0
Grafitos, ha füstcsövet akarsz készíteni, üres mindkét végén lyukas kutyakajás dobozok egymásba nyomását ajánlom. Én készítettem ilyen túlélõs füstcsövet.![]()
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Pityubá..nem fotóztam le, de az erdõben találtam egy teljesen jó, kb 88 centis kályhacsövet..közepe kicsit meg van rohadva, de nem vészes..ezt lehet hogy beépítem majd a tûztérhez. Amúgy a konzerves csõ baromijó ötlet
Kovu több képen is rajta van..http://i.imgur.com/2ybRSsV.jpg
Kívölrõl kõfal van, belülrõl egy erdõben talált régi hordó tereli a hõt, felül csirkeháló. Azon agyalok, hogy a tûztér oldalát is felépítem kõbõl és a csirkehálós részre is pakolok 1-2 laposabbat. A tûztér hátuljából meg csõvel vezetem el a füstöt és a szikrákat, a ponyvától, ami ha fel van húzva km épp a tûz vonalában van jelenleg. Elég magasan van és múltkor sem volt baj, mert okosan tüzeltem és kontrolláltam az égést. Tehát így egy nyitott kandallószerû tûzterem lenne, ami mégiscsak elvezeti az égéstermékeket a ponyvától.
nagyon jó kis kályha készitettem egy kis hobo kályhát, annak csak az a hátránya , hogy kicsi, migyárt teszek fel képet
DSCN7518.jpgDSCN7519.jpg
tea, vagy leves megfõ rajta![]()
| Thumbs Up |
Teljesen jó..használható eszköz fillérekbõl, meg szemétbõl. Ez közel áll az én szemléletemhez..terepen tudnunk kell improvizálni..akár az eldobált szemét is lehet alapanyaga életmentõ dolgoknak, úgyhogy hasznos, ha ezeket a készségeket békeidõban is fejlesztjük. Az edénytartó rész nagyon odaillik, mibõl van?
Grafitos
a régi szétment táp -nak a rácsos hálója a számitogép hátárol, minden tápon van ilyen.![]()
Agyag nemigen található a környéken ugye?
Nem ismerem a hegyek talajvilágát.
"A szikrafogók a nyílt tûzhelyek szerves tartozékai, bár tudunk olyan esetrõl is, amikor ez hiányzott a házból. Kivitelük azonban nagyon eltérõ. Az ismert legegyszerûbb változat egy kúp alakú vesszõfonadék, amelyet kívül-belül besározva a tûz fölé akasztottak, hogy a szikrákat és a lángot felfogja. Korábbi idézetünk szerint a padlásról leeresztve, horgokon függött, s olyasféle lehetett, amilyeneket a Kis-Küküllõ mentérõl ismerünk. Ezek már a kandalló kürtõje felett voltak, másokat a pásztorszállásokon, nyári konyhákban Udvarhely és Csík megyékben 1900 körül még lehetett látni (Szilády Z. 1909: 9–10; K. Kovács L. 1969: 17, 20–21). Ezek lehettek a kandallók õsei. A fejlettebb változatokból már csõ, kürtõ vezette el a füstöt és terítette szét a tetõtérbe." /Magyar néprajz/
http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/04/img/2-31.jpg
Last edited by BragBOL; 09-23-2014 at 09:57 AM.
Gyûjtsd szelektíven a hulladékot, hasznosíts újra! Jó-jó, de hol a jéghegy?
| Thumbs Up |
Volt szerencsém földttúrni arrafelé..ugyabár, mikor a vermet készítettem. agyagnak nincs nyoma sem..szép fekete erdei talaj van mindenhol..de nem is kell, hogy nagyon el legyen tömítve..az oldalán úgysem jön a füst a hordó miatt, a tetején meg gyorsabb utat fog találni a kéményen át..a kövek meg megakadályozzák a szikrák felreppenését..
Amúgy jövõ hét kedd, szerd, csüt nagyon napos idõt ír...remek lenne egy utsó kintalvásra
vélemény?
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Tegnap elmaradt, de ha össze tudunk futni, akkor adok tesztelni egy DPM sátorlapot, hogy mennyire felel meg az igényeidnek.