Oldala 15 of 26 ElsõElsõ ... 5131415161725 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 141 to 150 of 259

Topic: CB rádiózás

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Gratula! Szép teljesítmény! De ha Tatabányát összekötöm a Pilissel és meghosszabbítom a vonalat, akkor valahol Morpheus környékén kötök ki. De ha jól emlékszem, akkor Budapesti a QTH-d. Akkor nem lehetett a Pilis köztetek, az már a Budai-hegység. Amit átrádiózni szintén szép feladat. Még egyszer gratulálok!

Senior Member Unicornis's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Igen, igazad van. "Csak" a budai hegység volt közöttünk. Lemértem a Googl earth-el 65km. lehetett közöttünk.
    Kecskemét irányában pedig 72 km. Ott meg a gödöllõi dombság egy nyúlványa állta az útját a rádió hullámoknak.
    Minél nagyobb a hullámhossz, annál könnyebben veszi az akadályokat.

Senior Member mzperiksz's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    No igen, meg 200W-al a holdat is be lehet világítani...

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Be lehet hát!
    De ha az ember eredményt akar akkor kell a teljesítmény is!
    A rádióamatõrök is több száz wattal rádióznak. De akár 1,5 KW-al is.
    Meg lehet ezt csinálni fél wattal is, de akkor átjátszó adó is kell hozzá.
    És én úgy gondolkozom, hogy egy SHTF szituban nem bízom a kommunikációmat egy átjátszó adóra.
    Azzal bármi történhet, mert nem tudom az ellenõrzésem alatt tartani! Másrészt a papagáj átjátszó adó csak egy frekvencián mûködik. Ha SHTF van, akkor sokan rákapcsolódnak, és akkor bedugul az egész!
    Így viszont autonóm módon tudok rádiózni. Ez az én véleményem.

Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Lehet, mondjuk en olyan amatort nem ismerek. Hiaba kiabalsz ezer wattal, ha az ellenoldal 'csak' 20-30 wattal ad es csak egy piszkavas antennad van. ~20 wattal es rendes antennaval idealis esetben amerikaval is beszelhetsz.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én eleve a többi általam ismert Cb-shez alakítottam a rendszeremet.
    Legyenek benne az alfa csatornák, és a "0"-ás frekvenciák (5KHz lépésköz) és persze az erõsítõ. És normális 5/8-os bázis antenna. Persze az adóteljesítmény sem mindenható dolog. Igen, ha jó a terjedés akkor 20wattal is el lehet érni ugyanazt mint 200wattal. De 200-al sokkal biztosabb a dolog. Nem szorul rá annyira az ember a tökéletes körülményekre. Azt azért ne felejtsük el hogy mi itt most egy vészeseti rádiózásra készülünk, és nem rádióamatõr versenyt akarunk nyerni! (Ott vannak maximalizálva a kimenõ verseny teljesítmények.)
    Nálunk az lenne a cél hogy minél nagyobb területet (országos szinten) lefedni a bázisunkból, minden körülmények között. Ebben szerintem minden megengedett, mert ember élet múlhat rajta!
    Arra nem lehet felkészülni hogy valaki 10wattal és "piszkavas" antennával rádiózik, és én nem hallom õt. Akkor én vagyok a hülye mert túl jó a cuccom! Na neeee....... Azért valami minimum rendszerkövetelmény azért kéne.
    Mostanában hogy már nem olyan sok CB-s van az országban, sokkal többen használnak erõsítõt is! Mert megnõttel az állomások közötti távolságok. Akikkel én tegnap beszéltem azok is erõsítõvel nyomják!
    A 90-es években nem volt szabad ennyire nagy teljesítménnyel, mert zavarta a Tv.-t és a többi Cb-st.
    Ha valaki akkor elkezdett volna 4-500 wattal rádiózni, azt keresztre feszítették volna a többiek, és a hatóság is!
    De ma már teljesen más a helyzet.

Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Rendben, ugy latszik erted a dorgest.
    Megkerdezhetem mekkora adoteljesitmeny engedelyezett ma magyarorszagon?

Senior Member fixy007's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2013
    Lakhely
    J-N-SZ megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Az ilyen teljesítményû rádiózást áramszünet esetén hogy tudod fenntartani?
    Nekem az a problémám hogy több amper folyamatos elõállítása nem olyan egyszerû és a felszerelés hozzá nem olcsó. A cb-s tanfolyamban azt írtad hogy akár egy kis napelemmel tudod tölteni.
    Linkelnél nekem ilyen napelemet ha megkérlek?
    Esetlegesen ha otthonról/bázisról muszály eljönni(tudom írtad hogy otthonra rendezkedtél be) de már nincs autó vagy ügyeletben lévõ fuvaros akkor hogy kommunikálsz?
    És ez még csak a kommunikáció egyik oldala, kell hozzá egy másik fél is......

Senior Member Morpheus's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2014
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Adjon Isten!

Délután ismét sikerült összeköttetést találnom Budapesttel.
    Cserhátban vagyok egy mély völgyben, ahonnan nincs kilátás.
    Unikornissal tisztán rádióztam.
    Most én is használtam egy 100w os erölködõt. Nekem egy gépkocsi aksiról megy a cucc.

Egyébként építettem egy szobabicajra egy 300 wattos generátort. Nagyon könnyû hajtani. Még egy fúrót is elvisz, nem még egy CB-t. :-)
    13-án fagáz generátor találkozót szervezünk. Cél, hogy építsünk egy fagázos autót. A ház mellett pöfögve termelnéöaz áramot, ha kell, akkor gurulna is. Na de ez nem ide tartozik...:-)

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló mzperiksz Hozzászólás megtekintése
    Rendben, ugy latszik erted a dorgest.
    Megkerdezhetem mekkora adoteljesitmeny engedelyezett ma magyarorszagon?
    Nem én lettem megszólítva, de válaszolok a kérdezett helyett.

Az adóteljesítmény függ a megszerzett engedély típusától és a frekvenciasávtól. A rádióamatõr engedélynek kettõ fokozata van: CEPT Novice és CEPT. A CEPT novice fokozat az RA osztályú besorolásba, a CEPT az RB, RC osztályú besorolásba tartozik. A frekvenciasávonkénti legnagyobb engedélyezett adóteljesítményt ez a táblázat tartalmazza. Általánosságban elmondható, hogy a novice korlátozottan üzemeltethet rádiót. Sok frekvenciatartományban (köztük a CB-hez közel esõ 28-29,7 MHz) nem is üzemeltethet. RH-n 25W, VHF és UHF-n 10W az engedélyezett. A teljes értékû vizsga után 150W, illetve 1000W az engedélyezett. Az 1,5kW kicsit túlzott érték. Ráadásul ahhoz már antenna is kell ami elbírja.