0

cukkini1.jpgcukkini2.jpg
Itt az utolja, ezeket már magnak hagytam megnõni. A magokat kitesszük száradni, a húsát gyalulva a mélyhûtõbe.
dió.jpg
A dió felét is leszedtem. Idén kedvezett neki az idõ. Papírhéjú.
torma1.jpgtorma2.jpgtorma3.jpg
Egy kis reszelt torma. Hagytam eleget levegõzni, úgyhogy erõs lesz. Alma ecettel, cukor nélkül, csak természetesen.
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Etanollal kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Lehet hogy irok pár hülyeséget de teljesen laikus vagyok.
Néztem neten etanolos kandallokat. Az elönye az hogy nem kell neki füstcsö, kémény mert az égésterméke nem mérgezö. (mondjuk azért pár oránként érdemes szellöztetni).
Illetve, a hö nagyrésze nem szökik el a kéményen igy kisebb teljesitményü is elegendö.
Néztem a webshopokban az etanolt is, de 1L az 700-900 forint.
Amit furcsálok mert sokkal drágább mint az E-85 üzemanyag amiben van 15% benzin, jövedék ado. (pontosan nem tudom hogy mennyi de számoljunk 400 forinot)
Pálinkafözövel vagy házilag lehetséges olyan etanolt elöállitani amivel müködnének az e-100-as jármüvek, vagy ami fontosabb, etanol kandallo? Vagy ahoz nem lenne elég tiszta a termék? Ugy tudom hogy desztillálással ~95-96%-os alkohol állithato elö. :S
Thumbs Up |
Tudtommal alkohol egestermekekent csak szendioxid, nitrogen es viz keletkezik, szendioxid is sokkal kevesebb mint mas szerves tuzeloanyagoknal.
Thumbs Up |
Hát én nem is értem, hogy mi van.... zárt helyiségben, nyílt égésterû fûtõalkalmatossággal melegíteni... égési levegõ utánpótlás és égéstermék elvezetõ rendszer nélkül ... a tévében szokták mutatni, hogy a kiscsaládot a tûzoltók hozták ki a házból eszméletlenül vagy megmeredve.
Thumbs Up |
Hát én nem is értem, hogy mi van.... zárt helyiségben, nyílt égésterû fûtõalkalmatossággal melegíteni... égési levegõ utánpótlás és égéstermék elvezetõ rendszer nélkül ... a tévében szokták mutatni, hogy a kiscsaládot a tûzoltók hozzák ki a házból eszméletlenül vagy megmeredve.
Thumbs Up |
Ami veszélyes lehet az a széndioxid. (nem mono).
Azt olvastam a webshopokban hogy egy átlagos kandallo esetén kb annyi széndioxid keletkezik mintha a gáztüzhelyen égne két láng.
Elvileg ezek ugy vannak tervezve hogy ne kelljen kémény, szoval elvileg biztonságos de csak neten láttam még ilyeneket. :S
Nincs füst, szoval a zombik se találnak meg, meg ha házilag meglehetne csinálni az etanolt akkor egész olcso is lehetne :S
Thumbs Up |
Received: 1 Given: 0 |
Nitrogén nem keletkezik, mert az etanolban nincs nitrogén. A széndioxid a fûtött helyiség légterében halmozódik fel ugyanúgy, mintha gázpalackkal fûtenél. Ha nincs megfelelõ szellõztetés, felhalmozódik. Addig halmozódik, amíg a levegõ eredetileg 21 százalékos oxigén tartalma le nem csökken 15 százalék alá. Akkorra már megfulladsz, de a kandalló még mûködni fog. Utána elfogy számára is az oxigén és kialszik a láng benne is.
Egyébként a fatüzelésû kályhákkal is van gond. Igaz, ott kimegy a füst a kályhacsövön keresztül a szabadba, de a mai korszerû nyílászárók energiaspóroló alkalmazásával roppant kevés levegõ jön be az épületbe. Ha nincs szellõztetés, lecsökken az oxigén koncentráció és szintén fulladás lehet a vége a legszabályosabban beállított fûtésrendszer mellett is. Ha olyan fûtés van, ami égésen alapul és az égést tápláló oxigént a lakásból nyeri, mindig gondoskodni kell az oxigén utánpótlásáról.