0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Valahonnan rémlett ezen eszközök felhasználhatósági ideje. A lifestraw esetén a az elsõ használat után 3 hónap, de most nem találok erre utaló forrást. Viszont találtam 3 év szavatossági idõt, ami alatt használatlan állapotban is elveszíti a használhatóságát. Ráadásul van benne valami jódozott tisztítóbetét a vírusok ellen.
Vasember hozzászólása az ebola méretérõl és a szûrõk képességeirõl elgondolkodtatott. Gyorsan meg is néztem a LifeSaver termékismertetõjét. Abban is vannak érdekes részek. Az elõszûrõ szivacsot 6-12 havonta cserélni kellene, ez még válalható. A szénszûrõt viszont túránként vagy tárolás után el kell távolítani és kidobni, majd a következõ használat elõtt újat tenni bele. Ez viszont már húzósabb tétel. Azonkívül vigyázni kell a palackban a nyomásra. Nem szabad lezárt állapotban túl sokat pumpálni, mert a megnövekedett belsõ nyomás átpasszírozza a szûrõn a szennyezõdést. Az elsõ használat után a szûrõt mindig nedvesen kell tartani az üveg töltve tartásával. Ha kiszárad a szénszûrõ, eltömõdhet.
Szóval: "Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek Álmodni képes." Jobb körbejárni a dolgot, mint egy kezelési hiba miatt tönkre vágni az eszközt.
| Thumbs Up |
| Received: 56 Given: 143 |
Bel : a ,CSEHSZLOVÁK M-10- ben is ? nem tudod véletlenûl. köszönöm!
| Thumbs Up |
Katadyn az adatlapja szerint 50000 litert bír átszûrni (kerámiaszûrõje), az aktív szenes az nem tudom.
| Thumbs Up |
A terméken és az adatlapján és a reklámjaiban azt írják, hogy körülbelül 250 liter víz szûrésére alkalmas. A használati utasításban pedig plusz bekezdésben, hogy minden túra vagy tárolás után cserélni kell (az átszûrt víz mennyiségétõl függetlenül). Az én értelmezésemben itt nem a tervezett elhasználódásról van szó. 5-10-20-50 liter víz szûrése után is cserélni kell, mert nem garantálják a szénszûrõ hatékony mûködését.
A labortesztben ez olvasható: ....Kínai gyártású víztisztító, ami le sem tagadhatná, hogy a Katadyn márka koppintása.
Az ígéretek szerint a szûrõ 0,1 mikrométeres lyukméretû, és pluszban aktívszenes töltetû.....
Kínaival tisztítottam tó vizet, mocsár íz benn maradt. Tényleg van benne szénszûrõ ?
Szét kell 1 betétet törni és megvizslatni, valahol láttam kapható külön is.
| Thumbs Up |
| Received: 56 Given: 143 |
A Katadyn Combi szénszûrõje kb. 3-400 liter víz szûrése után szorul cserére. Gondolom, attól is függ, milyen vizet szûrünk vele.
Most ilyen szenet vettem próbaképpen, mert a Katadyn aranyáron adja az övét (vagyis annál kicsit drágábban).
http://www.dinax.hu/ipari_vizkezeles...m_1_kg_os.html
Ennek viszont nagyobb a szemcsemérete, ebbõl kifolyólag valószínûleg az összeadott felülete is. Gyanítom, hogy emiatt kevésbé lehet hatásos. Valaki esetleg nem tud jó beszerzési forrást max. fél mm szemcseméretû aktív szénre?