0

Thumbs Up |
Received: 127 Given: 1 |
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
Thumbs Up |
Received: 4 Given: 1 |
Teába nem kell, hogy nagyon kicsi darabokban legyen, süteményben lenne problémásabb
SHTF esetén meg körülbelül mindegy, elnyalod, ha kell
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Először is üdvözlet mindenkinek! Én is gondolkodtam már, hogy miféle kosztot lehet
kihozni kizárólag tartós élelmiszerekből, arra jutottam, hogy még csak a legfontosabb
alapkészletbÅ‘l is összehozható elég sok minden. Mindjárt Ã*rok is egy heti menüt
De elÅ‘tte még a saját Ã*zlésemre szabott alapkészlet jön ami nyilván bÅ‘vÃ*tést igényel.
Szempontok nálam: tápanyagtartalom, ár/érték arány, legalább 1 éves eltarthatóság,
és a körülményekhez képest egészséges legyen, azaz minél kevesebb adalékanyag.
Zsiradékok: füstölt szalonna, étolaj
Olajos magvak: pörkölt mogyoró, napraforgómag, dió, kakaópor
Gabonafélék: rizs, konzerv kukorica, zabfalatok keksz (olcsó energiabomba 38%
zabpehellyel), sör, pirÃ*tott kenyérkarika (vákum csomagolt zacskós cucc) A sör lesz
a folyékony kenyerünk, utóbbi a szilárdElőbbi cserecuccnak is jó, utóbbi darálva
talán még panÃ*rozásra is jó lehet, bár ezt próba hÃ*ján Ã*gérni nem tudom.
Hüvelyesek: bab, lencse alap. Utóbbit én főzelék készételként a natúrt szerezném,
feltét meg gyártható rá. Konzervre szavazok ezekbÅ‘l, állÃ*tólag Ã*gy több bennük az
antioxidáns+ nem kell áztatgatni és sok vizet sem használni, nem zabálja egér vagy
rovar, és konyhakész, bármikor táskába rakható ha kimozdulunk.
Tejtermék: tejpor, sajtpor, sűrÃ*tett tej, carbonara alap
Tojás: Igazi szuper étel. Fehérje minÅ‘ségét az anyatejhez hasonlÃ*tják, a szénhidrát
és C-vitaminon kÃ*vül minden tápanyag benne van, ezért jó megoldani a fogyasztását.
Itt jön a képbe a száraztészta, én a 8 tojásosra szavazok a fentiek miatt.
Van még ilyen, hogy tojáspor, vadkempinges blogon azt olvastam, hogy ehető féle
tojásrántotta készÃ*thetÅ‘ belÅ‘le. Ha jól állunk anyagilag, akkor még opció lehet a
főtt füstölt olivaolajban üvegben eltett fürjtojás is, 1 évre adják tán a szavatossági
idejét ennek a cuccnak.
Zöldség-gyümölcs: csipkebogyó szörp, narancsszörp, gyümölcskonzerv( mandarin,
trópusi gyümölcs, erdei gyümölcs) , mustár. Konzervek: üveges mártások (szecsuáni,
bolognai, stb.) paradicsom, paprika, csalamádé, savanyú káposzta, sárgarépa,
gomba.
Azt beszélik, hogy a konzervkészÃ*tés folyamán a hÅ‘re érzékeny vitaminok 50-60 %
is elszállhat, de a feketeribizli, mandarin, papaja még Ã*gy is sokat megÅ‘riz.
A savanyÃ*tott káposzta erjesztett, ezért nem hogy kevesebb, de több tápanyag
lesz benne, a paradicsom viszonylag jól megőrzi a C-vitamin tartalmát, ráadásul jóval
több antioxidáns van a konzerv verzióban, mint egyébként, a sűrÃ*tettbÅ‘l bármikor
keverhetünk paradicsomlevet is.
Hús, húsfélék: konzerv vagdalt, üveges virsli (tán 1 évig oké), nemespenész
bevonatú szalámi, tonhal, zöldséges apró pecsenye konzerv, húskonzerv, májkrém
A máj is szuperkaja, tele vitaminnal, ásványi anyaggal, a májkrém 25%-a máj.
A húskonzervek széles spektrumon mozognak, van 90% minőségi hússal, de olyan is
ahol összesöprik a vágóhÃ*dat és azt töltik bele a rendszerbeDe még ez utóbbi is
jó fehérje forrás egyébként.
Na nézzük, miféle heti menüt varázsolhatunk itt a cuccokból !
Hétfő
-reggeli : csipkeszörp + füstölt szalonna pirÃ*tott kenyérkarikákkal
-ebéd: diós metélt
-vacsora: mexikói tonhalas tészta (üveges mártásból vagy vannak zöldségeink is)
Kedd
-r: tej/kakaó+ pörkölt földimogyoró
-e: lencsefőzelék+ vagdalt (előbbi készen , utóbbit süthetjük is)
-v: tejberizs ( tejpor van, szórhatunk rá kakaóport vagy konzervgyümölccsel is jó)
Szerda
-r: paradicsomlé, majd kávé. Ma B-vitamin kúra van, úgyhogy elkezdünk sörözni
Nem Ã*rok külön kaját, mert a negyedik sörnél már 1000 Kcal környékén leszünk,
de ha mégse bÃ*rjuk ebédik, akkor rágunk napraforgómagot, igazi sörkorcsolya.
-ebéd: zöldséges rizseshús. ElkészÃ*tése: Felbontjuk a zöldséges aprópecsenye
konzervünk és ráborÃ*tjuk a fÅ‘tt rizsre. Csalamádéval esszük, kell a C-vitamin is.
vacsora: virsli+ mustár (sör napon ez jó zárás)
Csütörtök
-r: mandarin konzerv+ dió
-ebéd és vacsora : Milánói makaróni (üveges mártás van, paradicsom és plusz
gomba van, virsli van, a végén megszórjuk még sajtporral )
Péntek
-r: tej/kakaó+ pirÃ*tott kenyérkarika szalámival
-e: májas rizses egytálétel ElkészÃ*tés: A fÅ‘tt rizst jól összekeverjük a májkrémekkel
aztán Ã*gy összesütjük. Egy ilyen hurkához hasonló történet lesz belÅ‘le,nem rég
ettem ilyet, csalamádéval és mustárral nagyon finom
vacsora: mexikói tonhal saláta. (vörös bab,kukorica konzerv,paprika és tonhal)
Szombat
-r: Jó hÃ*rem van, mert ma is sör nap van ! A helyes eljárás a szerdai
napon tekinthető meg
-ebéd és vacsora : CsÃ*pÅ‘s szecsuáni sertésragu zöldségekkel penne tésztával.
ElkészÃ*tés: A zöldséges apró pecsenye konzervet összeborÃ*tjuk az üveges szecsuáni
mártással, mikor megfőtt a tészta az egészet összekeverjük. Darált pörkölt
földimogyoróval megszórjuk a cuccot, jó pikáns Ã*zt ad a keleti kajáknak ez.
(már-már gasztronómiai forradalmat robbantunk itt ki)
Vasárnap
-r: narancsszörp+ zabfalatok keksz
-e: chilis bab (húskonzerv, sárgarépa,bab,kukorica,paradicsom mind van hozzá)
-v: lecsó rizs vagy tészta (akár hagymás üvegesből )
Közben eszembe jutott még néhány kaja, lehet hamarosan Ã*rom a "B" hetet...
Last edited by LKovacs80; 11-16-2019 at 12:11 PM.
Thumbs Up |
Received: 202 Given: 236 |
Csak nálam jelenik meg hibásan a fenti hozzászólás szövege?
elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!
Thumbs Up |
Received: 65 Given: 8 |
Nalam is hibas
Thumbs Up |
Received: 925 Given: 957 |
Nem, a hozzászólás így jelent meg. Én arra tippelnék hogy a böngésző a posztolásnál bekavart valamit. Szerintem nem fórum hiba, mert akkor másnál is előfordult volna, de én ilyen posztot még fura karakteres posztot eddig még nem láttam.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Lesz idõm, majd újra írom, addig maradjon így, kell a szövege.
Aztán ha oké lesz, legfeljebb a szerkesztõben kihúzom az elsõt.
Most kíváncsi leszek, hogy jelenek meg...
Thumbs Up |
Received: 4 Given: 1 |
Thumbs Up |
Received: 2 Given: 0 |
Átkopiztam szövegszerkesztõbe az eredeti posztodat, és kicseréltettem a programmal a magyar ékezetes betûk helyett megjelenõ dupla karaktereket a helyes karakterre, ami azért könnyen kikövetkeztethetõ. Valami kódolási probléma.
Szóval, elolvasva a szöveget, szerintem elfogadható heti menüt állítottál össze, néhány eleme nálam túlzás kategóriába esne. De azért nem minden alapanyagod szuperhosszan eltartható. Persze, ha tudod megfelelõ gyakorisággal cserélni a lejártakat (vagy veszélyeztetett fogyaszthatóságúakat), akkor okénak tûnhet.