Oldala 3 of 4 ElsõElsõ 1234 UtolsóUtolsó
Eredmény 21 to 30 of 38

Topic: Barlangok

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up
    Received: 88
    Given: 35

0 Not allowed!
    A Varég által belinkelt lapon elég jól leírják, hogy jellemzõen hol alakulhattak ki barlangok. Szerintem sokkal egyszerûbb egy saját tulajdonú területen létrehozni egy mesterséges üreget (pince, verem, leásott hordó, stb) mint tût keresgélni a szénakazalban.
    Ha találnék is egy barlangot, amiben nem áll a víz, akkor nem valószínû, hogy neki állnék mûanyaggal, szilikonnal szigetelni. A vízszigetelés nagyon kényes munka. Biztos vagyok benne, hogy nem sikerülne kiszigetelni tökéletesen. Ha pedig beszivárog a talajvíz akkor cseszheted. A pincék szigetelésénél külön szigeteléstartó falat emelnek (manapság). A szigetelés a legkritikusabb pontja a pincének, azon nem érdemes spórolni, mert utólag már lehetetlen küldetés szigetelést javítani.
    Ha mégis van egy barlangod, akkor az úgy jó ahogy van (kivéve, ha omlásveszélyes). Ha ott akarsz tárolni valamit tedd jól záródó mûanyag ládába, hordóba, szerintem. Ha ellátmányt akarsz elrejteni, ahhoz elég leásni egy mûanyag hordót, kannát, attól függõen, hogy mennyi ellátmányt akarsz eldugni. De jól jegyezd meg, hogy hova ástad, hogy GPS nélkül is megtaláld.

Alpha
    Guest

0 Not allowed!
    Engem foglalkoztatott régebben és még nem is tettem le róla, hogy veszek egy kb. 10 m3-es tartályt és elásatom 3 méter mélyre. Lett is volna egy, belül cink bevonatú, kívül kátrányozott tartály 400 e Ft-ért. Akkor addig agyaltam, hogy végül másnak adták el. Már nagyon bánom...
    A búvónyílására kellett volna hegeszteni egy mászható csövet, arra zárható fedlapot rakni és kész is a raktár. Szellõzõrendszerrel még óvóhelyként is mûködhetett volna. Szerintem életszerûbb, mint egy barlangot keresni és vízhatlanra kiszigetelni.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Alpha Hozzászólás megtekintése
    Szerintem életszerûbb, mint egy barlangot keresni és vízhatlanra kiszigetelni.
    Szerintem is. Bár a tartálynak hátránya, hogy egyszerre kell odavinni az egészet, holott titkos búvóhelyet szeretnénk. Egy ekkora tartályhoz biztos teherautó, daru kell és több ember segítség. Messzirõl látszik, hogy valami épül. Egyébként a tartály fölé biztos kell valami födém, ami megtartja a földet.
    Téglából, zsalukõbõl történõ pinceépítés talán nem jár ekkora felhajtással.

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Engem foglalkoztatott régebben és még nem is tettem le róla, hogy veszek egy kb. 10 m3-es tartályt és elásatom 3 méter mélyre. Lett is volna egy, belül cink bevonatú, kívül kátrányozott tartály 400 e Ft-ért. Akkor addig agyaltam, hogy végül másnak adták el. Már nagyon bánom...
    A búvónyílására kellett volna hegeszteni egy mászható csövet, arra zárható fedlapot rakni és kész is a raktár. Szellõzõrendszerrel még óvóhelyként is mûködhetett volna. Szerintem életszerûbb, mint egy barlangot keresni és vízhatlanra kiszigetelni.
    Ez is életképes, csak épp ahogy Ged írta nagy felhajtás elrejteni.
    Nagy kõ esne le a szívemrõl, ha a civilizált világon kívül lenne legalább egy hely valahol a semmi közepén ahova ha odamegyek van egy pár váltásnyi ruha/felszerelés víz, élelmiszer, takaró, hálózsák, sátor, akku, lámpa, Egy két ilyen dolog.
    A hordó is jó ötlet csak az a bajom, hogy nem lehet belebújni, mert ha tényleg elég nagy a baj, menekül az ember és megtépett, legyengült.

Csak képzeljetek el egy ilyen helyzetet. Hogy mondjuk valami történik és egyelõre mondjuk még nincs kijárási tilalom, de a polgároknak azt javasolják, hogy javasolt otthon maradni. Elmegy vagy akadozik az internet, elmegy a mobiltelefon. A közösségi hálózatok túlterheltek, leállnak az internetsebesség drámaian lecsökken vagy megszûnik. Bármi, vagy mondjuk egy jogi csapdába kerülsz és kilakoltatnak otthonról, nem szeretnéd az ismerõseid orrára kötni, hogy mi történt veled ezért próbálod egyedül megoldani a helyzeted. Valami adósság miatt minden ingatlant átnéznek ami a tulajdonodon van, odamennek, bekopogtatnak. Keresnek. Itt nem arra gondolok, hogy valami rosszat tettél, hanem egyszerûen szerencsétlen helyzetbe kerülsz. Vagy egy szerencsétlenség történik odakint. Akár egy hadi támadás, vagy bármi, tehát olyan szitu amire készülünk.
    Mi van akkor ha úgy ítéled meg, hogy még a tanyavilág sem biztonságos és mielõtt elmész a tanyádra, pár napig vagy legalább egy hétig elrejtõzöl és megvárod mi történik?
    Képzeld el azt, hogy mondjuk kórházba kerülsz egy természeti katasztrófa után, kimentenek, felkínálnak egy sátortábort hogy oda lehet behúzódni. Közben a hadsereg elkezd járõrözni a vidékeken lefoglalnak jármûveket, dolgokat. Nem tudom.

Nem igazán tudok egy ilyen szituációt elképzelni, vagy leírni, nincs akkora fantáziám és realitásérzékem, de itt jön a lényeg.
    Bármi, de bármi ilyesmi van te pontosan tudod, hogy ha megindulsz az XY hegyre az erdõben akkor a harmadik mezõ mellett a bozótban egy villámcsapás sújtotta öreg fánál egy erdõsávban a kukoricásban jó mélyen a bozótban ahol az õz szokott hajnalban elbújni amikor zajt hall. Neked van egyfajta "kapszulád" amibe bármilyen csapzottan koszosan érkezel 3 perc alatt helyre teszed magad, befekszel a jó meleg steril elõzõleg lezárt hálózsákba, kibontasz egy jó kis konzervet vagy üveges gyümölcslevet, stb, magadra zárod a helyet és pár napig ott alszol amíg ki nem találod hogyan tovább. Ha nem konkrét társadalmi összeomlásról van szó csak saját magad omlottál össze (de egyébként olyan is lehet, hogy mondjuk bedõlnek a bankok, bedõl a forint, hiperinfláció történik (pengõ megvan??) és semmit sem ér ami a bankban van vagy a pénztárcádban akkor esetleg lehet nálad egy kis aranytömb valahol ott a környéken elrejtve amit kiásol, szépen átöltözködsz. Teli gyomorral, tiszta vízhatlan ruhában, kis aranyplakettel a zsebedben (akár argor stb) megindulsz és újra tudod kezdeni. Esetleg körbe tudsz nézni, hogy mi a helyzet a tanyavilágon, stb. Tudom ez furcsa, de és nehéz megmagyarázni, de sokkal nagyobb biztonságban tudnám magam ha lenne egy ilyen offgrid recovery pack-em.

Tudom ez egy kicsit extrém dolog.

Alpha
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Ged Hozzászólás megtekintése
    Szerintem is. Bár a tartálynak hátránya, hogy egyszerre kell odavinni az egészet, holott titkos búvóhelyet szeretnénk. Egy ekkora tartályhoz biztos teherautó, daru kell és több ember segítség. Messzirõl látszik, hogy valami épül. Egyébként a tartály fölé biztos kell valami födém, ami megtartja a földet.
    Téglából, zsalukõbõl történõ pinceépítés talán nem jár ekkora felhajtással.
    Én azt terveztem, hogy amikor (ha egyszer megvalósul) elásatom a tartályt, akkor majd azt mondom, hogy zárt szennyvíztároló lesz. Ha elrejtem a lejárót, akkor a gépkezelõ és fuvaros tud csak az elásott tartályról, de Õk meg azt hiszik, hogy szennyvíz lesz benne. Szerintem biztonságos...

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    majd azt mondom, hogy zárt szennyvíztároló lesz.
    Ez teljesen hihetõ sztori, csak ne legyen az utcában csatornázás

Alpha
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Ged Hozzászólás megtekintése
    Ez teljesen hihetõ sztori, csak ne legyen az utcában csatornázás
    Az én esetemben ez erdõben lenne, településektõl több kilóméterre.

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Tényleg. Ez teljesen jó ötlet.
    Esetleg esõvíz tároló. (ciszterna)
    De ugye az én sztorim az pont az, hogy lakott területtõl minél távolabb helyezném el.
    De egyébként olyan helyre is tökéletes. Veszek egy telket és azt mondom szennyvíztározó lesz a cucc.

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Az én esetemben ez erdõben lenne, településektõl több kilóméterre.
    Végre valaki aki ugyanígy gondolkodik.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nagy elõnye ennek a tartályos megoldásnak, hogy garantáltan vízhatlan marad a belseje (csak a kivezetõ nyílásnál kell ügyleni a megfelelõ szigetelésre). A cink bevonat (amit Alpha említett) talán még egy EMP ellen is ad árnyékolást, és remélhetõleg még nem akkora fémtömeg, hogy egy fémkeresõvel megtalálhassák illetéktelenek.
    Hátránya, hogy drágább és feltûnõbb megoldás, mint építeni téglából, betonból. Továbbá, hogy ha 30 cm-nél vastagabb földet akar rátenni, akkor kell valami megerõsítõ szerkezet fölé. Valamint a tartály kialakítása lehet korlátozó tényezõ. Ez alatt azt értem, hogy a tartály dimenziói és formája adottak. Például egy 150 cm átmérõjû, 6 méter hosszú hengeres tartály kevésbé praktikus, mint egy 2 m x 2 m x 2 m-es kocka.