0
Mi is imádjuk a rizst. A Nagykun rizst vásároljuk, mert ár/érték arányban nagyon jó, talán a legjobb, amit találtunk. Mellesleg magyar termék![]()
Loco en el coco
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Próbálkozik valaki házi készítésû eszközzel aszalni? Nagypapám üveglapokból tákolt egyet össze, valami ilyesmire gondoltam. Mostanában elég melegek hozzá a nyarak?
Az biztos hogy kell rá valami háló oldalt, ahol szellõzhet és nem mennek bele a rovarok.
Ez is terv a jövõre nézve, hogy megpróbálok házilag egyet barkácsolni, nem az elektromos aszalót használni.
| Thumbs Up |
Egy jól megcsinált légkollektoros aszaló tökéletesen mûködõképes. Még akár húst is lehet benne szárítani.
Ha be akarsz verni egy szeget, nem kell a felhajtás és a hûhó,
fogd a kalapácsot és üsd a r..adt szeget még be nem megy!
| Thumbs Up |
Végigolvastam a topicot és hiányoltam belõle a lencsekonzerv tapasztalatokat. Némi leveszöldséget felforralva és lencsekonzervet lével hozzáöntve + fûszerek egész ehetõ leves készíthetõ 15-20 perc alatt. Wokban/serpenyõben is hamar alatt kész van némi zöldséggel/hússal egy laktató egytálétel. Önmagában pedig kicsit besûrítve percek alatt kész a fõzelék. Szerintem a leginkább ehetõ konzerv zöldség és egészségesebb mint a konzerv készételek.
Fõzéssel spórolós megoldás még a rizstészta(üvegtészta) vagy a kuszkusz. Mindkettõt elég felönteni némi forró vízzel, nem kell több litert melegíteni fazékban, mint a sima tésztánál. Mindkettõt elég 2-3 percig a vízben hagyni és már ehetõ is. Ízük semleges, bármivel lehet ízesíteni/dúsítani ami épp kezed ügyébe akad. Az üvegtészta hátránya, hogy viszonylag nagy helyet foglal és nem túl laktató ráadásul drága is. Az erdõben túlélõknek javaslom inkább a kuszkuszt, ha megfelelõ arányban öntöd rá egy bögrében a forró vizet, akkor leönteni/szûrni sem kell, lehet egybõl enni. Egészségesebb megoldás mint az instant tészták, levessel is variálható.
Szó volt még a vegetáról. Azt is lehet házilag készíteni és akkor csak zöldség van benne ízlés szerint. De a dm-ben van olyan fajta, amiben nincs se só, se tartósítószer és nagyon finom friss íze van. Azt hiszem Allnatura a márkája. Önmagában ennek annyi íze van, hogy szerintem bármilyen tésztát ehetõvé varázsol. De ha nincs semmi másod csak hús,amit épp fogtál és ez, akkor kitûnõ húslevespótlék is lehet belõle.
És több éves lejárt kajával a tapasztalatom:
Konyhaszekrény hátuljába beesett sáfrány, amit valaki hozott külföldrõl ajándékba. Kb. 3-4 évig lehetett ott. Hát kb. semmi íze nincs, gondolom elszállt a zamata, ha fûszerezni próbálsz vele, nincs értelme. Sárga lesz tõle a kaja, de ízhatást nem okoz. A sáfrányt nem ajánlom évekig raktározni, bár gondolom az átlag prepper nem is tervezte, azért leírtam a tapasztalatot, mint érdekességet.
Biotech?
https://biotechusa.hu/
Vélemény?
https://shop.biotechusa.hu/
Fehérjék?
Meddig állnak el? Gondolom megkétszerezhetõ.
Én rendszeresen használom ezeket. Finomak, hatékonyak. Túlélõ helyzetben luxus eledel.
Last edited by törölt tag -gl; 03-29-2018 at 04:25 AM.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 2 |
nedvesség, levegõ és persze fény elõl kell elzárni, aztán onnan jó sokáig eláll. Talán egy fokkal tovább eltarthatóak ( persze ugyanezek a feltételek mellett ) a préselt aminosav tabletták. Amúgy a fehérjék és ezek az aminosav tabletták is a gyári csomagolásukban pont nedvesség, levegõ és fény elõl vannak elzárva, tehát eredeti csomagolásukban sokáig elállnak. Olcsónak mondjuk nem olcsóak
| Thumbs Up |
Most olvastam, hogy mennyire fontos még a savanyú káposzta. Olcsó, sokáig eltartható, nagy mennyiségben eltehetõ, többféle étel alapja és magában is jól kiegészíthet savanyúságként ételeket. A történelem is igazolta hasznosságát, gondoljunk csak a felfedezõkre, akik ezzel elõzték meg a skorbutot a több hónapos tengeren hánykolódás alatt. Azt hiszem a nyáron káposztát is ültetek egy sort, nem próbáltam még.
Konzervben meg zacskós/vákumos verzióban is kapható, én azt megeszem, de nem annyira szeretem, azt hiszem nem árt tudni házit is készíteni.
| Thumbs Up |
Amit a boltban kapható savanyú káposzta az ecetes megoldással van tartósítva, míg a házi megoldás a tejsavas erjedés miatt savanyodik be és nem kell bele tartósítószer csak néhány fûszer és só. Még most is van nekünk a tavalyiból, igazt lassan már elfogy. Sokáig eláll az biztos.
| Thumbs Up |
Nekem van már 2 éves tapasztalatom szárítás-aszalás terén. 3 éve építettem a gépem, tavaly nem használtam a mûszaki hibái miatt és idén átépítem, felújítom teljesen. Készül róla az építési-felújítási fázisokat is bemutató videó. Április végére készülhet el a videó a jelenlegi állás szerint. Jönnek a kerti munkák is, szóval lehet hogy május lesz belõle.
Amit most építek az rendelkezik már néhány ipari megoldásokból vett beütéssel. Elektromos rendszer csakis a levegõ mozgatása miatt van benne, azt is egy napelem mûködteti és egy akkumulátor biztosítja a folyamatos áramellátást. A régi megoldásnál volt hogy bepenészedett az aszalvány, mert nem mentek a ventilátorok felhõs-esõs idõben és kicsi volt a napelem is hozzá.
A fûtést egy a szárításhoz optimalizált sörkollektor biztosítja, ami a nap sugaraival állít elõ meleg levegõt.
Az önfeledt szárításnak-aszalásnak az esetemben a kivitelezési hibák szabtak határt. Beázott a szárítórész, nem mentek a ventilátorok rendesen, összeszáradt a faanyag a nem megfelelõ elõkészítés miatt ezért rések keletkeztek, a szárító és a kollektor összeköttetése nem volt éppen tartós megoldás, bepenészedett a félkész aszalvány, egyszer a darazsak is bejutottak ismét egy kivitelezési hiba miatt a szúnyogháló mellett, a gyorsan összerakott ventilátor tápellátás csak napos idõben mûködött rendesen(egy USB-s napelemes töltõ volt az) és a beázás miatt a faanyag is bepenészedett egyes helyeken, annak a bedagadásáról nem is beszélve és sorolhatnám.
Az új verzióban mindezeket igyekszem kijavítani és jelentõsen növelni az összesített hatékonyságot illetve a teljesítményt.
Január vége óta dolgozom rajta. Ahogy számoltam, már 200 munkaóra felett járok és még nincsen vége.
A jó munkához idõ kell.
Tegyél majd fel róla Videót!
Valami ilyesmit én is terveztem, csak nem érek rá mostanság.