Oldala 2 of 24 ElsõElsõ 123412 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 11 to 20 of 235

Topic: Nagyvárosi kertészkedés

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 21
    Given: 59

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Don't Panic Hozzászólás megtekintése
    A pet palackok, vödrök és egyéb mûanyagok, azért nem jók növénytermesztésre, mert nem engedik a gyökereket lélegezni.
    Optimális: mázatlan agyagcserép, faláda, régi szövet, táposzsák. Már az új nejlonból szõtt sem az igazi!
    Igazad van, jobban is szeretem a természetes dolgokat.
    Csak a mai "mûanyag világban" a mûanyag jobban hozzáférhetõ akár a szemétbõl is.

Senior Member zukajev's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Magyarország
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló tamkov Hozzászólás megtekintése
    Ezt a zsákos megoldást még nem láttam, de hasonlót igen.
    Az kínai krumpliláda néven fut, csinálják fából, téglából, autógumiból, stb. is.
    Több helyen láttam cikket róla, de tapasztalatot sehol. Egy barátom idén akarja kipróbálni, nagyon kíváncsi vagyok.
    De ezt a zsákosat lehet én fogom. köszi .
    Én kipróbáltam tavaly, nem lett túl jó!
    Igaz a kis arany viszlám 3x is kiásta idén újra próbálom de most csak 50 cm ig takarom háha így jobb lesz. ja és persze gondoskodok róla hogy a kutya ne tudja kiásni.

Super Moderator Don't Panic's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ezt a zsákos megoldást még nem láttam, de hasonlót igen.
    Az kínai krumpliláda néven fut, csinálják fából, téglából, autógumiból, stb. is.
    Több helyen láttam cikket róla, de tapasztalatot sehol. Egy barátom idén akarja kipróbálni, nagyon kíváncsi vagyok.
    De ezt a zsákosat lehet én fogom. köszi .
    A négymilliós Írországban mindenütt így csinálják, akinek nincs nagyobb földje, mert sorházban lakik, stb. Szóval tutira mûködik. Meg én is láttam személyesen.
    Ráadásul Írország klímája a miénknél sokkal pocsékabb és ha ott használható, akkor nálunk tutira.
    Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Kicsit agyagos a föld itt, ezért kevertem bele kevés virágföldet is.
    Öntözés felülrõl nem volt, ez a pet palackos is földládás elven mûködik.
    Alsó részbe töltöm a vizet és onnan megy fel kapilláris hatással.
    Akkor lehet, hogy tényleg csak a fény volt kevés. Ja egyébként a gumós haszonnövényeink szeretik a káliumban gazdag földet. Fõleg a burgonya. Azt sem árt pluszba adagolni.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Igazából nekem egy bajom van utánaolvasva az ilyen termesztéssel, hogy egyszer leszüreteltet s annyi. Valami olyasmi kéne mint a kaktusz amibõl kihasítasz egy darabot s újabb nõ. Így nem lennék ráutalva, hogy mindig venni kell.
    Közben találtam egy gombást
    http://www.kertvarazsmagazin.hu/inde...mbaterm-dobozt

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Reálisan kivitelezhetõ egy erkélyen mondjuk a fürtös paradicsomtermesztés. Ennek láttam jól mûködõ példáit. Pincében érdmes kísérletezni mondjuk a zsákos laskagombával. Mostanában nem tudom, lehet-e kapni valahol átszövetett alapanyagot.
    És persze, zöld fûszernövényeket is lehet virágládában, cserépben hajtatni.
    De ezekre is igaz ugyanaz, mint a természetben való gyûjtögetésre: nem igen elképzelhetõ, hogy a várható hozam behozza a ráfordítást... Persze, a szórakozást nem kalkuláltam bele!

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Chehomero Hozzászólás megtekintése
    Igazából nekem egy bajom van utánaolvasva az ilyen termesztéssel, hogy egyszer leszüreteltet s annyi. Valami olyasmi kéne mint a kaktusz amibõl kihasítasz egy darabot s újabb nõ. Így nem lennék ráutalva, hogy mindig venni kell.
    Hát azért ez így nem teljesen állja meg a helyét. Hiszen paprikából, paradicsomból száríthatsz magot és tavaszra ismét palántázhatsz. Csak persze ehhez olyan típusú NEM génmódosított fajtákkal kell kezdeni, amik adnak magot. Persze nem fog 10-bõl 10 kihajtani. De, ez a Természet rendje.
    Krumplit pedig lehet hagyni következõ évre vetõkrumplinak. A kisebbek, satnyábbak, sérültek tökéletesen megteszik. Sõt, emlékszem, hogy nagyanyámék a háború után a csóróságban úgy vetettek krumplit, hogy az ókrumplit hagyták egy kicsit kicsírázni, azután pedig vastagabban vágták a héját, amikor ételkészítésre került a sor és csak azt a vastagabb héjat vetették el. Ugyanúgy lett krumpli.

Member iMac's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Österreich
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Az aquaponia is érdekes perspektíva, melybõl léteznek apró rendszerek is, melyek akár egy teraszon is üzembe helyezhetõk. Egy magyar srác ennek a rendszernek a továbbfejlesztésén dolgozik több egyetemmel karöltve. Íme a honlapja: http://www.aquaponics.hu/

Member Vándor's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Don't Panic Hozzászólás megtekintése
    Krumplit pedig lehet hagyni következõ évre vetõkrumplinak. A kisebbek, satnyábbak, sérültek tökéletesen megteszik.
    Nem tudom igaz-e, vagy csak egy szép történet, de a skótokkal kapcsolatban hallottam, hogy amikor hozzájutottak a burgonyához, és elkezdték termeszteni, akkor a szebbeket mindig megették, a kicsiket pedig elrakták vetni. 5-10év múlva aztán azt vették észre, hogy csupa kis krupli termett csak...

Nem tudom megerõsíteni, én mindig boltba veszem a vetõkrumplit...

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ezt még nem hallottam. Az öröklõdéstan alapján lehet benne logika. Bár az íreknél sem igazán találkoztam olyan állat nagy krumplikkal, mint amik nálunk nem ritkák. Az általános méret úgy fél öklömnyi volt. Ettõl függetlenül szûkölködés esetén az apró is több, mint a semmi. Ráadásul hajában krumplinak használva hamarabb átfõ. Tehát még az üzemanyaggal is takarékoskodunk. Hasábburgonya helyett meg roseibnit csinálunk belõle vagy rakott krumpliba szeleteljük aztán kalap-kabát.

A topic keresõszavai: