Oldala 2 of 3 ElsõElsõ 123 UtolsóUtolsó
Eredmény 11 to 20 of 23

Topic: Konzerv-, rizs-, tészta- stb. receptek SHTF esetére

  1. #11
    Senior Member coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Hozzászólások
    738
    Thumbs Up
    Received: 122
    Given: 250

    0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Mi a cukorral jártunk úgy. Bent volt a kamrában, nedvességet kapott, és a zsák cukor alja összeállt mint a kõ. Végül is elfogyott de harcolni kellett hogy a nagy kõbõl "lereszeljük" a cukrot a teába.
    Azt is csinálhattad volna, hogy levésel belõle egy darabot, belerakod egy tiszta konyharuhába, kendõbe, becsomagolod és kalapáccsal, klopfolóval szépen szétlapítod. Jó móka, feszültséglevezetésnek sem utolsó
    Loco en el coco

  2. #12
    Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Hozzászólások
    952
    Thumbs Up
    Received: 127
    Given: 1

    0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Mi a cukorral jártunk úgy. Bent volt a kamrában, nedvességet kapott, és a zsák cukor alja összeállt mint a kõ. Végül is elfogyott de harcolni kellett hogy a nagy kõbõl "lereszeljük" a cukrot a teába.

    .
    Az egyik megboldogult cukorgyár "repitermékét", süvegcukrot kóstoltam nem régen, ami a gyártási idõ szerint 1988-ban készült...
    Semmi baja nem volt, csak összeállt alaposan az idõ folyamán...
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

  3. #13
    MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Hozzászólások
    1,389
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

    0 Not allowed!
    Teába nem kell, hogy nagyon kicsi darabokban legyen, süteményben lenne problémásabb

    SHTF esetén meg körülbelül mindegy, elnyalod, ha kell

  4. #14
    Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2019
    Hozzászólások
    2
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

    0 Not allowed!
    Először is üdvözlet mindenkinek! Én is gondolkodtam már, hogy miféle kosztot lehet
    kihozni kizárólag tartós élelmiszerekből, arra jutottam, hogy még csak a legfontosabb
    alapkészletbÅ‘l is összehozható elég sok minden. Mindjárt Ã*rok is egy heti menüt

    De elÅ‘tte még a saját Ã*zlésemre szabott alapkészlet jön ami nyilván bÅ‘vÃ*tést igényel.
    Szempontok nálam: tápanyagtartalom, ár/érték arány, legalább 1 éves eltarthatóság,
    és a körülményekhez képest egészséges legyen, azaz minél kevesebb adalékanyag.

    Zsiradékok: füstölt szalonna, étolaj
    Olajos magvak: pörkölt mogyoró, napraforgómag, dió, kakaópor
    Gabonafélék: rizs, konzerv kukorica, zabfalatok keksz (olcsó energiabomba 38%
    zabpehellyel), sör, pirÃ*tott kenyérkarika (vákum csomagolt zacskós cucc) A sör lesz
    a folyékony kenyerünk, utóbbi a szilárd Előbbi cserecuccnak is jó, utóbbi darálva
    talán még panÃ*rozásra is jó lehet, bár ezt próba hÃ*ján Ã*gérni nem tudom.

    Hüvelyesek: bab, lencse alap. Utóbbit én főzelék készételként a natúrt szerezném,
    feltét meg gyártható rá. Konzervre szavazok ezekbÅ‘l, állÃ*tólag Ã*gy több bennük az
    antioxidáns+ nem kell áztatgatni és sok vizet sem használni, nem zabálja egér vagy
    rovar, és konyhakész, bármikor táskába rakható ha kimozdulunk.

    Tejtermék: tejpor, sajtpor, sűrÃ*tett tej, carbonara alap
    Tojás: Igazi szuper étel. Fehérje minÅ‘ségét az anyatejhez hasonlÃ*tják, a szénhidrát
    és C-vitaminon kÃ*vül minden tápanyag benne van, ezért jó megoldani a fogyasztását.
    Itt jön a képbe a száraztészta, én a 8 tojásosra szavazok a fentiek miatt.

    Van még ilyen, hogy tojáspor, vadkempinges blogon azt olvastam, hogy ehető féle
    tojásrántotta készÃ*thetÅ‘ belÅ‘le. Ha jól állunk anyagilag, akkor még opció lehet a
    főtt füstölt olivaolajban üvegben eltett fürjtojás is, 1 évre adják tán a szavatossági
    idejét ennek a cuccnak.

    Zöldség-gyümölcs: csipkebogyó szörp, narancsszörp, gyümölcskonzerv( mandarin,
    trópusi gyümölcs, erdei gyümölcs) , mustár. Konzervek: üveges mártások (szecsuáni,
    bolognai, stb.) paradicsom, paprika, csalamádé, savanyú káposzta, sárgarépa,
    gomba.
    Azt beszélik, hogy a konzervkészÃ*tés folyamán a hÅ‘re érzékeny vitaminok 50-60 %
    is elszállhat, de a feketeribizli, mandarin, papaja még Ã*gy is sokat megÅ‘riz.
    A savanyÃ*tott káposzta erjesztett, ezért nem hogy kevesebb, de több tápanyag
    lesz benne, a paradicsom viszonylag jól megőrzi a C-vitamin tartalmát, ráadásul jóval
    több antioxidáns van a konzerv verzióban, mint egyébként, a sűrÃ*tettbÅ‘l bármikor
    keverhetünk paradicsomlevet is.

    Hús, húsfélék: konzerv vagdalt, üveges virsli (tán 1 évig oké), nemespenész
    bevonatú szalámi, tonhal, zöldséges apró pecsenye konzerv, húskonzerv, májkrém

    A máj is szuperkaja, tele vitaminnal, ásványi anyaggal, a májkrém 25%-a máj.
    A húskonzervek széles spektrumon mozognak, van 90% minőségi hússal, de olyan is
    ahol összesöprik a vágóhÃ*dat és azt töltik bele a rendszerbe De még ez utóbbi is
    jó fehérje forrás egyébként.

    Na nézzük, miféle heti menüt varázsolhatunk itt a cuccokból !

    Hétfő
    -reggeli : csipkeszörp + füstölt szalonna pirÃ*tott kenyérkarikákkal
    -ebéd: diós metélt
    -vacsora: mexikói tonhalas tészta (üveges mártásból vagy vannak zöldségeink is)

    Kedd
    -r: tej/kakaó+ pörkölt földimogyoró
    -e: lencsefőzelék+ vagdalt (előbbi készen , utóbbit süthetjük is)
    -v: tejberizs ( tejpor van, szórhatunk rá kakaóport vagy konzervgyümölccsel is jó)

    Szerda
    -r: paradicsomlé, majd kávé. Ma B-vitamin kúra van, úgyhogy elkezdünk sörözni
    Nem Ã*rok külön kaját, mert a negyedik sörnél már 1000 Kcal környékén leszünk,
    de ha mégse bÃ*rjuk ebédik, akkor rágunk napraforgómagot, igazi sörkorcsolya.

    -ebéd: zöldséges rizseshús. ElkészÃ*tése: Felbontjuk a zöldséges aprópecsenye
    konzervünk és ráborÃ*tjuk a fÅ‘tt rizsre. Csalamádéval esszük, kell a C-vitamin is.

    vacsora: virsli+ mustár (sör napon ez jó zárás)

    Csütörtök
    -r: mandarin konzerv+ dió
    -ebéd és vacsora : Milánói makaróni (üveges mártás van, paradicsom és plusz
    gomba van, virsli van, a végén megszórjuk még sajtporral )

    Péntek
    -r: tej/kakaó+ pirÃ*tott kenyérkarika szalámival
    -e: májas rizses egytálétel ElkészÃ*tés: A fÅ‘tt rizst jól összekeverjük a májkrémekkel
    aztán Ã*gy összesütjük. Egy ilyen hurkához hasonló történet lesz belÅ‘le,nem rég
    ettem ilyet, csalamádéval és mustárral nagyon finom

    vacsora: mexikói tonhal saláta. (vörös bab,kukorica konzerv,paprika és tonhal)

    Szombat
    -r: Jó hÃ*rem van, mert ma is sör nap van ! A helyes eljárás a szerdai
    napon tekinthető meg

    -ebéd és vacsora : CsÃ*pÅ‘s szecsuáni sertésragu zöldségekkel penne tésztával.
    ElkészÃ*tés: A zöldséges apró pecsenye konzervet összeborÃ*tjuk az üveges szecsuáni
    mártással, mikor megfőtt a tészta az egészet összekeverjük. Darált pörkölt
    földimogyoróval megszórjuk a cuccot, jó pikáns Ã*zt ad a keleti kajáknak ez.
    (már-már gasztronómiai forradalmat robbantunk itt ki )

    Vasárnap
    -r: narancsszörp+ zabfalatok keksz
    -e: chilis bab (húskonzerv, sárgarépa,bab,kukorica,paradicsom mind van hozzá)
    -v: lecsó rizs vagy tészta (akár hagymás üvegesből )

    Közben eszembe jutott még néhány kaja, lehet hamarosan Ã*rom a "B" hetet...
    Last edited by LKovacs80; 11-16-2019 at 12:11 PM.

  5. #15
    Senior Member WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Hozzászólások
    1,877
    Thumbs Up
    Received: 202
    Given: 236

    0 Not allowed!
    Csak nálam jelenik meg hibásan a fenti hozzászólás szövege?
    elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!

  6. #16
    MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Canada
    Hozzászólások
    425
    Thumbs Up
    Received: 65
    Given: 8

    0 Not allowed!
    Nalam is hibas

  7. #17
    Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Hozzászólások
    29,976
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 925
    Given: 957

    0 Not allowed!
    Nem, a hozzászólás így jelent meg. Én arra tippelnék hogy a böngésző a posztolásnál bekavart valamit. Szerintem nem fórum hiba, mert akkor másnál is előfordult volna, de én ilyen posztot még fura karakteres posztot eddig még nem láttam.

  8. #18
    Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2019
    Hozzászólások
    2
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

    0 Not allowed!
    Lesz idõm, majd újra írom, addig maradjon így, kell a szövege.
    Aztán ha oké lesz, legfeljebb a szerkesztõben kihúzom az elsõt.

    Most kíváncsi leszek, hogy jelenek meg...

  9. #19
    MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Hozzászólások
    1,389
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

    0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló LKovacs80 Hozzászólás megtekintése
    Lesz idõm, majd újra írom, addig maradjon így, kell a szövege.
    Aztán ha oké lesz, legfeljebb a szerkesztõben kihúzom az elsõt.

    Most kíváncsi leszek, hogy jelenek meg...
    Szia, üdv közöttünk!

    ez a hozzászólásod rendben megjelent, olvasható

  10. #20
    Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Hozzászólások
    339
    Thumbs Up
    Received: 2
    Given: 0

    0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló LKovacs80 Hozzászólás megtekintése
    Lesz idõm, majd újra írom, addig maradjon így, kell a szövege.
    Aztán ha oké lesz, legfeljebb a szerkesztõben kihúzom az elsõt.

    Most kíváncsi leszek, hogy jelenek meg...
    Átkopiztam szövegszerkesztõbe az eredeti posztodat, és kicseréltettem a programmal a magyar ékezetes betûk helyett megjelenõ dupla karaktereket a helyes karakterre, ami azért könnyen kikövetkeztethetõ. Valami kódolási probléma.
    Szóval, elolvasva a szöveget, szerintem elfogadható heti menüt állítottál össze, néhány eleme nálam túlzás kategóriába esne. De azért nem minden alapanyagod szuperhosszan eltartható. Persze, ha tudod megfelelõ gyakorisággal cserélni a lejártakat (vagy veszélyeztetett fogyaszthatóságúakat), akkor okénak tûnhet.

Posting Permissions

  • Te nem nyithatsz új topicot
  • Te nem szólhatsz hozzá
  • Te nem csatolhatsz fájlokat
  • Te nem szerkesztheted a hozzászólásaid
  •