Oldala 1 of 6 123 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 1 to 10 of 53

Topic: Barkácsolt sütõ- fõzõ alkalmatosságok - kemenceépítés

0 Not allowed!

Barkácsolt sütõ- fõzõ alkalmatosságok - kemenceépítés

Ezek lehetnek helyben maradók, helyszínen egyszerûen építhetõek és olyanok, amelyet magaddal tudsz vinni.
    A tûzifa fa általában nagy érték, így szeretném egy fatakarékos fõzési eszközt bemutatni, ez a rakéta kályha. Eddig egy agyagból és egy vödörbõl készített https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink verziót használtam. 100_6795e.JPG De egy partoldalba is befúrással is elkészíthetõ. A szerkezete rendkívül egyszerû: egy kettéosztott vízszintes etetõjárat, amiben alul a levegõ, fölül a tüzelõ halad befelé, majd egy függõleges rész, aminek a tetejére tesszük az edényt. A mûködési elvérõl elég annyit tudni, hogy csak a fából a függõleges részbe érõ rész fog tüzet.
    A hatásfoka olyan jó, hogy csupán negyede mennyiség fa kell és eléggé rejtett, széltõl is védõ módban üzemel. Üdv
    Last edited by nomad; 03-24-2013 at 08:18 AM.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Kedves Karesz! Gratulálok a rakétatûzhelyedhez! Pont az ilyen konstrukciókra gondoltam, mikor témaajánlatba hoztam a barkácsolt tûzhelyeket! A vödrös verzió akár egy csomagtartóban is elfér, kamrában, pincében meg pláne. Sokféle amerikai változatot láttam a neten, de ez a magyarosított változat tetszett a legjobban! Azt kérdezném csak meg, hogy konstruáltál-e a tetejére valamiféle edénytartó rácsot is, arra az esetre, ha nem boronatárcsát, vagy más, a felsõ nyílást lefedõ teljesen lefedõ fõzõ-sütõ edényt használsz hozzá?
    üdvözöl Trendo ) és mégegyszer: grat!

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Szia nomád! Na pont az ilyen és hasonló megoldások kedvéért javasoltam ezt a topikot! A rakétatûzhelyed frappáns megoldás, valóban minden falusi ház körül megtalálhatók a hozzávalók.
    Azt kérdezném csak:
    készítettél valami rács félét is hozzá, arra az esetre, ha a tetejére nem boronatárcsát vagy a vödör szájánál szélesebb fenekû lábast teszel?

0 Not allowed!
    A gáztûzhelybõl kikerült rácsot pont erre találták ki - https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
    Üdv

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló nomad Hozzászólás megtekintése
    A gáztûzhelybõl kikerült rácsot pont erre találták ki - https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
    Üdv
    Na ja, de ki fogja használat után lesikálni a koromtól hideg zsíroldóval? Vagy majd lesikálja az Annie Girardot?

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 921
    Given: 954

0 Not allowed!
    Egy nagy sütõlap nem elõnyösebb? Vagy ha azzal borítanák le a tetejét, akkor elaludna a tûz?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    Egy nagy sütõlap nem elõnyösebb? Vagy ha azzal borítanák le a tetejét, akkor elaludna a tûz?
    Szerintem igen, mivel a rakétatûzhelyeknél a függõleges csõ az a kémény! Jól mondom, Karesz?

0 Not allowed!
    A tûz a barátod Ami olyan az leég, ami marad, az már nem árt. Az élet nem honvédségi tisztaságverseny. Reggel megfõzöd a teát, utána csinálsz a csajkában rántottát és ebédre fõzöl benne levest és este van egy tiszta csajkád. Ha a víz több óra járásnyira van, rájössz, mi a járható út. Ahol van homok, azzal minden eszköz tisztára súrolható. A drágaboltot felejtsétek már el, az üzlet a te zsebedre. Egy liter dobozonként vízhatlanított gyufa körbetekerve megunt biciklibelsõvel többet ér mint a szikracsiholóból egy vödörrel. Üdv

0 Not allowed!
    Az a 3 kis láb a tetején arra is szolgál, hogyha ráteszel egy öntvénylapot, akkor is legyen huzat. Öntvénylap nekem is van. Azon lehet csinálni pirítóst és krumplilángost.

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    Az a 3 kis láb a tetején arra is szolgál, hogyha ráteszel egy öntvénylapot, akkor is legyen huzat. Öntvénylap nekem is van. Azon lehet csinálni pirítóst és krumplilángost.

A topic keresõszavai: