Oldala 7 of 11 ElsõElsõ ... 56789 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 61 to 70 of 105

Topic: Napelemes töltõk

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló kmarcell Hozzászólás megtekintése
    Tehát, egy durva példa ha 5v és mondjuk 2A tölt a PB és az eszközünek csak mondjuk 1,5v és 0.5A kell, akkor is rádughatjuk mert a készülék elektronikája "leszabályoz" és annyit használ fel amennyi neki kell?
    És ráduhatok egy olyan eszközt aminek az aksikja 2600mah és a PB 2000mah akkor is stimmel a dolog csak mondjuk 80% -ra tölti fel mert kifogy a kraft?
    Bocs a sok hülye kérdésért csak magas mint tehénnek a farzseb...
    Elsõ: NEM, a készülék névleges feszültségének egyeznie kell a töltõével. Elvileg lehetséges, hogy az eszköz elektronikája elbír ekkora különbséget de a gyakorlatban nem.
    Nézd meg a telefonod/eszközöd gyári töltõjét, az a legbiztosabb támpont. Az amper
    _minimum_ annyi legyen amit a powerbank le tud adni, több is lehet. A feszültségnek pedig egyeznie kell. De nem a telefonban levõ akku feszültségével hanem a telefon gyári töltõjének feszültségével.
    Ne keverd össze a leadható áramerõsséget (Amper: A) a tárolt áram kapacitással ( miliamperÓra: mAh)
    pld: telefon gyári töltõje 5V 1A-t tud leadni, akkor egy minimum 5V 1A-es KIMENETET TUDÓ powerbankkal tudod a gyári töltõnek megfelelõ idõ alatt feltölteni.
    Ha az Amper érték amit a powerbank le tud adni nagyobb az nem gond, mert a telefon úgyis csak annyit vesz ki amennyire szüksége van.
    Ha kisebb akkor sem gond (általában) mert a 0.5 A-t leadni tudó töltõ dupla idõ alatt tudja feltölteni ugyanazt a készüléket.Ez utóbbi azért nem követendõ, mert vannak olyan gagyi töltõk/powerbankok amiket ha folyamatosan a maximális áramerõsség közelében terhelsz, igen hamar elhaláloznak. Ezért mindig kicsit túl kell méretezni a töltõt/powerbankot áramkimenet szempontjából.
    Eddig a kivehetõ áramerõsségrõl volt szó, most jön az hogy mennyi áram van a töltõben/powerbankban, ezt mutatja a mAh érték.
    Ha a powerbank kisebb kapacitású (pld: 2000mAh-s), akkor nem fogja teljesen 100%-ra tölteni a 2500mAh telefonod, hanem arányosan kevesebbre.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Picsogi Hozzászólás megtekintése
    A baoval arra utaltam, hogy minden esetben a bemeneti feszültség és áram nagyobb mint amire szükség van...
    A "töltõ feszültséget" remélem nem üresben mérted, mert akkor nem mértél semmit, a töltés árammal (Amper) történik nem feszültséggel.
    Szóval ebbõl a szempontból tök mindegy mennyi feszültségrõl lesz mennyi a bao...utálom ha feleslegesen kijavítanak..
    Akkor ez egy utálatos este...

A bemeneti feszültség akkora amennyit beállítanak. A bemenõ feszültséget módosítják (amennyiben szükséges) az akku feszültségéhez (nem annak kapocsfeszültségére). A feszültséget mérhetem üresben is, az akkor is 8,4V ha van benne akku és akkor is ha nincs. Áramerõsséget nem mértem, nem is volt célom. Azzal a mondatoddal is vitába szállnék, hogy nem feszültséggel töltünk. Lehet bármekkora az Amper, 0 Volton nem fog töltõdni. Nem véletlen a VA teljesítmény megadás az UPS-ek esetén.
    A töltõáram erõssége, illetve annak maximális értéke szintén szabályozandó. A túl nagy töltõáram tönkreteheti az akkut, illetve akár a töltõt is (pl. egy nagyobb kapacitású telefonakkut ezért nem érdemes/szabad max 1A leadására képes powerbankról tölteni)
    Talán nem felesleges a kijavítás, mert nem mindegy mennyi feszültségbõl lesz mennyi. Nem tenném a Baomat 24V-ra.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A feszültséget mérhetem üresben is, az akkor is 8,4V ha van benne akku és akkor is ha nincs.
    Érdemes lenne megmérned a töltõn leadott feszültséget üresben és töltés közben is, csodálkozni fogsz...

Talán nem felesleges a kijavítás, mert nem mindegy mennyi feszültségbõl lesz mennyi. Nem tenném a Baomat 24V-ra.
    Tényleg nem érted amit írok?
    Tök mindegy hogy a bao vagy a mao amit írtam, tök mindegy hogy 12, 23 45V, a szöveg értelmezés szempontjából senkit nem érdekel, hogy te hány voltra nem kötnéd a baodat
    Amire utalt szöveg: Általában mindig NAGYOBB a töltõ oldal feszültsége és áramerõssége mint a fogadó. Mit nem lehet érteni ezen?

A töltõáram erõssége, illetve annak maximális értéke szintén szabályozandó. A túl nagy töltõáram tönkreteheti az akkut, illetve akár a töltõt is (pl. egy nagyobb kapacitású telefonakkut ezért nem érdemes/szabad max 1A leadására képes powerbankról tölteni)
    Ezt is írtam: a telefon szabályozza, tehát egy 2A maximumot leadó powerbankkal nyugodtan tölthetsz egy 0.5Ampert felvevõ eszközt, csodák csodájára nem fog felrobbanni. Bár inkább te csak töltsd egy pont akkorával, sõt vegyél minden eszközödhöz egyet külön, más-más értékkel

Idézet Eredeti hozzászóló A. L. Ias Hozzászólás megtekintése
    Akkor ez egy utálatos este...
    Alig vártad már, hogy tök lényegtelen dolgokon lovacskázhass gondolom

És innentõl ignored list

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Picsogi Hozzászólás megtekintése

És innentõl ignored list

"Ultimate" megoldás, ezek után felesleges bármiféle reagálás...

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló kmarcell Hozzászólás megtekintése
    A másik napelemes töltõt is szeretnék majd hozzá.Lehet kínai is csak jó legyen és müködjön.
    Ti milyent ajánlanátok?
    Én ilyesmire gondoltam: http://www.aliexpress.com/item/Volta...229181739.html
    Szeretnék mindenképpen olyat amit hátizsák külsejére rátudok biggyeszteni túrázás vagy bringázás közben és össze tudom csomagolni.
    Ha van más alternatíva ami jobb ezért az árért vagy valaki más milyent használ?
    Ezzel a szolár cuccal közvetlen is lehet akár mobilt tölteni vagy célszerübb csak a PB tölteni és inkább arról vissza tölteni?
    Nemrég érkezett meg egy hasonló töltõ mint az általad linkkelt. Sajnos érdemben még nem tudok róla véleményt alkotni, mert nem teszteltem élesben. Nem volt annyi természetes fény, hogy érdemben meghajtsa. Én nem hátizsákra vettem, a rögzítés nem volt szempont. De ezeken csak 2 ringli van, ha csak így rögzíted a hátizsákon, akkor lifeghet menet közben az alja. Oda még valami plusz rögzítõ fület tenni.
    Ha megoldható, akkor inkább közvetlenül tölteném a mobilt. Ha közbeiktatsz egy lépést, csak a veszteséget növeled. Ha tele a mobil és még van nap, akkor jöhet a PB.

Gyalogos
    Guest

0 Not allowed!
    kmarcell: Csak olyan solar panel tudja tölteni a telefont, amiben van voltage regulator, különben a napfény intenzitásá(nak hiánya) miatt ingadozó kimeneti feszültség nem mindig a szükséges (bõ) 5V és így a telefon nem "fogadja" el. Akkor jöhet a powerbank.
    Ami linkeltél, abban azt állítja a kínai, hogy van.
    Amit a többiek írtak, egyszerûsítve, hogy értsd: a Volt ugyanannyi legyen, mint ami a telefon töltõjén, illetve a telefon gyári paraméterében, ha USB-s, akkor az mindig 5V, az Amper meg lehetõleg több legyen a powerbankban, vagy egyéb töltõben.

Senior Member mzperiksz's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Na még egy mûszaki zseni,kérlek segíts.
    Hány amperrel lehet tölteni egy
    70Ah-s ólom-savas
    70Ah-s ólom-zselés
    2000mAh-s NiCd
    2000mAh-s LiPo
    akkumulátort?

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Na szóval megnéztem a telefontöltõt. 5V és 1,3A output. Akkor érdemesebb ha lesz PB, 5V 2A kimeneten tölteni az a 0,7A eltérés nem vágja haza?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A PBn a kimenet annyit tud maximum leadni (2A), nem annyival tölti amit rádugsz!!!!

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Köszönöm ezt a sok segítséget! Nem bírtam ki vettem két PB-t. Lab31 4400mah. Most töltödnek, csak kisérlet képpen vettem õket, aztán majd tovább lépek 18650 - es PB-ok irányában.