Oldala 74 of 95 ElsõElsõ ... 2464727374757684 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 731 to 740 of 949

Topic: Sokáig elálló ételek, tartós élelmiszer

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up
    Received: 2
    Given: 0

0 Not allowed!
    Ez oké, de akkor az olajos hal miért áll el min. 5(-20) évig minõségromlás nélkül? A hal tartósítja az olajat?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up
    Received: 88
    Given: 35

0 Not allowed!
    Oxigén híján - elvileg - nem tud megavasodni az olaj. A konzervbe nem jut be az oxigén, amíg ki nem nyitod. Szerintem egy mûanyag, vagy üveg palackos olaj sem kezd avasodni, amíg ki nem nyitod. Kb. három éve vettem egy 5 literes olajt és 1 évvel a szavatossági idõ lejárta után bontottam fel. Semmi baja nem volt.

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 145
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Ged Hozzászólás megtekintése
    Oxigén híján - elvileg - nem tud megavasodni az olaj. A konzervbe nem jut be az oxigén, amíg ki nem nyitod. Szerintem egy mûanyag, vagy üveg palackos olaj sem kezd avasodni, amíg ki nem nyitod. Kb. három éve vettem egy 5 literes olajt és 1 évvel a szavatossági idõ lejárta után bontottam fel. Semmi baja nem volt.
    Ami még lehetséges ok, az az olaj víz tartalma...
    Nem vagyok járatos az olaj iparban, de a növényeknek(esetünkben pl. napraszotyi, olíva, repce, stb) lehet eltérõ a természetes víztartalma, ami elõsegítheti az avasodást...

De ezt egy élelmiszermérnök jobban tudhatja szerintem...
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    A pet palackos víznek is van szavatossági ideje, méghozzá a pet palack miatt

Hogy a fém mit csinál, meg azt milyen mûanyaggal vonják be belülrõl azt nem tudom, de magának a mûanyag flakonnak van szavatossága, feltételezem az olaj esetén is. Azt már ne kérdezd mit csinál, miután lejárt a szavatossága... vagy legalábbis ne tõlem

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up
    Received: 2

0 Not allowed!
    Mindenesetre, ha meg is avasodik az étolaj egy idõ után, alternatív fûtõ/világító/kenõanyagként még jól jöhet, vagy akár primitív üzemanyagként is. Esetleg állati takarmányozásra is, keverve valamivel.

Senior Member GaborV's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2016
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    A zsír is iszonyat sokáig bírja, csak a felsõ avas réteget kell lekaparni. Mikor még nem volt hûtõ õseink így tartották el a sûlt húst akár fél évig is. Én ettem már ilyen húst és igen finom volt.
    Azt nem tudom mennyi lehet a max amíg így fogyasztható marad az étel.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,102
    Given: 1,120

0 Not allowed!
    Úgy tudom a tojást is zsírban tartották, sokáig elállt úgy. (Igaz, az után abból a zsírból én nem ennék, a fertőzésveszély miatt.)

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2015
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 2

0 Not allowed!
    én is tartottam sült sonkát zsírban, egy pár hónapig volt jó, mert elfogyott

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Úgy tudom a tojást is zsírban tartották, sokáig elállt úgy. (Igaz, az után abból a zsírból én nem ennék, a fertõzésveszély miatt.)
    Mészben tartották a tojást. A görögdinnyét is lekenték kétszer mésszel, majd pincébe került az is. Karácsonyig eltartható így!

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 56
    Given: 142

0 Not allowed!
    Sziasztok,

Talan mar emlegettem korabban, hogy hust vagy sonkat apro kockara vagtam, kemenyre (!) sutottem, sajat zsirjaban tarhonya vagy rizs tarsasagaban elraktam az 1. generacional egy nejlonzacskoba, felvaltva -10 es +60 fok kozott tartottam (auto csomagtarto), es kb 2 ev mulva meg jo volt.

A fentinel szerintem az is fontos, hogy kemenyre sult (vagyis a viztartalom kisult belole), es az is, hogy a zsir teljesen befedte, nem erintkezett levegovel. Es persze egy kicsit az is szamitott, hogy a nejlonzacskot amennyire sikerult, annyira jol lezartam (azota eggyel profibb lettem, es vakumfoliazom; ez elvileg 4-szerezei az elettartamot, ami az eredeti 2 evbol kiindulva 8 evet jelent).

Bel