Oldala 17 of 25 ElsõElsõ ... 71516171819 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 161 to 170 of 249

Topic: Fõzõk,edények,fõzõeszközök

Senior Member Grafitos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Borsod&BP
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Szerintem evõeszköz szárító, de ti tudjátok
    Az a helyzet, hogy egyre nagyobb teret hódítanak a különbözõ hobókályhák. A lapraszerelhetõ, több tízezresektõl a homemade cuccokig.
    Én nem használok ilyesmit és azért nem, mert nem látom be mi szükségem arra hogy tûzhelyet vigyek az erdõbe..ha kis tûz kell, éppen csak melegítésre, kövekkel körberakom aztán kész. Láttatok már tõlem ilyet.
    Milyen elõnye van még egy ilyen szerkentyûnek?

MPF támogató mossberg-operator's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Grafitos Hozzászólás megtekintése
    Az a helyzet, hogy egyre nagyobb teret hódítanak a különbözõ hobókályhák. A lapraszerelhetõ, több tízezresektõl a homemade cuccokig.
    Én nem használok ilyesmit és azért nem, mert nem látom be mi szükségem arra hogy tûzhelyet vigyek az erdõbe..ha kis tûz kell, éppen csak melegítésre, kövekkel körberakom aztán kész. Láttatok már tõlem ilyet.
    Evoeszkoz szarito. Rosszul irtam.
    Adapt, survive, overcome!

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Pityubá Hozzászólás megtekintése
    Elkészítettem kutyakajás konzervdobozokból, a Rocket Stove tábori fõzõmet. Kipróbáltam a vízforraló és a fõzõ feltétet is.
    Lejtõsen készítettem az etetõnyílást így a tüzelõ saját súlyától csúszik a tûztérbe. Minimális tüzelõanyaggal fõztem vele. További képek ITT láthatók.
    Eldõlés veszély miatt a tûzteret az etetõnyílásig földbe ástam.

Csatolmány 5748

Csatolmány 5749
    Ötletet a Magyar Túlélõ és Természetjáró Portál, Hobó szamovár cikkébõl való, Vasbicikli munkája.
    Jól leírja az elkészítését, én sem tudnám jobban leírni. Én csupán az etetõnyílást módosítottam lejtõsre, így a tüzelõanyag súlyától csúszik az égõtérbe.
    Szamovárt használva 3 perc alatt forralja fel a 0,5 liter vizet. Fõzõfeltéttel használva 1 literes lábosban fõztem ételt, sokkal nagyobb teljesítményû mint a Campingaz fõzõm. (vigyázni kell a tüzeléssel, nehogy odaégjen az étel)
    Lehet ételt fõzni a szamovárban is, ennek csupán a vas 0,5 literes sörös doboz mérete szab határt. (alu. sörös dobozt nem javaslok)
    Kicsi tüzetesebben megvizsgálva az általam készített képet, láthatóan fõl az étel, viszont az edény oldalán koromnak nyoma sem látható.
    Mivel zárt kéményszerû térben jó huzattal/hatásfokkal égeti el a tüzelõanyagot. Megjegyzem alacsonyabbra nem célszerû készíteni, mert akkor a láng kijön a tetején és akkor nem alakul ki a kellõ kéményhatás, és kormozni fog. Tehát mindenképp 2 kutyakajás dobozt kell egymásra rakni.

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 2

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    Írjátok már a tapasztalatokat is, ne csak azt, hogy mit építettetek.
    Londonercsecse / Varég : ez a valami "edény" ez az ikeában kapható rozsdamentes valami? (hú jól megfogalmaztam de a lényeget értitek biztosan)
    Pityubá: gyakorlati tapasztalatod? Ez a fajta kályha szimpi amit építettél és könnyen kivitelezhetõnek is tûnik, kérdés megéri-e vele foglalkozni.
    Nekem eddigiek alapján bevált, ami egy teszt volt.
    Eurós boltban 300Ft-éert vettem, két méret volt, ez a nagyobbik.
    A kivágás dremellel sikerült, utána sorjázás reszelõvel, csiszolópapírral.
    Fél liter forrásvizet kb. 5 perc alatt felforral, egy nagyobb marék tüzelõanyaggal.
    Az edénybe éppen belefér a bögrém-benne pl. zacskós smack leves-, arra egy fém doboz kávéval-cukorral, mellé tisztító szivacs, gyújtó eszköz, így a helykihasználás nem rossz.
    A begyújtást ki kell tapasztalni.

Magam kályháját a zárt felével FELFELÉ használom, így az edény kevésbé lesz kormos, és a hamut az edényt megbillentve könnyen kiszedhetem.
    Szelesebb idõben pl, fém sátorcövekkel lehetne rögzíteni.
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én sem rendelkezek (még) ilyen eszközzel, de most a hétvégén volt szerencsém megtapasztalni az elõnyeit.
    Olyan helyen voltunk, ahol homokos volt a talaj, kövek nem voltak a közelben. Így az építés nem volt opció. Ha pedig jól összeválogatott és összerakott a rendszered, akkor nem jelent plusz felesleges felszerelést. A tûzhelybe belecsúsztathatód a fõzõedényt, a fõzõedénybe az alapanyagokat, a fûszereket, a konyhai eszközöket. Mivel illik a tûzhelyhez/tûzhelybe az edényzet, kisebb tûzön, kevesebb tüzelõvel, kisebb lángon használható.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2014
    Thumbs Up
    Received: 111
    Given: 66

0 Not allowed!
    Esbit fõzõm fa asztalon minden gond nélkül melegített.
    Erdõ közepén nem volt kaicsoskõhalomse.
    És nem, nem gyújtottam be az erdõt. A hátizsákom alap tartozéka.
    Szerintem jó ha van. Nekem legalább is bejön.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Lakhely
    Csongrád megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nálunk az alföldön erõsen kell keresgetni mire követ találsz.
    Egyedi eset: Pár éve olyan helyen kellett munkát kezdeni ahol még a régi villanydrót éppen hogy elbírt egy kis olajradiátor, más energia forrás nem az épületben nem volt. A tél végi havas esõ után délben jó volt a konzerves dobozokból barkácsolt spiritusz fõzõn megmelegíteni a hazait. Az ebédet bekanalaztam, addig a fél deci spiritusz maradékán a kávé vize is felmelegedett. Nem egy míves szerkezet, de ha sérül, könnyen pótolható.

D - törölt tag
    Guest

0 Not allowed!
    A dolog lényege a következõ!
    Kellenek ezek a kütyük!Minél több gps készüléket,napelemet,ipodot,okos telefont,fõzõkészüléket,baltákat,nyílhegyek et,horgászbotot,polifomot,szúnyoghálót,nyugág yat,kályhát,hõsugárzót,vese melegítõt,kézmelegítõt,túlélõkártyát,tá vcsövet,szélmérõt,gyógyszertárat,kovácsmûh elyt,késélezõt,szamurájkardot viszünk magunkkal,
    Annál kevesebb vizet és élelmet bírunk el!
    Aztán megállunk pihenni és nekiállunk keseregni,hogy milyen jó lenne egy csoki!

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Azért én nem írnám le, nedves földön jó szolgálatot tehet, ha nincs közvetlen érintkezés sárral, stb.
    Súlyra nem sok, méretét meg lehet okosan belepakolva kihasználni, ahogy azt már leírták.
    (Pl én se tudok még szakadó esõben tüzet gyújtani, de egy ilyenben ha lenne gyújtós, talán menne...)

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Amúgy a kovácsmûhely volt a legjobb...