0
Meg a vadász, annak haverjai, fatolvajok, erdész, mezõõr, vadõr, vadászkutya (szagot fog) akármi. sajnos.
Amúgy optimista hozzáállással szerintem is senki. Fõleg ha 2-3 kilóméteres "vadon" közepén egy mély bozótban van a hely.
Hajléktalanok még a budai hegyekben is jól el tudnak rejtõzni pedig az azért sûrûn lakott terület, és nem az álcázás mesterei.
Én gondoltam arra is, hogy mezõk között elterülõ erdõs foltok (nem tudom miért vannak ilyenek) de mûholdképeken látszik, hogy érintetlenek. Tehát a bozótos erdõs foltba építenék menedéket.
Láttam olyan vidékeket ahol falvak között szántók, dombok, és ezek között elszórva 50-200 méteres átmérõjû köröket is találtam. Ezek mind áthatolhatatlan bozótosok.
Én úgy álltam hozzá, hogy hacsak a magaslesbõl a vadász (aki úgyis a mezõt figyeli az erdõ felõl az ilyen helyeken) nem veszi észre, az arra sétálók nagy eséllyel a mezõ és a folt közötti ösvényen (már ha van) sétálgathatnak és maximum pisilni-kakilni mennek be a foltba. De az, hogy átvergõdjön 50 méter sûrû cserjés-fás bozóton számomra elképzelhetetlen! Szóval lehet, hogy egy ilyen folt szívébe építek magamnak próbaképp menedéket (plusz nyugalmat a város zaja elõl)
Hátrány, hogy a foltok között megláthatnak és nem lehet kocsival megközelíteni.
Elõny: hogy a folt nem egy átlátható felkockázott erdõség aminek minden kis szegletét ismeri az erdész, kicsi rá az esély, hogy ezekbe belebújkál.
Vélemény? Példaképp keresek valami hasonló dolgot:
100m.jpg
..jó ötlet..és szerintem meg is valósítható...de csak a saját tulajdonba...láttam már romos tanyát,erdõvel amit 200 rugóért hirdettek...csalinak ott a tanya...a zöldbe pedig ott az igazi bázis...de más területén kárba veszhet az idõ,energia,felszerelés...Vélemény? Példaképp keresek valami hasonló dolgot:
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Ezek akkor jók, ha tüskés bozóttal fedettek, amibe nehéz és értelmetlen bemenni. Minden egyéb hely kerülendõ, mert gombászok, félrekúrók, titokban dohányzó gyerekek kedvenc helyei lehetnek. Én inkább a szakadékokat és egyéb horpadásokat javaslom, ahová nem lehet belátni csak a szakadék peremérõl. Nem terem ott semmi, nem lehet kocsival bemenni, stb.
| Thumbs Up |
| Received: 109 Given: 65 |
Épp a 7végén kirándultunk hegyes völgyes helyen, elsõ ránézésre el lehetne tûnni a sziklás dombok között és
tó is van a közelben. Gyalogosan is kemény terep ha letérünk az útról. Csak annyi a bibi hogy 40 kmre van és nem láttam vadra utaló jelet.
A jánnyal beszéltük, hogy itt gáz lenne túlélni.
Még jobban körbejárjuk a közeljövõben.
Amúgy rohadt nehéz normális helyet találni. A felszálló füstel vannak kétségeim...azt kiszúrja valaki megtalál.
Alternatívák:
(napelem, így elektromos fõzés, fûtés esetleg)
Biogáz reaktor:
(gáz, gázzal fûtés)
Gázpalack
Illetve:
Ha eléggé felmelegszik a füstgáz, nyomtalanul elég. Mint az autók katalizátorában. (felhevül, teljesen elég minden, viszonylag színtelen)
Fûtést jó szigeteléssel lehet minimalizálni. Vagy komposztkazán? (mûködhet?..)
Hallottam olyan családokról akik egy palackkal megoldották a havi fûtésüket télen. max 2 palack.
Ha baj esetére felhalmozol olyan 6 palackot csak ki lehet vele húzni, természetesen nem kell komfortfûtés.
Persze egy idõzített bomba egyben a menedék így. Erdõtûz..... báááám.
| Thumbs Up |
Beásod a palackot, ill. egy 2 m-es gödörben helyezed el. ha tûz van, befeded földdel. Ha fél méternyit dobsz rá, már az is elég, mert alulról és oldalról nem kap meleget.
| Thumbs Up |
Ezek a kis erdõfoltok szerintem a vadállomány utolsó menedékeként szolgálnak. Nem lenne túl jó, ha egy állandó jelenlét még errõl a miniatûr élettérrõl is kiûzné õket. A gazdák sem szeretik, ha a termény körül ólálkodik valaki, akit korábban még sose láttak a környéken. Szerintem az nagyon fontos, hogy a menedéked viszonylag emberi közelségben legyen a lakhelyedhez képest, mert így elegendõ idõt is tudsz az építésre szánni és nem az van, hogy évekig meg sem látogatod a helyet.
A max és egyben az ideális kb fél óra kocsival és onnan mondjuk még fél óra gyalog...Én ezen az idõintervallumon belül, még Pest belvárosából is meg tudom oldani, hogy sûrû erdõs területre érjek.
Azon kívül idõt kell szánni a potenciális helyek alapos felderítésére. Jól végig kell gondolni, hogy kik tévedhetnek arra véletlenül, vagy van-e rá esély, hogy arra túrázzanak, mert mondjuk szép ott az erdõ.
Arra fel kell készülni, hogy ha tényleg rejtett menedékben gondolkozol, amit nem fognak felfedezni, akkor bizony a dzsindzsába kell menni.
A legjobb, ha egyenesen be kell verekedned magad oda..Kicsi az esély arra, hogy egy egyszerû hétvégi kiránduló szintén átvágjon egy ilyen bozótoson..inkább megkerüli. A vadászok sem szeretik, ha tüskék tépik a ruhájukat..erdész, talán bemegy felmérni az állományt..de ezért választottam tájvédelmi körzetet..itt nem kell attól tartani, hogy ritkítás lesz és emiatt találják meg a menedéket. Szóval ha helyszínben gondolkozol, ne egy gyönyörû, ligetes erdõben gondolkozz, ami mások számára is vonzó lehet.
A másik szempont a kiválasztásnál a nehéz terepviszonyok megválasztása.., Míg sík terepen felfedezõbb kedvûek az emberek, nem igazán szeretnek túl meredeken közlekedni. Azért is jó a meredek bozótos, mert lefelé és felfelé is szopás rajta közlekedni..mászni felfelé írtó nehéz (van könnyebb út máshol), lefelé meg szívás a dzsindzsába ereszkedni inkább tisztább részt keres. Mikor megépítettem a menedékemet én ezeket az elveket gondoltam át és eddig bevált a gondolatmenetem
Last edited by Grafitos; 10-29-2014 at 08:47 AM.
Igen igen, én is a "dzsindzsáról" beszélek. Ezek a kis foltok, amikrõl beszéltem általában ilyenek. Volt egy, ahol csak úgy tudtam nyáron befeküdni a fa alá hûsölni, hogy fél órán át pakoltam a gallyakat az útról, de a folt (viszonylag kis csipetnyi folt bolt) a folt másik felét már a bokrok miatt nem tudtam megközelíteni.
A tájvédelmi körzet tényleg jó ötlet. A vadállomány állapota sajnos nem igazán érdekel, mivel egy túlélõ menedékrõl van szó, szerintem meg tudunk férni együtt az állatokkal, vagy a 20-30 foltból átmennek egy másikba. Elõnye szerintem ezeknek a foltoknak, hogy könnyebb felmérni, hogy jön-e valaki. Ha kimész, a mezõn nem látsz mondjuk senkit, ha meg körbenézel a saját bozótodban, láthatod esetleg hogy üres (vagy hallod, ha valaki jön oda)
Aki pedig köré szánt, az nem hiszem, hogy folyamatosan figyeli a termést..... max vetni és aratni jön le.
| Thumbs Up |
Egy másik fórumon botlottam ebbe a félkész menedékben..azt hiszem nyeregtetõs lesz, egy ajtóval..nagyon tetszik
![]()