Oldala 2 of 2 ElsõElsõ 12
Eredmény 11 to 19 of 19

Topic: Aranyásó BOB 1 évre (19 század legvége, Alaszka–Kanada)

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 126
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló st.jimmy Hozzászólás megtekintése
    Lehet, hogy volt valamilyen felelõsségvállalás a lista készítõje és betarttatója részérõl? Valamilyen biztosítás, vagy jogszabályi kötelezettség?
    A könyv szerint volt ilyen, egy idõ után ellenõrizték ez elõírt tételek meglétét, amennyiben kevesebb volt sokkal, akkor az illetõt nem engedték be a területre..
    (Sok éhenhalás elõfordult arrafelé a kevés élelmiszerbolt miatt)
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up
    Received: 2
    Given: 0

0 Not allowed!
    Engem a listáról leginkább a szárított vöröshagyma és a szárított burgonya érdekelne. Az milyen lehet? A hal, gondolom, szárított, füstölt állapotra értendõ. Az aszalt õszibarackot viszont elképzelni sem tudom, az túl nagy víztartalmú gyümölcs az aszaláshoz, de lehet, hogy le vagyok maradva valamirõl.

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 126
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló cattaro Hozzászólás megtekintése
    Engem a listáról leginkább a szárított vöröshagyma és a szárított burgonya érdekelne. Az milyen lehet? A hal, gondolom, szárított, füstölt állapotra értendõ. Az aszalt õszibarackot viszont elképzelni sem tudom, az túl nagy víztartalmú gyümölcs az aszaláshoz, de lehet, hogy le vagyok maradva valamirõl.
    Szerintem elég sok fordítási tévedés lehet ebben az írás részben.

Ettem aszalt õszibarackot, valahogy nem gyõzött meg az íze, eléggé jellegtelen. A sárgabarack viszont finom aszalva.

Szárított burgonya olyasmi lehetett, mint most a krumplipüré-por...
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló varég Hozzászólás megtekintése
    Szerintem elég sok fordítási tévedés lehet ebben az írás részben.

Ettem aszalt õszibarackot, valahogy nem gyõzött meg az íze, eléggé jellegtelen. A sárgabarack viszont finom aszalva.

Szárított burgonya olyasmi lehetett, mint most a krumplipüré-por...
    Egyetértek, tényleg lehetnek problémák a fordítással, bár ez még egy minõségi kiadónál jelent meg magyarul, amikor még szakmailag _rendesen_ adtak ki könyveket, ahogy kellene ma is.
    Az õszibarackkal kapcsolatban az jutott eszembe, hogy 120 évvel ezelõtt talán még nem a túlnemesített, extrémnagy (évente továbbnemesített) fajtákat termesztették, hanem a sûrûbb húsú/rostanyagú, vadbarackszerû típusokat.

Senior Member Rozsomák's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2015
    Thumbs Up
    Received: 49
    Given: 51

0 Not allowed!
    A vaddisznók is vadbarackot esznek. A vérmedvék meg vérnarancsot.

Nem engedték be a területre kevés kajával, mert az ha bement szerzett másoktól. Kicsit elejét vették a rabolásoknak is vele, persze meg védték a delikvenseket a hogy írtad.

Senior Member coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Thumbs Up
    Received: 122
    Given: 249

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló cattaro Hozzászólás megtekintése
    Mi felkockázzuk a vöröshagymát, úgy szárítjuk. Nekünk bejött. Csináltuk karikázva is, de az több tárolóhelyet igényel és kajába az alaphoz még fel is kell darabolni. A párom végül porrá darálta a karikákat, így mentett szögletre Szóval maradtunk a kockázottnál
    Aszaltunk õszibarackot is. Jó szellõzést és hosszú szárítást igényel. Az íze fenséges volt, de vegyszerek nélkül megbarnult (oxidálódott), ami minket nem zavart. Nálunk abszolút bejövõs
    A kolompér tartósítását is kiagyaltuk már, majd valamikor belevágunk, aztán beszámolok az eredményekrõl.
    Loco en el coco

Senior Member fater.lajos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    A barackra a megoldás a kénezés. Rácsra felrakod a pucolt barackcikkeket, és beteszed a kénezõ kamrába. Nagyanyámnak ez egy hokedil volt letakarva lepedõkkel. Nekem egy kimustrált hûtõszekrény. Aztán be alá a meggyújtott kénszalag. Ajtó becsuk, vár fél órát az ember, és a fehér barack mehet az aszalóba...

Senior Member coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Thumbs Up
    Received: 122
    Given: 249

0 Not allowed!
    Nekünk nincs bajunk a barnulással, maradunk inkább a vegyszermentes vonalon. Mindenesetre köszi az infót!
    Loco en el coco

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nagyon kíváncsivá tettetek az aszalt õszibarackkal kapcsolatban, valamiért sohasem találkoztam vele. Az aszalt kajszit persze ismerem. Mivel rengeteg õszibarackom terem, egy része mindig megrohad, ezért kipróbálom idén én is az aszalását, bár elég szkeptikus vagyok, megéri-e. Esetleg "napelemes" ("sörkollektoros") aszalóval. Eddig a lekvárfõzés ment, persze az nem az igazi az aszalványhoz képest, vitaminok stb. szempontjából.

A topic keresõszavai: