0
Sziasztok!
Ma délután csak egy kis apró, ám annál régebb óta húzódó, átalakítást eszközöltem a felszerelésem egy darabján. Már elég régóta megvan egy Mora 860 MG kés. Én teljes mértékig meg vagyok elégedve a Morákkal, de ez a darab nincsen nálam rendszeres használatban, mivel az elõre összekészített vészeseti csomagom egy darabja. Ám a múltkor mégis magammal vittem a terepre csak, hogy szokjam egy kicsit. És itt jött a meglepetés. A kés minden feladatban jól teljesített a dudvában de amikor megpróbáltam a szikravetõmet használni vele bizony csütörtököt mondott.A kés háta ugyanis túlságosan le van (volt) rajta kerekítve és a kaparóél hiánya miatt nem tudtam vele mûködésre bírni a szikravetõt. És éles helyzetben bizony roppant kellemetlen lett volna ezzel a ténnyel szembesülni, a tanulság az, hogy kipróbálás nélkül sose teszek többé semmit a csomagomba, legyen az akár a legegyszerûbb dolog is.
Ezért ma a hibát orvosolandó, szépen satuba fogtam a kést és egy fémreszelõvel klafa kis kaparóélt készítettem rá. Igaz nem nagy dolog, viszont így a kés máris jóval sokoldalúbban használható, és a szikravetõ most már hibátlanul mûködik vele.
![]()
Ami nem csak túlélni, hanem élni tanít a vadonban, na az a Bushcraft.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
...ma MRE volt a kaja,20-menü spagetti..most ropogtatom a maradék ropit,mazsolát,gumicukrot,reggelire valami puha pite volt,erõs krémsajttal,az ebéd is jõ volt ..szóval tök jó és finom simán el lehet rajta lenni,ami döbbenet volt,estére mindig elfáradok és jól bekajázok mert este van lehetõség...most nem ,abszolute nem vagyok éhes,de nem is terheli a gyomrot...ami különösen jó,hogy sok rágcsa van benne,....szóval jobb mint a konzerv és bõven elég...amit hiányoltam..kevés a klotyó papír,bár a nedves kéztörlõvel lehet pótolni(de ekkor már nem lesz jó kezet törölni) és nem találtam benne víztisztító tablettát vagy port,...na maradt egy kis zacsi azt is letoltam meleg vízben feloldva,jó kis langyos tej,jó éjt!
Last edited by Doom; 06-20-2014 at 09:02 PM.
...kérem szépen,ma úgy keltem,hogy itt a "világvége"...se tévé,se internet,csodás.....na jó levittem a kutyát sétálni...jöttek a kérdések"...nálatok sincs tévé?"...feljöttünk..még mindig nincs...menjünk boltba akkor...elsétáltam szentségelõ emberek mellett a bankautomatánál,az sem jó,kenyér,tej, fizetnék,de sor van..várunk..ketten is kártyával akartak fizetni..."nincs kapcsolat hagyja itt a kosarat amíg lesz"...olyan 2-3 ezer körüli összeg lehetett,de nincs annyi a zsebbe...döbbenet...hazaérek még mindig nincs.......na jó meneküljünk innen.....pakolás....Csatolmány 3147...indulás az evakuációs pontra,amit szeretek és jól ismerünk....Csatolmány 3148Csatolmány 3149.....az élelmezés rendkívül fontos egy ilyen vészhelyzetben,a csomagolt élelem mellé bizony némi kiegészítés is szükséges....Csatolmány 3150Csatolmány 3151Csatolmány 3152Csatolmány 3153...teli pocakkal egy szép,nyugodt helyen nem is olyan vészes a "világvége"....Csatolmány 3154....a kép készítése után én is letelepedtem a kutyám mellé.......tanulság...,legyél felkészült,legyen nálad készpénz és mindíg legyen egy alternatív megoldásod...
| Thumbs Up |
Szent Iván éjjelét rádiózás céljából kint töltöttem a Nagy-Kevély csúcsán. 14:15 körül indultam, Pilisborosjenõig kocsival, onnan gyalog fel a hegyre. Részint a túlbiztosítás miatt, részint próbaként, de nem spóroltam a felszereléssel. Így a zsákom 22 kg-ot, a fotóstáskám 1,5 kg-ot nyomott. A táv rövid volt, kb. 4,5 - 5 km, 250 m szintemelkedéssel. Felfelé az út 80 percig tartott, egy pihenõvel az Ezüst-Kevély kilátópontnál. Nem siettem, terv szerint négy órára akartam felérni és ötre tábort verni. Ezt sikerült is tartani.
Ezt vittel fel a hátamon:csomag.jpg
A menedéket egy perem mögött, bokrok között, szélárnyékban állítottam fel. Így nem csak a ponyva alatt, de mellette is árnyékban voltam. A legnagyobb problémát a cövekek leszúrása jelentette, mert sziklás volt a terep, 3-5 cm termõtalajjal. Tovább nehezítette az építést, a lejtõs talaj. Vízszintes felület sehol nem volt és a talaj miatt nem is lehetett kialakítani. Így ilyenre sikerült:menedek.jpg
Az angol DPM mintát eléggé tájidegennek gondoltam, de jobban rejtett, mint vártam:szembol.jpg
hatulrol.jpg
A tûzrakóhelyet a menedéktõl kb 13-15 méterre alakítottam ki, szintén egy szélvédett zugban. Nem akartam nagy tüzet rakni, csak a fõzéshez. Túl szeles volt az idõ (itt mondjuk mindig), nem akartam a fél hegyoldalt felgyújtani az elrepülõ parázzsal. Este két konzervet és két teát, reggel a kávémat készítettem el rajta.
A rádiózásról itt nem írnék, arra ott a másik topik. Inkább a tájról. Gyönyörû a kilátás, kb. 250 fokos panorámával. A Pilistõl:
pilis.jpg
Budai-hegységen:
Budai-hg.jpg
Budapesten:
Bp.jpg
át Dunakesziig.
Az esti látképpel pedig nem lehet betelni:
este.jpg
Sajnos nem csak én döntöttem úgy, hogy itt töltöm az éjszakát, éjjel egyig a szomszédban is volt egy nem túl hangos csapat. Fél három körül pedig egy másik, kissé illuminált csapat jött fel. Õk nem vettek észre, csak ricsajoztak és eltüzelték a reggelre félretett tüzelõm nagy részét.
A három évszakos hálózsák jó szolgálatot tett, nem fáztam. Reggel 8 fokra hûlt az idõ. Keletre nézett a menedékem, de így is sikerült 6:48-ig aludnom. Ébredés után, újragyújtottam parázsról a tüzet, forraltam vizet, élveztem a madárcsicsergést. 8-kor indultam lefelé, kilencre az autóban ültem. 15 perc alatt itthon is voltam.
Minden egyéb program nélkül, csak pihenni, elmélkedni is jó ide kijönni. Csak válasszunk egy kevésbé forgalmasabb idõpontot.
Ma segítettem, egyik barátomnak egy kis kerti munkában és gondoltam összekötöm a hasznost a kellemessel. A múltkori túránk során szóba került köztünk az élelemszerzés is a vadonban, csapdázás, vadászat, ilyesmi. Abban megegyeztünk, hogy a vadászatot sokkal hatékonyabbá tudják tenni a szükségfegyverek, fõleg egy íj, ha van mibõl elkészíteni. Erdõn-mezõn fát bármikor találunk ehhez de az ideg már nehezebb dió. Így arra jutottunk, hogy ezért is célszerû egy Paracord karkötõ, mert ezt akár az íj készítéshez is fel lehet használni. Így ma, miután végeztünk a munkával, pihenés képen megvalósítottuk az elméletet. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy egy profi íjász a végeredmény láttán vagy a haját tépné vagy röhögõgörcsöt kapna, de szerintem a célnak megfelel.A felhasznált mogyorófa elég rugalmasnak bizonyult, hogy viszonylag távolra és relatíve pontosan célba jutassa a vesszõt.
Persze egy ilyen alkalmatosság csak pár napig használható, aztán elõbb-utóbb eltörik, de a puszta kéznél addig is többet ér. Az elkészítése pedig kb. fél órába telt, így azt hiszem megérte a ráfordított energiát.
01.JPG02.JPG03.JPG
Ami nem csak túlélni, hanem élni tanít a vadonban, na az a Bushcraft.
| Thumbs Up |
Még rendes ijal is nehéz vadászni!A kötélböl sokkal célszerübb és hatékonyabb csapdázni! Ugy talán lessz mit enni.
![]()
Mikor kicsi voltam mindig ilyen ijakkal lövöldöztünk.![]()
Bögrét megilleti a városba és vagy faluba érkezõ lányok esetében az elsõ éjszaka joga és a Brüsszel környékén lefoglalt égetett szesz 10%-a, kezdeményezheti a pápa, a jeruzsálemi fõrabbi és a Kínai Kommunista Párt fõtitkárának leváltását, a Tippmixen megtett fogadásait pedig az érintett csapatok végeredménynek fogadják el.
| Thumbs Up |
Inkább egy darab damil, a paracordnak nagy a tehetetlensége.
Mogyoró helyett meg jobb választás a som.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Jó hogy levontad a megfelelõ tanulságot az esetbõl..tényleg nem szabad leírás, vagy "gondolom hogy úgy van" alapján megbízni eszközökben..ki kell próbálni!
Ebben a szituban, vészhelyzet esetén használhattad volna a kés vágóélét is szikraindításra. Nincs az tiltva, csak nem ajánlatos gyakran csinálni. Túlélési szituációban a logikát is érdemes elõkapni..a késeden a legélesebb kaparóél ugyanis maga a vágóél
Ui: én is bereszeltem a 860asomat
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Hétvégén otthon voltam Borsodban..kicsit rendet vágtam apám mûhelyében..rendszereztem a szerszámokat és megpróbáltam átlátni a rendszert, amit kialakított..Órákat ültem bent és megpróbáltam a fejével gondolkodni...mit miért rakott oda, ahol van. Sajnos már nem tudja elmondani
http://i.imgur.com/YtiHY1l.jpg
Szombaton a Sárospatakon élõ nagymamámat látogattam meg..nála egy tökéletesen mûködõképes petróleumlámpával és egy kis réz olajlámpással gazdagodtam..hamarosan azt is befotózom.
Nagyfater mûhelyében pedig érdekes meglepetésre akadtam..úgy látom hasonlóképpen gondolkodtunk az öreggel, mert a szekrény mellõl egy 66 cm-es Truper machete került elõ...egy liszteszsákba volt csavarva..eleinte azt gondoltam kard lesz, de zombiaprító lett..nagyapó megjárta a 2.vh-t, lehet készült a 3.ra is :-)
http://i.imgur.com/YzYnotI.jpg
http://i.imgur.com/2oPE0TT.jpg
http://i.imgur.com/3erMSGP.jpg