Oldala 63 of 98 ElsõElsõ ... 1353616263646573 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 621 to 630 of 974

Topic: Ezt venném (van már vele tapasztalata valakinek?)

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló mzperiksz Hozzászólás megtekintése
    A Lifesaver meg 0.015 mikronos, jobbat ebben az árkategóriában nem igazan találsz nála.
    Az ár/érték arányba beleszámoltad a 250 literenként cserélendõ ~1600 Ft-os szénszûrõt is?

Van egy másik bajom is ezekkel a vízszûrökkel (és ezt már nem csak neked szánom, de nem akarok még egy hozzászólást írni). Szép dolog a maximálisan megtisztítható vízmennyiség, de mi van az idõfaktorral? A LifeSaver is leírja a kezelési utasítás 16. oldalának alján, hogy a beavatott szén szûrõ 2 hónap után cserélendõ a tisztított víz mennyiségétõl függetlenül. A többinél nem találtam pontos adatot, de szerintem csak én nem kerestem elég alaposan.
    A szûrõk megállítják a kórokozókat, de nem ölik meg. Azok szépen lerakódnak a felületükön és a többi szerves szennyezõdés között jól érzik magukat, szaporodnak. Én meg megveszem verítékkel megszerzett pénzemen, jól kipróbálom, esetleg 1-2 hetet még használom is itt-ott. Utána meg cserélhetem ki a félig, negyedig kihasznált szûrõt, ha 2-3-6 hónap után újra használni szeretném.

Ha ez más termékeknél is így van, akkor inkább több, kisebb kapacitású (és olcsóbb) szûrõt vennék, mint egy nagyot. Úgy sem használnám ki.

Senior Member mmilan21's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Bács-Kiskun megye
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló A. L. Ias Hozzászólás megtekintése
    A LifeSaver is leírja a kezelési utasítás 16. oldalának alján, hogy a beavatott szén szûrõ 2 hónap után cserélendõ a tisztított víz mennyiségétõl függetlenül. A többinél nem találtam pontos adatot, de szerintem csak én nem kerestem elég alaposan.
    Ha ez más termékeknél is így van, akkor inkább több, kisebb kapacitású (és olcsóbb) szûrõt vennék, mint egy nagyot. Úgy sem használnám ki.
    Az általam belinkelt Katadyn esetében nem poshad bele az üledék, mert idõnként tisztítani kell (és lehet, mert kerámiabetét).
    A másik legfõbb érv pedig a leírásban szintén szerepel: "Technológia: 0,2 mikronos ezüst-impregnált kerámiaszûrõ (tisztítható)"
    Az ezüst pedig aktívan elpusztítja a mikroszkopikus kórokozók minden variánsát tudtommal.

(A vámpírokra és farkasemberekre is hatásos elvileg az ezüstkard. Õk vajon kórokozónak számítanak?? )

A LifeStraw esetében is tisztítható a feltételezhetõen kerámia(?) szûrõbetét ugyanúgy visszamosásos elven. Habár a gyártó oldala a technikai részletek terén igencsak szûkszavú, márpedig engem érdekelne a szûrõ technikai mibenléte is, rögtön a forgalmazó oldalán olvashatóan.

A LifeStraw-ot pont hosszú használatra tervezték a harmadik világ fejlõdõ országainak, a LifeSaver-t pedig a Katrina hurrikán inspirálta ahol is ideig-óráig tiszta vízre van szüksége a bajbajutottaknak és ráadásul egy kulacsról van szó - azaz hogy is engedem én abból a vizet a lábasba mondjuk leveskészítéshez?
    Last edited by mmilan21; 02-02-2015 at 11:15 PM.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló mmilan21 Hozzászólás megtekintése
    ...A másik legfõbb érv pedig a leírásban szintén szerepel: "Technológia: 0,2 mikronos ezüst-impregnált kerámiaszûrõ (tisztítható)"
    Az ezüst pedig aktívan elpusztítja a mikroszkopikus kórokozók minden variánsát tudtommal.
    Ez már egy fokkal szimpatikusabb. Mi módon tisztítható? A leírásban és a képeken olyan, mintha le kellene dörzsölni a szennyezett réteget a szûrõrõl. De azzal nem károsíthatom az ezüst impregnálást? Hülyén hangozhat a kérdés, de mivel nem láttam még közelrõl ilyen szûrõt és nem is tisztítottam, ezért fogalmam sincs a mibenlétérõl.

A LifeStraw esetében is tisztítható a feltételezhetõen kerámia(?) szûrõbetét ugyanúgy visszamosásos elven. Habár a gyártó oldala a technikai részletek terén igencsak szûkszavú, márpedig engem érdekelne a szûrõ technikai mibenléte is, rögtön a forgalmazó oldalán olvashatóan.
    A LifeStraw nem kerámia szûrõt használ, hanem valami saját fejlesztésû spéci (mû)anyagot. Visszamosásos elv van, ivás után (szipka esetén) vedd ki a vízbõl és fújd ki belõle a maradék vizet. Ezt azért nem nevezném tisztításnak. A LifeStraw family brosúrájában pedig azt emelték ki, hogy vezessék a használati naptárat. Tehát a napokat számolják, ne a tisztított vízmennyiséget. Ebbõl gondolom, hogy ott is van valami használati idõkorlát.

A LifeStraw-ot pont hosszú használatra tervezték a harmadik világ fejlõdõ országainak, a LifeSaver-t pedig a Katrina hurrikán inspirálta ahol is ideig-óráig tiszta vízre van szüksége a bajbajutottaknak és ráadásul egy kulacsról van szó - azaz hogy is engedem én abból a vizet a lábasba mondjuk leveskészítéshez?
    De a kulacs túlnyomásos elven mûködik. Beletöltöd a vizet és pumpálsz az alján párat. Ez a nyomás nyomja keresztül a szûrõkön a vizet. Kvázi kispriccel a kulacsból, akár bele egy lábasba. Vagy a szipkájára ráhúzol egy csövet és szépen belevezeted a lábasba.

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    Ha ki akarjátok küszöbölni azt a jelenséget,hogy beszárad a szénszûrõ,akkor ezt javaslom...Aquamira Frontier Pro...ez gravitációs elven is mûködik egy pet palackkal...magától eltömõdik ha már nem szûr...
    annyit zárójelben,hogy ezek vészhelyzeti szûrõk,soha nem lesz kihasználva a teljes kapacitásuk...ha csak 5 liter vizet tisztít meg ---amikor tényleg kell---már be töltötte a funkcióját...
    ..meg lehet hosszabbítani az élettartalmat...ha szét vannak szedve(amelyiket lehet),még nedves állapotban és jól kimosva tiszta vízzel...amelyiket nem lehet szétszedni azt pedig a használatkor tiszta vízzel a végén átmosva kell elcsomagolni...tehát tisztítsatok+ egy liter vizet,bele kell dobni 2-3 db tablettát ,várni,és úgy átmosni,elcsomagolni,...jó eséllyel nem sok szaporodni való marad a szûrõben....elég macerás a használatuk,de hát ez van....ha a szénszûrõ nincs sokáig használva nem kell megijedni..attól még jól szûr az a szûrõ....
    Én személy szerint nem pocsékolnám el a szûrõt kútvízre---félre tenném csúnyább idõkre---átszûrném és forralnám---egy bográcsban se perc kész a család napi vízszükséglete...
    A túrázás,kitelepülés az más tészta..nyilván egy 3-4 napos pecázás megoldható kannákkal...de ha van rá pénz érdemes egy alkalmasnak vélt szûrõt feláldozni és végig tolni vele egy idényt..ha beválik mehet az M-zárolt készletbe a testvére..ne akkor derüljön ki,hogy kevés lesz a wc-papír mikor nagyon mást szeretnénk csinálni.....én megtanultam,hogy a reklámok meg a népszerûségi videók az egy dolog...de inkább hiszem ha látom...

Doom
    Guest

0 Not allowed!
    +1 gondolat..a házilag eszkábált szûrõk...a sódert ,a kavicsot érdemes kiforralni...mert ha eddig nem volt baci a vízbe,akkor a sódertól majd lesz benne...
    A szénrõl...
    Az aktív szén elõállításához szükséges fát elõször oxigénmentes közegben hevítve faszenet állítanak elõ. A fa tömegének mintegy felét alkotja víz, ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaz különbözõ szerves illékony anyagokat – melyek az izzítás hatására eltávoznak -, valamint szenet és nem éghetõ anyagokat, melyek a hamut alkotják: ilyenek a kálcium, a magnézium és a nátrium. Amikor a fa égni kezd, az illékony szerves anyagok, mint például a kátrány a füsttel együtt a levegõbe távoznak. Egy bizonyos hõmérsékleten felül ezek az anyagok teljesen légnemûvé alakulva hagyják el a fát, vagyis a tûz már nem füstöl, ezért van az, hogy a zsarátnok és az égõ faszén már nem füstöl. Ahhoz, hogy faszenet lehessen elõállítani, a fát oxigénmentes közegben nagyon magas hõmérsékleten agyag- vagy fémtartályokban kell hevíteni. Ami megmarad, nem más mint tiszta szén, illetve azok az ásványi anyagok, amiket a fa valaha tartalmazott.
    Az aktív szenet egy lépésben is elõ lehet állítani: az úgynevezett kémiai aktiválást alacsonyabb hõmérsékleten, 300-600 C fokon végzik, vízelvonó és oxidáló vegyületekkel kezelve a kiindulási anyagként használt fûrészport vagy tõzeget. (forrás)
    Az így elõkészített faszenet ezután 800-1000 C fok hõmérsékleten vízzel reagáltatva a széntartalom egy része szén-monoxiddá és hidrogéngázzá alakulva távozik: így keletkeznek a lyukacsos szerkezetet adó pórusok.
    Az aktívszenet az eljárás hatására kialakult igen hatalmas porózussága miatt hívják aktív szénnek. A hatalmas kialakult felület valóban döbbenetesen nagy lehet. A szakirodalom szerint 1 gramm aktívszén felülete akár 300-2000 négyzetméter is lehet. A jó minõségû aktívszenet három paramétere alapján határozhatjuk meg. A jódszám, a melasz szám és a hamutartalom alapján.
    A jódszám határozza meg az anyag mikro-porózusságát, ezáltal a felület nagyságát. Az érték 600 és 1200 között változik. Akváriumi felhasználásra az 1000 körüliek már megfelelõek.
    A melasz szám az anyag makro-porozitására utal. Ez a nagyobb molekulasúlyú anyagokat képes megkötni. Értéke 225-250 között jónak mondható akváriumi felhasználásra.
    A hamu, az aktívszén elõállítási folyamat mellékterméke. Ezek szerevetlen maradékok. Elsõsorban vas- és kálciumoxid. Eltávolíthatók, ha az aktívszenet desztillált, vagy ioncserélt vízben áztatjuk. A hamu idõvel rontja a szén “aktivitását” és növeli a víz pH-ját. Tehát az áztatás erõsen javallott. Már csak azért is, mert az aktívszén erõsen növelheti az akvárium foszfáttartalmát. Sajnos ezt pedig a tudtunkon kívüli mennyiségben teszi általában. Néhány nap áztatás szükséges, persze ha nem elsõ osztályú akvarisztikai célra elõkészített termékrõl beszélünk.
    ..szóval ez nem egy egyszerû folyamat és víztisztításnál nem a tábortûznél összekapart hamuról van szó...

ui
    Az a nézet, hogy az aktívszén visszaengedi a magához adszorbeált anyagokat miután megtelik, téves, legalábbis annyira minimális, hogy ennek veszélyével nem kell foglalkoznunk.
    ..ezt a gyári víztisztítókhoz idéztem...szóval ha beszárad az aktív szénszûrõ része ,nem kell eldobni,attól a pár mikronos mechanikus része tökéletesen ellátja a feladatát..

Senior Member mzperiksz's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nem számoltam bele, ugyanis tökéletesen funkcionál a szénszûrõ nélkül is.
    Nélküle van egy kis íze a víznek, de a kórokozókat ugyanúgy kiszûri.

Idézet Eredeti hozzászóló A. L. Ias Hozzászólás megtekintése
    Az ár/érték arányba beleszámoltad a 250 literenként cserélendõ ~1600 Ft-os szénszûrõt is?

Van egy másik bajom is ezekkel a vízszûrökkel (és ezt már nem csak neked szánom, de nem akarok még egy hozzászólást írni). Szép dolog a maximálisan megtisztítható vízmennyiség, de mi van az idõfaktorral? A LifeSaver is leírja a kezelési utasítás 16. oldalának alján, hogy a beavatott szén szûrõ 2 hónap után cserélendõ a tisztított víz mennyiségétõl függetlenül. A többinél nem találtam pontos adatot, de szerintem csak én nem kerestem elég alaposan.
    A szûrõk megállítják a kórokozókat, de nem ölik meg. Azok szépen lerakódnak a felületükön és a többi szerves szennyezõdés között jól érzik magukat, szaporodnak. Én meg megveszem verítékkel megszerzett pénzemen, jól kipróbálom, esetleg 1-2 hetet még használom is itt-ott. Utána meg cserélhetem ki a félig, negyedig kihasznált szûrõt, ha 2-3-6 hónap után újra használni szeretném.

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Pityubá Hozzászólás megtekintése
    Kérnék segítséget, szeretnék 2 egymásra rakott vödrös vízszûrõt készíteni.
    Nos ebbe való 0,01 mikronos kerámiaszûrõ kellene legalább 2 db.
    Ha tud valaki kedvezõ áron hasonló kerámia szûrõt linkelje be.
    Találtam videót hasonló berendezést mutat be, mint amit én is szeretnék készíteni.

Az elgondolásod ragyogó, de a kerámia szûrõvel szívni fogsz, azt most borítékolom, de inkább lebeszéllek róla. Anno a különbözõ laborgyakorlatok során alaposan megismerkedtem a kerámia szûrõkkel, azoknak saját lelkiviláguk van. Az általad említett szûrõhöz valószínûleg már nyomás, vagyis delta p is kell, mert nagyon nagy a szûrési ellenállás, ami a használat során intenzíven nõni fog. Hamar be fog következni az eltömõdés és azt te nem fogod tudni kitisztítani. Ha sikerülne, az is csak részleges lesz és 1-2 alkalom után meg fogsz szabadulni a drága kerámia szûrõtõl. Ha ilyen nagy finomságú szûrést akarsz, használj inkább a borászatban elterjedt keretes szûrõprést (sterilezõ szûrõ). 0,01 mikron szerintem felesleges, elegendõ a 0,1. A kerámia szûrõ pórusaiba a vízbõl származó szennyezõk úgy beleülnek, hogy azokat onnan csak speciális kémiai maratással és izzítással tudod kiszedni, de mint írtam, korlátozottan.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2014
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Még régen vettem egyszer ún. fogpor-t. Akkor csak a kíváncsiság miatt, de most eszembe jutott, és gondoltam elteszek belõle pár dobozzal. Most rákerestem, és csak a Dentomin nevû fogport találtam. Ismeritek? Van tapasztalat? Ahogy elolvastam ez ásványi anyagokból van összeállítva (fõleg zeolit), ami jól hangzik, és ha jól értem lejárati ideje sincs (gondolom mivel a zeolit nem romlik meg ). Ajánlott? Ha volt már szó róla korábban, elnézést, én nem találtam.

Senior Member Lekvár's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Pandion Hozzászólás megtekintése
    Még régen vettem egyszer ún. fogpor-t. Akkor csak a kíváncsiság miatt, de most eszembe jutott, és gondoltam elteszek belõle pár dobozzal. Most rákerestem, és csak a Dentomin nevû fogport találtam. Ismeritek? Van tapasztalat? Ahogy elolvastam ez ásványi anyagokból van összeállítva (fõleg zeolit), ami jól hangzik, és ha jól értem lejárati ideje sincs (gondolom mivel a zeolit nem romlik meg ). Ajánlott? Ha volt már szó róla korábban, elnézést, én nem találtam.
    Feleségem használta jó ideig, mert nem szereti a pasztákat...
    Azt mondja, hogy jól tisztít, de a fogzománcot erõsen igénybe veszi, ha nem érzékenyek a fogaid, akkor használd csak.
    Most õ is leállt vele, az említett probléma miatt.
    Én nem piszkálnám az oroszokat!

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Jobb a szódabikarbóna.