Oldala 35 of 95 ElsõElsõ ... 2533343536374585 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 341 to 350 of 949

Topic: Sokáig elálló ételek, tartós élelmiszer

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Pityubá Hozzászólás megtekintése
    A kocsonya gyakorlatilag töményre fõzött, húsdarabokat tartalmazó húsleves. Hasonlóban szaporítják a bacikat a laborokban.
    Ezért ne kísérletezz ezzel tartósítószer nélkül. És más se tegye, tessék utána olvasni a neten.
    Nem elég felforralni és légmentesen lezárni, ugyanis léteznek anaerob baktériumok is.
    Bizony. Pl. a clostridum botulinum (BOTOX). Talajlakó baci, mindenhol ott van. A szaporodásából származó toxin a világ legerõsebb mérgeinek egyike. Már 1 mg is elegendõ belõle néhány száz, vagy ezer ember elpusztításához.

Senior Member Nealden's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2014
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Bizony. Pl. a clostridum botulinum (BOTOX). Talajlakó baci, mindenhol ott van. A szaporodásából származó toxin a világ legerõsebb mérgeinek egyike. Már 1 mg is elegendõ belõle néhány száz, vagy ezer ember elpusztításához.
    Ebbõl ered a Botulizmus elnevezés.
    Ritkán használatos magyar elnevezése: kolbászmérgezés.
    Csak óvatosan a húsokkal....
    "Az egyszerûség a végsõ kifinomultság." - LD

Member
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2014
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló mmilan21 Hozzászólás megtekintése
    Éppen a napokban tettem el mézben diót egy kis édesség gyanánt. Nincs hanyagolva, legfeljebb a nagyüzemekben.

Egyébként remek összefoglaló írás, jöhet a másik is amit említettél, szívesen olvasnám.
    Köszönöm! Én is készülök a dologra, most szerzem be az magokat. Diót földimogyorót és mandulát gondoltam, esetleg török mogyorót ha sikerül elfogadható áron szerezni. Illetve lehet, hogy mazsolával is megpróbálkozom, bár tapasztalatom nincs vele kapcsolatban, de egy próbát megér.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2014
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Dream_walker Hozzászólás megtekintése
    Mézben eltett dió meg mogyóró azért van kevesebb monstanában, mert pár éve van egy hülye szabály, hogy az már feldolgozott élelmiszer, és hivatalosan csak az állíthatja elõ (kereskedelmi célból), aki méhész ÉS gyümölcstermelõ is egyben, mert saját termelésû árunak kell lennie.
    Ezt nem is tudtam, ez azért megmagyarázza a dolgot, marad a házilagos elkészítése.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2014
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    Nagyi még így készítette az ételízesítõt - semmilyen vegyszert nem tartalmaz

http://www.mindenegybenblog.hu/finom...z-etelizesitot
    Jó recept, köszönjük. Én egyébként nem idegenkedek annyira a vegetától sem. Sokan mondják, hogy vegyszer, de igazából a Nátrium-glutamát a természetben is elõfordul, persze a vegetában iparilag elõállított változat van. Szóval véleményem szerint nem ördögtõl való a bolti sem, persze csak mértékkel! De ha nem esel túlzásokba akkor tudtommal nem okoz semmilyen gondot a szervezetben, és én nagyon szeretem

Senior Member mmilan21's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Bács-Kiskun megye
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Pandion Hozzászólás megtekintése
    Jó recept, köszönjük. Én egyébként nem idegenkedek annyira a vegetától sem. Sokan mondják, hogy vegyszer, de igazából a Nátrium-glutamát a természetben is elõfordul, persze a vegetában iparilag elõállított változat van. Szóval véleményem szerint nem ördögtõl való a bolti sem, persze csak mértékkel! De ha nem esel túlzásokba akkor tudtommal nem okoz semmilyen gondot a szervezetben, és én nagyon szeretem
    A Himalája só néven árult terméket hanyagolnám, mert állítólag nem annyira tiszta NaCl mint ahogy állítják róla. Meg kellene nézni van-e KERMI minõsítése, mert abból kiderül, hogy mi van benne.
    Valami ilyesmi ami ennek az oldalnak a közepe táján szerepel:
    Adalékmentes só

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Pandion Hozzászólás megtekintése
    A vegeta 95%-a lestyán. Ha natúrban azzal ízesíted a kaját, gyakorlatilag megkapod a vegeta ízét. Természetesen ez a sima oldszkúl vegetára vonatkozik, a mindenféle mézes-mustáros-olaszos ízvariációkra nem
    Last edited by Dream_walker; 10-28-2014 at 04:03 PM.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2014
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Traveller Hozzászólás megtekintése
    Igaz is, magot csak egészben és csíraképesen tárolni, én abból vetek is, amit eszek. Az elállást én végtelenre mondom, mert 3-400 évesen is csíraképesek voltak mûemlék tetõfedés cseréjénél talált búzák, amíg pedig csírázik, enni is lehet.

Teljes kiõrlésû tönkölylisztem jó tárolás esetén is élvezhetetlenül megavasodott 4-5 éven belül, viszont a sima fehérliszt szintén eláll végtelenségig oxigénmentesen zárva, ezt a bulgur, kuszkusz is hozza.
    Erre a dologra visszatérnék egy kérdés erejéig, mert ez motoszkál a fejemben egy ideje. Pontosan milyen gabonát tárolsz, és honnan szerzed? Illetve lehet, hogy hülyén hangzik, de hogyan készíted el? Mármint arra gondolok, hogy jó hogy van egy zsák búzám a pincében, de azt hogyan fogyasztom el, ha szükség lenne rá? Még a liszt is problémásnak tûnik pl. áram vagy más sütõ nélkül, de a szemes búzával mit tudok kezdeni? Mert eltarthatóság szempontjából jó lenne.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2014
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Dream_walker Hozzászólás megtekintése
    A vegeta 95%-a lestyán. Ha natúrban azzal ízesíted a kaját, gyakorlatilag megkapod a vegeta ízét. Természetesen ez a sima oldszkúl vegetára vonatkozik, a mindenféle mézes-mustáros-olaszos ízvariációkra nem
    Igen, ezt már én is felfedeztem, anyósom adott egyszer friss lestyánt, hát az valami isteni cucc! El is határoztam, hogy rakok a kertbe pár tövet.

Senior Member szfenikus's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2014
    Lakhely
    Debrecen
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A búzát enyhén meg kell pirítani és lazán záródó tartályban (hombár), az emígyen kezelt szemes búza évekig eláll.