0
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |
ennel jobban le se irhattad volna
en azon szoktam mindig csodalkozni amikor a youtube-on nezegetem a bug out bag videokat es a kintlvashoz szukseges felszerelest elintezik egy bivvy bag-el vagy beraknak egy poncsot menedeknek azt ugy gondoljak majd vigan uldogelnek a tabortuz mellet.
akik ilyen elkepzelessel indulnak neki a vadonnak azok valozinuleg majd ugy jarnak ahogy leirtad.
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 2 |
A BOB-ból van két féle az én olvasatomban:
1. ennek a zsáknak a segítségével eljutsz egy helyre, pl. hétvégi házba, ahol van felszerelésed
2. ez a változat a túléléshez szükséges felszereléseket tartalmazza, amivel pl. a természetben megmaradhatsz egy ideig(pl. sátor, hálózsák)
Az elsõ változat estében elég lehet a poncsó is menedéknek, mivel belátható idõn belül eljutsz a menedékbe.
Második változatba itthon se tennék sátrat, elég egy rendesebb sátorlap, illetve bivakzsák, mivel a hazai erdõk tele vannak turista építményekkel, esõbeállókkal...(ha erdõbe mennék)
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
| Thumbs Up |
eso elleni vedelemnek persze egy poncso is tokeletesen megfelel. amire en gondoltam az az, hogy semmi hideg elleni vedelmet nem szoktam latni az ilyen videokba. legjobb esetben bekeszitenek egy veszhelyzeti folia takarot. de se halozsak vagy egy takaro, nem is beszelve arrol, hogy min akarnak aludni, a foldon?
1., az oke, hogy azt tervezik, hogy eljutnak a hetvegi hazba vagy akarhova. de ez csak terv marad ha az elso este megfagynak egy hideg teli hajnalon.
2., ugyan az mint az elso. poncso, satorlap tok jo menedeknek en is egy nagymeretu ponyvat hasznalok. de eszembe nem jutna kint aludni halozsak vagy valami takaro nelkul.
Árnyaltabb a kép és nem végletes.Hazánkban és Európában annyi az infrastruktúra és olyan sûrûn lakott,hogy szinte keresni kell olyan helyet ahol ténylegesen menedékre van szükség.
A bob alapfelszerelést kell ,hogy tartalmazzon.Étel,víz,ruházat,hálózsák,ponyv a,kés,gyufa.Semmi sallang nem kell,mert annyi cucc van szanaszéjjel,hogy kár cipelni.
Millió lehetõség van,lesz,alagutak,felüljárók,elhagyott nyaralók,turista házak ahol meghúzhatja magát valaki.
Ne feledjétek,hogy katasztrófa helyzetben jogod van az életedet menteni,illetve kötelessége a Te életedet másnak menteni.
Gondoljatok bele,hogy ha helyzet van és valaki nem fogad be vagy nem ad vizet az bûncselekményt követ el ellened!!!!
Igen joga van mindenkinek menteni a saját életét,bármi áron,utána ,mikor elmúlt a baj el lehet vitatkozni mivel tarozunk a betört ablakért.De nem fagytunk meg.
Ezek a túlélõ videók,sorozatok,valóságsók a vicc kategória.
Kérdem én ki az,az elmebeteg aki kirohan az erdõ közepére,amikor ott van út közben egy autó pálya alagút és egy gyümölcsös kert????
Tehát a pakolászásnál a legszükségesebb kell csak,semmi sallang!
Azért gondolkodjatok el,minek kell történnie ahhoz,hogy teljesen leálljon Európában a katasztrófa védelem az államok és más kontinensrõl sem jön segítség?!
Gondolkodjatok el minek kell történnie ahhoz,hogy ne találjunk egy száraz zugot,hogy minden házban,kertben ,földön,boltban megsemmisüljön,minden használható élelem és felszerelés?!
És ERRE mennyi az esély???!!!!
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 2 |
A videók csak a BOB-t tartalmazzák, a kijutás célját, módját nem.
Teljesen más a helyzet egy városban(pl. Budapest) mint egy faluban(pl. Homokbödöge);jármûvel/gyalog ;pár óra alatt elérhetõ, vagy távolabb van.Ezeknek kellene befolyásolni a felszereléseket.
Ha utána nézel a tecsõn(jutub), akkor láthatsz minimális felszereléssel is túlélésre alkalmas összeállításokat(bushcraft keresõszó segítségével, de itt is vannak végletek).
Van egy svájci emberke, aki az ottani éghajlati viszonyokban minimális felszereléssel megy ki télen is.
Az írásoddal viszont teljes mértékben egyet értek, viszont kiegészíteném kicsit:
Ki lehet menni minimális felszereléssel túlélni, feltéve, ha az a kevéske cucc megfelel az igényeknek.
Szóval a dolog java fejben dõl el.![]()
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
| Thumbs Up |
ezek a videok amiket neztem es amikre utaltam elsosorban amerikai prepperekrol szol meg az o bob felszerelesukrol. ezek is inkabb az a divat prepper kategoria akik szerintem eletukben nem kempingeztek. es ezert vannak ilyen vad otleteik, hogy egy sima poncsoval kirohannak a vadonba es ott majd tulelnek.
van sok jol elkeszitett bob felszerelesrol szolo video is igazan jol felkeszult prepperekkel akik tudjak, hogy mit tegyenek bajban. amire probaltam utalni, hogy vannak emberek akiknek olyan elkepzeleseik vannak, hogy attol nem is tudom sirjak vagy nevessek.
Annak aminek most is!Van sok segítõ,semleges és veszélyes ember.Ha helyzet van mindössze annyi történik ,hogy felerõsödnek az érzelmek.Lesz aki még nagyobb gyökér lesz,a gyengék még kétségbeesettek,aki most is segítõkész abból lesznek a hõsök.Õk fognak kaját osztani,tüzet oltani,sebet kötözni.
Inkább segítség,ha százalékban gondolkodunk.Több jó ember van mint rossz.
| Thumbs Up |
ki mit gondol errol az allitasrol:
https://www.youtube.com/watch?v=nnaa9XOGEto
a srac a videoban megcafol 10 allitast amik zerinte nem igazak egy tulelo helyzetben.
csak az elso allitassal foglalkoznek miszerint a kaja a legfontosabb, ezt az allitast a srac azzal cafolja, hogy a viz-tuz-menedek a legfontosabbak.
szerintem ezt igy konkretan nem lehet sorba tenni mert ez egy eleg helyzet fuggo dolog.
pl nyaron magyarorszagon eleg jo az ido ahhoz, hogy ne a menedek legyen az elso listan hanem a kaja.
viszont van amikor annak kell az elsonek lennie.
ezert szerintem az elso allitas nem TELJESEN igaz,miszerint a kaja lenne a legfontosabb, viszont a srac cafolata sem jo mert azt nem lehet alltalanosan minden helyzetben ervenyesiteni, hgoy a viz-tuz-menedek lenne a legfontosabb.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
De bizony, az elsõben teljesen igaza van.
Gondolj végig szituációkat, vagy próbáld ki.
A víz és a menedék az elsõdleges. (Második a tûz, ha nem csak pár órát maradsz.)
A víz és a menedék prioritása között az éghajlat dönt. Forró éghajlat (vagy pl. kontinentális nyár) esetén elsõ a víz, mert nagyon gyorsan kiszáradsz és akkor tett- és gondolkodásképtelen leszel órákon belül.
Kevésbé meleg esetén elsõ a menedék, mert akkor az idõjárás csinál ki órákon belül (éjjeli vagy esõ miatti hipotermia).
Ehhez képest az étel hiánya csak pár nap múlva okoz kognitív és teljesítménybeli problémákat.