0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Mindent nem tudsz magad csinálni, inkább próbálj kovácsot, fazekast, stb. találni a környéken. Felesleges pénzkidobás, hidd el, ezért kell a közösség. 40-50 földmûves már eltarthat egy lakatost vagy kovácsot gond nélkül.
Ne akarj túl sokat, inkább koncentrálj az apró lépésekre, hogyan tudod például minimalizálni a földmûvelés mennyiségét, hogy minél hatékonyabb legyen és minél több tápanyag maradjon a földben, mert ezen múlik minden. Néhány évtized múlva a szántóföldek minõsége már olyan leromlott lesz, mint egy sivatag a jelenlegi mûvelési rendszerekkel, ezért fontos idõben átállni.
A forgás vetésforgó, minden parcellán más növény kerül vetésre évente, közöttük zöldtrágya. Ez rendkívül fontos az állandó fedettség miatt.
Kézi malomnak a Country Living malmát használom, nagyon jó teljesítményû - ha több embert érdekelne, érdemes lenne leöntetni az örlõtárcsáit, megvan a mintám és a kapcsolat is, aki megcsinálná. A friss lisztbõl készült kenyérnél nincs finomabb, már jó ideje magam sütöm a kenyerem, hosszú kelesztéssel.
Az elveszett tudásért kár, én is régi könyvekbõl próbálom rekonstruálni az régi praktikákat. Volt az én családi vonalomon is több száz hektáros gazda, de mindent elvitt az állam, semmit nem kaptunk érte.
| Thumbs Up |
Köszönöm, egyelõre mûvateré az érdem. Õ tõle tanulok sokmindent: növénytermesztés, állattenyésztés, böllérkedés, tartósítás, asztaloskodás, stb. Csak már õ is alig bírja. Halad kifelé a korból.
De, most nézegetek még egy telket. Ennek majd a duplája. Még meg sincs, de már annyi telefonálgatás meg rohangálás! Hahaa!
Ja, ezt most mondom itt mindenkinek, hogy ha ilyenre adja a fejét, akkor erre számítson!
Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu
| Thumbs Up |
Nos igen, földhöz jutni, mármint használható földhöz, nagyon nehéz.
Azt sem érdemes kifelejteni a számításból, hogy az új földtörvény alapján 2014-tõl már csak középfokú mezõgazdasági végzettséggel rendelkezõ embernek lehet 1 hektárt meghaladó földje.
Az állam szépen koncentrálni fogja a területeket, mert az öreg parasztoknak természetesen nincs ilyenje...államosítás...
| Thumbs Up |
Ne úgy képzeld el, hogy olyan szinten akarom csinálni, hogy abból akár meg is élhessek. Inkább csak mint a régi parasztok: legyen meg hozzá a szerszám - az nem kér enni - aztán ha le kell ütni egy kapuzsanért vagy össze kell ácsolni egy óltetõt, akkor tudjam hogyan kell és ne dõljön a jószágra az elsõ viharral.
Most pont azon vagyok, hogy ilyesfajta földmûvelést tanuljak. Illetve olyan rendszereket tanulmányozok, amik önsegítõk. Láttam pl. azt, hogy régen a kukorica közé ültették a babot és annak a szárát használták karónak. Bár vannak ellenvélemények is.
Nagyon jól kitaláltad ezt a dolgot illetve feltámasztottad a régi magyar földmûvelés kulcsát! Hiszen nálunk ez már akkor alap dolog volt, amikor Nyugat-Európában még azt sem tudták mi a rák az a vetésforgó.
Hm. Nem rossz ötlet. Rmélem a többieket is érdekli. Jó nagyanyám szerencsés volt, mert volt hozzá igazi búbos kemencéje is. Nálam ez hiánycikk...egyelõre.
Félelmetes, hogy mi mennyiségû tudás ment a lecsóba az utóbbi 50-100 évben. És egy családban elég csak egy generáció, akit ne érdekeljen! A következõ már nyüszítve fogja újratanulni...ha tudja. Én pl. ezért töltögetek le olyan angol nyelvû könyveket, amiket még a századelõ környékén írtak! Plusz permakultúrát bújok esténként. Nálunk visszaadták volna a 70 holdat, de anyámat nem érdekelte, nem akarta csinálni (az õ szüleié volt). Városi vigéc! Ehhhj!
| Thumbs Up |
Alsó hangon is negyven milliós bukta volt anyád döntése közepes aranykoronával számolva, nem számítva az éves bérleti díjat, ha csak kiadja...ez komoly.
A norfolki négyes azért régi találmány, onnan terjedt el Maora is. Az én forgóm viszont minimum mûveléssel zajlik, trágyázás nélkül, szokatlan növényekkel és téli fedettséggel, speciális direktvetõgéppel vetve, így kíméli a talajéletet és spórol vagy 4 menetet vetésenként.
Majd kiderül, hosszú távon hogy mûködik, eddig tetszik az eredmény.
Kukorica közé a bab klasszikus, jól mûködik. Az ellenvéleményeket pedig érdemes meghallgatni, de ha csak a megszokásról szól, nincs neki gyakorlati oka, lehet helyette bátran mással kísérletezni. Az én környékemen is csak néznek a parasztok, mint a sültbolondra, mit csinálok, de kezd valami respektem lenni lassan, mert látják, hogy mûködik. Nem csinálok mást, csak összeszedtem a világ minden részérõl a legfrissebb, legfejlettebb eljárásokat és lehozom kisgazdasági szintre.
| Thumbs Up |
| Received: 1,102 Given: 1,120 |
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
| Thumbs Up |
Én is ezt mondtam neki, hogy nem kell megmûvelnie csak kérje vissza, aztán adja ki. Utána meg ha én végeztem a tanulmányaimmal - mert ez nem most volt már -, akkor majd én csinálom. Most már bánja õ is, mert rájött - sugallatomra -, hogy ma a földön kívül nincs semminek értéke! Nem hiába vásárolgatják fel nem magyar állampolgárok orrba-szájba.
Errõl ajánlhatnál szakirodalmat, ami neked is hasznos volt elkezdeni. Csakhogy ne kelljen annyit gépelned. Vagy ha kiegészítenéd saját meglátásokkal, akkor egy privátüzenetet is szívesen vennék...amikor idõd engedi.
Gratula egyébként az eddigi eredményeidhez. Tudom mirõl beszélsz.
A paraszt nyakas egy jószág.De, ha szépen gyarapodik a gazdaság, akkor elismeri a dolgokat. Csak õ szereti a saját szemével látni elõször.
Én is így gondolkodok. Mondjuk én szerencsésnek mondhatom magamat, mert amit olvasok, azt legalább van hol kipróbálnom. Más még ennyire sincs jó helyzetben. Bár nekem is meg kell küzdenem a családdal, hogy: "De hidd el, jó lesz!" Azért mostmár kezdenek hajlani a dolgokra. Kellett hozzá egy-két kiabálós délután.
Plusz vér szerinti vaterom is kísérletezõ kedvû és most dolgozik õ is egy pár hektáros gazdaság beindításán. Újra. '90-es években volt 4 hektárja. Tehát a csüggedtebb pillanataimban van kihez fordulni.
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
| Received: 1,102 Given: 1,120 |
Különleges egyedi lehetõség volt, de elúszott. A fekvése volt a lényeg, mert Montana-ban és hasonló helyeken lehet venni ennyiért, de ez a 40 hold ez Kentucky-ban volt. Én meg olyan helyen akarnék földet venni ami se nem túl déli, se nem túl északi. Se hõgutát kapni, se jégcsappá fagyni nem akarok és a középen fekvõ területeket nem érintené végzetesen se egy néhán fokos felmelegedés, se egy néhány fokos lehûlés (világméretûre gondolok).
Annyira szép terület volt, dombok, fák, hely egy tanyának (volt már egy farm rajta, csak rom lett belõle), lett volna hely állatoknak, növényeknek -és nem utolsó sorban egy saját lõtérnek is. Mellette betonút, de még a behajtó és kövesút volt.
Nem hinném hogy valaha is találok még egy ilyet.![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
| Thumbs Up |
Sose feledd el ha olcsó földet látsz, hogy az okkal olcsó.
Az a föld ami biztonságos helyen fekszik, jó minõségû és vannak kereskedelmi kapcsolatai, az drága lesz, nagyon drága.
Maon is van föld a rejtett erõforrások környékén fél milláért, de ha felbukkan egy 30-40 AK-ás föld, 3-4 millióért megy hektárja és még azt sem fogod tudni megvenni, mert a környékbeli nagygazdák valamelyike el fogja vinni elõvásárlási joggal vagy simán trükkel, bevásárolja magát osztatlan közösbe, s onnan külsõsnek már nem terem babér.
A fél milláson viszont nem te fogsz aratni, vagy ha erdõt veszel ilyen helyen, könnyen mehetsz ki derékmagasságban elvágott csonkokra a hektárjaidon.
Persze megesik, hogy néha valami teljesen holdkóros örökös elkótyavetyéli az öreg tanyáját, de ez ritka, mint a fehér holló.