Oldala 11 of 18 ElsõElsõ ... 910111213 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 101 to 110 of 173

Topic: Hogyan kezdjünk hozzá ?

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Wannabe Hozzászólás megtekintése
    Nem találtam jobb topicot ennek:

Munkád van vagy életed?

"Meg kell valósítani azt az álmot, amelyben mindenki maga keresi a kenyerét. … A mai fiataloknak tökéletesen igazuk van abban, hogy az igazi megélhetésnek és életnek többrõl kell szólnia. Jelenleg csupán állásunk van, ami hamis változata a munkának, és inkább hívhatjuk rabszolgaságnak, ahol az ellenõrök ellenõrzik az ellenõrök által ellenõrzött munkát.” Buckminster Fuller
    Munka tehát van, élet viszont nincs.
    15 tipp mindazoknak, akik elhatározták, hogy megmozdítják a körülöttük lévõ börtön rácsát.

http://www.sokszinuvidek.hu/eletmod/4013
    Nagyon jó a cikk és nagyon igaz is minden szava.
    A fogyasztói társadalom ráerõlteti az emberekre, hogy olyan igényeik legyenek, amikre valójában nincs is szükségük. Belekerülsz egy ördögi körbe.
    Persze, aki már megfertõzõdõtt alaposan a modern világ a "kötelezõ vásárolni" szemléletével, az valóban nyomorúságosnak találja az önellátó törekvéseket.
    A gazdálodás, még kis földterületen is, kemény munka. Az állattartás teljes embert kíván, ott nincs hétvége, ünnepnap.
    Az eredmény viszont lehet hosszútávon a teljes függetlenség, szabadság is.
    Van ettõl fontosabb?

P
    Guest

0 Not allowed!
    Akkor ezek szerint én már csak boldog és gondtalan lehetek! Mivel abban vagyok nyakig, amit a cikk leírt. Sosem gondoltam úgy, hogy a város embernek való; természetellenes, fenntarthatatlan, hazug és mocskos. A falu sem egyértelmûen sokkal jobb ma már, mint a város karikatúrája... Viszont a cikk kicsit torzít, mert az a helyzet, hogy kis területen termelve és mellette egy kicsit gyûjtögetve az élelmiszere meg lehet egy kisebb családnak (bár ehhez már tapasztalat, hozzáértés kell), de annyi termésed nem lesz, hogy azt eladva megvegyél minden mást. Vagy nagy területet tudsz szerezni, és értelemszerûen sokkal többet dolgozol magadnak, vagy valami külön foglalkozást is bevállalsz mellette.
    A tõkeigénye általában olyan nagy (véges számú a párszázezres kis tanyák száma, és akkor még nem vettél kerti szerszámokat, üvegeket, konyhafelszerelést a feldolgozáshoz, stb.), hogy azt pont ebben a szipolyozó körforgásban nem nagyon tudod magadnak kispórolni nyugdíjba vonulás elõtt, ha városból ugranál bele.
    És az sem fekszik mindenkinek, hogy teljesen más szemlélettel kell az egészet kezelni, ahogy Oakland is írta, itt nem tudsz kivenni szabadságot, nem számít, hogy hogy érzed magad, az orvos nem mentesít a felelõsség alól, és nem tudsz légkondicionált szobába vonulni, ha éppen akkor van a munka java.

U.i.: mi azért nem vesszük ilyen komolyan, ha nagy hõség van, inkább bent ügyködünk valami pótcselekvést, amire ráfogjuk, hogy hasznos volt, és ha csak lehet, akkor a nap nagy részében szellemi szabadfoglalkozást ûzünk vagy kutyát sétáltatunk az erdõben. (A hét 3 napja általában ezzel telik egy-egy fõszezont leszámítva, az pedig már is több, mint eggyel hosszabb hétvége, mert a házimunka is belefér a többibe).
    Szóval ha így csináljátok, ne lepõdjetek meg, ha csak a saját kajátok lesz meg, esetleg...

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    ...gyerekkoromban, a vidéki nagyszülõknél nyaraltam,fekete-fehér képek voltak a falon büszke emberekrõl, szép állatokról....volt minden föld,állatok,jólét.....aztán jött a nagy "fekete autó"...vittek mindent...teheneket,disznót,birkákat,lovakat...a ddig ütötték,amíg alá nem írta,hogy be viszi a földet a "közösbe"....mikor én , ott nyaraltam ,már egy megtört ember ült a teraszon...mikor mesélt a szeme könnyes volt és elfehéredtek ujjai a botján.....

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 21
    Given: 59

0 Not allowed!
    Doom, nézd a jó oldalát, legalább addig élhettek emberi életet.
    Ne legyen semmim, lakjak albérletben hogy ha esetleg sor kerülne rá ne tudjanak elvenni tõlem semmit?
    Toljam a rabszolgamelót, szabadidõmben éljek a mának, tapsoljam el azt a kis pénzt hülyeségekre?
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Senior Member szfenikus's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2014
    Lakhely
    Debrecen
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Doom Hozzászólás megtekintése
    ...nem neked szólt konkrétan,de kösz a választ..inkább mindig mindenkinek szánom a mondatokat...hát igen,a vidék,a tanya és az idilli kép...a messzeségben füstölgõ városok,az elõtérben békés fehér ruhás családok szüretelik a mesés gyümölcsöt.....na most figyu mindenki..ez nem így lesz...amikor " lerohanják" a menekültek (nem fosztogatók,egyenlõre)...vagy ad az ember amije van,vagy elveszi a hatóság--ha van még--- vagy elveszik és a kis család örül,ha egy szatyorral kimenekül az erdõbe és sértetlenül megússzák .....és a kör bezárult...ki is a fosztogató gyilkos:::...senki ne jelentsen ki semmit elõre,amit nem biztos,hogy be tud tartani......inkább csak annyit---majd meglátjuk----

ui...az a Tied amit meg tudsz védeni....
    Olyan nagy kár, hogy az emberek egy kis része ilyen jövõt fantáziál magának, azt hiszem valami ilyesmit éreztem, amikor új fórumozóként bemutatkoztam.
    Arról valahogy még nem akaródzik a fantáziálás, hogy embertársainknak, árva gyermekeknek, állatoknak, a szülõföldünknek segítsünk majd ebben a komisz jövõképben...

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló szfenikus Hozzászólás megtekintése
    Olyan nagy kár, hogy az emberek egy kis része ilyen jövõt fantáziál magának, azt hiszem valami ilyesmit éreztem, amikor új fórumozóként bemutatkoztam.
    Arról valahogy még nem akaródzik a fantáziálás, hogy embertársainknak, árva gyermekeknek, állatoknak, a szülõföldünknek segítsünk majd ebben a komisz jövõképben...
    ..persze fantáziálgathatunk....csakhogy a valóság más...a vállalkozó nem fizet ki,se téged se mást,se az alvállalkozóját....ha leépítés lesz a cégnél akkor majd felajánlja a kolléga,hogy õ megy nem te a levesbe...persze öregezés sincs?...meg bûnözés...azonkívül most ki jár körbe a hajléktalanokhoz levest vinni?...ne legyünk álságosak!....amit te szeretnél eljön majd,de elõbb végig megy a fûnyíró...azt túl kell élni...aztán ..majd ...valamikor...el lehet gondolkodni,hogy ne kövessük el még egyszer ugyan azokat a hibákat...

MPF támogató mossberg-operator's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    ...gyerekkoromban, a vidéki nagyszülõknél nyaraltam,fekete-fehér képek voltak a falon büszke emberekrõl, szép állatokról....volt minden föld,állatok,jólét.....aztán jött a nagy "fekete autó"...vittek mindent...teheneket,disznót,birkákat,lovakat...a ddig ütötték,amíg alá nem írta,hogy be viszi a földet a "közösbe"....mikor én , ott nyaraltam ,már egy megtört ember ült a teraszon...mikor mesélt a szeme könnyes volt és elfehéredtek ujjai a botján.....
    nagyapam ugyanez, "kulak" jozsefnek hivtak a kommunizmus alatt a faluban. Most ismet 130 hektar foldon megy a gazdalkodas, de O mar kioregedett belole a 88 evevel....Elvettek az eletet.

Csatlakozás dátuma
    Sep 2014
    Lakhely
    Debrecen
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    [QUOTE=Doom;43925]..persze fantáziálgathatunk....csakhogy a valóság más...a vállalkozó nem fizet ki,se téged se mást,se az alvállalkozóját....ha leépítés lesz a cégnél akkor majd felajánlja a kolléga,hogy õ megy nem te a levesbe...persze öregezés sincs?...meg bûnözés...azonkívül most ki jár körbe a hajléktalanokhoz levest vinni?...ne legyünk álságosak!....amit te szeretnél eljön majd,de elõbb végig megy a fûnyíró...azt túl kell élni...aztán ..majd ...valamikor...el lehet gondolkodni,hogy ne kövessük el még egyszer ugyan azokat a hibákat...[/QUOTE

Szívbõl kívánom, hogy teljesüljenek titkos vágyaid és elmondhasd: "ez férfimunka volt".

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    [QUOTE=szfenikus;43929]
    ..persze fantáziálgathatunk....csakhogy a valóság más...a vállalkozó nem fizet ki,se téged se mást,se az alvállalkozóját....ha leépítés lesz a cégnél akkor majd felajánlja a kolléga,hogy õ megy nem te a levesbe...persze öregezés sincs?...meg bûnözés...azonkívül most ki jár körbe a hajléktalanokhoz levest vinni?...ne legyünk álságosak!....amit te szeretnél eljön majd,de elõbb végig megy a fûnyíró...azt túl kell élni...aztán ..majd ...valamikor...el lehet gondolkodni,hogy ne kövessük el még egyszer ugyan azokat a hibákat...[/QUOTE

Szívbõl kívánom, hogy teljesüljenek titkos vágyaid és elmondhasd: "ez férfimunka volt".

..ez most nem értem..kifejtenéd?

Csatlakozás dátuma
    Sep 2014
    Lakhely
    Debrecen
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Miért vagy Te ebben olyan biztos, hogy végigmegy a fûnyíró ? Meg, ember, ember ellen támad ? Így mutatják a képeket hálivúdban ? Mert, ha esetleg a nemzetközi helyzet fokozódik, és meg-megzakkan az energiaszállítás és az árucsere valami oknál fogva, attól még az ember Ember marad, de csak az Ember !

Nagyapáim azt mondták, hogy a dicsõséges Keleti Front során, voltak akik használták az ottani lakosságot és utána lelõtték õket...aztán pedig a tiszt megkereste az ilyeneket... és ilyenekbõl lett az ütközetben eltûnt.

Ha az ember egy bizonyos gondolattal foglalkozik, akkor az annak a képnek, képsorozatnak lényegében a betege lesz (ez az elme munkája, az elme ezt élvezi) és lényegében várja, hogy átélhesse ezeket a képeket. Ezért legyél óvatosan ezekkel a gondolatokkal, mert végül a cselekedet elõször a fejben születik meg...

Hisz oly szép a racionalitás és most elrontod önnön magad jövõjét ezzel a nem létezõ polgárháborús állapotokat idézõ álmodozással ? Mi lesz ha ... de akkor én...elõvesszük...elvisszük ... elvesszük...elbújunk ...megesszük...elrejtjük... elmenekülünk...közben pedig félünk, félünk attól, hogy mi sem kerülhetjük el a halált, mert a test elöregszik, visszamegy a porba...és nem attól félünk, hogy idegenkéztõl pusztulunk el, hanem a létezés megszûnésétõl.

Persze jó dolog ez a prepperkedés...de ez is az únijóból, meg amerikábúl jött, mint mesterségem címere. Csak hát közben eltelt itt nálunk vagy 70 év, a fiatalok beköltöztek az új lakótelepkre, a KGST nyomta az árucikkeket, az öregek ottmaradtak a szülõföldjükön. Õk élték a maguk szabad életét tovább, ki falun, ki kisvárosban, ki tanyán...Akik nem "menekültek" el otthonról - azok igyekeztek a családi birtokokat - immár hétvégi telkek, kisebb-nagyobb földdarabkák formájában fenntartani. Továbbra is akkor érezték jól magukat a városban, ha a kert ontotta magából a terményt, a csirkehúst, a bort, befõttet, zöldséget, krumplit zsákszámra..olyan kis igazi Hazává lett az a kis darabka föld.

Aztán jött a górennye, meg a videjó, meg a hálózati tv...és vágytuk mi is a nyugatot...sõt majmoltuk.... Lassacskán elfogytak a szorgosok tartalékai (kb. amikor néhány év alatt a Ladák, a Skodák, a kétütemûek kicserélõdtek Suzukira, lepusztult opel kadettekre, rönókra és a többi nyugati szemétre) már nem volt menõ ez a kis egyszerû mondat: öreg autó, de ki van fizetve...Felhagytak az emberek a kerttel, a háztájival, közelebb húzódtak az uniós szalagmunkához ill. négymûszakba jártak és már mindenki a madaras teszkóba ment, nem a spájzba, meg a pincébe, meg a verembe....közben meg tízezrével felhagytak a tanyák, kertek mûvelésével...

....

aztán berobbant a köztudatba, hogy nem biztos, hogy mindig lesz kánaán, meg hurrikán, meg tenorizmus, meg munkahely....és jött erre ez a túlélõsdi.

És akkor kérdezem én, mi ebben most az új ? Semmi, csak annyi, hogy most már a teli kamrában horrorjelenetek is vannak, szépen felcicomázott befõttesüvegekben...

A kamrát fel lehet tölteni tömeggyártott élelmiszerrel és fel lehet tölteni így is: "no anyjuk, ma reggel ne adj a csirkéknek enni, mert az a két kendermagost kapom el", a verembõl meg hozok fel hagymát, krumplit, délután meg átballagok Jóskához a talicskával fél zsák kukoricáért, cserébe meg újrabõrözöm a Nortonját neki ...

Ezért nem értem, hogy mirõl is van szó sok topikban, mirõl folynak a az eszmefuttatások a 6. emeleti vasbeton helyiségekben...
    Kollégák, aki tud keresse fel a szülei birtokát (vagy szerezzen magának, a gyermekeinek és úgy általában a Jövõnek !) és kezdje azt helyrepofozni. Mert nagy öröme telik majd benne és elfelejti ezt a sok titkos gondolatot...
    Last edited by szfenikus; 09-24-2014 at 08:27 PM.

A topic keresõszavai: