Oldala 18 of 26 ElsõElsõ ... 81617181920 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 171 to 180 of 254

Topic: Önellátás

Törölt_fórumtag3
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló DooM Hozzászólás megtekintése
    Ha már önellátás,akkor közösség.
    Amit szívesen bevállalok.
    Járõrözés a kutyákkal,
    a toronyba a távcsöves és a golyószóró kezelése,
    portyák,beszerzõ körutak,
    Éjjeli õrség,
    mosogatás(szép tiszta lesz a kéz)
    gyerekek tanítása
    vadászat,halászat
    Csak ne kelljen egy helyben ülni,mert az megöli a lelkemet.Ezért is nem döntöttem az önellátás mellett és inkább más irányba indítottam el a felkészülést.
    Érthetõ, amit írtál, el is fogadható. De bocsáss meg, mit értesz portyázáson és beszerzõ körúton?

Törölt_fórumtag3
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló astonferi Hozzászólás megtekintése
    azért a reggeli kávémba nem tennék mézet és limonádémba sem.
    tudtam hogy a méz lesz a válasz a cukorra de biztos én vagyok kényelmes hogy nem csak a teára korlátozodott a képzeletem
    A méz nagyon finom a kávéba, és a limonádéba egyenesen csodás! Próbáld ki! Vannak sütemények, amik szintén jók mézzel, továbbá egy tejbegríz, mákostészta rácsurgatott mézzel mennyei! De persze egy igazi prepper maga készíti a rumot és a cukrot, nem kell neki méz, igaz?

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Sõt, vannak helyek ahol adnak a kávéhoz cukor mellé kis mézet is.
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    A kávéba mi is mézet teszünk, szerintem jobb, mint cukorral.

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló csigasütõ Hozzászólás megtekintése
    A méz nagyon finom a kávéba, és a limonádéba egyenesen csodás! Próbáld ki! Vannak sütemények, amik szintén jók mézzel, továbbá egy tejbegríz, mákostészta rácsurgatott mézzel mennyei! De persze egy igazi prepper maga készíti a rumot és a cukrot, nem kell neki méz, igaz?
    Évtizeddel ezelõtt mi is mézet használtunk mindenhez, kávéba is.
    OFF Családnak fogalma sem volt a méz bolti áráról. Édesapám méhészetében sajnos rossz tanuló voltam. Kézi hajtású pörgetõt tekertem, és keretekrõl kapartam kilószám a propoliszt. Halála után eladtuk a méhészetet, isten nyugosztalja, itt a nyugati végen anno híres méhész volt. ON

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló A. L. Ias Hozzászólás megtekintése
    Ez nem veszekedés, csak határozottan védjük az álláspontjainkat! De azóta látom, te is belehúztál! Ne bánd, hogy megnyitottad a topikot. Ezek csak közjátékok, ha nem itt, akkor máshol jönnek elõ.

1800 nm sok mindenre elég. Kísérletezgetésre mindenképp. Én azt ajánlanám ne szántasd fel elsõ körben, csak áss fel egy-két ágyásnyit (pl: 1,5x5m). Idén már úgy se sok mindent tudsz vetni. Egy kis zöldborsó, uborka, zöldbab és nyári retek. Ha sikerül paprika-paradicsom palántát keríteni, még az is belefér. De az aktív gazdálkodók majd bõvítik vagy szûkítik a listát. A biztonság kedvéért a házhoz és ablakhoz lehetõ legközelebb tedd az ágyásokat. Ha a szomszédok már erre a kicsire is rámozdulnak, akkor felesleges nagyban hozzákezdeni. Viszont megszerezheted az elsõ pozitív (vagy negatív) élményeket és eldöntheted, ez-e a te utad?
    Ez megtehetõ nagyobb kezdõ befektetés nélkül, csak kézi szerszámokkal.
    Ja! Ami most terem a kertben azt mindenképpen használd! Bodzaszörp, csalán- és cickafarkfû tea. De még a pitypang is használható.
    Az állattartás végképp nem az én asztalom, de ekkora kertben sok minden megélhet. Baromfi mindenképpen, tyúk a tojásért, gyöngytyúk riasztónak, gúnár biztonsági õrnek. De ez is ráér jövõre és csak szakaszosan. Tavasszal pár elõnevelt csirke ami elkapirgál õszig, közben szépen lassan vándorolnak a lábasba. Õsszel pedig a maradék is levágható, ha télire nem tudsz vagy nem akarsz gondoskodni róluk. Nyulakat is tarthatsz, de azok talán kényesebbek, mint a baromfi.

Nekem errõl az a véleményem, hogy többe kerül a leves, mint a hús. A vadászat úri passzió (bár már megjegyezték, hogy nem csak az urak ûzik), amennyit ráköltesz, abból több vadhúst tudsz venni. Ha az önvédelem is szempont, akkor nem csak a vadhús a nyereség.

A gyümölcsfa nagy és hosszútávú befektetés. Ha most belevágsz 5-6 év, mire termõre fordul. 7-8 év mire visszahozza a facsemete árát. Utána már "ingyen" terem, de most biztos vagy benne, hogy kitartasz ott kb. 10 évig? Nem lebeszélni akarlak róla, csak óvatosságra intelek (majd kapok az orromra a többiektõl)!

Ez ellen építs közösséget! Ja már van közösség, itt ez a fórum. Nagyhangú társaság, de majdcsak kapható pár ember aki ráizgul egy egynapos fizikai munkára és meglátogat! Akkor a szomszédok is látják, nem vagy egyedül, sõt rossz arcú társaság vesz körül.

A zöld-kerítés jó ötlet, ápol és eltakar. Viszont utána is karbantartást igényel. És engedj meg egy csípõsebb megjegyzést, ha már a "fûnyírós-kertészkedés" túl sok neked, akkor hogyan fogsz boldogulni a metszõollóval a gyümölcsösben, kapával a veteményesben és kis-lapáttal a palánta neveldében? Ezért is ajánlottam az 1-2 ágyásos kezdést.
    Nagyon köszi! Ezeket még fel kell dolgoznom.
    Persze a bodzaszörp meg a cickafark tea a legkevesebb. vannak olyan problémák, mint pl ólak, állatok elkerítése, ráadásul amit Doom említ, hogy nekem sem tetszik annyira az önellátásban a helyhez kötöttség, de persze békeidõkben vannak elõnyei (ahogy leírtam, az, hogy a gazdaság fejlesztés helyett felszerelésre, felkészülésre költsd a fizetésed, kereseted.)
    Néha úgy érzem kellene 1-2 néger rabszolga, vagy egy kertész akinek fizetek mondjuk a 160-as fizumból 60 ezret, (csak elmélet! nehogy valaki feltegye a kezét) azért, hogy hetente lejön és rendet rak, (megmetszi a fákat, lecsapja a füvet, telepít, kivesz, permetez, akármi) ha 4 alkalommal számolok ez alkalmanként 20 ezer, és persze az elsõ évben kemény munka lenne, a második harmadik évben már egyre kevesebb. persze ez függ attól is milyen típusú kertet szeretnék.
    Most nyilván ellenszenvet válthat ki ez a dolog, de lehet kifizetõdõbb. Ha léteznének elérhetõ áron sci-fi beli robotok (ilyen sosem lesz, mert folyamatosan kell majd õket szervízelni stb) csak nyûg lesz, tuti betanítanám õket kertészkedni.
    mindenesetre baromfiakat tervezünk, és ahogy említetted a termény lopást, nem nagyon találkoztam még vele. kutya nyakörvet loptak de ennyi...

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló csigasütõ Hozzászólás megtekintése
    Érthetõ, amit írtál, el is fogadható. De bocsáss meg, mit értesz portyázáson és beszerzõ körúton?
    Had szóljak én is hozzá, mivel nekünk is van gazdasági területünk, vészhelyzet esetén "B" tervként használnánk.
    Nos az én olvasatomban portyázás = saját terület (esetleg szomszéd barátom) határainak bejárása, idegenek elûzése, tehát a jelenléttel demonstrálni kell, hogy az a terület foglalt, védett. Beszerzõ körúton a cserekereskedelmet értem.

Senior Member Lekvár's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Válaszom gyüjtögetõ-nek és glassbox-nak:
    Sajnos nem tudom, milyen mézhozamra számítsak, egyelõre remélem hogy megmaradnak. Nem akarok elõre inni a bõrükre.
    Pityubá esetleg tudsz méhész tanácsokat adni?

Az átszállítás kisebb bonyodalmakkal járt, az elsõ rajbegyûjtéskor sok méh maradt a fán, kérdéses volt hogy köztük van-e a királynõ. Mint utólag kiderült, elsõre megvolt...
    Egyszerûen csak ráöntöttük õket a keretekre, és rátettem a fedelét a kaptárnak.
    Másodszori begyûjtéskor már iszonyat gyilkos hangulatban találtam õket, de sok maradt a törzsön, ezért még egyszer megpróbáltam a hordós módszert.
    Ekkor több csípést kaptam, és a hordó is leesett és kinyílt, nagy lélekjelenléttel rá tudtam csapni a fedelet, és a fullánkokkal foglalkozni.
    A hordót a kaptárnál nyitottuk fel, a benne levõ méhek elõször kirajzottak, aztán csatlakoztak a kaptárbeliekhez, ott volt a királynõ.
    Ma még láttam méheket a barackfán, szakszerûen bontják a méhviasz maradványokat és viszik a kaptárba.

A bal kezem egy dagadt pókra hasonlít öt lábbal, a jobb kezem feleakkora, de megérte.
    Ja a begyûjtést egy youtube videón néztük meg...és bevált.
    Én nem piszkálnám az oroszokat!

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló glassbox Hozzászólás megtekintése
    Nagyon köszi! Ezeket még fel kell dolgoznom.
    Persze a bodzaszörp meg a cickafark tea a legkevesebb. vannak olyan problémák, mint pl ólak, állatok elkerítése, ráadásul amit Doom említ, hogy nekem sem tetszik annyira az önellátásban a helyhez kötöttség, de persze békeidõkben vannak elõnyei (ahogy leírtam, az, hogy a gazdaság fejlesztés helyett felszerelésre, felkészülésre költsd a fizetésed, kereseted.)
    Néha úgy érzem kellene 1-2 néger rabszolga, vagy egy kertész akinek fizetek mondjuk a 160-as fizumból 60 ezret, (csak elmélet! nehogy valaki feltegye a kezét) azért, hogy hetente lejön és rendet rak, (megmetszi a fákat, lecsapja a füvet, telepít, kivesz, permetez, akármi) ha 4 alkalommal számolok ez alkalmanként 20 ezer, és persze az elsõ évben kemény munka lenne, a második harmadik évben már egyre kevesebb. persze ez függ attól is milyen típusú kertet szeretnék.
    Most nyilván ellenszenvet válthat ki ez a dolog, de lehet kifizetõdõbb. Ha léteznének elérhetõ áron sci-fi beli robotok (ilyen sosem lesz, mert folyamatosan kell majd õket szervízelni stb) csak nyûg lesz, tuti betanítanám õket kertészkedni.
    mindenesetre baromfiakat tervezünk, és ahogy említetted a termény lopást, nem nagyon találkoztam még vele. kutya nyakörvet loptak de ennyi...
    Most én mondom, hogy ne a problémákkal foglalkozz! Csak azt és annyit tegyél amihez kedved és lehetõséged van. Ha se lehetõséged, se kedved, se tudásod nincs az állatokhoz, akkor halaszd késõbbre. Valamelyik elõbb-utóbb megjön.
    Amikor mûveltem a saját földem néha én is rabszolgának éreztem magam. De éreztem a saját termés asztalra kerülésének büszkeségét! Láthatod itt a fórumon többen vannak akik csinálják és szeretik. Én nem tudtam megszeretni, inkább csinálom azt amit szeretek és megkeresem annak az árát amit megtermelhetnék. Ezzel "hátrányba" kerülök, mert nincs meg, illetve kopik a rutin ami a kerthez kell. De ha jobbról jön a baj, balra megyek, ha balról akkor jobbra, mert "nem köt röghöz" a tanya. Viszont ha nincs hova futni, hiányozni fog egy jól belakott hátország.
    Nehéz eldönteni melyik a jó megoldás, de érdemes minél több lehetõséget kipróbálni ha teheted!

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Megpróbálhatok segíteni, de mint írtam nem voltam jó tanuló, és ez miatt lett eladva a méhészet. Ezért nagy szakmai segítséget ne várjatok tõlem.
    Nos az elszökött családok befogásáról, hogy is csinálta édesapám:
    Ha láttatok már almaszedõt, akkor ezt 50cm átmérõjû acélkerettel és kukazsákkal képzeljétek el.
    4-5 méteres nyélen a család alá emelte az egyik személy, a másik magasított létrán állva, vastag fával erõs ütést mért felülrõl az ágra. Az ütés rezgésétõl a méhek nagy része a zsákba menekült legtöbb esetben az anyával. Utána a zsákot tartó személy oldalra fordítva a zsák keretét zárta azt, majd leemelte a méhekkel együtt. A többi már ismert módon történt. Megjegyzem teljes méhész átszúrás elleni védõruhát használtunk, betartva az elõírásokat. (én a be...ari tanuló minden esetben)