0

Thumbs Up |
Received: 4 Given: 1 |
Hat ezek a sator arak joval a duplaja felett vannak az itteni kezdo araknak!
Viszont a terkepek olcsobbak! It a O.S. turista terkepek vannak olyan 4-5 ezer forintos kezdo arakon. Aztan mennek felfele attol fuggoen, hogy van-e hozzajuk link online terkephez amit le lehet tolteni. Vagy az un. adventure kategoria amik eleve szakadas es vizallo anyagbol keszultek, azok siman a 10 ezer forintos kategoria.
http://aludjazerdoben.blog.hu/ es a youtube csatornam https://www.youtube.com/channel/UCp0..._as=subscriber
Thumbs Up |
Received: 2 Given: 0 |
Én most figyeltem fel a Szarvas Maps https://www.map.hu térképeire, mert máshol nem elérhetõ régiókról is vannak termékeik. Persze a kihajtogatós papíranyag tartósságával kapcsolatban szkeptikus vagyok, legalább van egy felül nyitott mûanyagtok is hozzá.
Természetesen Mo-n is elérhetõ mindenféle csillagászati árú térkép mindenféle minõségben, ha nagyon keres az ember. De nem biztos, hogy megtalálja az adott szûkebb régiót, mert nem éri meg megcsinálni/kiadni.
Thumbs Up |
Received: 88 Given: 35 |
Mi a tapasztalat a barométerrel? Jól mûködik? A gyakorlatban hogy tudod használni? Mit jelez a légnyomás változás, milyen idõtávban? Megtudod, hogy holnap esni fog, vagy fél órával elõbb tudsz egy szupercelláról mit amikor lecsap?
A kalibrálása hogy történik?
Én is vettem egy hasonlót, de a légnyomásváltozást nem igazán mutatott az elmúlt egy hétben.
Thumbs Up |
A kalibrálása hátul egy kis csavar elforgatásával történik, a mutatót a megfelelõ értékre kell állítani. A megfelelõ értéket én úgy adtam meg, hogy megnéztem az idõkép.hu https://www.idokep.hu/legnyomas légnyomás-térképét, ahol folyamatosan frissítve közlik a mérõállomások adatait (kis pontokkal jelölve). Én megkerestem a BOL-hoz legközelebbi pontot, pár km-re van légvonalban (egeret rá kell húzni), és az ott közölt friss adatot vettem alapul, arra az értékre tekertem a mutatót. (Ugyanígy kalibrálható egyébként a hõmérõ és higrométer is, külön csavarokkal, ha nem pontos értékre vannak állítva).
A konkrét használatról egyelõre nem sokat tudok mondani, amikor ott voltam az utóbbi hetekben, nem nagyon változott az idõ. A jelölõ mutató alapján jobbra és balra vannak mindig elmozdulások. Most majd ott leszek több hetet, alkalmam lesz kifigyelni a változásokat. Majd beszámolok a tapasztalatokról.
Thumbs Up |
Kellett egy kis analóg zsebrádió, az elõzõ tönkrement, bementem pár nagyobb kínai üzletbe/vegyesboltba (meglepõ, mennyi van belõlük Bp-n, a 7. kerületben is mindenfelé), találtam egy ígéretes példányt 1700 Ft-ért a Dohány utcában, bónuszként kaptam hozzá két elemet is (nem tartozék). Fizetés elõtt ki is próbáltam az üzletben.
KNSTAR KK-9 "világvevõ" zsebrádió, 9 sávos, úgy mint: AM (középhullám), 7 db SW (rövidhullámú) sáv, FM, utóbbi elvileg az analóg TV-adások hangját is tudja venni, csak éppen Mo-n megszûnt az analóg sugárzás.
Ez a _KK-9_ többféle "márkanéven" is fut, de maga a rádió pont úgy néz ki minden esetben.
2 db AA elemmel vagy akkuval mûködik, vagy 3V-os DC-adapterrel (nem tartozék). Van jackes fejhallgatóbemenete, ami külön elõny vészhelyzetben, amikor az ember lassan böngészi a zajos étert a különbözõ hullámhosszokon infóra vadászva. Meglepõen magas hangerõre képes.
Az elsõ tesztek alapján kielégítõen mûködik, jó az analóg tuner. A nyári szabi alatt majd sokat tesztelem a BOL-ban, keresve a legjobb vételi pontokat szabadtéren.
A BOB része lesz, de különbözõ utazásokon is hasznát veszem.
radio.jpg
Frequency Range:
MW: 530-1600KHz
FM: 76-108MHz TV: 1-5CH
Shortwave:
SW1: 5.95-6.42MHz
SW2: 7.08-8.4MHz
SW3: 9.43-10.91MHz
SW4: 11.44-12.29MHz
SW5: 13.56-14.19MHz
SW6: 14.94-15.71MHz
SW7: 17.47-18.29MHz
Sensitivity: FM:≤30pv MW:≤3mV/m SW:60≤uV
Thumbs Up |
Széthúzva nyitható akkus, felakasztható/asztalra állítható lámpás, hálózatról és a tetején található szolárpanellel tölthetõ, + 3 db külön berakható AA elemmel/akkuval is mûködik, zoomolható keresõlámpa funkcióval az alján, + usb-s powerbank-aljazattal. Különbözõ kihajtható fülekkel a felakasztáshoz + a kézben hordozáshoz. A városi lakásomba vettem áramszünet stb. esetére 1600 Ft-ért egy kínai "szupermarketben". Jó a fénye, mindkettõ, vészhelyzeti szempontból. Az elsõ bekapcsoláskor töltés nélkül maximális fényerõvel világított sokáig (legalábbis úgy tûnt, még új). A BOL-ban is tartok egy hasonlót, csak az még pluszban dinamós is, annak már jó hasznát vettem a múltkor.
Több vészhelyzeti lámpára és egyéb fényt adó eszközre szerintem már nincs is szükségem, kipipáltam a listámat.
lantern1.jpglantern3.jpg
Thumbs Up |
SKMEI (Model: 1418) gyártmányú tajvani kvarcóra egy csomó outdoor funkcióval, pl. barométer, magasságmérõ, hõmérõ, lépésszámláló, kalóriaszámláló, túra idõtávjának mérése, digitális iránytû stb., funkciólistát lásd a mellékelt képen. Jelenleg tesztelem, próbálgatom, nem egyszerû megtanulni a beállításokat. Kb. minden mérõfunkció kalibrálható. A jelenlegi tengerszint feletti magasságomat pl. pontosan mutatja, a Google Earth alapján. Ma mentem egy két és fél órát a természetben jó tempósan, próbálom összevetni az eredményeket (lépés, megtett táv stb.) más forrásokkal. Idõ kérdése, amíg meg tudom állapítani, a különbözõ értékek mennyire megbízhatóak. Gombelemmel mûködik, lehetne valami alternatív töltése, de nincs.
Kb. 4500 Ft-ért rendeltem a Ebay-rõl, mert épp ott volt a legolcsóbb, láttam jóval drágábban is.
skmei01.JPGskmei02.jpgskmei03.JPGskmei04.JPG
Thumbs Up |
Egy pár Adventuridge márkájú túrabot az Aldiban 6000 Ft-ért. Sokat mászkálok gyalog a természetben, idáig hagyományos, saját készítésû "vándorbotot" használtam, 1 db-ot, de régóta ki akartam próbálni ezt a célszerszámot. Most tanulom az új technikát a 2 könnyû bottal.
tbot.JPG
Thumbs Up |
Received: 165 Given: 202 |
Az elsõ 1-2 hosszabb túra utáni napon még ne posztolj. Az el fog múlni 1-2 napon belül
Igazából mi az Alpokban szoktuk használni hóban, de én nem szeretem annyira. Sárban mondjuk sokat segíthet, illetve patakon átkelésnél is.
elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!
Thumbs Up |
Received: 151 Given: 4 |
Vettem nemrég egy ilyen telefont:
https://www.arukereso.hu/mobiltelefo...gb-p402197503/
Az elõzõ is doogee gyártmány volt, nagyon meg voltam vele elégedve, de öt év alatt megették a mostoha körülmények. Érdemes megemlíteni, hogy szerkezetileg tökéletes a mai napig, csak szoftveres gondjai vannak, amiket már nem lehetett megoldani.
Új telefon sztorija:
Az elõzõ kb egy éve kezdett el néha rosszalkodni, akkor körbenézem. A meló miatt strapatelefon kell mindenképp, víz (izzadtság fõleg), por, ütõdés mindennapos, szóval ezt a típust is meglestem, egy éve volt új. Azóta kinõtte a konstrukciós hibákat, meg a gyerekbetegségeket, azóta lett sok review a neten, szóval egy év sorozatgyártás után már jó vételnek gondoltam, ami be is jött.
Eddigi tapasztalatok:
Böszme nagy, kisebb kezû embereknek kényelmetlen lehet. Nem túl nehéz, és jó a fogása, szóval nagy, de nem ormótlan.
Az aksija 5500as, de nagyobb a proci meg a memória, szóval ugyanúgy 3-5 napig bírja átlagos használat mellett, mint a régi a 4000es aksival. Hátrány, hogy kb 3 óra kell a teljes feltöltéshez, de ha délutánra, estére tudod idõzíteni az etetést, akkor ez megoldható.
A kijelzõje, kamerája nagyon jó, ha hagyod pár másodpercig, hogy tudjon fókuszálni, tökéletesen éles képeket készít.
A hangszórója, mikrofonja teljesen jó, hallani is a csengõhangot és a beszéd sem halk benne.
128 gigás a belsõ memóriája, úgyhogy én plusz kártyát nem is tettem bele, fölöslegesnek érzem.
Gyári védõtok nincs hozzá (hiába strapatelefon, én szeretek vigyázni a cuccaimra), ebay, amazon, meg aliexpressen van olcsón, csak ugye ott a szállítási díj. A legjobbak orosz oldalakon vannak, ahol nem tudsz angol nyelvre váltani, így a ciril betûk miatt esélytelen a rendelés nekem. Szóval lehet, hogy az elõzõhöz hasonlóan ez is kap egy saját kézzel varrott tokot.
Mostanra van rendes magyar nyelvû menüje, ami a szokásos android, meglepõen kevés gyári semmire-sem-jó applikációval, ami visszafogná a teljesítményt. Ami fent van (gugli tárhely meg ilyenekre gondolok), azt meg engedi letiltani, nem megy folyamatosan a háttérben.
Összegzés: hétköznapi, normál használatra kiváló telefon, strapabíró, de a dizájnja visszafogott, nem tûnsz kõmûvesnek, ha elõ kell venni valahol. Sokáig bírja, gyors, nagy a tárhely, és ahogy néztem a memóriát, procit, ha valaki sokat fészezik, jutubozik, vagy játszik a telefonon, annak sem kell sok kompromisszumot kötnie. Szóval nekem egy kifejezetten jó vétel volt.