztem, hogy stabilizált hõmérsékletû helység, oda sorba beállítva mondjuk 10 hordó.
    Aztán megpakolok egy hordót, mikor elindul a gázfejlõdés rákötöm a gyûjtõre. Ha még egy hordóra való cucc gyûlik, azt is bepakolom, ha elindul, az is megy a gyûjtõre és így tovább. Amelyik leáll, azt lekötöm.
    De én úgy gondolom túl sok vele a macera a hasznához képest.
    Fõzni, fûteni egyszerûbb fával, áramfejlesztõhöz meg inkább fagáz...

Junior Member janos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    Tervezem én is egy ilyen építését, de csak szükségmegoldásnak (világítás, akkus dolgok töltése, stb.)
    Úgy tudom olyan 100W körül tud az ember kitekerni maximum, de azt is csak pár percig.
    Tekintsünk el a veszteségektõl és számoljunk 100W-al.
    1óra alatt az 0.1kWh
    10 óra megerõltetõ tekeréssel lesz 1kWh.
    Itt megnézheted kb. mennyit mûködnek ezzel a különbözõ háztartási gépek:
    http://www.energiapersely.hu/Haztart...ztasi_tablazat
    Az ötlet jó, csak ne akarjunk 1600W-os porszívót használni így mint egyik hozzászóló .

U.i. Láttam olyan megoldást, hogy a szobabicaj kerekéhez dörzshajtással két akkus csavarozót hajtottak, azzal töltötték az akkut.
    Én is gondolkoztam hasonlo aramtrermelo eszkozon, de vegul elvetettem az otletet. A tekeres sok energiat kivesz az emberbol, kozepes tempoju tekeres kb. 500-600 kcal-t 1 ora alatt. A generatorban mozgo alkatreszek vannak, amiok idovel elkophatnnak. Ezek miatt szerintem sokkal praktikusabb egy kis meretu 30-40w-os napelem, ami konnyen szallithato, es passziv eszkoz. Szamolgattam, egy 15-20 Ah kapacitasu munkaakkumulator (akar 400x toltes-meritesi ciklust kibirnak, es nagyon lassan merulnek le, negyedevente eleg egy toltes nekik) boven eleg tablet, aa elem, mobil toltesere. Ha nagy a gebasz, akkor nyilvan mobilhalozat sem lesz, de egy kisebb kimaradas esetere szerintem klassz lehet.

Valakinek van ilyen iranyu tapasztalata esetleg?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Az akkukat egyébként nem lehet külön tartani? Mármint a savat meg a többit? Nekem így volt a boltba, gondolom nagyban is kivitelezhetõ, hogy veszünk külön akkut "nyersen vagy szárazon" és külön mellé savat. De nem tudom, csak kérdezem...

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Úgy tudom motorba lehet száraz akkut venni, amit használat elõtt kell feltölteni, de nagy akkukkal szárazon még nem találkoztam, de az is lehet.
    Sav sok benzinkutakon kapható.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló janos Hozzászólás megtekintése
    Én is gondolkoztam hasonlo aramtrermelo eszkozon, de vegul elvetettem az otletet. A tekeres sok energiat kivesz az emberbol, kozepes tempoju tekeres kb. 500-600 kcal-t 1 ora alatt. A generatorban mozgo alkatreszek vannak, amiok idovel elkophatnnak. Ezek miatt szerintem sokkal praktikusabb egy kis meretu 30-40w-os napelem, ami konnyen szallithato, es passziv eszkoz.
    Valóban egyszerûbb egy napelem, de éjjel és borús idõben már nem az igazi.
    Mint írtam, tartalék, szükségmegoldásnak gondoltam generátorosat (egy BLDC motorban csak a két csapágy kopó alkatrész).
    Este ha valamiért kifogytak az akkuk és világítani (bár gyertyával is lehet ) vagy tölteni kell valamit, esetleg meghibásodott a nagy rendszer.

Junior Member janos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Teljesen igazad van, vésztöltõnek biztosan nagyon jó. Biciklit valószínûleg mindig lehet majd találni :-) A megvalósításban láttam több változatot is. Egyik esetben a hátsó kerékhez volt hozzászorítva a generátor, amit közvetlenül a kerék forgatott. Más megoldásokban egy bõrszalaggal áttétezik a generátort és a hátsó kereket/keréktengelyt. Szerintetek melyik megoldás a jobb?