0
Szeretnék segítséget kérni Tõletek földikutya ügyben. A vidékünkön nagyon elszaporodtak, mindent kizabálnak a földbõl, még a csávázott borsó vetõmagot is, és semmi bajuk tõle. El vagyok keseredve, mert tönkreteszi a kertemet. Tudna valaki hatékony módszert ajánlani ellenük?
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
A földikutya valóban komoly károkat tud okozni, ugyanis a vakonddal ellentétben ez növényevõ. Jó kis dundi méretébõl adódóan valószínûleg nem is eszik keveset. Nagyon ritka (világviszonylatban legalábbis), ezért fokozottan védett állatfaj. Nem szabad pusztítani. Persze ezért komoly kártérítést a szép állatállomány gondozásáért te bizonyára nem fogsz kapni. Javaslom, hogy vízzel rendszeresen áraszd el a járatait, azt elõbb-utóbb megunja és odébb költözik. Ha nem válna be egy hét alatt jelezd, aztán kitalálok valamit a pusztítást megelõzõ következõ fokozatból.
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Mehet a trágyába, vagy a komposztba (a melegkomposztba), ott tökéletesen lebomlik, és a domestoslobbi is örülhet, mert a magas hõfok miatt sterilizálódik isUgyanígy a belsõség, sõt, az elhullott egyedek is mehetnek a kupacba. Mérettõl függõen ezeknek akár fél év is kell a teljes "feloldódásig", valamint figyelni kell arra, hogy a szaguk erõs, így egy csomó állat rájárna, ha kiszagolnák. Erre a legjobb megoldás, ha a kupac belsejébe teszed, ehhez meg kell bontani, hogy legalább 50-60 cm cucc legyen rajta visszatemetéskor.
Köszönöm, kipróbálom. Gondoltam a füstbombára is, azt egyszer évekkel ezelõtt alkalmaztuk, akkor nyugi lett egy idõre.
https://fehersolyom.wordpress.com/ca.../tudas/page/2/
kas.jpg
Nem rossz ötlet. Számomra ismeretlen volt a honlap is eddig.
| Thumbs Up |
Pulykatartással kapcsolatban van valakinek tapasztalata? A hétvégét Bükkszéken töltöttem és megismerkedtem egy helyi méhésszel, aki pulykát is tartott háztájiban. Jobban áradozott róluk mint a méhekrõl, amin meg is lepõdtem..
2 nõstény és egy kakas volt, valamint vagy 30 csirke, akiknek kijárásuk volt a ketrec alól
DSC04835.jpgDSC04836.jpg
| Thumbs Up |
Finom a húsa
A fehér fajta kicsit kényesebb, a bronzpulyka elég mokány tud lenni. Nagyon jól hasznosítja az olcsóbb takarmányt is, mi egy zsák indítótáp után már csak tiszta zabbal etettük, és kövérre híztakRögtön az elején felesbe kell keverni a szemeset a táppal, leginkább azért, hogy szokja a szemük. Enni alig fognak belõle, és mikor elfogy a táp, nagyjából egy napig csak nézegetni fogják a púposra rakott etetõt is. Másnapra már elég éhesek lesznek, akkor nekiállnak rendesen enni.
Nagyon jó nekik a friss zöld is, vágott csalántól kezdve az eperfa lombjáig mindent megesznek. Ha fehér elõneveltet vesztek, akkor bele kell kalkulálni, hogy 10-15 db-ból 2 el fog hullani, bronzból egyszer döglött csak meg egy darab. A nyári melegben árnyék legyen nekik, meg figyelni kell arra, hogy 2 m magasra is felrepülnek, és ha mondjuk az ól tetejérõl akarod lehajtani õket, akkor képesek jól megzúzni magukat.
| Thumbs Up |
Köszönöm a hasznos hsz-t. Tartáson még nem merek elsõ körben gondolkodni, ha beköltözünk végre szeretnék 10-15 csirkének megfelelõ életfeltételeket biztosítani. Ha õk megmaradnak jöhet a többi szárnyasjószág is.
Nálatok hány állatból áll a törzsállomány? én már ezzel a látott hármas felállással is meg lennék elégedve.
| Thumbs Up |
Nálunk most éppen csak macska meg teknõs van (a kerti vadakat nem számolva), tavaly költöztünk, és az új helyen elõször még baromfiólat akarok építeni, mert a mostani az olyan rozoga, hogy csak én merek bemenni, haszonállatot nem engednék oda
Amúgy szerintem tyúk lesz, gyöngyös (finom a húsa, és elkergeti a varjat, patkányt, görényt), meg japántyúk (nagyon jó kotlós), bónuszként pár galambpárral (húslevesnek). Pulykában egyelõre nem gondolkodunk, mert most csak ketten vagyunk, és egy 8-10 kilós pulykamellet nagyjából két-három hónapig ennénk, szóval még várunk a dologgalTalán még kacsa lesz a meztelencsigák ellen, de ez még a következõ pár hónap története
![]()