Oldala 91 of 162 ElsõElsõ ... 41818990919293101141 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 901 to 910 of 1620

Topic: Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Grafitos, ha füstcsövet akarsz készíteni, üres mindkét végén lyukas kutyakajás dobozok egymásba nyomását ajánlom. Én készítettem ilyen túlélõs füstcsövet.

Senior Member Grafitos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Borsod&BP
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Pityubá..nem fotóztam le, de az erdõben találtam egy teljesen jó, kb 88 centis kályhacsövet..közepe kicsit meg van rohadva, de nem vészes..ezt lehet hogy beépítem majd a tûztérhez. Amúgy a konzerves csõ baromijó ötlet
    Kovu több képen is rajta van..http://i.imgur.com/2ybRSsV.jpg
    Kívölrõl kõfal van, belülrõl egy erdõben talált régi hordó tereli a hõt, felül csirkeháló. Azon agyalok, hogy a tûztér oldalát is felépítem kõbõl és a csirkehálós részre is pakolok 1-2 laposabbat. A tûztér hátuljából meg csõvel vezetem el a füstöt és a szikrákat, a ponyvától, ami ha fel van húzva km épp a tûz vonalában van jelenleg. Elég magasan van és múltkor sem volt baj, mert okosan tüzeltem és kontrolláltam az égést. Tehát így egy nyitott kandallószerû tûzterem lenne, ami mégiscsak elvezeti az égéstermékeket a ponyvától.

Senior Member kovu78's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    nagyon jó kis kályha készitettem egy kis hobo kályhát, annak csak az a hátránya , hogy kicsi, migyárt teszek fel képet

Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    DSCN7518.jpgDSCN7519.jpg

tea, vagy leves megfõ rajta

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Borsod&BP
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Teljesen jó..használható eszköz fillérekbõl, meg szemétbõl. Ez közel áll az én szemléletemhez..terepen tudnunk kell improvizálni..akár az eldobált szemét is lehet alapanyaga életmentõ dolgoknak, úgyhogy hasznos, ha ezeket a készségeket békeidõban is fejlesztjük. Az edénytartó rész nagyon odaillik, mibõl van?

Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Grafitos
    a régi szétment táp -nak a rácsos hálója a számitogép hátárol, minden tápon van ilyen.

Senior Member BragBOL's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Thumbs Up
    Received: 45
    Given: 17

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Grafitos Hozzászólás megtekintése
    Na igen..úgy lehetne..értem mire gondolsz. Zárható kemencénél talán több értelme lenne. Amit én szeretnék csak egy kandallószerû tûztér, ami elvezeti a füstöt és a parazsat a ponyvától.
    Agyag nemigen található a környéken ugye?
    Nem ismerem a hegyek talajvilágát.

"A szikrafogók a nyílt tûzhelyek szerves tartozékai, bár tudunk olyan esetrõl is, amikor ez hiányzott a házból. Kivitelük azonban nagyon eltérõ. Az ismert legegyszerûbb változat egy kúp alakú vesszõfonadék, amelyet kívül-belül besározva a tûz fölé akasztottak, hogy a szikrákat és a lángot felfogja. Korábbi idézetünk szerint a padlásról leeresztve, horgokon függött, s olyasféle lehetett, amilyeneket a Kis-Küküllõ mentérõl ismerünk. Ezek már a kandalló kürtõje felett voltak, másokat a pásztorszállásokon, nyári konyhákban Udvarhely és Csík megyékben 1900 körül még lehetett látni (Szilády Z. 1909: 9–10; K. Kovács L. 1969: 17, 20–21). Ezek lehettek a kandallók õsei. A fejlettebb változatokból már csõ, kürtõ vezette el a füstöt és terítette szét a tetõtérbe." /Magyar néprajz/
    http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/04/img/2-31.jpg
    Last edited by BragBOL; 09-23-2014 at 09:57 AM.
    Gyûjtsd szelektíven a hulladékot, hasznosíts újra! Jó-jó, de hol a jéghegy?

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Borsod&BP
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló BragBOL Hozzászólás megtekintése
    Agyag nemigen található a környéken ugye?
    Nem ismerem a hegyek talajvilágát.

"A szikrafogók a nyílt tûzhelyek szerves tartozékai, bár tudunk olyan esetrõl is, amikor ez hiányzott a házból. Kivitelük azonban nagyon eltérõ. Az ismert legegyszerûbb változat egy kúp alakú vesszõfonadék, amelyet kívül-belül besározva a tûz fölé akasztottak, hogy a szikrákat és a lángot felfogja. Korábbi idézetünk szerint a padlásról leeresztve, horgokon függött, s olyasféle lehetett, amilyeneket a Kis-Küküllõ mentérõl ismerünk. Ezek már a kandalló kürtõje felett voltak, másokat a pásztorszállásokon, nyári konyhákban Udvarhely és Csík megyékben 1900 körül még lehetett látni (Szilády Z. 1909: 9–10; K. Kovács L. 1969: 17, 20–21). Ezek lehettek a kandallók õsei. A fejlettebb változatokból már csõ, kürtõ vezette el a füstöt és terítette szét a tetõtérbe." /Magyar néprajz/
    http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/04/img/2-31.jpg
    Volt szerencsém földttúrni arrafelé..ugyabár, mikor a vermet készítettem. agyagnak nincs nyoma sem..szép fekete erdei talaj van mindenhol..de nem is kell, hogy nagyon el legyen tömítve..az oldalán úgysem jön a füst a hordó miatt, a tetején meg gyorsabb utat fog találni a kéményen át..a kövek meg megakadályozzák a szikrák felreppenését..

Amúgy jövõ hét kedd, szerd, csüt nagyon napos idõt ír...remek lenne egy utsó kintalvásra

vélemény?

Senior Member astonferi's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Grafitos Hozzászólás megtekintése
    Volt szerencsém földttúrni arrafelé..ugyabár, mikor a vermet készítettem. agyagnak nincs nyoma sem..szép fekete erdei talaj van mindenhol..de nem is kell, hogy nagyon el legyen tömítve..az oldalán úgysem jön a füst a hordó miatt, a tetején meg gyorsabb utat fog találni a kéményen át..a kövek meg megakadályozzák a szikrák felreppenését..

Amúgy jövõ hét kedd, szerd, csüt nagyon napos idõt ír...remek lenne egy utsó kintalvásra

vélemény?
    aludj megkeresem ha akarod a hely talajösszetételét de asszem ott nem fogsz agyagot találni. mészkõhegy ha jók az emlékeim.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Tegnap elmaradt, de ha össze tudunk futni, akkor adok tesztelni egy DPM sátorlapot, hogy mennyire felel meg az igényeidnek.