0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Vándor: Ez biztos király lehetett. Ráadásul Észak- és Dél-Karolina a prepperek fellegvára. Több Youutube-os is ott lakik.
cereal killer: Köszi szépen a hasznos kis táblázatot! Jó ötlet a laminálás is.
Ha már tegnap az ecetrõl linkeltem! Még egyelõre nincs lehetõségem ecetet készíteni. De, az almaecetrõl szerzett új infók felcsigáztak. Eddig én fehérbor ecetet használtam. Az sem rossz. De ez! Gyerekek! nem tudom, hogyan írjam le a különbséget annak, aki eddig csak sima háztartási ecetet használt vagy kóstolt. Hát mintha innál citromsavból készült limonádét meg frissen facsart citromból készültet! És mégha kicsit meg is szalad, akkor sem olyan bántó az íze. Csülkös bableves istenkirály volt vele vacsorára! Azért takarításra sajnálnám használni!![]()
Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu
| Thumbs Up |
Vándor: Biztosan király lehetett! Egyébként Észak- és Dél-Karolina a prepperek fellegvára. Több utubeos is ott lakik.
cereal killer: Köszi a táblázatot, hasznos kis összefoglaló. A laminálás is jó ötlet!
Ha már tegnap az ecetrõl linkeltem! Még nincs módom ecetet készíteni. Viszont az almaecetrõl szerzett új infók felcsigáztak. Ezért ma vettem egy palackkal. Eddig fehérbor ecetet használtam. Az sem rossz. De ez! Gyerekek! Nem tudom hogyan írjam le annak, aki csak háztartási ecetet használt eleddig. Mintha citromsavból készült limonádét vetnél össze a frissen facsart citromból készülttel. A csülkös bableves mennyei volt vele! Az a jó az almaecetben, hogy nem olyan bántóan nyers az íze, így ha kicsit meg is lendül vagy mellécsorog a kanálnak sem rontja el az ételt. Azért takarításra sajnálnám elhasználni!![]()
Remélem Chef gyártmányú almaecetet vettél!
Sok évvel ezelõtt dolgoztam a gyárban, csak ajánlani tudom mindenkinek a termékeiket. (nem reklám) A magyar piacon egyedül a Buszesz Zrt gyárt igazi ecetet, értem ezalatt, hogy biológiai erjesztésût.
A többi cég vegyileg elõállított ecetsavat hígít vissza 10-15-20%-osra.
Mindegyik ecetjüket merem ajánlani, a fokhagymásat, a balzsamot valamennyi borecetet!
ui: Erdélyben jártam, amikor nagyon rondán kificamítottam a bokámat, kék zöld sárga volt és marhára fájt. A vendéglátóm azonnal hozta rá az almaecetes borogatást, két vagy három éjszaka alatt szinte nyoma se volt a sérülésnek!
Csak a paranoid marad életben? - kemenyidok.blog.hu
| Thumbs Up |
Nem magyar volt. Cseh. Biológiailag erjesztett almaecet.
Égési sérülésekre is jó, azonnal a baleset után. Meg még milliomegy másra. Tényleg egy csodaszer. Nekem anyám darázscsípésre alkalmazta kölökkoromban. Fél óra múlva kutya bajom sem volt. Másnap pedig már csak egy pici piros pötty jelezte a hülyegyereknek, hogy legközelebb nem kéne cseresznyemaggal pöckölgetni a darázsfészket.![]()
Beírtam egy feketepontot.
Amit még nagyon szeretek almaecettel, az a limonádé. Egy nagy pohárba teszek kb egy teáskanálnyi a.ecetet, ugyanannyi mézet és felöntöm szódával! Azontúl, hogy roppant finom, kitisztítja az elmeszesedett ereket is. (már akinek van ilyenje)
Csak a paranoid marad életben? - kemenyidok.blog.hu
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Ezzel a gondolattal vitatkoznék, mivel, hogy én is valamilyen szinten földmûveléssel foglalkozom.
Elõször is el kell dönteni, hogy mit szeretnél a földdel. Ha farmer akarsz lenni, akkor igen, kezdd el a pénzt gyûjteni, és keresd a 100 hektárnál kezdõdõ területeket. Ha farmer akarsz lenni, valószínûleg gondjaid akadnak majd, mikor elfogy az üzemanyag, elfogy az elõre gyártott takarmánykeverék, a villanypásztorban nem fut többé áram, és az önitatók sem mûködnek, viszont sorban le kell puffantanod az egyre-másra érkezõ (és éhezõ) betolakodókat, és aztán elfogy a lõszer is...
Ha prepper akarsz lenni, akkor kezdésnek tökéletesen elegendõ fél-egy hektár föld. Próbáltál már egy fél hektáros kertet fenntartani, esetleg gépek nélkül, vagy állati erõvel megmûvelve? Majdnem esélytelen, ha valaki kezdõ. Én ugyan kisebbet próbáltam, ment is, megy is, de nem könnyû menet. Többet nem vállalnék. Egy hektár a teteje. Egy hektár úgy, hogy a fele az fásítva van, ligetes legelõ, van rajta egy kis (700-800 m2) tó.
Ezen az egy hektáron annyi élelem terem meg (ha farmer akarsz lenni, akkor úgyis profitot fogsz termelni, nem élelmet), ami akár 4-5 embert is kényelmesen ellát. Nincs minden nap rántott szelet, de minden nap van étel.
Nem tudom, milyenek az ingatlanárak arrafelé, de szerintem egy hektár föld nem lehet túl drága.
Ha hosszú távon gondolkodsz (a legtöbb ember úgy gondolja, hogy amúgy is sokáig fog élni), akkor ne nagyüzem mellett vedd meg, hanem olyan helyen, ahol a késõbbiekben módod lehet plusz terület vásárlására. Ha akarsz egy véderdõt közéd és az út közé, a legegyszerûbb, ha megveszed azt a földet is, és eltelepíted fákkal. Nem kötelezõ, de járható út.
Egy könnyûszerkezetes házat felhúzni nagyjából 2-3 MFt, de ha nem vagy kényes, fél milláért kacsalábon forgó jurtát vásárolhatsz, amibõl csak a folyó víz meg a vezetékes gáz hiányzik. Aztán ha késõbb megvan a ház, a jurtát szét lehet szedni, és betenni a garázsba (vagy felhúzni valamivel távolabb, "nyári laknak").
Szóval prepper szempontból szerintem a kis föld jobb. Egy többszáz hektáros gazdaságot a kiszolgálóépületekkel nem lehet elrejteni. Egy kisbirtokot viszont majdnem tökéletesen, és megvan mindened, amire szükség van.
| Thumbs Up |
| Received: 1,231 Given: 1,213 |
Nem feltétlenül paraszt az akinek földje van. Mi van ha vadászterületnek használod? Ha földed van itt azt ki is adhatod vadászoknak és csak hozza a pénzt évente, nem kell vele csinálnod semmit. Fél-egy hektár föld nem elég, fõleg hogy a legtöbb államban a saját lõtérhez minimum 20 hold föld kell. Nálam az is munka a hobbi mellett, ezért én minimum 20 holdban gondolkodom.
Mi van ha nem veted be, hanem állatokat tartasz rajta, hogy legeljen rajta a birka, kecske, tyúk vagy más állat? Vagy erdõgazdálkodást szeretnél. A fát kivágják, elviszik, ültetsz a helyére másikat. Nem kell kapálni, kaszálni. Amíg nincs SHTF, addig rengeteg lehetõség van a hasznosításra.
Vagy nem csak az egyikben vagy másikban gondolkodni, hanem több doloban. Az egyik részen legelteted a birkát, a másikon veteményest gondozol, a harmadik részén van a lakhelyed ahol másra használod, a negyedik részén erdõgazdálkodsz, vadászol.
Nincs olyan hogy drága vagy olcsó. Olyan van hogy ha ebben az államban/megyében veszed ennyi, ha abban akkor annyi. Ha városhoz közel ennyi, ha a semmi közepén akkor annyi. Nincs meghatározott árfolyam."Nem tudom, milyenek az ingatlanárak arrafelé, de szerintem egy hektár föld nem lehet túl drága."![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Világos, ebben igazad van, csakhogy mivel ez itt egy prepper fórum, abból indultam ki, hogy shtf utáni (illetve felkészülési) szituról beszélünk, amikor is a túlélõk kénytelenek átmenni parasztba
Ha kevés állatot tartasz, akkor nem kell nagy föld. A családi szükségeltekre elég pár kisebb-közepes állat (sertés, juh, szárnyasok), ezekbõl 1 állategységnyi (500 kg élõsúly, azaz nagyjából egy kifejlett fejõstehén) éves igénye egy-másfél hektár mezõ (fele legelõ, fele kaszáló a téli takarmánynak), ha szárazabb a klíma, akkor kettõ. Ha kevés állatod van, azokat tarthatod egy helyen (nem eu-konform persze, de szerintem azt most lesz.rhatjuk), a szarvasmarhát, juhot, baromfit simán be lehet engedni pl. a gyümölcsfák közé, csak a kecskét nem, valamint a sertést, ha fiatalok a fák. A baromfifélék pl. többet tojnak, ha fás területen vannak tartva, mert nem látják a teljes nyílt eget, így kevesebb a stressz a ragadozó madarak miatt.
Ha sok állatot tartasz, akkor ahhoz gépek kellenek, kiszolgáló berendezések (áram, üzemanyag, víz), és arról sokan fognak tudni, márpedig gondolom shtf esetén nem a legjobb, ha híre van a jól tartott állománynak a környéken...
Ha meg lehet oldani bérmunkásokkal (azaz nem a területet adod ki, "csak" a munkát), akkor haszon is jön belõle szépen. De jöhet egy hektárról is, csak értelemszerûen kevesebb, viszont meló sincs vele túl sok.
Igen, ilyesmit gondolok én is. Csupán azt mondtam, hogy ha családi méretben számolunk 2-6 emberrel, akkor egy-két hektár elegendõ arra, hogy legyen legelõ, veteményes, gyümölcsös, kis erdõ, hely a háznak, tónak, stb. Nem kell mindjárt nagyban kezdeni, fõleg, mert ahogy te is mondtad, sok föld sok pénz.
Talán ide illik a leginkább.
Ezt most találtam, Magyarország Földtani Atlasza. Ha esetleg valaki földet venne és érdekli, hogy mi is van alatta, vagy csak úgy érdekességképp böngészni.Bár mindenképp hasznos lehet annak, aki mezõgazdálkodásra, vagy borászkodásra szánja el magát.