0

Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Én is úgy gondolom, hogy az elmének, lelki állapotnak igen nagy befolyása van, bár a genetikát emeltem ki az alkalmazkodásban.
Van jó pár könyvem, ami a magyarok táplálkozásával foglalkozik, persze egyik sem mélyen érinti azt, mi volt a 18. század elõtt. Ettõl a századtól viszont a régi receptes és néprajzi könyvek nagyon silánynak írják le az étrendünket. Túlnyomórészt szénhidrát és zsír, minimális fehérje és vitamin, ásványi anyag. Olyan ételek mentek fõúri számba, amelyeknél ma már minden háziasszony különbet és igényesebbet tesz az asztalra. A parasztokére nem is utalnék...
Kénytelen vagyok elfogadni ezt a képet, mert sehol nem írnak mást. Most abba a részbe nem akarok belemenni, hogy alig akad növény, amire azt mondják, hogy azzal mi is táplálkozhattunk, és nem az elmúlt egy-kétszáz évben került hozzánk, hogy kábé semmi nem magyar eredetû, ami a növényneveinket illeti, mert persze mindent csakis más népektõl vehettünk át, meg azzal sem, hogy mindez érdekes, ha mi lennénk a "mag népe"...
Engem az érdekelne, hogy akkor mégis hogyan bírták a mindennapi megterhelést, a nagycsaládok alapítását, és hogy lehettek sokkal egészségesebbek, mint amilyennek lenniük kellett volna? Szerintem nem magyaráz meg mindent az, hogy kevesebb ártalmat szenvedtek el, tisztább, organikusabb volt a környezetük, kevesebb cukrot ettek, és sokat mozogtak...
Azért találtam néhány fogódzót. Egy másik forrás egy az egyben leírja, amire a többiben csak utalások vannak. Például azt, hogy nagyjából a Habsburgok óta romlik a gasztrokultúránk rohamosan, mert korábban nem desszertszámba ment a gyümölcs, és nem ünnepi asztalok fogása a hal. Mindkettõ fõ táplálékunk volt. Mindkettõt tönkretették. Virágzó, gazdag kultúránk volt, és nem csak a földesuraknak, a nemeseknek jutott egészséges étel.
A gyümölcsészet addigi voltában megszûnt, szinte kezdetlegessé vált, ahogy a folyó-szabályozásokkal is eltûnt pl. a csíkászat, pákászat, stb., pedig úgy tudom, halban mi voltunk az egyik leggazdagabbak, ha nem azok. Ma pedig már sokszor inkább azt olvasni, hogy jobb kerülni a halhúst, mert túl szennyezettek a vizek.
Ez pl. a Magyar Néprajz II-ben található, neten is szabadon olvasható:
Népünk „gyümölcsészetére” a 18. században megkezdett erdõkülönözések mértek nagy csapást. Ennek során a földesurak teljesen kizárták jobbágyaikat az erdõk használatából, legfeljebb némi faizást, vagyis tüzelõfaszedést és engedélyhez kötött épületfavágást engedélyeztek benne, azt is a kimért jobbágytelkek arányában, márpedig a népi gyümölcstermesztés ezekben a közösen használt erdõkben folyt elsõsorban. A paraszti lét alapját ekkor szorították le a szántóföldi gabonatermelésre és állattartásra, és a táplálkozásban ettõl kezdve a gabonanemûek egyre nagyobb szerepet kaptak. A gyümölcs lassan a mindennapi élelembõl csemegévé lett. A nép gyümölcsfogyasztása néhány évtized alatt a korábbinak csak töredékére csökkent.Azt a körülményt sem téveszthetjük szemünk elõl, hogy a gyümölcsészet paraszti értékelése és szemlélete is megváltozott ezzel a jogi átalakulással. Joggal feltételezhetjük, hogy a néhány somogyi és moldvai erdõjáróról, pásztorról fennmaradt adat, tudniillik hogy kéretlenül és ingyen százával oltogatta a vad fákat az erdõben és legelõkben, nem volt elszigetelt, ritka jelenség, hanem egy eltûnõben lévõ világ és szemlélet utolsó képviselõje. Az oltogatás ennek a szemléletnek csak egyik és legkülönösebb, leglátványosabb jele.
Ezt a gondolatmenetet csak azért írtam ide, mert én nem akarok visszamenni az õsember táplálkozásáig, hogy abból következtessek a helyes étrendre, elégnek gondolom, ha megnézem, mi volt, amíg nagyok voltunk (nagy tettekkel), és viszonylag természetközeliek; szabadok.
Thumbs Up |
Hehe nem ettek gyümölcsöt mert pálinkát fõztek még a lekvárból is.
Thumbs Up |
Hehe nem ettek gyümölcsöt mert pálinkát fõztek még a lekvárból is.
Ügyi krumpli kukorica paprika nem volt.
De nem féltem én a Magyar parasztokat, összekaparták ami kellett.
Orvadásztak, loptak, orvhalásztak, letagadták a terményt. SZerintem pálinka, bor, kenyér volt, gomba, vad, akadt. Akinek tehene volt jól élt. A juhászoknál is sok lehetett az elhullásha nem volt gyümölcs akkor nem lett volna pálinka akkor abból lázadás lett volna. Szerintem elnyomták õket, de a többség megélt a háborúk alatt is.
Thumbs Up |
Azt nem hiszem.Hihetetlen sokféleség jellemezte a gyümölcsészetünket. Egy-egy gyümölcsnek a számtalan fajtája más-más tulajdonságokkal bírt (pl. az egy évig eltartható alma), nem csak a szezont nyújtotta el a "nemesítgetés". Ha csak pálinkához kellett volna, nem ez lenne az eredménye; mert ennek egyszerûen semmi értelme sem lenne.
Végül is abszolút logikus, hogy pálinkát ettek és pálinkát ittak: az alkohol, a (dohány)füsthöz hasonlóan jól konzerválja a sejteket - vagyis õk még ismerték az örökifjúság titkát?
Orvhalászatról és orvvadászatról is csak az újabb idõkben olvasok, mint nagy bosszúségot okozó jelenség a birtokosoknak. Azt nem tudom, a legkorábbi idõkben hogy volt, de az 1700-as és 1800-as években általánosan úgy festik le, hogy jellemzõen nem azé volt a kül. tejáru, aki megtermelte, hanem eladásra került, ahogy sokszor a tojás is; vándorolt a faluról a városokba, stb. Maga a tej is nagyon értékes volt akkoriban, és nem mindennapos azok asztalánál sem, akiknek volt állatuk.
Thumbs Up |
Szerintem az elsõ és legfontosabb, hogy az immunrendszerünket karban tartsuk, ez a megelõzés. Ha jelentkezik egy tünet, akkor én elsõként a természetes anyagokat hívom segítségül ami az esetek 90%-ban használ ez a természetes kezelés. Ezek után, ha nem használ a természetes megoldás, akkor fordulok a gyógyszerkészítményekhez (évente átlagosan 1 alkalom és az sem komoly).
Az egészség javítása az egyik legfontosabb prepperkedés szerintem, mert enélkül nem lehet túlélni.
Ép testhez ép lélek és ép lélekhez ép testhez szükséges. Mindkettõt erõsíteni szükséges a pozitív végeredmény érdekében.
A lelki gondok, tudatalatti programok épp úgy gyengíthetik az immunrendszert, ahogy a vegyszerek és egyéb mérgek amit kapunk a mindennapokban a fogyasztói rendszertõl.
A lelki oldalon el kell végezni a takarítást, ehhez megfelel a meditáció, a jóga, az önprogramozás és persze a szilárd elhatározás is egyaránt.
-nem szükséges mások lelki terhét átvenni, elég ha a magunkéval foglalkozunk.
-ha valami nagyon mélyen érinti az embert, akkor jobb ha inkább arra törekszik, hogy minél elõbb kilábaljon belõle, minthogy felõrölje saját magát a gyötrõdéssel.
-a félelmekkel jobb szembenézni, még ha apránként is, minthogy az emésszen föl.
-a gyûlölet, a bosszú nem vezet sehová, csak saját magad teszed vele tönkre(felemészt), mert a sors biztosan visszaadja amit te adtál - Így vagy Úgy.
Amilyen az az adjon Isten, olyan a fogadj Isten.
-Ne akarj függni semmitõl sem, mert "Bármi amitõl függsz az felemészt"(Fanka), amitõl nem muszáj attól ne függjél, ne legyél dühös, ne gyûlölj senkit vagy semmit, ne függjél drogoktól(alkohol, dohány, gyógyszer, kábítószerek), ne hagyd, hogy a negatív érzelmeid átvegyék feletted az irányítást. Mindez nyilván nem megy könnyen (nekem sem), a lényeg hogy törekedni kell egy jobb, tudatosabb én felé, mert ez az ami lerombolja a zombimátrixot. Az összeset nyilván nem lehet egyszerre megvalósítani, de egy élet bõven elég lehet rá.
-Meg kell tanulni elengedni a dolgokat, mert ha nem akkor az magával ragad, érzelmileg biztosan.
-Meg kell tanulni elfogadni a világot úgy ahogy van, de nem beletörõdni. A világot meg tudja bárki változtatni, de ehhez elõször magát kell megváltoztatnia, mert az ember ahogy változik, úgy formálja át a mindenséget.
A testi oldalon tucatnyi takarító munkát lehet elvégezni a cél érdekében mint pl.:
-a finomított Élelmiszerek használatának visszaszorítása, helyette együnk Élelmet, tehát teljes értékû táplálékot.
-a növények és állatok fejlõdésébe ne történjen beavatkozás(minél kevesebb) mesterséges, oda nem illõ vegyszerekkel, génmódosítással vagy hormonokkal.
-minél kevesebb legyen a mûanyagok száma az élettérben, lehetõség szerint.
-legyen fizikai szempontból is aktív az életünk, sportolással, fizikai munkával(kertmûvelés, bushcraft, barkácsolás, favágás és hasonlók), természetjárással.
Mondhatni, hogy én ezeket és hasonló módon szoktam prepperkedni, törekedni rá.
Élelmiszer-infó, E-számok (menüpont)
http://www.food-info.net/hu/
Thumbs Up |
Received: 1 Given: 0 |
mmilan, amit hosszan ecseteltél, szerintem is tökéletes útmutató alapja. Írásodban elsõsorban a stressz helyzetek kezelését ragozod. Ez fontos, ugyanis a stressz az, ami az immun rendszer csökkentésének az elsõdleges okozója. Való igaz, ha forrás oldalról csökkentjük a betegséget okozó tényezõket, az a leghatékonyabb és a legolcsóbb. Én is ezt hangoztatom és igyekszem eredményre juttatni az életem más területein is egyaránt. Sajnos a helyzet az, hogy hiába magyarázod annak, aki fél a kutyától, hogy itt van ez a vicsorgó németjuhász, ami egy másodperc alatt leharaphatja a kezedet, de nem lesz baj, ha nem félsz tõle. Ott fog stresszelni, sõt még jobban is, mert az is benne lesz, hogy biztosan jól tudja-e majd mutatni a félelem hiányát, közben összecsinálja magát. A megoldás alapjai ott vannak abban, amit írsz, de a kivitelezés univerzális megoldása sajnos még várat magára.
Thumbs Up |
Received: 151 Given: 4 |
Hm, univerzális megoldás?
"Egyszer a doki azt mondta, ad egy pirulát, segít ellazulni, és akkor nem kívánom majd a cigit, le tudok szokni. Annyira ellazultam tõle, hogy már nem is baj szerintem, hogy dohányzok."![]()
Thumbs Up |
Received: 4 Given: 1 |
Mikor romlott a hús?
Az egészséges táplálkozáshoz hozzá tartozik, hogy ne együnk romlott ételeket. Persze nehéz idõkben, amikor kevés az élelem átértékelõdnek a dolgok. Eszembe sem jutott, hogy a mai kísérletem leírása itt végzi a fórumon, de hasznos lehet:
Nagyon finom tarját vettem a két nappal ezelõtt hentespultból, 4 szeletet. Kettõt meg is csináltam rögtön, és valami fenomenálisan omlós volt, rég ettem ilyen finomat, bár azzal kapcsolatban, hogy aznap reggel még röfögött-e volt egy egészen határozott elképzelésem: nem. Frissen sütve akartam enni a másik két szeletet tegnap, de nem került rá sor, ráadsul az amúgy sem túl fagyos hûtõnkben is csak elõre raktam...
Így esett, hogy amikor ma elõvettem bizony kerek-perec büdös volt a hús. Elszínezõdést nem láttam, tudtam, hogy nem olyan régi, mostam alaposan csapvízzel, hátha csak határeset... nem, még úgy is büdös volt. Felraktam sülni, hogy majd legfeljebb a kutyának jó lesz. Mire alaposan átsült az egész lakás büdös lett, KIVÉVE A HÚST! Na mondom a grillpultos rémtörténetekben, meg a kínai kajában lehet valami, egy életem-egy halálom teszt üzemmód indul. Ízre nem volt semmi különös, mondhatni finom volt (zérus fûszerezés), állagra csodálatos, mint két nappal korábban és eddig bajom sincsen, 6-7 órája nyomtam le, kb 30 deka lehetett.
Nem minden romlott ami annak látszik, vagy ha romlott is kicsit, nem biztos, hogy ártalmas
mindenki a saját felelõsségére kísérletezzen!
Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy egy kritikus pillanatban a döntés, hogy elfogyasztasz ilyen állapotú húst életet menthet azzal, hogy plusz energiát, így állóképességet és vitalitást/morált ad. Máskor meg jobb éhen maradni (esetleg pont azért halhat meg valaki mert egy ételmérgezés a legrosszabbkor rontja a teljesítményét), elvégre jól bírjuk kaja nélkül
Persze konkrét éhezéskor minden élelemnek minõsül, szerintem mind ismerjük a történeteket, szóval ez most nem arról szólt.
Last edited by st.jimmy; 01-30-2015 at 10:18 PM. Indoklás: apró pontosítás, jobb érthetõségért