Oldala 2 of 3 ElsõElsõ 123 UtolsóUtolsó
Eredmény 11 to 20 of 23

Topic: Konzerv-, rizs-, tészta- stb. receptek SHTF esetére

Senior Member coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Thumbs Up
    Received: 122
    Given: 250

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Mi a cukorral jártunk úgy. Bent volt a kamrában, nedvességet kapott, és a zsák cukor alja összeállt mint a kõ. Végül is elfogyott de harcolni kellett hogy a nagy kõbõl "lereszeljük" a cukrot a teába.
    Azt is csinálhattad volna, hogy levésel belõle egy darabot, belerakod egy tiszta konyharuhába, kendõbe, becsomagolod és kalapáccsal, klopfolóval szépen szétlapítod. Jó móka, feszültséglevezetésnek sem utolsó
    Loco en el coco

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 127
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Mi a cukorral jártunk úgy. Bent volt a kamrában, nedvességet kapott, és a zsák cukor alja összeállt mint a kõ. Végül is elfogyott de harcolni kellett hogy a nagy kõbõl "lereszeljük" a cukrot a teába.

.
    Az egyik megboldogult cukorgyár "repitermékét", süvegcukrot kóstoltam nem régen, ami a gyártási idõ szerint 1988-ban készült...
    Semmi baja nem volt, csak összeállt alaposan az idõ folyamán...
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4

0 Not allowed!
    Teába nem kell, hogy nagyon kicsi darabokban legyen, süteményben lenne problémásabb

SHTF esetén meg körülbelül mindegy, elnyalod, ha kell

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2019
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Először is üdvözlet mindenkinek! Én is gondolkodtam már, hogy miféle kosztot lehet
    kihozni kizárólag tartós élelmiszerekből, arra jutottam, hogy még csak a legfontosabb
    alapkészletbÅ‘l is összehozható elég sok minden. Mindjárt Ã*rok is egy heti menüt

De elÅ‘tte még a saját Ã*zlésemre szabott alapkészlet jön ami nyilván bÅ‘vÃ*tést igényel.
    Szempontok nálam: tápanyagtartalom, ár/érték arány, legalább 1 éves eltarthatóság,
    és a körülményekhez képest egészséges legyen, azaz minél kevesebb adalékanyag.

Zsiradékok: füstölt szalonna, étolaj
    Olajos magvak: pörkölt mogyoró, napraforgómag, dió, kakaópor
    Gabonafélék: rizs, konzerv kukorica, zabfalatok keksz (olcsó energiabomba 38%
    zabpehellyel), sör, pirÃ*tott kenyérkarika (vákum csomagolt zacskós cucc) A sör lesz
    a folyékony kenyerünk, utóbbi a szilárd Előbbi cserecuccnak is jó, utóbbi darálva
    talán még panÃ*rozásra is jó lehet, bár ezt próba hÃ*ján Ã*gérni nem tudom.

Hüvelyesek: bab, lencse alap. Utóbbit én főzelék készételként a natúrt szerezném,
    feltét meg gyártható rá. Konzervre szavazok ezekbÅ‘l, állÃ*tólag Ã*gy több bennük az
    antioxidáns+ nem kell áztatgatni és sok vizet sem használni, nem zabálja egér vagy
    rovar, és konyhakész, bármikor táskába rakható ha kimozdulunk.

Tejtermék: tejpor, sajtpor, sűrÃ*tett tej, carbonara alap
    Tojás: Igazi szuper étel. Fehérje minÅ‘ségét az anyatejhez hasonlÃ*tják, a szénhidrát
    és C-vitaminon kÃ*vül minden tápanyag benne van, ezért jó megoldani a fogyasztását.
    Itt jön a képbe a száraztészta, én a 8 tojásosra szavazok a fentiek miatt.

Van még ilyen, hogy tojáspor, vadkempinges blogon azt olvastam, hogy ehető féle
    tojásrántotta készÃ*thetÅ‘ belÅ‘le. Ha jól állunk anyagilag, akkor még opció lehet a
    főtt füstölt olivaolajban üvegben eltett fürjtojás is, 1 évre adják tán a szavatossági
    idejét ennek a cuccnak.

Zöldség-gyümölcs: csipkebogyó szörp, narancsszörp, gyümölcskonzerv( mandarin,
    trópusi gyümölcs, erdei gyümölcs) , mustár. Konzervek: üveges mártások (szecsuáni,
    bolognai, stb.) paradicsom, paprika, csalamádé, savanyú káposzta, sárgarépa,
    gomba.
    Azt beszélik, hogy a konzervkészÃ*tés folyamán a hÅ‘re érzékeny vitaminok 50-60 %
    is elszállhat, de a feketeribizli, mandarin, papaja még Ã*gy is sokat megÅ‘riz.
    A savanyÃ*tott káposzta erjesztett, ezért nem hogy kevesebb, de több tápanyag
    lesz benne, a paradicsom viszonylag jól megőrzi a C-vitamin tartalmát, ráadásul jóval
    több antioxidáns van a konzerv verzióban, mint egyébként, a sűrÃ*tettbÅ‘l bármikor
    keverhetünk paradicsomlevet is.

Hús, húsfélék: konzerv vagdalt, üveges virsli (tán 1 évig oké), nemespenész
    bevonatú szalámi, tonhal, zöldséges apró pecsenye konzerv, húskonzerv, májkrém

A máj is szuperkaja, tele vitaminnal, ásványi anyaggal, a májkrém 25%-a máj.
    A húskonzervek széles spektrumon mozognak, van 90% minőségi hússal, de olyan is
    ahol összesöprik a vágóhÃ*dat és azt töltik bele a rendszerbe De még ez utóbbi is
    jó fehérje forrás egyébként.

Na nézzük, miféle heti menüt varázsolhatunk itt a cuccokból !

Hétfő
    -reggeli : csipkeszörp + füstölt szalonna pirÃ*tott kenyérkarikákkal
    -ebéd: diós metélt
    -vacsora: mexikói tonhalas tészta (üveges mártásból vagy vannak zöldségeink is)

Kedd
    -r: tej/kakaó+ pörkölt földimogyoró
    -e: lencsefőzelék+ vagdalt (előbbi készen , utóbbit süthetjük is)
    -v: tejberizs ( tejpor van, szórhatunk rá kakaóport vagy konzervgyümölccsel is jó)

Szerda
    -r: paradicsomlé, majd kávé. Ma B-vitamin kúra van, úgyhogy elkezdünk sörözni
    Nem Ã*rok külön kaját, mert a negyedik sörnél már 1000 Kcal környékén leszünk,
    de ha mégse bÃ*rjuk ebédik, akkor rágunk napraforgómagot, igazi sörkorcsolya.

-ebéd: zöldséges rizseshús. ElkészÃ*tése: Felbontjuk a zöldséges aprópecsenye
    konzervünk és ráborÃ*tjuk a fÅ‘tt rizsre. Csalamádéval esszük, kell a C-vitamin is.

vacsora: virsli+ mustár (sör napon ez jó zárás)

Csütörtök
    -r: mandarin konzerv+ dió
    -ebéd és vacsora : Milánói makaróni (üveges mártás van, paradicsom és plusz
    gomba van, virsli van, a végén megszórjuk még sajtporral )

Péntek
    -r: tej/kakaó+ pirÃ*tott kenyérkarika szalámival
    -e: májas rizses egytálétel ElkészÃ*tés: A fÅ‘tt rizst jól összekeverjük a májkrémekkel
    aztán Ã*gy összesütjük. Egy ilyen hurkához hasonló történet lesz belÅ‘le,nem rég
    ettem ilyet, csalamádéval és mustárral nagyon finom

vacsora: mexikói tonhal saláta. (vörös bab,kukorica konzerv,paprika és tonhal)

Szombat
    -r: Jó hÃ*rem van, mert ma is sör nap van ! A helyes eljárás a szerdai
    napon tekinthető meg

-ebéd és vacsora : CsÃ*pÅ‘s szecsuáni sertésragu zöldségekkel penne tésztával.
    ElkészÃ*tés: A zöldséges apró pecsenye konzervet összeborÃ*tjuk az üveges szecsuáni
    mártással, mikor megfőtt a tészta az egészet összekeverjük. Darált pörkölt
    földimogyoróval megszórjuk a cuccot, jó pikáns Ã*zt ad a keleti kajáknak ez.
    (már-már gasztronómiai forradalmat robbantunk itt ki )

Vasárnap
    -r: narancsszörp+ zabfalatok keksz
    -e: chilis bab (húskonzerv, sárgarépa,bab,kukorica,paradicsom mind van hozzá)
    -v: lecsó rizs vagy tészta (akár hagymás üvegesből )

Közben eszembe jutott még néhány kaja, lehet hamarosan Ã*rom a "B" hetet...
    Last edited by LKovacs80; 11-16-2019 at 12:11 PM.

Senior Member WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 202
    Given: 236

0 Not allowed!
    Csak nálam jelenik meg hibásan a fenti hozzászólás szövege?
    elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Canada
    Thumbs Up
    Received: 65
    Given: 8

0 Not allowed!
    Nalam is hibas

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 925
    Given: 957

0 Not allowed!
    Nem, a hozzászólás így jelent meg. Én arra tippelnék hogy a böngésző a posztolásnál bekavart valamit. Szerintem nem fórum hiba, mert akkor másnál is előfordult volna, de én ilyen posztot még fura karakteres posztot eddig még nem láttam.

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2019
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Lesz idõm, majd újra írom, addig maradjon így, kell a szövege.
    Aztán ha oké lesz, legfeljebb a szerkesztõben kihúzom az elsõt.

Most kíváncsi leszek, hogy jelenek meg...

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló LKovacs80 Hozzászólás megtekintése

Szia, üdv közöttünk!

ez a hozzászólásod rendben megjelent, olvasható

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up
    Received: 2

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló LKovacs80 Hozzászólás megtekintése

Átkopiztam szövegszerkesztõbe az eredeti posztodat, és kicseréltettem a programmal a magyar ékezetes betûk helyett megjelenõ dupla karaktereket a helyes karakterre, ami azért könnyen kikövetkeztethetõ. Valami kódolási probléma.
    Szóval, elolvasva a szöveget, szerintem elfogadható heti menüt állítottál össze, néhány eleme nálam túlzás kategóriába esne. De azért nem minden alapanyagod szuperhosszan eltartható. Persze, ha tudod megfelelõ gyakorisággal cserélni a lejártakat (vagy veszélyeztetett fogyaszthatóságúakat), akkor okénak tûnhet.