0
Amúgy nemsokára indul nálam az útifû-elrakós projekt, mert az is kedvére nõ a szõlõ között, ugyanis mindig szelektíven irtjuk a "gazt". Ezzel kapcsolatban is érdekelne valami. A mag feldolgozása; olvastam a maghéj hatásairól és konyhai hasznáról (sûrítés).
Az utifû üt minden csípésre való szert, 1-2 perc alatt hat!
Eddig szúnyog és csalán ellen használtam bedörzsöléssel (tulajdonképp azzal vakartam meg) és nagyon gyorsan elmulasztja a viszketést, és elég 1* alkalmazni!
Vízhólyagosodás megelõzésére is sikerrel használtam (bár macerás volt a zokniba jól beletenni)
Az utifûmagot szokták csiráztatni de rosszul kel, többször le kell fagyasztani, mert kell neki télhatás!
Gyûjtsd szelektíven a hulladékot, hasznosíts újra! Jó-jó, de hol a jéghegy?
Nálam a (kúszó)eper is özönnövény. Két hete szedjük folyamatosan, eddig 8kg jött össze. Tavasszal szét kellett ültetni, de még így is nagyon sûrû maradt. Jövõ tavasszal új telepítések lesznek belõlük. Megéri vele foglalkozni, nagyon finom a lekvár belõle.
Aki nem akarja, hogy szaporodjon, letermés után nem locsolja, sõt olyat is hallottam, hogy fûnyíróval visszavágja.
Néhány éve még erdei szamócával is tele volt a környék, de egycsapásra eltûntek. Nem tudom, hogy mi történhetett. Érési idõszakban, napi egy csajkával szedtünk belõle.
A másik ilyen növényem a málna, eddig 2,5kg-ot szedtünk le, de még most fog beindulni. Folyamatosan betelepítek újabb helyeket vele, de még így is sokat ki kell gyomlálnom. Nem agyonnemesített fajták, feleségem nagymamájától hoztunk 15 éve egy vödörnyit, azt szaporítottam fel.
Ki ne hagyjam a meggyet. Az összes meggyfám magról nõtt, a kert végében macsétával írtom.
Folyamatosan szedjük azt is. Ma meggyleves volt ebédre és a mélyhûtõbe is jutott kimagozva.
Bor is lesz belõle.![]()
Sõt, szinte mindennel kipróbálhatod.Befõzésekkor a magokat mi igen hanyag módon kiöntjük a kertbe. Eddig ilyen kupacokból nõttek almák, barackok, cseresznye, ringló is.
Tart amúgy a komlólevél-kúra, pár napja, eddig semmi különös... majd két hét múlva megírom!
Az epret mi is beültettük egy csomó helyre, hogy majd jól szétfut, nem kell félteni - aztán a gaz gyõzött.Viszont a gondosan gyomlált részekrõl nekünk is lejött vagy 15 kg az idén!
![]()
Nálam a madarak gondoskodnak a gyümölcsfák telepítésérõl. Én csak elrendezem õket.
A magokat mindig a kert mögé dobálom, nincs telekszomszéd hátul. Sikerült létrehozni egy bozótost a kóbór tolvajok ellen. Telepítettem szedret és vadrózsát közé.Igazi gatyaszaggató lett. Hozzám nem is próbáltak még onnan bejönni, persze a kuvasz is aktívan részt vesz a védelemben.
http://www.szabadfold.hu/kertunk/mi_..._tigrismogyoro
Ha a komlóval meg tudtam békélni, szerintem ezt is bevállalom! Evett már valaki ilyet? Állítólag remek íze van. És szinte kiirthatatlan.
Valaki már felfigyelt rá:
http://tulelesek.blogspot.hu/2014/02/tigrismogyoro.html