0
| Thumbs Up |
| Received: 56 Given: 142 |
Sziasztok,
Atgondoltam, es szerintem korabban nem irtam meg ide reszletesen, most potolom.
Leirom az elso lepeseket is, amik alapvetoen rosszul sikerultek, de okos ember mar karan tanul (mar ha az hajlando leirni a karat :-))
Szepen nekialltam kiszamolni, hogy mi az a kaja, aminek az 1/3-a egy szereny ebed, a 2/3-a egy kiados vacsora, van benne sok kaloria, valamennyi szenhidrat, egy keves feherje, es kozben nagyon konnyu es kis terfogatu.
Az alabbi tablazatot hoztam ossze:
nev kcal/dkg ar/dkg feherje g/dkg dkg kcal ar Ft/3000kcal Feherje g
osszesen 52 3577.5 660.5 184.3
zsir 89 7 0 12.5 1112.5 87.5 236 0
nyershus 14 14 2 12.5 175 175 3000 25
sutes -8 0 0
tarhonya 38 4 1.3 0 380 40 316 0
mez 30 15 0 0 0 0 1500 0
szotyi 62 13 2 25 1550 325 629 50
haztartasi keksz 40 8 0.7 0 0 0 600 0
mogyoro 63 12 2.7 0 0 0 571 0
rizs 36 3.3 0.7 10 360 33 275 7
Mivel az volt a cel, hogy kis tomeg mellett sok kaloria legyen, ezert szamomra nyilvanvalo volt, hogy zsir legyen benne boven. Es mivel egyreszt nem akartam a husban levo vizet cipelni magammal, masreszt tartositani is akartam, ezert a hust ropogosra sutottem, kb. anyira, mint ahogy a tepertoben levo husdarabkak meg vannak sutve:
Vagyis 12.5 dkg zsirban ropogosra (kb, az eredeti tomegenek az 1/3-ara) sutottem 12,5 dkg aprora vagott serteshust (illetve fel kilo zsir]ban fel kilo sertescombot, ez 4 adag lesz), es meg forron raontottem a nyers koretre (10 dkg tarhonyara). Az igy kapott masszat berakom 1 zacskoba, a 4 zacskot egy kovetkezo zacskoba (a gyakorlatban a 2. zacskonak a kulseje is tocsogott a zsirtol, ezert meg egy 3. zacsko is kore kerult).
Hogy ne legyen unalmas, ezert a 4 adagbol volt egy, amiben benne volt a tarhonya, egy amiben mellette (a zsiron kivul), egy amiben rizs volt, es egy amire mar egy ev mulva sem emlekeztem :-).
A csajka melle keszitve a 4 adag:
Bent a csajkaban:
Na jo, ez nem lett egy latvanyos kep :-), itt levett csajkatetovel:
Persze ez igy keves egy napra, reggelire is kell valami, 25 dkg szotyit terveztem.
Ez alapjan a szamitott eredmenyek egy napi etelhez: 3500+ kcal, 52 dkg, 82 gramm feherje.
Az egy nagy kerdes volt, hogy vajon mennyi ido alatt romlik meg a csomagtartomban a fent elkeszitett kaja, mindenesetre beraktam a kocsiba az igy elkeszitett 4 adag ebed/vacsorat.
Bel
Last edited by bel; 01-14-2020 at 09:42 AM.
| Thumbs Up |
Folytatas:
Tervezgettem egy darabig, hogy realis korulmenyek kozott kiprobalom a kajacsomagomat, de amikor mar tobb mint egy honap eltelt (2016. szept 26. kornyeke), akkor ideiglenesen ezt feladtam, es otthon, a konyhaban kiprobaltam.
Kiszedtem a kocsibol a csajkat, abbol a 4 adagot:
Kivalasztottam a tarhonyasat:
Kibontottam a zacskobol, beletettem a csajkaba:
Felontottem vizzel, es elkezdtem fozni:
Hat, eloszor szornyen izetlen volt, de egy nagy adag so utan mar legalabb sos volt. :-)
Alapvetoen eheto volt, a sulthus kockak kifejezetten jok voltak benne.
A maradek 3 adagot visszaraktam a kocsiba.
Osszefoglalva a tapasztalatokat: eleg zsiros etel, nem igazan gusztusos, ha ehes az ember, akkor megeszi, de eleg hamar ugy erezni, hogy ez mar tul sok belole, raadasul a hus resze keves, azt azonos mennyisegu zsir/koret mellett duplazni kellene. Eleg sok ido elmegy a megfozesevel, nem jo koncepcio, hogy delben megfozom az egeszet, majd este megmelegitem a maradekot, inkabb csak este fottetel, egy tuzrakassal naponta.
Az uj, meg teszteletlen elkepzeseles az, hogy majdnem ugyanaz az adag, az nem 1, hanem 3 ember vacsoraja legyen. Vagyis a fent bemutatott kaja nem egy ember 4 napos kajacsomagjanak a tobbsege, hanem 3 embernek 4 napra a kajacsomagjuk egy viszonylag kicsi resze.
Az uj elkepzeles reggelire (menet kozben, tobb kisebb reszletben megenni) 25 dkg mogyoro, ebedre 8 dkg haztartasi keksz (vagyis 1 kg osszesen 3 embernek 4 napra) es 13 dkg vagdalthus (vagyis 40 dkg-os konzerv naponta), a tablazat:
osszesen 57 2741 663.2 102.3
zsir 89 7 0 4 356 28 236 0
nyershus 14 14 2 8 112 112 3000 16
sutes -5 0 0
tarhonya 38 4 1.3 0 0 16 316 0
mez 30 15 0 0 0 0 1500 0
szotyi 62 13 2 0 0 0 629 0
haztartasi keksz 40 8 0.7 8 320 64 600 5.6
mogyoro 63 12 2.7 25 1575 300 571 67.5
rizs 36 3.3 0.7 4 144 13.2 275 2.8
vagdalthus konzerv 18 10 0.8 13 234 130 1667 10.4
Roviden: fejenkent, naponta 57 dkg, 2741 kcal (ez kicsit kevesnek latszik), feherje 102 g.
Ez mar osszesegeben "normalisabb" elkepzeles, mint az elso volt, de alaposn megnezve a tablazatot, felmerult bennem egy ujabb otlet arra, hogy hogyan lehetne az egeszen javitani. A legujabb otlethez tartozo tablazat:
mogyoro 63 12 2.7 50 3150 600 571 135
Vagyis ha nem bonyolitom a dolgot, hanem egyszeruen fejenkent fel kg mogyorot viszunk, akkor az mindket korabbi otletnel jobb: 50 dkg az ossztomeg (ez a legkonnyebb), 3150 kcal (ami az elsonel kicsit kevesebb, de a masodiknal joval tobb), finom, nem kell elkesziteni.
Mivel feloldottak a tuzgyujtasi tilalmat, ezert egy evvel az elkeszites utan vegre legalabb felig realis korulmenyek kozott kiprobaltam a kajacsomagomat:
Reggel kimentem egy kozeli erdoben levo kijelolt tuzgyujtasi helyre.
A nem letezo bushcraft rutinom fenyeben bator vallalkozas volt eso utan, meg nedves erdobe menni, de biztam abban, hogy egy esbit kocka felhasznalasaval hatha sikerul tuzet gyujtanom. Itt-ott volt egy kis szaraz volt, sikerult egy marak szaraz tulevet osszeszednem ut kozben.
Az osszeallitott kajacsomagom egyik hatranya, hogy nincs benne szinte semmi rosttartalom. Ez reszben szandekos, hogy csak azt cipeljem, ami taplalo, de mindenhol azt olvasom, hogy az emesztesnek nagyon hasznos a sok rost. Ezert mar eleve azzal a tervvel indultam, hogy gyujtok csalanat egy gyermeklancfuvet. Az utobbit nem talaltam, az elobbibol sokat, de mivel nem vittem kesztyut, ezert elegge osszecsipett szedes kozben, igy csak egy keveset szedtem, hogy kiprobaljam.
A tuzgyujtas nagyon meglepo volt szamomra, mert az eddig vegtelenul egyszerunek tuno esbit kocka meggyujtas nem sikerult. Kb. 10-15 szal gyufat elhasznaltam, de csak nem sikerult elerni, hogy egjen. Vegul feladtam, meggyujtottam a tuleveleket, ratettem egesz vekony agakat, ezt sikerult meggyujtanom (amin meglepodtem, mert eredetileg arra szamitottam, hogy esbit nelkul a nedves agakat nem fogom tudni meggyujtani).
Eloszor (ahogy egy videoban Papicatol lattam) a csalan leveleket langon megpiritottam:
A csajkabol kivettem a 3 elokeszitett adagot, a helyere raktam vizet (kicsit sokat, a kepen nem lathato mennyiseget) es csalanat, ratettem a tuzre, hogy kezdjen el melegedni.
A 3 adagbol kivalasztottam a rizst tartalmazot (meg mindig nem lett gusztusosabb, pedig tavaly augusztustol lett volna ra ideje :-))
Beletettem a csajka, foztem negyed oran at.
| Thumbs Up |
Folytatas:
Amikor elkeszult, tettem bele egy kis hideg vizet, hogy ne legyen olyan forro (osszesegeben joval tobb vizet tettem bele mint kellett volna, ezert leves allagu lett rizseshus allag helyett):
A csalanlevel egesz jo lett benne, a szara is eheto, de a gyokeret egy kis ragcsalas utan vegul kikoptem, nem ettem meg.
Mivel 2 foetkezesre terveztem, ezert reggelikent nem ettem meg az egeszet, a rizs 3/4-t otthagytam a hangyaknak (termeszetesen a kepeken itt-ott megjeleno nem lebomlo szemetek az elottem ott jarok lelkiismeretet terhelik), meg igy is nagyon laktato volt.
A kovetkezo lepes majdnem egy evvel kesobb volt, vagyis ekkor mar kozel 2 eves volt a cucc, es ezt az idot a csomagtartomban toltotte:
Osszefoglalva a tapasztalatokat:
-a legmeglepobb, hogy a tavalyelott augusztusban elkeszitett, nagyreszt (1-2 honap kivetelevel) az auto csomagtartojaban tartott sulthus nem romlott meg!
-az ize nem lett jobb, de a melle fozott csalan kifejezzetn izlett (tyukhurbol es salataboglarkabol keveset szedtem, fozes utan a csalan mellett ezeket nem igazan lehetett eszrevenni)
-szomoru, de eredendoen elszamoltam valamit, csak 1667 kaloria egy csomag (szotyi nelkul).
-A levett csajkatetos foton latszik, hogy rengeteg ures hely maradt meg a 4 db folott, siman befert volna egy 5., szoval nem csak 6668 kaloria ferne bele egy csajkaba, hanem 8335 is.
Lehet, hogy el kellene engedni ezt az otletet, ennek ellenevalamikor meg megprobalkozok egy javitott verzioval:
-dupla adag hussal
-bele rakva fuszereket (so, bors, fokhagyma, kakukkfu, oregano). Azert, hogy nehogy ezek miatt romoljan meg gyorsan, ezert a fuszereket meg sutes elott belerakom, hogy ezek is hokezelve legyenek.
-a zsirmennyiseg marad, mert az adja az energiat
-marad, hogy a tarhonyara is raontom a zsirt, mert igy kevesebb helyett foglal
-fele akkora csomagokat keszitek, mert a mostani tul nagy adag
-aztan majd meglatjuk, hogy egyaltalan ennek van-e ertelme, vagy inkabb maradjak a fejenkent fel kilo mogyoronal.
| Thumbs Up |
A vege:
A 2. generacio, ami mar jobban sikerult egy fokkal:
2018. augusztasaban keszitettem el, ekkor:
Tovabb probalkozok a kis helyigenyu/konnyu esti kajacsomagommal.
Amit ma csinaltam: most csak 2 adagot keszitettem (mert ennyi zsir volt itthon :-)), egyenkent: 20 dkg nyers fustolt sonka (ami sutes utan 8 dkg), 10 dkg zsir, egy kis fuszer (bors, friss kakukfu es bazsalikom; so boven van a sonkaban eleve), 10 dkg tarhonya.
Annyival profibb vagyok, mint legutobb, hogy vakumcsomagoltam (elkeszulte utan azonnal, meg forron, hogy ezzel is noveljem az eltarthatosagat).
A zsir 890 kcal, a tarhonya 380 kcal, a sonka 572 kcal, osszesen 1842 kcal, szoval egy boseges vacsoranyi energia van benne, es kb 30 dkg a csomagolassal egyutt.
Meg nem kostoltam meg, elotte tartom egy darabig a kocsiban, hogy lassam, mennyire birja. :-) Ennel is az a terv, hogy szedek hozza amit talalok (csalan, reti boglarka, ...), es megfozve fogyasztom.
Nap kozben elfogyasztott 30 dkg szotyival kiegeszitve kapunk 3700 kcal-t, 40 g teljes erteku es 70 g noveny feherjet, ami mar egesz jol hangzik, es meg mindig csak 60 dkg.
Ezt azota teszteltem, amikor kb. 1 eves volt. Az idealisnal sosabb volt az ize, ettol eltekintve alapvetoen jo. A sonkanak es a fuszereknek koszonhetoen megfeleloen izletes volt.
Azota (2019-ben) keszitettem meg 2 adagot hozza, es az 1. generacio maradekat kidobtam, noha lathatoan nem volt megromolva meg (3 eves koraban).
Mostanra kozeliti a 2 eves kort, de meg varok a megkostolasaval, hogy jobban lassam az elettartamat. :-)
Bel
| Thumbs Up |
| Received: 1,102 Given: 1,120 |
Vírus előtti bevásárlásokat tartok, bár nem terveztem. De szerintem ártani nem fog.
Most vettem $340-ért, de még 1, esetleg 2 másik adagot is rendelek.
- 96 pakk zacskós leves
- 24 doboz tonhalhoz való tészta/krém keverék (rengeteg tonhalkonzervünk van)
- 24 kg tejpor
- 1,5 Literes szájöblítő
- 10 kg tejbegríz
- 40 kg macskatáp
Első körben.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
| Thumbs Up |
Újabb kör:
- 6 és fél kiló csirkehús-krémleves
- 45 kiló rizs
- 21 kiló lecsó
Vettem olyat is ami nem étel, pl:
- 4 liter alkoholos kézfertőtlenítőt
Van párt dolog amit venni szeretnék, de van amelyik most drága, meg van amelyiket nem árulnak online, és olyan is van amin el van írva az ár, de hiába szóltam rájuk, nem változtatták meg. Úgyhogy egyelőre azoknál még várok.
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
| Thumbs Up |
Következő:
- 14 és fél kiló tarkabab
- 3 nagy ételkonzerv (2 kínai kajás és 1 marhagulyás) több mint 1 kilósak
| Thumbs Up |
| Received: 2 Given: 0 |
"A 70-es évek közepére már több, mint négyszázféle termékkategóriát állítottunk elõ és évi 70 000 vagon konzerv gyártásával a harmadik „konzervnagyhatalommá” váltunk a világon."
Így váltunk konzerv-nagyhatalommá a Kádár-korban
https://toretro.blog.hu/2020/02/10/i...a_kadar-korban
Nagyon jó cikk, köszi. Nagykõrösön nõttem fel. Az ország második vagy harmadik legnagyobb konzervgyára volt anno. Nem volt Kõrösön olyan ember aki így vagy úgy nem kötõdött volna a konzervgyárhoz. Vagy ott dolgoztak vagy oda termelmet a zártkertben munka után, esetleg valamelyik kiszolgáló üzemben dolgoztak. (Dobozüzem, külsõ telephely, olaj depó, vasúti rakodó, stb.)
Még a kilencvenes években is minden "kiskonyhában" olyan síklemez volt a falvédõ, amin a sertésmájkrém felirat volt olvasható.
Van vagy 3 könyvek a konzervgyár hõskoráról illetve régi konzerv címkém még a konzervgyár elõdjeként mûködõ Gschwindt féle szesz élesztõ likõr és rumgyártól. Jót nosztalgiáztam most. Lehet elõveszem a könyveket kicsit nézegetni...
| Thumbs Up |
| Received: 2 Given: 0 |