Oldala 1 of 5 123 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 1 to 10 of 43

Topic: Mûanyag alvókabin, survival pod. BOL

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!

Mûanyag alvókabin, survival pod. BOL

Sziasztok!
    Az alábbi gondolatmenet alapján egy egészen különleges BOL on gondolkodtam, amelyekbõl akár több is elrejthetõ különbözõ területeken mivel az elkészítése rendkívül olcsó.

POD (2).jpg
    POD (1).jpg
    inside.jpg

Referenciák:
    http://www.ruanyifeng.com/blog/2011/...ped_house.html
    https://www.arch2o.com/blob-vb3-dmva/

Koncepció:
    Sátor méretû vízhatlan doboz készítése gyalog helyszínre szállítható fehér mûanyag lemezekbõl. A doboz szerkezete lehet icosaeder, vagy olyan geometria amely biztosítja önmaga stabilitását. A lapok anyagválasztásánál mondjuk az elég durabilis de olcsó PET lemezeket részesíteném elõnyben.
    A lapokat sima sziloplaszttal ragasztanám össze.
    Szigetelésképpen, amely csak a hõhídképzõdést elõzné meg kb 5 centi vastag hungarocell lemezeket alkalmaznék. majd az egész dobozt újra körbefóliáznám.
    + tartás és / vagy szigetelésképpen a dobozra faágakat raknék a lehetõ legnagyobb mennyiségben, illetve földet. A doboz kapna felül egy szellõzõnyílást ami használaton kívül le lenne zárva. Illetve kapna egy zsákszerû utólag ráragasztott bejáratot, + belül egy vízhatlanul záródó lezáró ajtót is. A zsákszerû bejárat a vízhatlan ajtó köré lenne ragasztva valamiféle vastag zsák vagy gumianyagból, ennek csupán annyi célja lenne, hogy a földet és törmeléket kívül tartsa a menedékbõl.
    A menedéken belül palackozott víz, fehérjepor, fehérjeszeletek, vitamintabletták, egy teljesen feltöltött nagyobb darab idõálló akkumulátor lenne és kellemes programozott világítás. + a szellõzõbe bekötött apró PC hûtõventillátor. Elsõsegély doboz, puha felfújható matrac. Hálózsák, párna, stb.

Ez a kis doboz tényleg sátor méretû lenne azzal a különbséggel, hogy hermetikusan teljesen zárható lenne arra az esetre amikor épp nem használjuk és tökéletesen elrejthetõ lenne egy gazos bozótos területen. Olcsó mûanyaglemezekbõl és szilikonos ragasztóból állna. Idõszakos menedéknek lenne használható a normál tábor közelében, veszélyhelyzet, sérülés, betegség, vagy természeti csapás, vihar, heves esõzés, orkán erejû szél, hóvihar, támadás esetén.

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    Én elõször léehet kipróbálnám saját birtokon a technológiát, hogy hogy néz ki egy ilyen egy év múlva.

Ha nincs saját, akkor biztos van ismerõs, akit meg lehet kérni..

mivel jobb ez, mint a hordóban elásott készlet+bushkraft menedék kombinációja?

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Elmondtam 1-2 ismerõsnek. Szabályosan bolondnak néznek....

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló st.jimmy Hozzászólás megtekintése
    Én elõször léehet kipróbálnám saját birtokon a technológiát, hogy hogy néz ki egy ilyen egy év múlva.

Ha nincs saját, akkor biztos van ismerõs, akit meg lehet kérni..

mivel jobb ez, mint a hordóban elásott készlet+bushkraft menedék kombinációja?
    Mindenképpen saját területen fogom elõször kipróbálni.
    Annyiból jobb, hogy gyakorlatilag nem a készleted van a hordóban hanem az egész menedék a hordó. Egy bushcraft menedékkel rengeteget kell vacakolni mire elkészül, ezt viszont elég elõre telepíteni, majd szükség esetén egyszerûen csak belemászol mint egy japán kapszulahotelbe.
    Csak ez épp a bozót kellõs közepén van.
    Hozzátenném, hogy még annyiból jobb, hogy miután gyorsan magadra zárod, belülrõl egy steril és tiszta tér fogad, gyakorlatilag egy mûanyag dobozba kerülsz. (orvosi tisztaság szinte)
    Pár év után se hiszem, hogy sok minden történne vele. Ha tényleg sikerül hermetikusan lezárni akkor ugyanaz lenne a helyzet vele mint ami jelenleg a mûanyaghulladék legnagyobb hátránya! Hogy több ezer év kell mire a természetben lebomlik. Nos ez itt elõny!
    Kicsit túlzó leszek, de a sterilitásának köszönhetõen egészen extrém megoldásokat is eszközölhetünk. Tehát a POD-unkban tényleg teljesen civilizált tisztaságot és komfortot hozhatunk magunknak létre. Kényelmes puha felfújható matrac. vákuumcsomagolt takaró, párna és ágynemû, töltött akkumulátor, komfortos világítás. Csak a bejáratot és a szellõzõt kell jól megoldani.

Bármennyire is jók a bushcraft menedékek, nem tudnak olyan érzést adni mint egy tiszta épület.

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    azért ezeknek a képeknek a színvonalát nem hiszem, hogy ésszerû költségvetésbõl meg lehet valósítani

A tisztaságnál azt kell figyelembe venni, hogy addig van bent tisztaság, amíg nem mész be koszosan, szóval a tiasztálkodószereket jó lesz a bejáratnál elhelyezni

amivel még kísérleteznék, hogy mivel lehet illatosítani, mert jó eséllyel nagyon állott mûanyagszag van bent évek után, ha hermetikusan le van zárva a cucc

Teafaolaj lenne a titkos tippem, az fertõtlenít is állítólag

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Persze, nem, de az elsõ sorozatban levõ kép szinvonala teljesen reális lehet!
    A mûanyagszag tényleg probléma lehet, de szerintem gyors szellõztetéssel megoldható.
    Tisztálkodásra magam is gondoltam. Ha picit nagyobb lehetne a kapszula/kabin akkor a sarkába elférne egy egyszerû zuhanyzó is de ekkor már 2 méter magasnak kellene lennie. Szeretnék az ésszerûség határain belül maradni. Ha megnézted a linkeket a BLOB-nál tetszik, hogy a sarokban rögtön van egy wc és zuhanyzó, de az egy óriási építmény kellene hozzá.
    inside.jpg

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,198
    Given: 1,179

0 Not allowed!
    Kicsit koporsósan néz ki. Csak legyen benne elég levegő. Ha tágas annyira hogy fel lehet benne ülni, akkor gondolom lehet használni. Japánban vannak ilyen éjszakai hotelek ahol ilyen kis izékben lehet aludni.

Senior Member fater.lajos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Nekem 23. századi magánzárkának hat. Érdemes így élni?

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Csak alvásra gondoltam. Mint írtam természeti csapás, sérülés, betegség, akár támadás elöli elrejtõzés esetén megváltás lehet egy ilyenben aludni, vagy akár eltölteni benne pár napot. Akkorára gondoltam mint egy sátor, tehát fel lehetne benne bõven ülni és a felszerelés is elférne, csak olyan képet nem találok ami pont akkora mint egy sátor és pont ilyen.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up
    Received: 88
    Given: 35

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló glassbox Hozzászólás megtekintése
    Elmondtam 1-2 ismerõsnek. Szabályosan bolondnak néznek....
    Ha el akarsz rejtõzni, miért mondod el az ismerõseidnek, hogy mire készülsz? Legjobb, ha a rejtekhelyed létezésérõl sem tudnak, mert akkor nem keresik SHIFT esetén. Szvsz.

Más szempontból viszont:
    Talán egy henger forma jobb lenne, mint egy sok éllel rendelkezõ ikozaéder forma. Ha túl sok az él, nagyobb a valószínûsége a hibás ragasztásnak.
    Én még nem ragasztottam ilyen méretû mûanyag lemezeket sziloplaszttal, de én nem bíznék abban, hogy egy ilyen ragasztás hosszútávon vízhatlan marad. Inkább a mûanyag lapok hegesztésében gondolkodnék.
    A lapok - szerintem - nem adnak elég statikai szilárdságot, kellene valami váz, ami megtartja, fõleg, ha földréteg kerül rá kívülrõl.
    A nyílásoknál (bejárat, szellõzõ) különösen fontos lenne valami masszív nyílászáró-szerkezet, ha hermetikusan le akarod zárni, de erre nincs ötletem.
    Kívülrõl nem elég az emberi szem elõl rejteni. Valami védelem kell a fák gyökerei ellen is (geofólia?). Lehet, hogy a rágcsálók is kárt tudnak okozni, ha "fogást" találnak rajta (az egér a mûanyag zsákot kirágja). Ha nincs jól lezárva az ízeltlábúak is beköltöznek (hangya, pók, stb.)
    Ha nincs rutinod, megfelelõ szerszámaid, akkor elég nagy a kockázata a hibás kivitelezésnek (nem lesz vízhatlan). Egy 5 m3-es, kész mûanyag tartály, amit csak le kell ásni és befedni 350 eFt körül van. Használtan még olcsóbb lehet. Másik nagy kérdés, hogy tényleges használat során hogyan tudod megõrizni a tisztaságot. SHIFT után nem lesznek adottak a megszokott tisztálkodási lehetõségek.