0
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Az a rész Magyarország legcsapadékosabb területei közé tartozik. Manapság nem a meleg hiánya, hanem a víz hiánya korlátozza leginkább a növénytermesztést. Tekintettel arra, hogy az említett vidéken a talaj vízellátása jó, a növényzet jobban burjánzik, mint ahol ez nem így van. Ennek következtében a talaj humusz tartalma is magasabb. Az ottani talajok vízgazdálkodása rendszerint kiváló, így szerves trágyára kevésbé van szükség.
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 83 |
Úgy tudom itt zalában még kiviültetvény is van.
"Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Mindenhol tápanyagban szegény talajt emlegetnek, ha az Õrségrõl van szó, ezért gondoltam, jobb körüljárni a dolgot.
A növénytermesztésben pedig az idei év bizonytalanított el, a sok csapadék miatt az augusztusban, szeptemberben érõk többsége egyszerûen elrohadt még a beérés elõtt (zöldség, gyümölcs egyaránt), pedig ez az ország egyik legaszályosabb területeként van számontartva.
Mivel pillanatnyilag még messze vagyok onnan, nem tudok trágyakupacok után kutatni.Earth-ön nézegettem a környéket, és elvétve láttam csak állattartásra utaló építményeket, vagy legelészõ állatokat, ez elgondolkodtatott.
Köszönöm mindenkinek a választ.![]()
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
| Thumbs Up |
Én itt élek az alpokalján, még nem hallottam panaszkodni senkit, hogy nem jó a föld.
Szerintem trágyát is találsz, nyáron még lótrágyát is láttam ingyen elvihetõt.
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Lehet, ezt nem is tagadtam, de nevetséges procedúra. Földmûvesként kell regisztrálnod magad, kamarai tagság, földhivatali bejegyzés, fiszemf.szom papírok, emellett a termõföldi besorolást is be kell tartani (pl. ezért nem legeltethetsz ártéren), de ez csak akkor mûködik, ha egyáltalán a vételi jogsorrendben te kerülsz elõre, ami megint tíz pontos lista.
A zalai vizesek azt csinálják, amit a pesti törvénykezés megszavaz.Hát szerintem a zalai kútfúrást a zalai vizesek nem hagyják és nyilván nem termelhetsz akármit akárhol, akárhogy. Amellett, hogy a szabályozáskényszerben szenvedõ magyar politika mindent regulázni akar, az nem új dolog, és az is biztos, hogy a jelenlegi szabályok kb. fele teljesen értelmetlen, ellentmond más szabályoknak vagy betarthatatlan. De ettõl függetlenül az nem hülyeség, hogy nem mindenki összeviszsa vet-arat erdészkedik, hanem van valamiféle rendszer az egészben és rengeteg mezõgazdasági tevékenységnek közegészségügyi következményei vannak, amivel foglalkozni kell. Vagy vannak olyan növénytársulások, élõhelyek amelyek védettek, közös kultúrkincsünk, nem baj, ha nem lehet õket eldózerolni egy gokartpályáért. Mondjuk az ártéri legeltetés tilalmát nem értem, apám háza olyan telken áll, aminek a vége már a gát és a gátat is meg az árteret is birkák nyírják, mindig is õk legelésztek ott, szóval nem tudom.
Alapvetõen pedig nem vetne-aratna mindenki összevissza, mert a megélhetési támogatásfelvevõ nagyparasztok kivételével mindenki figyel arra, hogy ne legyen szétb.szva az a föld, amibõl jövõre is meg kell élnie a családnak.
De most az a helyzet, hogy a szabályok sokszor annyi korlátot adnak, hogy már azért neccesebb a megélhetés. 50-100 hektárnál ez számít. Aki ezer hektárról felmarkolja a tízmilliókat, annak persze ez nem tétel.
Szomorkodhatsz, ezek a fõ szabályok. Persze mûködhet a dolog, ha megfelelsz a tucatnyi követelménynek.Nem ismerem a szabályokat, ha úgy van, ahogy írod az a minõsített elmebetegség egyik tünete és nagyon szomorú.
| Thumbs Up |
Én 2 éve ültettem, még csak nõdögélnek![]()
már megint valami atomra túl van szabályozva - teljesen feleslegesen
aztán csak nézünk, amikor az õstermelõ néni árulja a narancsot, pedig se földje, se semmi, csak papíron õstermel
mondjuk a vizeseket nem bántanám, elég erõs csapat az, nem sokszor hagyják, hogy a vizet csak pohárban látott irodisták mondják meg mi legyen - persze, ha valahova kell egy stadion, akkor nincs mit tenni, de rengetegszer szembementek a gyakorlati vízügyi munkát végzõk a törvényalkotókkal. persze lehet, hogy amióta nem követem az eseményeket, már nekik is levágták a fejüket és igazodás van, pedig a magyar vízügyben igen sok nagyon okos ember dolgozott