0

Thumbs Up |
Received: 151 Given: 4 |
Nem mondtam, hogy jó mozgásforma, viszont az én tapasztalatom az, hogy az állóképességet növeli. Rengeteget dolgoztam/dolgozok a mezõgazdaságban, gyerekkorom óta talán egy fél éves idõszak volt, amikor más munkát végeztem, akkor már két hónap után éreztem, hogy kevesebbet bírok.
Munkája válogatja, de én gyaloglok is eleget napközben, nagyjából 5-6 km van meg csak abból, hogy a telep egyik végébõl a másikba el kell menni tízszer. Ehhez jön hozzá a "helyben" végzett ide-oda járkálás, sokszor szerszámmal, zsákkal, súllyal, akármivel. Nekem a napi 10 km gyaloglás csak a munkával megvan. Ebben nincs benne semmi más séta, se bolt, se posta, se semmi. Nincs autóm, úgyhogy a magán dolgaimat többnyire gyalog intézem...
Mikor zsákpakolás van, az azt jelenti, hogy egy kamionra felmegy 4-500 db zsák, ezek általában 50 kg-osak. Okosan kell fogni és mozgatni, mert komoly súly, de volt olyan kondibajnok nálunk, aki egy óra múlva félájultan lihegett csak. De a zsákokat fél napon keresztül kell rakni, mert 4 kamion jön...
Az állóképességet és a kitartást (vagy legalábbis a monotonitástûrést) sok meló tudja növelni. Emellett persze vigyázni kell nagyon, mert egy-egy sérülést is könyebb összeszedni, mint teremben.
A mozgásnál maga a forma másodlagos. Bármilyen sportot is ûzzél, ha ugyanazt a fizikai terhelést akarod elérni, mint a régi öregek, akkor élsportoló szinten kell edzened idõtartamban és intenzitásban. De akkor meg már legyél élsportoló, az jól fizet
Érezheted magad annak, de a szervezeted akkor sem lesz hozzászokva a mindennapi, órákon át tartó fizikai igénybevételhez. Amikor tervszerûen edzel (én is edzek, és az lóf.sz a munkához képest) vagy meghatározott periódusokban használod a tested intenzívebben, az nem ugyanaz, amikor az életviteled maga a terhelés. Nem beszólásból, vagy kötekedésbõl mondom, de tényleg nem lehet egy lapon említeni.
A melósok meg gyanítom, hogy a cigi, a szesz meg a kialvatlanság miatt sem azok a fitt és egészséges arcok...![]()