0
szemüveg
kontaktlencse
Nem tudom, hogy kitõl kérdezted. Egyszerûbb lenne a "válasz(idézéssel)" variációt választanod, egyértelmûbb lenne.
Küzdõsportot, harcmûvészetet szemüvegben csinálni nem lehet, fõleg, ha valóban rossz a látásod.
1. Kaptam már eleget edzéseken, eddig csak egyszer esett ki a lencsém, benéztem egy botütést és telibe találta a bot vége a szememet. Nem esett jól. Vicces volt, hogy a tucatnyi edzõtársammal négykézláb végigkutattuk a padlót, persze nem lett meg.![]()
Talán, pont a szemüveges mivoltomnak köszönhetõ, hogy megtanultam nagyon védeni az arcomat, fejemet.
2. Ha szemüveges vagy, a kisebbség szemében gyengévé válsz, prédává. Sokkal könnyebben beléd kötnek. Nem te döntöd el, hogy mikor kerülsz önvédelmi szituációba, a sors hozza a helyzetet.
3. Kevesen tudják, de még mindig létezik éves kontaktlencse is. Folyadékot, tudsz tárolni, évekre.
4. A támadó lelövése itthon nem megy. Azért, mert valaki beléd köt, még nem ereszthetsz golyót a fejébe. Ez nem a vadnyugat.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Sziasztok.
Én (talán mert én is szemüveges vagyok) a szemüveget részesítem elõnyben.
Okok:
1. a "karbantartás", állagmegóvás egyszerû. (ha nem akarsz rá csomót kötni, nem dobod a mosógépbe, nem flex-szel akarod tisztítani vagy épp nem szemüvegben akarsz pogózni egy havey-metal koncerten akkor elég nehezen sérül meg), a tisztítás gyakorlatilag bármivel megoldható (vízzel, alkohollal, akár nyállal is), a keret bizonyos fokig elviseli a deformációt. (ne köss rá csomót, vannak titánium keretek amik 60°-os hajlítást/csavarást is elviselnek)
2. A lencsék manapság nem "cukorból" készülnek, nem sérülnek olyan könnyen, a jelenlegi mûanyag lencsék többsége polycarbonátból készülnek, lényegében "törhetetlen"(bizonyos határok között persze), a karcállóságát kemény lakk rétegekkel akár üveg keménységig is lehet fokozni. (egy kontaktlencse erre nem képes)
3. egy esetleges karc kevésbé zavaróbb egy szemüvegen, mint egy kontaktlencsén.
4. ha már SHTF helyzet: ha megsérül (eltörik, kiesik a csavar, megpattan a lencse széle, stb.) könnyebb javítani: megragasztod, megdrótozod, csavart cserélsz benne stb (pillanatragasztót ne használj, egy idõ után a lencse anyaga beszívja és homályossá, tejszínûvé válik), a pattant szélû lencse ugyan úgy használható, csak nem épp komfortos vagy dizájnos. (ha a kontaktlencse sérül akkor nem igazán lehet javítani/kókányolni)
Egy tartalék/csere szemüveg persze kell mert soha nem lehet tudni (épp nincs idõd/erõforrásod/eszközöd hogy, megjavítsd a sérültet stb.)
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 2 |
Ide kapcsolódik, az erdõben dolgoztam a múltkor, volt fûrészpor rendesen. Egyszer csak éreztem,hogy félig levált a szememrõl a lencse. Se folyadék, se tisztaság sehol. Azt találtam ki, hogy betettem a számba a lencsét, kicsit forgattam, majd kivettem és behelyeztem a szemembe. Mûködött.
Last edited by haven; 09-16-2015 at 06:12 AM.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
| Thumbs Up |
| Received: 90 Given: 8 |
Egy erdekes kiserlet ert veget nem regen nalam. Eloszor az anyagi helyzet miatt kenyszerultem ra hogy igy tegyek, aztan mikor mar minden rendben volt, a kivancsisag hajtott.
Tehat, en kontaktlencset hasznalok, minden honapban ujra kell cserelni a regieket. Meg 2018 juliusaban raktam be ket uj lencset, a ket utolsot, es hasznaltam. Este kivettem, reggel beraktam. Nagyon vigyaztam, hogy rendesen legyen tisztitva, es fertotlenitve a sajat folyadekaval. Sajnos nem tudtam venni ujakat, ezert tovabb hasznaltam, mint ajanlva volt, pontosan 2ev 1 honap mulva adta meg magat az egyik lencse, szakadas formajaban. Megvizsgaltattam a szemem, ugyis esedekes volt, de nem mondtam el az orvosnak, hogy mit csinaltam, csak kerdeztem, hogy minden rendben van e, nem lat e valami fertozes gyanut, vagy hasonlot. Mondta, hogy minden rendben. Szoval megfelelo odafigyelessel a tisztasagra, eleg sokaig hordhatok a lencsek. Most van is itthon 1 evre valo a hutoben.
| Thumbs Up |
De ettol fuggetlenul a jo minosegu, tartalek szemuveg(ek) is elengedhetetlenek.
| Thumbs Up |
| Received: 254 Given: 300 |
Tovább lehet hordani igen, de az, hogy mikor szakad el kétesélyes. Vagy elszakad hamar, vagy nem, erre nem lehet alapozni. Folyadékból érdemes ha ennyire túlhordod azt a verziót venni, ami hidrogénperoxidot is tartalmaz, az "jobban" tisztít, mint a sima folyadékok. Ellenben van akinek azt a folyadék típust nem bírja a szeme és "csikar", de ezt biztosan tudod, hogy milyen érzés. Egyébiránt a nagy vízen túl ennyire drágák a kontaktlencsék, hogy nem tudtál venni legalább fél évente egy új szettet? Azért a szemmel nem jó b@szakodni, ha elfertõzöd akkor könnyen lehet végleges vakság is a végeredmény. Lehet ilyen esetekre kellene tartanod egy szemüveget is, bár említed, hogy az is fontos, ezt én is így gondolom. Mikor a vírusos korlátozások és hasonlóak voltak én nem is hordtam a lencsét, nehogy a mancsommal vigyek be valamit a szememen keresztül.
elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!
A kontaktlencsét én többször próbáltam, nekem nem vált be.
Volt olyan, hogy rendesen használtam és mégis elszakadt.
Máskor küzdõsport edzésen simán kiütötték a szemembõl (és az csak edzés volt). Mondjuk akkor én nem szaroztam - ifjú voltam és bohó -, fölkaptam a földrõl és visszatettem. Utólag ez nagy hülyeség volt, szerencsém, hogy nem szedtem össze fertõzést.
Emellett a szemem se bírta. Korán keltem, késõn feküdtem, hosszú mûszakokat dolgoztam, és egyszerûen nem bírta a szemem, hogy mondjuk 17 órát benn legyen a lencse. Közben monitor, tankönyv, stb. Mondták, hogy akkor ehhez extra lencse kell, meg ilyen cucc, olyan cucc. Aztán azt már nem vállaltam, ennyit elvbõl sem fogok költeni rá.
Nekem amúgy nem olyan rossz a látásom, sokszor nincs is rajtam a szemüveg. A szemészem számomra egyértelmûen nem javasolja sem a lézeres látásjavítást, sem a kontaktlencsét. Úgyhogy én most a szemüveges dolgaimat tettem rendbe: látásvizsgálat, tartalék szemüvegek, tisztító cuccok stb.
| Thumbs Up |
Igen ertem mit mondasz, bar nem a temahoz tartozik, de csobe huztak, es 17 ezer dollarom banta, de a lenyeg az , hogy maga a lencse nem draga, 30 Canadai dollar korul van, csak a vizsgalat maga 150 dollar. Lehet rendelni neten, de ahhoz meg nem volt credit kartyam, hogy rendelni tudjak online. Most kezdem tanulgatni a PayPal hasznalatat, mert szukseg van ra sajnos, pedig hogy utalom ezeket a penzugyi dolgokat csinalni
| Thumbs Up |
Nekem, meg pont forditva volt. En is sportoltam fiatalon, es havonta egy szemuveg ment a levesbe. Aztan anyam megelegelte es mondta, hogy probaljam meg a kontaktlencset, es bevalt. 14 eves korom ota hordok lencset es nagyon megszoktam. De egy jo minosegu, kenyelmes szemuveg elengedhetetlen. Valoszinu az lesz a kovetkezo kiadas. De azt mar csak optikai boltol