0
| Thumbs Up |
| Received: 33 Given: 86 |
Itt Szombathelyen is éppen megy a huzavona kiskert ügyben.
A városszélen van sok apró kis kertecske a városi hobbikertészeknek. Virágok, paprika, paradicsom, 1-2 gyümölcsfa.
Ezek a város tulajdona, a használók bérlik valami jelképes összegért.
Na most az új szabályozás szerint, ahhoz hogy földet bérelj mezõgazdasági végzettség kell.
Nem számít hogy 100nm3 vagy 100 hektár...
Tényleg megszûnnek a szombathelyi kiskertek?
Egy barátomnak is van ott kertje, a szomszéd nyugdíjas bácsika is nagyon el van keseredve, ez a kis "sziget" az élete, most lehet elveszik tõle.
"Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"
Utolsó információim szerint a kiskertek megmaradnak. Még a földhivatal vezetõjét is lefokozták, mert súlyosan hibáztak a felszólító levelek kiküldésével. Még nem volt lejátszva a dolog, de õk már sündörögtek. Bebukták. Tudtommal. Tényleg durván érintené a lakosságot...hallottam olyat is aki felkötné magát azt mondta. Panelból nem tud máshova "menekülni".
"Az egyszerûség a végsõ kifinomultság." - LD
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Nem látják a fától az erdõt. Az új földtörvény két sarkalatos célkitûzést próbál megvalósítani, az egyik az, hogy a határ túloldalán élõ gazdák ne jussanak zsebszerzõdéssel, fillérekért magyar földhöz (már megszerezték, ami kellett nekik), mikor a magyar gazdáknak sem jut elég, a másik az, hogy mindenféle milliárdosok ne használják befektetésnek a földterületet, mert õk nem a földbõl élnek, ellenben a gazdákkal, akiknek viszont így nem jut elég.
Igazából a földtörvény annyira korszerû, hogy csak két dolgot b.szarintottak el benne, ez a kettõ pedig csodák csodájára a zsebszerzõdéses külföldi tulajdonszerzés, meg a befektetési célú földvásárlás, ez a kettõ ugyanis továbbra is megy, csak most már kell egy kis felárat fizetni az ügyvédeknek meg a strómanoknak.
Ha a jelenlegi szabályok szerint mégis földhöz jutsz, és nem akarsz bohóckodni a hivatalokkal, akkor viszont egyszerûen kivonatod a mûvelésbõl, és lesz egy x hektár nagyságú "mûvelésbõl kivont területed", amit elnevezel mondjuk külsõ udvarnak (ha éppen lakóingatlanoddal szomszédos), vagy hobbirepülõtérnek, ûrkikötõ-projekt területnek, és a földhivatalban egy fehér folt lesz a térképen. Utána meg azt csinálsz rajta, amit akarsz, gazdálkodhatsz akár normálisan is, csak néhány dologra nem lesz teljes lehetõséged, mint pl. hivatalos értékesítés vagy állami támogatás igénybevétele.
A vizeseket te hoztad fel példának, én csak rávilágítottam, hogy igazából bármely végrehajtó hatóság vagy testület csak azt tudja csinálni, amit a jogalkotó utasításba ad. Ezért van az, hogy milliomos státusztól fölfelé a navot úgy meg szokás cincálni itt, mikor emberkedik, mert amúgy csak egy végrehajtó láncos kutya. Aki nem tud ügyvédet fizetni, mert nincs pénze, azt meg szivatja.mondjuk a vizeseket nem bántanám, elég erõs csapat az, nem sokszor hagyják, hogy a vizet csak pohárban látott irodisták mondják meg mi legyen - persze, ha valahova kell egy stadion, akkor nincs mit tenni, de rengetegszer szembementek a gyakorlati vízügyi munkát végzõk a törvényalkotókkal. persze lehet, hogy amióta nem követem az eseményeket, már nekik is levágták a fejüket és igazodás van, pedig a magyar vízügyben igen sok nagyon okos ember dolgozott
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Na megjött a hideg annak rendje módja szerint. A fû már nem nõ, a legeltetés már inkább csak egy jó séta az állatoknak is.
Ilyenkor még a kórót, sarjút kapják az állatok. Az idén lett bõsséggel mindenbõl, sõt még takarmányrépa is. Szert tettem egy õsrégi reszelõre, melyet felújítottam, így már reggel este répát is kapnak az állatok egy kis darával.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
fotózz...imádunk romantikázni![]()
Itt ha lehet kicsit leragadnék.
Szerinted ha általános mûvelést folytatsz és nem tudsz, vagy nem akarsz igényelni támogatást, akkor ez megvalósítható valóban?
Gondolok itt arra, hogy nem lesz belõle gond, ha erdõt, energia ültetvényt, kaszálót, vagy gyümölcsöst telepítesz? Hiszen ezzel nyíltan kiiktatod a hivatalokat, amiket lehet nem vesznek jó néven (biztosan)
http://dhwf.daisypath.com/fKbkp2.png
Minden és mindenki jó valamire ! Más nem, elrettentõ példának !
http://index.hu/tudomany/2014/03/17/...n_a_vilagvege/
| Thumbs Up |
Ha te kivonatsz a mûvelés alól egy területet, akkor te ott nem erdõt, energiaültetvényt, kaszálót, vagy gyümölcsöst telepítesz utána. Gyakorlatilag tényleg az lesz, de jogilag nem. Jogilag ott egy mûvelésbõl kivont területed lesz, amin nõnek erdei fafajok, energianövények, amit állampolgári kötelességednek engedelmeskedve lekaszálsz (parlagfûmentesítesz), meg lehetnek rajta gyümölcsfák. Ez a mi szemszögünkbõl nyílt kiiktatása a hivataloknak, a hivatal szemszögébõl egy kis papírmunka, ami után nem foglalkoznak vele többet. Akkor sem, ha egy jóakaród feljelent, hogy feketén vágod a fát az erdõben, mert ilyenkor azzal kezdik, hogy felcsapják a telekkönyvet, és hopp, ott nincs is erdõ, viszlát.
Nem lehet belõle gond, mert az egyik jogi kategóriára (mûvelésbõl kivont terület) nem vonatkozik egy másik jogi kategória (termõföld) szempontrendszere. Értelemszerûen nem veszik el a jogosítványod, ha ittasan hazasétálsz a kocsmából. A gyalogos és a gépjármûves közlekedés jogilag két különbözõ kategória. Ez a fenti kettõ is két különbözõ.
Ettõl függetlenül biztos van valami módja, hogy az emberek ne vonhassák ki csak úgy a területeket a mûvelésõl, de mint mindent, ezt is meg lehet oldani.
Last edited by Dream_walker; 11-27-2014 at 07:26 PM. Indoklás: elgépelés
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Úgy tudom, még régebben az izbégi iskola táborát is erdõvé nyilvánították hivatalból, mert elérte a fák száma rajta az "xy" százalékot. Utánaolvasva a neten, máshol is ilyenekrõl olvastam. Ezek szerint mégiscsak beleszólhatnak egy mûvelésbõl kivont területen a dolgunkba? A jogszabályokat átfutottam, de ilyenre nem találtam jogalapot (talán holnap éberebben nekiesek még egyszer). Mi a gyakorlat?
Itt errõl lehet olvasni.
A földhivatal elméletileg megbüntethet, ha nem a bejegyzett mûvelési ágnak megfelelõen mûveled a területed. Ezt meg is szokták tenni, ugyanis légi fotóról sok minden kiszúrható.
"Az egyszerûség a végsõ kifinomultság." - LD
| Thumbs Up |
Nemcsak megbüntethet, hanem meg is teszi, szorgalmasan szedik befele a pénzt.
Ettõl függetlenül a jogszabályok nagyon tágan értelmezhetõek, ha erdõ helyett mondjuk búzaföldet találnak, az értelemszerûen bukó dolog, de ha a százalékos határok között marad valaki, akkor lehet okosan csinálni.
Emellett pedig (a linkelt leírások alapján is) ezer meg egy indokkal lehet kivonatni területet (senki nem írhatja elõ, hogy egy gazdasági épülethez tartozó udvar mekkora legyen, így ha te 5 hektárosat akarsz, akkor annyit vonatsz ki), és ha ez megtörtént, a földhivatalnak nincs további beleszólása semmibe, hiszen a továbbiakban nem fog az õ hatályuk alá tartozni.
Amiért megbüntethetnek, az a parlagfû, azt ugyanis kivétel nélkül minden területen ellenõrizhetik és büntethetik. Más egyebet nem tudnak tenni. Illetve ha mégis tesznek, jó zsíros kártérítési pert lehet a nyakukba akasztani, amit meg is nyer az ember.