Oldala 4 of 4 ElsõElsõ ... 234
Eredmény 31 to 38 of 38

Topic: Barlangok

Alpha
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Ged Hozzászólás megtekintése
    Nagy elõnye ennek a tartályos megoldásnak, hogy garantáltan vízhatlan marad a belseje (csak a kivezetõ nyílásnál kell ügyleni a megfelelõ szigetelésre). A cink bevonat (amit Alpha említett) talán még egy EMP ellen is ad árnyékolást, és remélhetõleg még nem akkora fémtömeg, hogy egy fémkeresõvel megtalálhassák illetéktelenek.
    Hátránya, hogy drágább és feltûnõbb megoldás, mint építeni téglából, betonból. Továbbá, hogy ha 30 cm-nél vastagabb földet akar rátenni, akkor kell valami megerõsítõ szerkezet fölé. Valamint a tartály kialakítása lehet korlátozó tényezõ. Ez alatt azt értem, hogy a tartály dimenziói és formája adottak. Például egy 150 cm átmérõjû, 6 méter hosszú hengeres tartály kevésbé praktikus, mint egy 2 m x 2 m x 2 m-es kocka.
    Ezek a tartályok hengeres formák, ezért több méter mélyre leáshatja az ember erõsítés nélkül, nem fog összeroppanni. (Lásd: üzemanyag tartály benzinkúton, stb.) Szerintem jelentõsen olcsóbb, mint a falazott kivitel, mert ott sokkal több a földmunka, szakipari munkást igényel a vízszegetelés és sokkal hosszabb az elkészítése, mint a kész tartály telepítése.
    A szellõzõ csövek vízmentes csatlakozására azt gondoltam ki, hogy pvc csõ (pl.: 110 mm-es) külsõ méretével azonos átmérõjû acél csövet hegesztek be a tartályba. Kilóg kb 50 cm-t. Arra meg már rá tudom húzni a szabványos PVC csõ tokos végét. A gumi szigetelés miatt nem jut be víz. A csövet úgy fektetem le, hogy a tartály felé legyen egy kis lejtése, ezáltal nem alakul ki pangó víz, ami legionellát okozhat. A minimális kondenzációs víz a tartály felé folyik, amit egy edényben össze lehet gyûjteni. Pinteresten sok olyan ötletet találtam, ami segít a belsõ kialakításban. Én 2-3 méter földtakarót képzeltem el a tartály fölött. Ezáltal a leghidegebb hónapokban sem menne 10 fok alá a hõmérséklet és nyáron sem emelkedne 18-20 fok fölé. A szellõzõcsövet valószínû, hogy elvezetném 100 méter hosszon, hogy a beszívott levegõ hõmérséklete is a tartályéval azonos legyen. Ez egy 90 cm széles 25 méter hosszú munkagödörben kivitelezhetõ. Szerintem egy nyári hónapban több liter kondenzvizet jelentene. Forralás után iható lenne. Egy függõleges acélcsõ behegesztésével akár kémény is kialakítható lenne. Szerintem a legoptimálisabb az lenne, hogy a tartály fölé egy kis épületet felhúzni, amiben rejtve lenne a lejárat és az ott épített kéménybe be lehetne kötni a tartály kéményét. Az épületre egy-két napelemet rakni, ami a lenti világítást biztosítaná. Fent lehetne tárolni a kevésbé értékes dolgokat, mint pl. a tüzifa, lent meg az élelmiszer készletet, ruhát, könyveket, stb.
    Ha idõm engedné, akkor megvalósítanám. Most aláirtam egy szerzõdést, ami leköt 2-3 évre, ezidõ alatt kényelmesen összeszedem ennek a projektnek az árát. Látok rá reális esélyt, hogy megvalósítsam.
    Last edited by Alpha; 06-05-2019 at 06:04 PM.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 51
    Given: 127

0 Not allowed!
    Szia,

Par apro megjegyzes:
    -szerintem 2-3 m melyen mar alapvetoen egyenletes a homerseklet, vagyis a szellozestol eltekintve nyaron inkabb 10-12 fok korul lesz
    -a hosszan vezetett szellozocso nagyon jo otlet!
    -legyen sok so nalad, a kondenzviz onmagaban felboritja az ionhaztartast (persze pl. egy soskifli melle teljesen jo a forralt kondenzviz is, vagyis az ital es etel egyutt kell tartalmazza a megfelelo mennyisegu, minimum napi 1 gramm sot).
    -az ajto egy lehetseges gyenge pont, ott erdemes legalabb 3 dologra figyelni: alcazas, kivulrol eroszakkal nem nyithato, belulrol minel inkabb nyithato legyen kulso eltorlaszolas eseten is. Ez utobbira talan jo elgondoloas, ha a 2-3 m melysegbe vezeto akna egyik oldala belulrol ashato (vagyis nincs befalazva es van bent csakany/aso/lapat).

Bel

Senior Member fater.lajos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Ami föld alatti rejtett építményt láttam, azok fölött mindig volt valami. Romos, elhagyatott ház, más célú épület, vagy roncstelep.
    Ez azért is jó, mert ha szellõztetsz, füstölsz (fûtesz) ezekkel a hõ és füstkibocsátást lehet álcázni.
    Hiába, a hadmérnöki tudomány nagy tudomány!

Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ha a gazda ki nem dob, itt van egy alapirodalom Kalasnyikovtól: http://kalasnyikov.hu/dokumentumok/bunkerepites.pdf

Mindenkinek ajánlom, aki vészhelyzeti menedéket épít. A tapasztalatok és a számok ma is igazak. A használt anyagokat meg modernre, vagy hozzáférhetõre kell cserélni! És mindegy hogy óvóhely vagy barlang. A falvizesedés ugyanazoktól lehet. A légszükséglet csak létszám függõ, a természetes vagy mesterséges szellõztetés elve ugyanaz. Sõt a fény igény is...

Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ez egy kiváló mesterséges barlang. Használója magára optimalizálta. Télen meleg, nyáron hûvös... És számára kényelmes!
    https://englishrussia.com/2019/05/11...-a-bears-lair/

Senior Member P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 371
    Given: 660

0 Not allowed!
    Tudományos célból 15 önkéntes elvonul egy barlangba

"Christian Clot francia-svájci kutató irányításával 14 önkéntes 2021. március 14-én negyven napra elvonult a franciaországi Lombrives-barlangba - olvasható az MTI hírei között. (...) >>Az idõ- és a térérzékét elvesztett ember adaptációs képességeit fogjuk tanulmányozni, amely alapvetõ kérdéssé vált az egészségügyi válságban<< – mondta a kísérlet elõtt a misszióvezetõ.
    >>Szélsõséges helyzetben, egy új környezetben, láthatóan nem igazán tudjuk, hogy csoportosan hogyan válaszoljunk az ilyen változások hatásaira<< – vélte 2020 szeptemberében a Human Adaptation Institute alapítója és a Deep Time elnevezésû projekt létrehozója. A kutató és az általa kiválasztott hét férfi és hét nõ óra, telefon és természetes fény nélkül a 12 fokos hidegben és 95 százalékos páratartalmú földalatti barlangban pedálos áramfejlesztõ generátorral fogja a szükséges áramot elõállítani."

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 106
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Tudományos célból 15 önkéntes elvonul egy barlangba

"Christian Clot francia-svájci kutató irányításával 14 önkéntes 2021. március 14-én negyven napra elvonult a franciaországi Lombrives-barlangba - olvasható az MTI hírei között. (...) >>Az idõ- és a térérzékét elvesztett ember adaptációs képességeit fogjuk tanulmányozni, amely alapvetõ kérdéssé vált az egészségügyi válságban<< – mondta a kísérlet elõtt a misszióvezetõ.
    >>Szélsõséges helyzetben, egy új környezetben, láthatóan nem igazán tudjuk, hogy csoportosan hogyan válaszoljunk az ilyen változások hatásaira<< – vélte 2020 szeptemberében a Human Adaptation Institute alapítója és a Deep Time elnevezésû projekt létrehozója. A kutató és az általa kiválasztott hét férfi és hét nõ óra, telefon és természetes fény nélkül a 12 fokos hidegben és 95 százalékos páratartalmú földalatti barlangban pedálos áramfejlesztõ generátorral fogja a szükséges áramot elõállítani."
    Volt hasonló eset már...
    https://index.hu/tudomany/til/2017/0...nem_beleorult/
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up
    Received: 88
    Given: 35

0 Not allowed!
    készített egy kis barlanglakást

https://napivideo.reblog.hu/epitett-egy-barlanglakast

nem kevés munka van benne