0

Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Thumbs Up |
Thumbs Up |
Igazából nekem egy bajom van utánaolvasva az ilyen termesztéssel, hogy egyszer leszüreteltet s annyi. Valami olyasmi kéne mint a kaktusz amibõl kihasítasz egy darabot s újabb nõ. Így nem lennék ráutalva, hogy mindig venni kell.
Közben találtam egy gombást
http://www.kertvarazsmagazin.hu/inde...mbaterm-dobozt
Thumbs Up |
Received: 1 Given: 0 |
Reálisan kivitelezhetõ egy erkélyen mondjuk a fürtös paradicsomtermesztés. Ennek láttam jól mûködõ példáit. Pincében érdmes kísérletezni mondjuk a zsákos laskagombával. Mostanában nem tudom, lehet-e kapni valahol átszövetett alapanyagot.
És persze, zöld fûszernövényeket is lehet virágládában, cserépben hajtatni.
De ezekre is igaz ugyanaz, mint a természetben való gyûjtögetésre: nem igen elképzelhetõ, hogy a várható hozam behozza a ráfordítást... Persze, a szórakozást nem kalkuláltam bele!![]()
Thumbs Up |
Hát azért ez így nem teljesen állja meg a helyét. Hiszen paprikából, paradicsomból száríthatsz magot és tavaszra ismét palántázhatsz. Csak persze ehhez olyan típusú NEM génmódosított fajtákkal kell kezdeni, amik adnak magot. Persze nem fog 10-bõl 10 kihajtani. De, ez a Természet rendje.
Krumplit pedig lehet hagyni következõ évre vetõkrumplinak. A kisebbek, satnyábbak, sérültek tökéletesen megteszik. Sõt, emlékszem, hogy nagyanyámék a háború után a csóróságban úgy vetettek krumplit, hogy az ókrumplit hagyták egy kicsit kicsírázni, azután pedig vastagabban vágták a héját, amikor ételkészítésre került a sor és csak azt a vastagabb héjat vetették el. Ugyanúgy lett krumpli.
Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu
Thumbs Up |
Az aquaponia is érdekes perspektíva, melybõl léteznek apró rendszerek is, melyek akár egy teraszon is üzembe helyezhetõk. Egy magyar srác ennek a rendszernek a továbbfejlesztésén dolgozik több egyetemmel karöltve. Íme a honlapja: http://www.aquaponics.hu/
Nem tudom igaz-e, vagy csak egy szép történet, de a skótokkal kapcsolatban hallottam, hogy amikor hozzájutottak a burgonyához, és elkezdték termeszteni, akkor a szebbeket mindig megették, a kicsiket pedig elrakták vetni. 5-10év múlva aztán azt vették észre, hogy csupa kis krupli termett csak...
Nem tudom megerõsíteni, én mindig boltba veszem a vetõkrumplit...
Thumbs Up |
Ezt még nem hallottam. Az öröklõdéstan alapján lehet benne logika. Bár az íreknél sem igazán találkoztam olyan állat nagy krumplikkal, mint amik nálunk nem ritkák. Az általános méret úgy fél öklömnyi volt. Ettõl függetlenül szûkölködés esetén az apró is több, mint a semmi. Ráadásul hajában krumplinak használva hamarabb átfõ. Tehát még az üzemanyaggal is takarékoskodunk. Hasábburgonya helyett meg roseibnit csinálunk belõle vagy rakott krumpliba szeleteljük aztán kalap-kabát.
Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu