0
szűrés 1.jpg
A hûvösebb idõ miatt, két hetet vártam az elsõ szûrésre. Bár a kandalló sutjában vannak a ballonok, de hétköznap reggel még teszek a tûzre, utána csak este felé megint. Így van némi hõingadozás, az erjedéshez pedig legalább szobahõmérséklet kell. Úgyhogy türelmes voltam.![]()
szűrés2.jpg
A végeredmény: szűrés3.jpg
Ahogy leszûrve visszatettem a padkára, azonnal megindult a forrás. Már csak várni kell a lecsendesülésre...
Szívesen megkóstolnám letisztulása után. Nékem is van fügebokrom terem is. Még nem készítettem belõle bort.
Odébb vagyunk pár száz kilométerrel.![]()
Karácsonyra, ha minden jól megy, elkészül. Ha privátban adsz egy postai címet, küldök Neked kóstolót.![]()
Egyelõre úgy néz ki, hogy bor lesz belõle.![]()
Köszönöm rendes tõled, hogy segítenél a kóstolásban.
Tudtad, hogy Naspolyából is készíthetõ pálinka? Esetleg megkóstolnád?.
Többit privátban, mert tisztelt olvtársaink kocsmázásra gondolhatnak. pardon.gif
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Füge.jpg
Már tisztul!![]()
Most érett be, teljesen.
Fügebor.jpg
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Technikai jellegû kérdés:
Készítettünk bodzabornak való cefrét, szépen meg is indult a forrás, ahogy elõ van írva. Az áttöltéssel csúsztunk egy napot (ma már kettõt), így a teljes forrás megindult, szmötyiképzõdéssel, hasonlókkal. Eddig ahogy leszedtük róla a sûrûjét, alig pezsgõ állapotában ment az üvegballonba. Ez most nem jött össze. Az anyag jelenleg egy zománcozott lábosban van (jó nagyban). Kérdés: hagyjuk elforrni abban, és a letisztulás elején legyen átfejtve, vagy úgy, ahogy van, most kerüljön át ballonba?
Ha átöntöm, akkor a tetejére kiülõ habzó réteg is menjen a ballonba, vagy az elsõ szûrést megejthetem most is?
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Én így csinálom:
A fõ forrást a "belevalókkal" együtt csinálom meg. Hadd menjen csak bele a forrásba a bodza íze is.
Amikor a forrás csitul, (megütögetve az edényt jön csak fel buborék) akkor szûröm át a levet ballonba.
Az utó forrás eltart egy-két hónapig, addig letisztul, megütögetve a ballont, sincs buborék és nem érezni csípõsnek a bort... na akkor fiatalon (már a bor...) fogyasztható.
Ilyenkor jön az elsõ lefejtés, elég sok iszapszerû seprõ marad a ballonban. A lefejtett bort célszerû egy másik ballonba átfejteni, (de fogyasztásra palackozni is lehet) mert egy év után (ha maradt!!!) ismét fejtés jön, akkor már véglegesre palackozni is lehet.
Van a kamrában 3 éves bodzaborom, olyan 25 liter ballonban, lustaságból nem palackoztam ki (meg nincs annyi üvegem). Olyan szinten sûrûsödött és ért be, hogy Martini bianco ízvilága van, szódával jégkockával az igazi.
Remélem tudtam segíteni.
Last edited by Lekvár; 06-09-2015 at 08:05 PM.
Én nem piszkálnám az oroszokat!