Oldala 4 of 6 ElsõElsõ ... 23456 UtolsóUtolsó
Eredmény 31 to 40 of 56

Topic: Méhészet

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Grafitos Hozzászólás megtekintése
    azt nem tudom ezekbõl a kasokból hogy szedték ki a lépet..
    Remélem jól értem a kérdést, de szerintem egyszerûen felfordították õket, mert ezeknek (mármint a gyékénykasoknak, ezeket nem fordítgattam fel, mert lakottak tûntek) nincs alja. A lépet pedig nem keretbe, hanem keresztben átszúrt léptartó pálcákra építik a méhek. (nem vagyok szakértõ, csak gyorsan magamra szedett lexikális tudás).

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Én azt olvastam errõl, hogy a kasos módszer már elavult.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló glassbox Hozzászólás megtekintése
    Én azt olvastam errõl, hogy a kasos módszer már elavult.
    Sokszor az elavult dolgok ha nem is kényelmesek, de legalább tartósabbak, környezetbarátabbak, egészségesebbek...

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Last edited by raktaros; 07-10-2014 at 03:41 PM.

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    Sokszor az elavult dolgok ha nem is kényelmesek, de legalább tartósabbak, környezetbarátabbak, egészségesebbek...
    Igen, ez nagyon sokszor így van. Viszont a kasos módszerrel több a munkád és kevesebb mézed lesz, esetleg több méh pusztulhat el a pergetés során, stb.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Igazad van glassbox, a kasos módszer elavult. Ezért is szorította ki a keretes kaptár. De -mint írtam- nem is ellenpontként tettem fel a képet, és megjegyeztem, hogy ez nem modern megoldás. Ismét megjegyzem, nem vagyok szakértõ, csak a saját eszembõl okoskodok. A keretes módszer gyorsabb, kényelmesebb, egyszerûbb, és hatékonyabb. Mondhatni a "mézgyártás" nagyüzemi módja. A kasnál nincs keret, így (szerintem) elmarad a pergetés, nincs mibõl kipergetni. A méhész a kasból kitöri/kivágja a lépet és feldolgozza. Nagyobb gyakorlatot igényel, tudni mekkora és melyik részt lehet kivenni a kasból. A kerethez pergetõ is kell, a keret karbantartási is eszközigényes, egy kast meg lehet fonni eszköz nélkül is.
    Kicsi a valószínûsége, hogy méhészkedni kezdjek. De ha hozzákezdenék, én is keretes kaptárt használnék, amíg lehet. Egy hosszabb gebasz esetén (történelmi példa: II. világháború alatt, Angliában ismét használni kezdték a kasokat a méhészek), amikor a keretes kaptár/pergetõ használhatatlanná válik, elõkerülne a fonott méhkas.
    Az általam feltett kép jobb szélén is vannak kaptárak, valószínûleg keretes kaptárak. Mert a XX. század elején jelentek meg és terjedtek el Magyarországon is. Így hozzátartoznak a magyar tanya képéhez.

Senior Member Grafitos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Borsod&BP
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    https://www.omlet.co.uk/shop/beekeeping/beehaus/
    Inkábba kas, mint ez a mûanyag láda..manapság mindenbõl van designer hipster verzió
    SHTF-ben tényleg a kas lehet a jobb, mivel a ládába kell a mûlép, meg téli cukros etetés, mert a gazda elveszi a méz nagyrészét. Gondolom a kasos méhészkedésnél kevesebbet vettek el, mert csak az adott család ellátása volt a cél...Csak a mai fejünkel egybõl azon agyalunk, hogy lehetne több..
    Amúgy a pergetés kis mennyiségnél nem is túl célravezetõ..egyszerûen ki is lehet nyomkodni a lépbõl kézzel a mézet..
    A kasokban ugyebár nincs is annyi hely a rajnak, így kisebb maga a család is..de fogadok, hogy a kas a szezon végére már csordultig volt mézzel..nem úgy mint a ládák lépei, amik gyakran foghíjasak, mert egyszerûen nem tudták megtölteni a méhek. És ha belegondolunk, kb kas méretü odukba szoktak behúzódni a méhek természetes környezetükben is..sokkal közelebb áll a természetes viselkedésükhöz a kasbeli élet. Míg egy nagy 12 lépes ládába olyan, mint 1 méhpanel.
    Last edited by Grafitos; 07-11-2014 at 07:01 AM.

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Grafitos Hozzászólás megtekintése
    https://www.omlet.co.uk/shop/beekeeping/beehaus/
    Inkábba kas, mint ez a mûanyag láda..manapság mindenbõl van designer hipster verzió
    SHTF-ben tényleg a kas lehet a jobb, mivel a ládába kell a mûlép, meg téli cukros etetés, mert a gazda elveszi a méz nagyrészét. Gondolom a kasos méhészkedésnél kevesebbet vettek el, mert csak az adott család ellátása volt a cél...Csak a mai fejünkel egybõl azon agyalunk, hogy lehetne több..
    Amúgy a pergetés kis mennyiségnél nem is túl célravezetõ..egyszerûen ki is lehet nyomkodni a lépbõl kézzel a mézet..
    A kasokban ugyebár nincs is annyi hely a rajnak, így kisebb maga a család is..de fogadok, hogy a kas a szezon végére már csordultig volt mézzel..nem úgy mint a ládák lépei, amik gyakran foghíjasak, mert egyszerûen nem tudták megtölteni a méhek. És ha belegondolunk, kb kas méretü odukba szoktak behúzódni a méhek természetes környezetükben is..sokkal közelebb áll a természetes viselkedésükhöz a kasbeli élet. Míg egy nagy 12 lépes ládába olyan, mint 1 méhpanel.
    És a kirajzással mit teszel? Amikor túlszaporodnak a méhek a nagy jóléttõl, letesznek pár királynõ kezdeményt. (bölcsõ) ha ezek kikelnek (és a kasban ez ellenõrizhetetlen) akkor megindulnak a méhek mint a seregélyek és odébb költöznek.

De inkább arról beszélgessünk, hogy belterületen (vidéki kertváros) a város szélén, mennyire maradna életben egy populáció.
    Ugye az emberek kertje tele virágokkal, gyümölcsfákkal, az utcák szélén akácosok, a város szélén rétek, mocsarak és földek (repcével, kukoricával, búzával)
    Nyilván a belterületen is permeteznek és relatív kevés azért a méhlegelõ, a földeken meg elég durva permetezõszereket használnak. Szóval én terveztem egy keretes méhkast családdal (35-ért már kapni családot és remélem nem azért, mert a költésrothadás korai jeleit vették észre rajtuk, vagy szomszédos családokon, vagy atkásak, vagy akármi) De az egészen biztos, hogy nem fogom elhordani erdõkbe, mert az már tényleg egy hivatás. Hanem kitenném a kert végébe, aztán jólvan. Úgy tudom bejelentés köteles, de engedély nem kell hozzá. 4 méterre kell lennie a kerítéstõl és fel kell tüntetni, hogy méheket tartasz. Érdemes a közvetlen szomszédokat megkérdezni nem allergiás-e valaki a méhekre. (vagy egyszerûen sövény mögé tenni a kaptárat, amit nem látnak, amiatt nem aggódnak.)

Amerikában van egy szabály miszerint kötelezõ kitenni a méheknek vizet a kaptár közelébe! Ez megfontolandó.

másik: Mivel sokan városban is méhészkednek (elképzelésem sincs hogy bírja a populáció) gyanítom kisváros kertvárosi szélén is mûködne.

A hipszter méhkaptárról meg annyit, hogy én magam is designer vagyok és szerintem átgondolt, fenntartható termék, ha letöltöd a hozzá tartozó pdf-et nagyon sok tapasztalt külföldi méhész összevett tudását tapasztalhatod teljesen kezdõ (kifejezetten buta angolok) emberek számára.

Ha nem kerülne ennyibe, hanem mondjuk 50 ezer körül lenne, megvenném.
    Last edited by törölt tag -gl; 07-11-2014 at 08:45 AM.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Borsod&BP
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A kirajzással, hát mitis? a méhek általában megkeresik az elõzõ kaptár környékén a nekik legmegfelelõbb helyet, aztán tömörülnek..Ilyenkor az ember odamegy, aztán begyûjt õket.Megvan a technikája. Azt nem tudom, hogy ha tartassz néhány üres kast is a többi mellett, akkor nem költözik-e oda be a kirajzó család...de még az is lehet

A városi méhtartás már javában mûködik http://kozossegimez.tumblr.com/ Itt olvashatsz róla
    a második oldalon posztoltam,olvassál vissza!

Attól hogy designer vagy, még nem kell a hipszter "vallást" gyakorlók tömegei mellé állnod..Én csak azt mondtam, hogy már tyúkól, kutyaól macskaól is van hipszterbe..és lám, lett méhkaptár is..Nem vontam kétségbe azt, hogy jól ki van találva, csak azt mondom hogy ez egyhipszterkaptár ez nem vitás..és ezt az ára is mutatja

Idézet Eredeti hozzászóló glassbox Hozzászólás megtekintése
    És a kirajzással mit teszel? Amikor túlszaporodnak a méhek a nagy jóléttõl, letesznek pár királynõ kezdeményt. (bölcsõ) ha ezek kikelnek (és a kasban ez ellenõrizhetetlen) akkor megindulnak a méhek mint a seregélyek és odébb költöznek.

De inkább arról beszélgessünk, hogy belterületen (vidéki kertváros) a város szélén, mennyire maradna életben egy populáció.
    Ugye az emberek kertje tele virágokkal, gyümölcsfákkal, az utcák szélén akácosok, a város szélén rétek, mocsarak és földek (repcével, kukoricával, búzával)
    Nyilván a belterületen is permeteznek és relatív kevés azért a méhlegelõ, a földeken meg elég durva permetezõszereket használnak. Szóval én terveztem egy keretes méhkast családdal (35-ért már kapni családot és remélem nem azért, mert a költésrothadás korai jeleit vették észre rajtuk, vagy szomszédos családokon, vagy atkásak, vagy akármi) De az egészen biztos, hogy nem fogom elhordani erdõkbe, mert az már tényleg egy hivatás. Hanem kitenném a kert végébe, aztán jólvan. Úgy tudom bejelentés köteles, de engedély nem kell hozzá. 4 méterre kell lennie a kerítéstõl és fel kell tüntetni, hogy méheket tartasz. Érdemes a közvetlen szomszédokat megkérdezni nem allergiás-e valaki a méhekre. (vagy egyszerûen sövény mögé tenni a kaptárat, amit nem látnak, amiatt nem aggódnak.)

Amerikában van egy szabály miszerint kötelezõ kitenni a méheknek vizet a kaptár közelébe! Ez megfontolandó.

másik: Mivel sokan városban is méhészkednek (elképzelésem sincs hogy bírja a populáció) gyanítom kisváros kertvárosi szélén is mûködne.

A hipszter méhkaptárról meg annyit, hogy én magam is designer vagyok és szerintem átgondolt, fenntartható termék, ha letöltöd a hozzá tartozó pdf-et nagyon sok tapasztalt külföldi méhész összevett tudását tapasztalhatod teljesen kezdõ (kifejezetten buta angolok) emberek számára.

Ha nem kerülne ennyibe, hanem mondjuk 50 ezer körül lenne, megvenném.
    Last edited by Grafitos; 07-11-2014 at 09:08 AM.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Borsod&BP
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Itt egy jó link, a hagyományos kasos tartás autentikus fogásairól és technikáiról
    http://hu.scribd.com/doc/218785592/A...szet-tortenete