Oldala 102 of 162 ElsõElsõ ... 25292100101102103104112152 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 1,011 to 1,020 of 1620

Topic: Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?

Senior Member Grafitos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Borsod&BP
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    A leírás alapján a házadhoz közel, vagy annak a kertjébe ástad el a pakkot.(feltételezés) Namost...Ha maradni is lehet otthon akkor a spájzban, vagy pincében is lehet tárolnia konzerveket, ha meg menni kell, akor meg jobb lenne ha kicsit távolabb lenne a csomag, nemigaz? Azért gondolom ezt, mert gebasz esetén hirtelen kell majd távozni és nem lesz idõd otthon ásni. Milyen megfontolásból tervezted mégis házadhoz közel elhelyezni a készletet?
    köszi, Grafitos

Idézet Eredeti hozzászóló mmilan21 Hozzászólás megtekintése
    Ez egy különleges "egyoldalú" pack lett.
    Tárolónak egy régi fekete füles mûanyag tárolót használtam. Az a régi 80-as 90-es évekbeli amiben csávázószert tartottak, de ez már vagy 100 alkalommal ki lett mosva, így steril lett(vegyszermentes).
    A csávázószeres magoktól még az egér sem pusztul el, ez nem glialka vagy hasonlók, de azért érdemes elkerülni. Ez a mûanyag olyan amit a Nap sugarai évtizedek alatt sem tud láthatóan elöregíteni.
    Nyilván a vegyszer miatt ilyen erõs a tároló felépítése/anyaga.
    Raktam a tárolóba egy vastag fekete szemetes zsákot majd beleraktam a konzerveket.
    Ezután lezártam a zsák száját (megkötöttem erõsen), a megkötött részt belegyömöszöltem a tárolóba, majd lezártam a tárolót a saját kupakjával.
    Ezt követõen egy régi kimosott (masszív régi MOL-os) mûtrágyás zsákot fogtam és beleraktam a tárolót, majd a zsák száját megkötöttem egy alumínium dróttal(azért alumínium mert nem az nem rozsdásodik). Elástam és most már csak a megbontásra vár.

Azért lett egyoldalú, mert csak konzervet raktam bele, felkészülve egy élelemhiányra, mert vizünk lesz a kútból és megszûrni sem bonyolult dolog. Élelem viszont kelleni fog. Van tiszta víz tartalékom is.

Arra lett kihegyezve a csomag tartalma, hogy azonnal fogyasztható élelmet biztosítson kb. egy hét idõtartamra. Nem kell víz vagy fõzõcskézés az elkészítéséhez. Meg kell melegíteni a kaját, kibontani és lehet enni. A konzervek többsége nyitófüllel van ellátva, így a felbontása sem olyan nagy kihívás konzervnyitó híján (kés még akkor is van).
    Röviden ennyi.

Up: Azért ez a dupla zsákos megoldás, mert a hordó teteje nem biztos, hogy teljesen vízálló. Így viszont biztosra mentem.
    Last edited by Grafitos; 11-26-2014 at 10:13 AM.

Senior Member mmilan21's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Bács-Kiskun megye
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Grafitos Hozzászólás megtekintése
    A leírás alapján a házadhoz közel, vagy annak a kertjébe ástad el a pakkot.(feltételezés) Namost...Ha maradni is lehet otthon akkor a spájzban, vagy pincében is lehet tárolnia konzerveket, ha meg menni kell, akor meg jobb lenne ha kicsit távolabb lenne a csomag, nemigaz? Azért gondolom ezt, mert gebasz esetén hirtelen kell majd távozni és nem lesz idõd otthon ásni. Milyen megfontolásból tervezted mégis házadhoz közel elhelyezni a készletet?
    köszi, Grafitos
    Egyenlõre egy élelem hiányra készülök és arra, hogy esetleg betörnek hozzánk azzal a szándékkal, hogy elvigyék a mi élelmünket.
    Nem a világháborúra, vagy atombombára készülök, hanem egy hatalmas válságra. Alapvetõen jelenleg nem akarok elköltözni itthonról, fõleg akkor nem ha gebasz van.
    Ha meg ki kell törni itthonról, akkor meg már úgy is nagy a baj. Egyébként nem vagyok az a vándor lélek, de olykor azért szoktam kirándulni.
    Házam a váram 50 cm vastag falakkal (boltíves pincével) - röviden. Nem fogom egykönnyen itt hagyni a családom és a házat, mert itt megvan sok minden a boldoguláshoz.
    Ha már háború lesz akkor szembe kell néznem a következményekkel.
    Egyébként puszta az egész környék - nincs erdõ 8 km-es, hegy pedig 100 km-es körzetben. Nincs hová menni, van egy kevés telepített erdõ, de az is a szomszéd faluhoz tartozik.
    Egy-egy erdõsáv van helyenként, de az nem sok vigasz - tûzifának még jó lehet.
    Van néhány régi TSZ-kori hevenyészett épület a településtõl messzebb amit hátrányosék már félig lebontottak.
    Hosszútávon errefelé el lehet éldegélni (kiváló minõségû csernozjom talaj, szép fekete), plusz közel a déli határ - jöhet a feketepiac is, ha úgy adja a helyzet.
    Ha kitelepítenének akkor persze hogy menni kellene itthonról.

Senior Member astonferi's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    kicsit utána jártam az üzemanyag dolognak.
    benzin 2-3 évig is elvan és a hiedelmekkel ellentétben nem indítható újra, nem segít az etanol és egyéb trükk. a gond a kipárolgásban van tehát ha csurig töltöd a kannát és nem tud párologni tovább is jó lehet de ezt nem tesztelték még.
    a gázolaj 5-6 évig el van és újra indításában lehet segíteni, pakura vagy egyéb olaj származékkal de ezt sem tesztelték.

MPF támogató Mizu's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Az asszony hozzányúlt a raktárkészlethez. Elvett belõle 1 kg lisztet.
    Ezért elmentünk (vissza) feltölteni .
    20kg liszt, 12kg cukor, 5kl só, 5kg rizs, 5l étolaj, 2 behemót WC papír tömb. Mindegyik jó áron volt a Tescoban.

Kinevetett az oldalborda, mikor mondtam, hogy így fog járni minden alkalommal mikor dézsmálja a készletet...
    http://dhwf.daisypath.com/fKbkp2.png

Minden és mindenki jó valamire ! Más nem, elrettentõ példának !
    http://index.hu/tudomany/2014/03/17/...n_a_vilagvege/

Senior Member astonferi's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    ügyes ezt bevezetem én is

Senior Member Daniui's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Túléltük a túrát.

Iszonyat feelinges volt a hely. Óriási köd és hópernye szállingózott az elejétõl a végéig, mintha a Silent Hillben lettünk volna... a látási viszonyok nagyon rosszak voltak a lámpám ameddig normálisan mûködött csak az elõttem 1 méterre lévõ ködöt világította meg, konkrétan a faleveles talajt és a a vízen úszó sûrû falevél réteget nem tudtam megkülönböztetni így rögtön a legelején bokáig léptem a vízbe Aztán nem sokkal a kezdés utána a lámpám elkezdett kifogyni, otthon világos szobában csak anynira ellenõríztem, hogy mûködik a fényerejét nem néztem meg... nagy hiba volt. Társam lámpája meg alapból egy rakat f*s volt, így végül a telefonjában lévõ lámpával kellett mennünk.

Térképet nem vittünk, még a 15 éves koromból maradt emlékek alapján mentünk fel ami sikeresen feljuttatott Dobogókõre. Az úton vastag jég volt, nagyon nehéz volt közlekedni. Itt kicsit körülnéztük a városban aztán visszaindultunk hogy keressünk valami alvóhelynek valót, végül egy pad-asztal-pad kombinációt szemeltünk ki menedéknek, mivel csak ez a hópernye szállt ez nem áztatott, és mivel 0 fok alatt volt a hõmérséklet nem tartottuk fontosnak az esõvédelmet, így ezt a szélvédett helyet vettük célba.

Hát igen eddig mindig vittem magammal polifoamot kivétel most nem hát azt kell mondjam eddig nem értékeltem eléggé a jelentõségét. Alvó cuccaim, két poló, egy pulcsi és a szent kabátom ami iszonyat meleg, alul, két mackó, gyakorló és az esõvédõ nadrágot is felvettem ezekre legalul meg két zokni bakancsra zacskó és így feküdtem bele a hálózsákba... tüz nem volt, de ez a megoldás nagyon jól bent tartotta a meleget, csak alulról a földbõl vette át atestem a hideget, nagyrészt a seggem, így mindent a seggem alá pakoltam kesztyû, zacskók, amit találtam.

Így sikeresen el is tudtam aludni, de hajnali fél 3kor arra kelek hogy elég rendesen átfagytaka testem földdel érintkezõ részei és az idõ is lehült a hideg levegõ marta a torkomat ilyenkor már -5 fok alatt lehetett az biztos. Nem kellett sokat várni megkérdeztem barátom alszik e? Õ azzonnal válaszolt nem éppen fáradt hangon, hogy nem magyarán õ is hasonlóan volt már mint én. Alapból is úgy terveztük elmegyünk az elsõ busszal, de a hideg csak még jobban megerõsített minket a döntésben.

Lefelé gyorsan haladtunk, túl gyorsan is a jégen csúsztunk, a járható talajon szinte futottunk így sikeresen elmentünk az egyik leágazás mellett, de hamar rájöttünk a problémára és egy 15 perces kis tájékozódással sikerült vissza térni a megadott útvonalunkra.

Sikeresen leértünk a buszmegállóba sérülés és felszerelés veszteség nélkül. Jó morállal a túra végéig. Ja és hallottunk alien üvöltést

Tanulság a túrából:
    - Bevetési maszk nagyon jó felszerelési tárgy.
    - Lámpák elektronikai eszközök töltöttségi szintjét otthon ellenõrizni kell vagy tartalék elemet vinni, még ha csak egy éjszakára is megyünk.
    - Meleg ruhával ne spóroljunk, nagyon hasznos volt a túra folyamán amikor meg kellett álni pihenni.
    - Polifoam számomra alábecsült felszerelési tárgy VOLT

559656_779108962137399_8803924401830334716_n.jpg10639735_779406075441021_6734773723786608260_n.jpg
    "Nem tudunk mindent megtenni azonnal, de azonnal tudunk tenni valamit."

Senior Member Morpheus's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ma birka konzervet készítettem.
    Még volt egy fél birka a fagyasztóban, csupa csont. Borda, gerinc, a leghúsosabb a nyaka. A lapockák és a comb már rég fogyasztásra került.

A fagyos húst lefaggyúztam, majd lassú tüzön órákig fõztem, míg le nem vált a hús a csontról.
    Hagymát, fokhagymát, szemesborsot, sót és egy saját fûszerkeveréket (kakukkfû, tárkony, bazsalikom) tettem a fõzõlébe. Valamint még saját készítésû vegetát.

A hús ízletes, "birka", a húslé viszont nagyon finom. A húslevet leszûrtem és a lét eltettem hülni. A leszürt fûszeres alját pedig belekevertem a húsba.

Holnap kis, három decis üvegekbe teszem a húst.
    A levet még fõzöm, hogy sürûsödjön, aztán felöntöm a húst, de csak annyival amit éppen felvesz. Inkább a zsíros részével. Ezután befõzöm.

Az eredményrõl majd beszámolok. :-)

Senior Member Morpheus's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Elkészültem! :-)
    A végén a lébe visszatettem a húst és még fõztem. Aztán leszürtem és a húst üvegekbe raktam. A húslé tetejérõl a zsírt öntöttem rá.
    Lett 9 üveg konzervem. :-) A húslevet szintén elteszem, négy nagy üveg lett.

Azt elfelejtettem, hogy ez gyakorlatilag már olyan kutyáknak való volt. A csontokat elõtte már lehúsoztam és ledaráltam. Tehát az egész húsos csontból készült.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A hétvégén akciós volt a bõrös zsírszalonna és a savanyúkáposzta (230/150 ft/kg), bevásároltam 20-20 kg-ot a pénztáros kicsit furán nézett, mert ezenkívül csak 2 csokit vettem a gyerekeknek. Kisütöttük a szalonnát, a végeredmény; a 20l-es zsírosbödön 2/3-ig tele zsírral a 10l-es pedig csurig tele tepertõvel. Bekerültek a több 10kg liszt, só és szárított élesztõ mellé. Azóta nyugodtabban alszom.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Morpheus Hozzászólás megtekintése
    Elkészültem! :-)
    A végén a lébe visszatettem a húst és még fõztem. Aztán leszürtem és a húst üvegekbe raktam. A húslé tetejérõl a zsírt öntöttem rá.
    Lett 9 üveg konzervem. :-) A húslevet szintén elteszem, négy nagy üveg lett.

Azt elfelejtettem, hogy ez gyakorlatilag már olyan kutyáknak való volt. A csontokat elõtte már lehúsoztam és ledaráltam. Tehát az egész húsos csontból készült.
    Szia!

Jól hangzik a dolog. Szerinted meddig áll el így a "húslekvár" ?