Oldala 38 of 55 ElsõElsõ ... 28363738394048 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 371 to 380 of 543

Topic: Az energia kérdése

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Mizu Hozzászólás megtekintése
    Athozom ide, mert ide akartam vele kilyukadni

OK.
    Megvan akkor az alkohol.

Minden robbanomotor elmegy ezzel az alkohollal? Föleg a lancfüreszre, agregatorra es kiskertikapara gondolok.

Akkor a vilagvege utan a benzines motorok fognak erni igazabol valamit?
    Sajna nem minden motorhoz használható alkohol üzemanyagnak.

Persze nem arra kell gondolni, hogy nem égeti el dehogynem, csupán más a keverési aránya az oxigénnel mint a benziné (pl: fúvóka csere kell)
    Valamint a membránadagolós porlasztók (láncfûrész, fûkasza stb.) amelyek nem ehhez az üzemanyaghoz lettek megalkotva,
    tönkremennek szétmarja a membránt és az abból kialakított membránszelepeket az alkohol.
    Ugye nem akarjátok ti is kipróbálni mint ahogy én tettem akkor amikor kisgépjavító ismerõsöm fel nem világosított. (drága tanulópénz volt)

Viszont át lehet alakítani a normál ejtõtartályos, úszós porlasztókat fúvókabõvítéssel, alkoholos üzemûre.
    A hengerfej sûrítési viszonyát is növelni kell mert az alkohol 100-105-ös oktánszámnak felel meg, különben jelentõsen csökken a motorteljesítmény. Benzinmotornál 9-10 es a sûrítési viszony.
    Modellmotorjaimnál 11.5-ös sûrítési viszonyt használok, ezek metanollal üzemelnek 3.5cm3 motorok elérik a 35000-es fordulatot.

Megjegyezném kapható a kereskedelemben benzin konzerváló folyadék.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Igen, ez egy "kõkorszaki" karburátoros, azért engedem le, hogy esetleg ne trutyi takarítással kelljen kezdenem. Dugultak el fûkaszák, voltak kapálógépek, segédmotor is amiben nyálkás trutymó volt az úszóház alján, azért nem indult tavasszal. Gondolom már nem a legfrissebb benzin volt nyáron/õsszel beletöltve.
    Épp ezt írtam, nem mindegy ki, mibe akarja használni a tárolt üzemanyagot.
    A szinte bármilyen régi azért tényleg csak szinte, mert volt nekem pet palackban talán 1-2 éves benzin, ami kétfelé vállt.
    Alul nagyon sûrû anyag, fent szép tiszta, áttetszõ folyadék. Szaga semmiben nem emlékeztetett a benzinre, inkább olajhoz volt hasonló.

U.i.
    Megtaláltam Csak jó képet nem tudtam csinálni róla. Nem olyan sûrû alul (vagy már tisztult) mint emlékeztem, de a két rész között van valami vékony fehér réteg.

Csatolmány 4291
    Last edited by raktaros; 11-15-2014 at 09:52 PM. Indoklás: U.i.
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Member
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2014
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Egy kisgépjavító ismerõsöm világosított fel, hogy a benzinhez adagolt " bió metanol " a ludas. Ezért kell hosszabb leálláskor kifogyasztani az üzemanyagot és leereszteni a benzint. Különben a benzin elpárolog és ott marad egy kocsonyás anyag.
    Szóval lehet több évig tárolni a benzint és a gázolajat?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2014
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Laci Hozzászólás megtekintése
    Szélkeréknek elég jó alap lehet ez a generátor .
    Milliom akkusgép van ami egy fillért sem ér akku nélkül, olcsón beszerezhetõ mint írta Pityubá.
    Izé.. valami mérnök nem dobna valami skiccet? elkészíteném. a lapátokról meg az áttételekrõl. Ja meg valaki állandó erõsségû szelet is biztosíthatna
    Hát talán akár több darabot is tudnék készíteni viszonylag olcsón. sok aluhulladékunk van, és marógép a fogasékszíjhoz, a tengelyeket, vázat, ékszíjat meg ki ki magának fából vagy zártszelvénybõl.
    Vagy csak a tokmányba befogva a tengely rajta a lapátok? Mekkora kellene a proppellerbõl? Esetleg 2 db szemben egymással egy tengely középen a propeller.
    Plexi lapátokat is tudok készíteni, általlátszót legfeljebb kiírom egy táblára alulra, hogy madaraknak megközelíteni tilos és életveszélyes.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Természetesen lehet "mókolni" villanymotorokból is generátort, mert a belsõ felépítésük hasonló. De a motort arra tervezték, hogy villamosenergiából forgó mozgást alakítson át, a generátort pedig arra, hogy forgó mozgásból elektromos energiát. Ez pedig meglátszik a bennük lévõ tekercsek méretezésébõl. Az akkus csavarhúzókat ~600-700 1/p fordulatra tervezték. A megfelelõ hatásfokért kb. ennyivel kellene tekerni. Ez megoldható gyorsító áttétellel, de amint terhelés éri a generátort az az áttételnek megfelelõen felerõsödve visszahat a meghajtóra. A generátoroknak is van egy tervezett fordulatszáma amin leadja a megfelelõ feszültséget. Ez a kézi generátornál 100 1/p fordulat 24V-nál. Nem szükséges lassító áttétel, vagy sokkal kisebb is elég, így terhelésnél se fékez akkorát, mint az akkus fúró.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 5

0 Not allowed!
    A héten próbáltam az akkus fúrót , az eggyikkel hajtottam a másiknak a kiszerelt motorját , nem emlékszem pontosan , de valami 2 volt környékét mértem ... Valami nem sikerült ... A hajtott motor mûködik , 12 voltról teker rendesen .

Senior Member szfenikus's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2014
    Lakhely
    Debrecen
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Valószínûleg kefés egyenáramú villanymotor próbálta eljátszani a generátor szerepet...ami persze, hogy nem sikerült. Esetleg kefe nélküli egyenáramú motorral próbálkozz, de ott meg az elektronikus kapcsolókat kell átvariálni. Végsõ esetben marad a hagyományos váltakozóáramú (külsõgerjesztéses) autógenerátor, ami már százmilliószor bevállt.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Az autógenerátornál már kell 1000-1100 fordulat, hogy leadja a ~14,4 V feszültséget.

Senior Member szfenikus's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2014
    Lakhely
    Debrecen
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Laci Hozzászólás megtekintése
    A héten próbáltam az akkus fúrót , az eggyikkel hajtottam a másiknak a kiszerelt motorját , nem emlékszem pontosan , de valami 2 volt környékét mértem ... Valami nem sikerült ... A hajtott motor mûködik , 12 voltról teker rendesen .
    Az állórészt/forgórészt próbáld gerjeszteni pl. 3V egyenárammal és forgasd meg a tokmányt ill. vegyél le róla villamos teljesítményt (a forgó vagy állórészrõl).

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló venosz Hozzászólás megtekintése
    Milliom akkusgép van ami egy fillért sem ér akku nélkül, olcsón beszerezhetõ mint írta Pityubá.
    Izé.. valami mérnök nem dobna valami skiccet? elkészíteném. a lapátokról meg az áttételekrõl. Ja meg valaki állandó erõsségû szelet is biztosíthatna
    Hát talán akár több darabot is tudnék készíteni viszonylag olcsón. sok aluhulladékunk van, és marógép a fogasékszíjhoz, a tengelyeket, vázat, ékszíjat meg ki ki magának fából vagy zártszelvénybõl.
    Vagy csak a tokmányba befogva a tengely rajta a lapátok? Mekkora kellene a proppellerbõl? Esetleg 2 db szemben egymással egy tengely középen a propeller.
    Plexi lapátokat is tudok készíteni, általlátszót legfeljebb kiírom egy táblára alulra, hogy madaraknak megközelíteni tilos és életveszélyes.
    Aha így ebben a sorrendben készítsd el a szélgépedet oszt majd meglátjuk.

Generátornak nem felel meg mindegyik fúrógép.
    Minimum 14 Voltos gép kell, mert ez fog leadni generátorként kb 6 Voltot, nem érdemes kisebbel kísérletezni.
    Meg kell hagyni az áttételt és 1 kurblinak hajtott 8 mm-es 300 mm karhosszú köracélt befogni a tokmányba oszt tekerni, de szaporán.
    Közvetlenül a villanymotorról kell levenni az áramot nem a szabályzó elektronikán keresztül ez ugye érthetõ.

Kiszuperált 230V 380W-os Bosch sövénynyíró gépet tekertem az excentertárcsákra szerelt kurblival. Megmértem 110Volt egyenáram jött le róla.
    Motorja állandómágneses szénkefés kivitel. Kb 100-as fordulattal tekertem.
    Igazából nem tudtam semmire sem felhasználni ezt a feszültséget. A gépet félretettem most is meg van esetleg csinálok videót róla.
    A képet hirdetésben találtam errõl a típusról van szó.

sovenyvago.jpg