Oldala 8 of 70 ElsõElsõ ... 6789101858 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 71 to 80 of 692

Topic: Élet a tanyán

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Kárpát-medence
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Örömmel jelentem, hogy született három új kecske gidánk Így a kezdjünk-új-életet állomány 12 kecskére négy bárányra és 10 disznóra nõtt.

Eredetileg a telkünk "karbantartására" vettünk párat egy ismerõs gazdától potom áron, tudniillik roppant igénytelen állatok, és mindent megesznek, így a telkünkön a gyomtalanítás és a fûnyírás meg van oldva Viszont a fontosabb dolgokat jó elzárni elõlük, mert többek közt elkezdték rágcsálni egy téglavágó gépet
    A barbarizmus az emberiség természetes állapota. A civilizáció természetellenes. Nem egyéb, mint a körülmények hóbortja. De végül is mindig a barbarizmus gyõzedelmeskedik.

Senior Member borsodi's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló MaRee Hozzászólás megtekintése
    Örömmel jelentem, hogy született három új kecske gidánk Így a kezdjünk-új-életet állomány 12 kecskére négy bárányra és 10 disznóra nõtt.

Eredetileg a telkünk "karbantartására" vettünk párat egy ismerõs gazdától potom áron, tudniillik roppant igénytelen állatok, és mindent megesznek, így a telkünkön a gyomtalanítás és a fûnyírás meg van oldva Viszont a fontosabb dolgokat jó elzárni elõlük, mert többek közt elkezdték rágcsálni egy téglavágó gépet
    Eredetileg is kiköltözési szándékkal vettél tanyát, vagy esetleg örökölted? Milyen tapasztalataid vannak az állattartással kapcsolatban? Nincs kedved róla írni egy kicsit részletesebben?

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    A magányos tanya védhetetlen, fõleg magyar viszonyok között
    Én spec. vagy 16 éve éppen ilyenre tettem szert. Sokáig kerestem. Eddig soha semmitõl nem kellett megvédeni. Kertészkedni persze nem érdemes, mert a vadak mindent lezabálnak, a szervasbikák apránként elhordták a kerítést, már régóta nem bajlódom azzal se, a maradékát én dobtam ki. Más kérdés az eldugottsága, a városokból buli után kiszabadult narkósok nem ilyen helyek felé veszik az irányt. Úgy gondolom a tanyámról, hogy az a nyugalom szigete. Rendszerint éjjelre még a bejárati ajtót sem zárom be. A legkellemetlenebb élményem eddig az egerekkel volt Egyébként hihetetlen összhangban tud élni ilyen helyen az ember a természeti lényekkel. A múltkor pl. munkába induláskor a szó szoros értelmében majdnem hasraestem a hajnali félhomályban az ajtó elõtt fekvõ õzsutában. Most a szarvaslányok gyülekeznek. De volt olyan év, amikor a sündisznó gondolta úgy, háziasítja magát. Az utóbbi néhány évben az aranysakál szaporodása vált egyre dinamikusabbá. Ezek azonban nagyon rejtõzködnek, ritkán látom a faj képviselõit.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Kárpát-medence
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló borsodi Hozzászólás megtekintése
    Eredetileg is kiköltözési szándékkal vettél tanyát, vagy esetleg örökölted? Milyen tapasztalataid vannak az állattartással kapcsolatban? Nincs kedved róla írni egy kicsit részletesebben?
    Földet vettünk anno, azon volt pár üres épület, tehát nem kimondottan tanya.

Mi érdekel? Ezen állatok tartásával nem sok tapasztalatom van, mint mondtam teljesen igénytelenek, és szabad tartáson vannak. Amikor nagy a szárazság (bár azon a területen sokat esik az esõ így nem jellemzõ), akkor kapnak inni és kb ennyi A gazt meg a füvet legelik, bõven el vannak belõle, néha a disznók kapnak moslékot meg kukoricát.

A kutyákat elfelejtettem említeni, belõlük is van jelenleg öt (bár kettõ már lehet nem , rég láttam õket, félek lelõtték a vadászok ), õk olcsó kutya tápot kapnak, illetve ha valamit lõnek a szomszédok, akkor belsõséget, csontokat, stb. Kis testû vadászkutya mind, neki mennek a vaddisznónak is, és egybõl ugatnak, ha valaki van a közelben.

Van egy nagy téglaépület amiben a szobákat egybe bontottuk, oda tudnak éjszakára vagy rossz idõ esetére behúzódni. Nagyon jól megvannak egymással, az összes állat együtt jár-kel a területen, aranyosak.

A tanya védelme érdekes kérdés, minél eldugottabb helyen van, annál jobb. Az enyém ilyen helyen van, plusz körbe van kerítve drótkerítéssel. Ismerõsöknek van a közelében víkendház, így ha a család nincs is ott, azért figyelnek rá. Eddig még soha nem loptak el semmit, a kutyák amúgy is elkergetnek mindenkit a közelbõl, akit nem ismernek.
    A barbarizmus az emberiség természetes állapota. A civilizáció természetellenes. Nem egyéb, mint a körülmények hóbortja. De végül is mindig a barbarizmus gyõzedelmeskedik.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Kárpát-medence
    Thumbs Up

0 Not allowed!

Senior Member szöged's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2013
    Lakhely
    Hódmezõvásárhely
    Thumbs Up
    Received: 13
    Given: 5

0 Not allowed!
    jobb helyet nem talátam, külön topicot meg nem mertem nyitni neki, így idebiggyesztem:

CSICSÓKA!

minden magára valamit is adó prepper ultimatív növénye.

keresztapám mesélte, hogy a háborúban (még kiskölök volt) azért nem haltak éhen, mert volt csicsóka.

szerintem méltánytalanul hanyagoljuk ezt a növényt kis hazánkban.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Maga a csicsóka is túlélõ

M-torolt_forumozo
    Guest

0 Not allowed!
    Van nekünk is sok csicsókánk, nagyon hasznos zöldség. Egyrészt az inulin tartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják, másrészt pedig magas ásványianyag és vitamintartalma miatt rettentõ egészséges. Burgonya helyett is használható, sokkal igénytelenebb és hálásabb növény ráadásul ízre is finom. A földbõl nem szabad egyszerre kiszedni mint a krumplit, mert 1-2 nap alatt elfonnyad, nyugodtan benn lehet hagyni és kiszedni mikor kell. A szára meg takarmánynak is jó. Akiket eddig megkérdeztem azt mondták azért nem szeretik, mert sokat kell pucolni. Én csak kefével megdörzsölöm kicsit és ehetõ is. Tényleg igazi túlélõ növény.

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    Maga a csicsóka is túlélõ
    Élettani szempontból hasznos, de túlélõ célra nem jó az alábbiak miatt:

1. A szénhidrátja inulin, ami túl nagy molekulájú ahhoz, hogy az ember szervezetében lévõ cukorbontó enzimek feldarabolják, ezért nem szívódik fel.
    2. A fehérje tartalma L-módusulatú (optikai izomer), ami gerinces lények esetében nem hasznosítható.
    Összességében zéró a kalória tartalma. Takarmánynak sem jó.
    Más kérdés, hogy a bélflórára jótékony hatást gyakorol, aminek a következménye a vastagbél tisztulása, aktív felszívó felületének a növekedése. Ettõl a B-sejtes immunrendszer javul és a nyomelem, vitamin felszívódó képesség is, sõt a hasnyálmirigy is regenerálódik. Értékes anyag, de csak és kizárólag táplálék kiegészítõnek.

Member Vándor's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A csicsóka élettani hatásáról még annyit érdemes tudni, hogy tapasztalataim szerint puffaszt. Ezért inkább keverve más körettel ajánlottab fogyasztani, ha emberek közé kell menni.
    Ha magában beburkolsz egy jó nagy tányérral, annak nem biztos, hogy az irodában nagyon örülni fognak?