Oldala 9 of 19 ElsõElsõ ... 7891011 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 81 to 90 of 181

Topic: Internet (szolgáltatók, tehcnológia, árak, értékelés)

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    61
    Thumbs Up
    Received: 1,074
    Given: 1,097

0 Not allowed!
    Annyira ráálltam a SpaceX, OneWEB, Amazon műholdas netes hírekre, hogy közben nem figyeltem a többit. Holott ahogy nézem jön a 5G Internet is, 1,2-2 GB/másodperces sebességgel. Ami a Fiber-kábelt is hülyére veri. Egyelőre csak nagyobb városokban indítják, de úgy tűnik hogy ez lesz a jövő...

50 dollár / hó, megfizethető. 30-100 MB/másodperc simán mindenkinek.

2020 körül a T-mobil országos szinten nyomja a 5G netet mindenkinek rengeteg felé. 2024-re az lakott területek 52%-át érhetik el a szolgáltatással. 1 darab 5G torony 1000 négyzetmérföldet fed le.

https://www.lifewire.com/5g-availability-us-4155914

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 55
    Given: 140

0 Not allowed!
    Szia,

Az eleg meredeken hangzik, hogy nagy sebesseggel 1000 negyzetmerfoldet lehessen lefedni.

En csak azt tudom elkepzelni, hogy van valami extra lassu verzioja az 5G-nek (ez persze nem hulyeseg, pl. telefonalashoz es foleg SMS-hez boven eleg), amivel lehet igy messzire kommunikalni.

Az egyik cikkben 60-70 Mbps-t irnak, de az nincs benne, hogy ez a cella osszteljesitmenye, vagy sok ember altal egyenkent elerheto sebessege. Ha az elso, akkor az ugye azt jelenti, hogy ha negyzetmerfoldenkent 1 ember akarja hasznalni egyszerre, akkor fejenkent 60-70 kbps jut, ami tulajdonkeppen nem rossz (telefonalni, SMS-t kuldeni, termeszetesen videot nezni hasznalhatatlan). Ez foleg abbol a szempontbol jo, hogy a nagyjabol lakatlan reszeken ezzel ki lehet epiteni epiteni mobil lefedettseget (es ha 10 negyzetmerfoldenkent van egy ember, akkor mar nem is olyan lassu sebesseg jut rajuk).

Bel

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    Ha jól tudom az 5G-t nem a lakatlan pusztaságokhoz, hanem az "okosvárosokhoz" tervezik, tehát minden elõnye ami kijöhet a ritkán rakott területeken szerintem inkább a véletlen mûve, mint másodlagos szempont.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 55
    Given: 140

0 Not allowed!
    Szia,

Nekem ugy tunik, hogy (a T-Mobile altal javasolt verzioban legalabbis) az 5G harom kulonbozo frekvencian tud mukodni, amik valoban kulonbozo jellemzokkel is mukodnek, vagyis a nagy frekvencia nagyon gyors, de extra problemas (szinte minden learnyekolja), az alacsony (600 MHz) frekvenzia nagyon jol terjed, de cserebe viszonylag lassu, a kozepes meg kozepes. :-)

Bel

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    61
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nem tudom, nekem a lényeg az hogy legyen vagy 20 Mbps letöltés és ne legyen a ping 750, csak mondjuk 100.

A mostani béna műholdas Netünk is megbírja a 25 Mbps-t, épp csak a 10 GB letöltés korlát után visszaveszik a sebességet átlag 50 kbyte/s-re.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Vagy a mûholdas net fog hatalmasat fejlõdni, vagy valami ilyesmi:

https://althea.net/how-it-works

Szerintem a régi, kábeles netnek a nagyvárosok kivételével nagyjából le fog áldozni pár éven belül.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    61
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A 5G-vel tényleg igaza van Bel-nek. 1000 négyzetmérfölddel dobálóznak, de a magas hullámhosszon működő 5G hullám marhára nem jut el 10 négyzetkilométeres sugárban. 100 méterről beszéltek, majd 200-ról, majd 500-ról. Ha jól emlékszem az egyik helyen 1000 métert olvastam. De az még mindig 16-od? annyi mint ami 1000 négyzetmérföldhöz kellene. A technológia a kerékkötő. Ahogy nézem kemény kutatások folynak a távolság meghosszabbítására, illetve a 5G-t alacsonyabb hullámhosszokon is be akarják izzítani, hogy minél messzebbre jusson el a jel. (Ami lassabb Internetet jelent, de jelentősen növekedik vele a távolság. Viszont ha meglenne 1.5-2 MB/s letöltés, akkor azzal is boldog lenne a többség, hiába csak ezred olyan sebesség amennyit a rendszer megbír.)

De az 1000 méter sem rossz, mert 1 nagy kell, majd 1000 méterenként 1-1 kis "adóvevő" vagy mi, amit fel lehet dobni egy villanypóznára is. (Elvileg erről szól a dolog.)

Minden hamarosan kiderül.

A OneWEB idén is löveti fel a rakétákat az oroszokkal, a SpaceX meg főleg, csak az saját maga viszi fel a műholdakat.

Egy kis szerencsével jövőre vagy az egyik rendszer, vagy a másik rendszer indul be.

Nekem mindegy, csak legyen már valami...

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    61
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    EBay-en találtam egy rakás 5G antennát amire 10 mérföldes hatótávolság van írva. 200-250 dollárban adják őket.

https://www.ebay.com/p/1243776174?iid=352051831053

Itt meg a 5G kis "adó", a 4G-s toronyhoz viszonyítva.

Szerintem a régi, kábeles netnek a nagyvárosok kivételével nagyjából le fog áldozni pár éven belül.
    A helyzet az hogy néhány éve elszaladt velük a ló, és OK NÉLKÜL lekorlátozták az emberek netét, majd aki átlépte a nem túl magas korlátot, azt automatikusan felpofozták egy magasabbra emelt számlával. Csak úgy megemelgették az alapdíjakat is. Sokakat becsábítottak kliensnek havi 50-dollárért, amit megemeltek 80-ra, csak úgy.

Szóval valóban nem árt ha megszívatják ezeket a kábeles cégeket...

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up
    Received: 88
    Given: 35

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Itt meg a 5G kis "adó", a 4G-s toronyhoz viszonyítva.
    Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a frekvencia, annál kisebb területet képes lefedni egy-egy adó, tehát sûrûbben kell telepíteni az adókat. Így viszont egy-egy adó kisebb teljesítménnyel tud mûködni. Élettani hatását tekintve, biztos, hogy ez nem használ az embereknek. A régi GSM (900 MHz) max. távolsága kb. 35 km volt, a DCS (1800 MHz) távolsága felére csökkent. Az 5G-t sûrûn lakott nagyvárosokba, irodakomplexumokba találták ki, nem gondolnám hogy a hatótáv 10 mérföld (16 km?) lenne, hacsak nem valami trükközéssel, ami a sávszélesség csökkenését eredményezi.

Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Szóval valóban nem árt ha megszívatják ezeket a kábeles cégeket...
    Idézet Eredeti hozzászóló Dream_walker Hozzászólás megtekintése
    Lehet, de ez a felhasználóknak biztos nem jó. Ha csökken a verseny, nõ az ár. Egyébként az elektroszmog, - amire fentebb már utaltam – egyre durvább lesz, ami kábel esetén nem jellemzõ. A kábeles jelátvitel sokkal kevésbé zavarható. Az optikai kábelnek még egy atomvillanás nem árt. Minél inkább ráépül a technológiára a társadalom és a gazdaság, annál nagyobb károkat lehet okozni egy EMP csapással.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    61
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A kábel marad a nagyvárosokban, mert a fiber-t is fejlesztik még. Bár SOKKAL drágább mint az új műholdas dolog. Az hogy minden házhoz fiber-t húzzanak ki az valami akkora irgalmatlan összeg lenne hogy képtelenség. sűrűn lakott helyeken megéri, de amúgy nem. De a világ már a nagy 5G-re készül, ami lehetséges lesz, de nem ártana nekik ha valamit kitalálnának a hatótávolság növelésére. Úgy olcsóbb lenne.

hacsak nem valami trükközéssel, ami a sávszélesség csökkenését eredményezi
    Nekem az is jó. Nem kell 2GB/másodperc, elég nekünk a 20MB/másodperc is. Az 50kbyte/másodperchez képest az is 40x -es javulást jelentene. Csak legyen megfizethető is.