Oldala 40 of 70 ElsõElsõ ... 30383940414250 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 391 to 400 of 692

Topic: Élet a tanyán

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Scabiosa Hozzászólás megtekintése
    Valaki tudna nekem tapasztalatot írni, hogy mennyire alkalmas az Õrség / Alpokalja nedvesebb, hûvüsebb klímája és szikesebb talaja növénytermesztésre? A melegigényes növények mennyire biztosan hoznak termést, érnek be? Például a dinnyérõl lemondanék, ha kell, de a paradicsomról már nem!
    Másik kérdés, hogy mennyire elterjedt arrafelé az állattartás (falvakban fõleg, de azért a "nagyüzemire" is kíváncsi vagyok), mennyire könnyû mondjuk a faluszélrõl trágyához jutni?
    Az a rész Magyarország legcsapadékosabb területei közé tartozik. Manapság nem a meleg hiánya, hanem a víz hiánya korlátozza leginkább a növénytermesztést. Tekintettel arra, hogy az említett vidéken a talaj vízellátása jó, a növényzet jobban burjánzik, mint ahol ez nem így van. Ennek következtében a talaj humusz tartalma is magasabb. Az ottani talajok vízgazdálkodása rendszerint kiváló, így szerves trágyára kevésbé van szükség.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Úgy tudom itt zalában még kiviültetvény is van .
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2014
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Mindenhol tápanyagban szegény talajt emlegetnek, ha az Õrségrõl van szó, ezért gondoltam, jobb körüljárni a dolgot.
    A növénytermesztésben pedig az idei év bizonytalanított el, a sok csapadék miatt az augusztusban, szeptemberben érõk többsége egyszerûen elrohadt még a beérés elõtt (zöldség, gyümölcs egyaránt), pedig ez az ország egyik legaszályosabb területeként van számontartva.
    Mivel pillanatnyilag még messze vagyok onnan, nem tudok trágyakupacok után kutatni. Earth-ön nézegettem a környéket, és elvétve láttam csak állattartásra utaló építményeket, vagy legelészõ állatokat, ez elgondolkodtatott.
    Köszönöm mindenkinek a választ.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én itt élek az alpokalján, még nem hallottam panaszkodni senkit, hogy nem jó a föld.
    Szerintem trágyát is találsz, nyáron még lótrágyát is láttam ingyen elvihetõt.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló pappito Hozzászólás megtekintése
    Tudtommal lehet neked, nekem is volt szántó meg legelõ, ki volt adva bérbe. Jó, nem a fél dunántúl méretû izé volt, és mondjuk húsz éve, de akkor viszonylag egyszerû procedúra volt szert tenni rá. Hogy most mi hogy van, arról fogalmam sincs, tudtommal magyar magánszemély szabadon vásárolhat és birtokolhat földet, de majd pontosít aki ismeri a jelen jogszabályokat.
    Lehet, ezt nem is tagadtam, de nevetséges procedúra. Földmûvesként kell regisztrálnod magad, kamarai tagság, földhivatali bejegyzés, fiszemf.szom papírok, emellett a termõföldi besorolást is be kell tartani (pl. ezért nem legeltethetsz ártéren), de ez csak akkor mûködik, ha egyáltalán a vételi jogsorrendben te kerülsz elõre, ami megint tíz pontos lista.

Hát szerintem a zalai kútfúrást a zalai vizesek nem hagyják és nyilván nem termelhetsz akármit akárhol, akárhogy. Amellett, hogy a szabályozáskényszerben szenvedõ magyar politika mindent regulázni akar, az nem új dolog, és az is biztos, hogy a jelenlegi szabályok kb. fele teljesen értelmetlen, ellentmond más szabályoknak vagy betarthatatlan. De ettõl függetlenül az nem hülyeség, hogy nem mindenki összeviszsa vet-arat erdészkedik, hanem van valamiféle rendszer az egészben és rengeteg mezõgazdasági tevékenységnek közegészségügyi következményei vannak, amivel foglalkozni kell. Vagy vannak olyan növénytársulások, élõhelyek amelyek védettek, közös kultúrkincsünk, nem baj, ha nem lehet õket eldózerolni egy gokartpályáért. Mondjuk az ártéri legeltetés tilalmát nem értem, apám háza olyan telken áll, aminek a vége már a gát és a gátat is meg az árteret is birkák nyírják, mindig is õk legelésztek ott, szóval nem tudom.
    A zalai vizesek azt csinálják, amit a pesti törvénykezés megszavaz.
    Alapvetõen pedig nem vetne-aratna mindenki összevissza, mert a megélhetési támogatásfelvevõ nagyparasztok kivételével mindenki figyel arra, hogy ne legyen szétb.szva az a föld, amibõl jövõre is meg kell élnie a családnak.
    De most az a helyzet, hogy a szabályok sokszor annyi korlátot adnak, hogy már azért neccesebb a megélhetés. 50-100 hektárnál ez számít. Aki ezer hektárról felmarkolja a tízmilliókat, annak persze ez nem tétel.

Nem ismerem a szabályokat, ha úgy van, ahogy írod az a minõsített elmebetegség egyik tünete és nagyon szomorú.
    Szomorkodhatsz, ezek a fõ szabályok. Persze mûködhet a dolog, ha megfelelsz a tucatnyi követelménynek.

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    Úgy tudom itt zalában még kiviültetvény is van .
    A telekszomszédomnak is van Kivi lugasa teremõre is fordult néhány éve.
    Másiknak nagy dézsákban Banán van, télre beviszi. Nékem füge bokrom van.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én 2 éve ültettem, még csak nõdögélnek

Senior Member pappito's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Dream_walker Hozzászólás megtekintése
    Lehet, ezt nem is tagadtam, de nevetséges procedúra. Földmûvesként kell regisztrálnod magad, kamarai tagság, földhivatali bejegyzés, fiszemf.szom papírok, emellett a termõföldi besorolást is be kell tartani (pl. ezért nem legeltethetsz ártéren), de ez csak akkor mûködik, ha egyáltalán a vételi jogsorrendben te kerülsz elõre, ami megint tíz pontos lista.
    már megint valami atomra túl van szabályozva - teljesen feleslegesen
    aztán csak nézünk, amikor az õstermelõ néni árulja a narancsot, pedig se földje, se semmi, csak papíron õstermel

Idézet Eredeti hozzászóló Dream_walker Hozzászólás megtekintése
    A zalai vizesek azt csinálják, amit a pesti törvénykezés megszavaz.
    mondjuk a vizeseket nem bántanám, elég erõs csapat az, nem sokszor hagyják, hogy a vizet csak pohárban látott irodisták mondják meg mi legyen - persze, ha valahova kell egy stadion, akkor nincs mit tenni, de rengetegszer szembementek a gyakorlati vízügyi munkát végzõk a törvényalkotókkal. persze lehet, hogy amióta nem követem az eseményeket, már nekik is levágták a fejüket és igazodás van, pedig a magyar vízügyben igen sok nagyon okos ember dolgozott

Senior Member pappito's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Pityubá Hozzászólás megtekintése
    A telekszomszédomnak is van Kivi lugasa teremõre is fordult néhány éve.
    Másiknak nagy dézsákban Banán van, télre beviszi. Nékem füge bokrom van.
    kivilugast horvátországban láttam elõször, de olaszországban hatalmas ültetvények vannak több kiwit termelnek, mint itt NZ-n. (és komoly mennyiség terem a görögöknél és a franciáknál is)