Oldala 78 of 95 ElsõElsõ ... 2868767778798088 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 771 to 780 of 949

Topic: Sokáig elálló ételek, tartós élelmiszer

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up
    Received: 2
    Given: 0

0 Not allowed!
    Egyfajta beismerõ vallomásnak lehetünk tanúi egy vészhelyzet kapcsán, ha jól értem:

Meghosszabbítanák a konzervek lejárati idejét, ez is a válságkezelés része lehet
    https://24.hu/fn/gazdasag/2020/04/03...-kereskedelem/
    Last edited by cattaro; 04-03-2020 at 09:44 PM.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 56
    Given: 142

0 Not allowed!
    Szia,

En nem ertem a logikat ebben a felvetesben: par hettel ezelotti vasarlasokban sok boltban kiurultek a konzerv polcok.
    Marpedig ha minden raktarkeszletet eladtak, akkor most mar sehol nincsen regi konzerv, nem csak 5 eves, de se 4 se 3 eves, akkor soha nem volt meg ennyire _kevesse_ aktualis az, hogy megemeljek a konzervek eladhatosagat pl. 5 evrol 6 evre.

Valaki elmagyarazhatna ezt nekem.

Bel

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2015
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 2

0 Not allowed!
    Most eszem a 2018 bán lejárt konzerveim....

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up
    Received: 2

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló bel Hozzászólás megtekintése
    Szia,

En nem ertem a logikat ebben a felvetesben: par hettel ezelotti vasarlasokban sok boltban kiurultek a konzerv polcok.
    Marpedig ha minden raktarkeszletet eladtak, akkor most mar sehol nincsen regi konzerv, nem csak 5 eves, de se 4 se 3 eves, akkor soha nem volt meg ennyire _kevesse_ aktualis az, hogy megemeljek a konzervek eladhatosagat pl. 5 evrol 6 evre.

Valaki elmagyarazhatna ezt nekem.

Bel
    Nem lehet, hogy az amúgy is aggasztó élelmiszerpazarlást akarják mérsékelni felsõ nyomásra? Hogy ne dobják ki a szemétbe a rengeteg felhalmozott, valószínûleg a lejáratig fel nem használt, de a valóságban még teljesen jó konzervet. Már így is lehet híreket hallani, hogy rengeteg pánikvásárolt kaja (nem konzerv) máris a kukákban landolt, mert megromlott.

Alpha
    Guest

0 Not allowed!
    A boltok polcait a saját raktárukból töltik fel, ahová a logisztikai közpotból szállítják az árut. A logisztikai központokba a gyártók vagy kereskedõk viszik be. Ha én konzerv gyártó vagyok és van egy termékem (barack konzerv), ami hosszú szavidõs. Akkor nem feltétlen szállítom be az összes készletemet márciusban a multinak, mert a következõ gyártás csak nyár végén lesz. Annak a terméknek, amibõl hiány van, jól feltornázható az ára.
    Szerintem nem érdeke sem a gyártóknak, sem a kereskedõknek, hogy a vírus miatt népszerû termékekbõl maradéktalanul kiszolgálják az igényeket, mert az nem hozna árversenyt.
    Nem vagyok egy közgazdász, de ezt gondolom.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Alpha Hozzászólás megtekintése
    A boltok polcait a saját raktárukból töltik fel, ahová a logisztikai közpotból szállítják az árut. A logisztikai központokba a gyártók vagy kereskedõk viszik be. Ha én konzerv gyártó vagyok és van egy termékem (barack konzerv), ami hosszú szavidõs. Akkor nem feltétlen szállítom be az összes készletemet márciusban a multinak, mert a következõ gyártás csak nyár végén lesz. Annak a terméknek, amibõl hiány van, jól feltornázható az ára.
    Szerintem nem érdeke sem a gyártóknak, sem a kereskedõknek, hogy a vírus miatt népszerû termékekbõl maradéktalanul kiszolgálják az igényeket, mert az nem hozna árversenyt.
    Nem vagyok egy közgazdász, de ezt gondolom.
    Ez egy elszeparált nemzetgazdaságban vagy leállított teherszállítás mellett még mûködne is, de a globalizáció óta igazából csak egy elmélet. Ha nincs valahol valami, akkor odaszállítják máshonnan. Ez, mármint a globalizáció annyira nem nagy baj, ez segített abban, hogy mára szinte már mindenhol felszámolták az extrém éhezést a harmadik világban.

Nagyon durva dolognak kell történnie ahhoz, hogy a termékpályák annyira bedõljenek, hogy egy barack-konzerven nyerészkedni lehessen, és akkor már ott tartunk, hogy nincs értelme nyerészkedni, mert kb vége mindennek.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2015
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Hogyan tudnám megvédeni a befõttesüvegek fedelét a rozsdásodástól?
    Az karmok amik a menetet fogják hamar megrozsdásodnak, emiatt a fedõ kicsit felenged és megnyílik az út a bacik elõtt.

- Tartsam szárazabb helységben
    Itt van helyem, hûvös, sötét, de sajnos nedves pince.

- Keressek fedelet ami nem rozsdál
    Mûanyag nem zár rendesen, alut sem találok, mindkettõbe rakni kéne gumi vagy szilikon tömítést amit készen nem találok, csinélni meg körülményesnek tûnik (ollóval köröket vágni gumilapból)

- Tegyem az üvegeket légmentes konténerbe hogy szárazon maradjanak
    A gumigyûrûs 60-120L hordók jól zárnak, de nem akarom mindig kipakolni az egészet ha pont legalulról kell valami, légmentesen záródó ládát dobozt még nem találtam.

- Mártsam olvasztott gyertyába az üveg felsõ részét fedelestõl.
    Ezt akarom majd kipróbálni, kiváncsi vagyok mennyire tartós és praktikus, elmosogatni biztos kín lesz.

- Vákuum zárjam az üvegeket, az hátha rajta tartja a fedõt akkor is ha a fedõ karma megrozsdál
    (nem csak befõzött dolgokat szánok a pincébe amibe eleve keletkezik némi vákuum, hanem száraz cuccokat is (gabona, táplálék kiegészítõk stb))

- Használjak mást befõttes üveg helyett
    Van egy csomó üvegem, a mylart sajnálom elhasználni.

- ...?

Alpha
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló yeahno Hozzászólás megtekintése
    Hogyan tudnám megvédeni a befõttesüvegek fedelét a rozsdásodástól?
    Az karmok amik a menetet fogják hamar megrozsdásodnak, emiatt a fedõ kicsit felenged és megnyílik az út a bacik elõtt.

- Tartsam szárazabb helységben
    Itt van helyem, hûvös, sötét, de sajnos nedves pince.

- Keressek fedelet ami nem rozsdál
    Mûanyag nem zár rendesen, alut sem találok, mindkettõbe rakni kéne gumi vagy szilikon tömítést amit készen nem találok, csinélni meg körülményesnek tûnik (ollóval köröket vágni gumilapból)

- Tegyem az üvegeket légmentes konténerbe hogy szárazon maradjanak
    A gumigyûrûs 60-120L hordók jól zárnak, de nem akarom mindig kipakolni az egészet ha pont legalulról kell valami, légmentesen záródó ládát dobozt még nem találtam.

- Mártsam olvasztott gyertyába az üveg felsõ részét fedelestõl.
    Ezt akarom majd kipróbálni, kiváncsi vagyok mennyire tartós és praktikus, elmosogatni biztos kín lesz.

- Vákuum zárjam az üvegeket, az hátha rajta tartja a fedõt akkor is ha a fedõ karma megrozsdál
    (nem csak befõzött dolgokat szánok a pincébe amibe eleve keletkezik némi vákuum, hanem száraz cuccokat is (gabona, táplálék kiegészítõk stb))

- Használjak mást befõttes üveg helyett
    Van egy csomó üvegem, a mylart sajnálom elhasználni.

- ...?
    Cseréld a tetõket évente. Én Nagykõrösön vettem a Crown Kft.-tõl egy kartonnal (500 db) néhány ezer forintért. Nem éri meg szarakodni a javítással, vákuum zárással, stb.
    Tényleg. A vákuum zárást hogy gondoltad megoldani?

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    régen nagyanyám a lekvárra nem tett fémfedõt, csak celofánt, duplán, közé a tartósítószert

(befõttes) gumival fogta le, de szerintem madzaggal is jó lehet

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2015
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Köszi, a cserére nem is gondoltam.

Több módszer van vákuumozásra, egy vákuumpumpa szívja a levegõt (Vákuumos fóliahegesztõ, kézi vákuum pumpa, hûtõ kompresszor szívó vége, elektromos ónszívó, akvárium levegõztetõ fordított membránnal, vagy egy zárt dobozban, 50ml fecskendõ eszkábált szelepekkel), minél erõsebb a vákuum annál jobb.

1.) Vákuumos fóliahegesztõkhöz árulnak befõttesüveg adaptert, csak a 720ml-es üveghez jó, abból sem mindhez. Lazán rászorítod az üvegre a fedõt, az adapter az üveg nyakához tapad, a vákuum megemeli annyira a fedõt hogy ki tudja szívni az üvegbõl a levegõt, ha leállítod a pumpát a fedõ becuppan, emiatt zárva marad, aztán már csak jobban rá kell szorítani a fedõt.
    Jól mûködik, de csak egy fajta üveghez jó, viszont házilag sem lehet nehéz hasonlót csinálni más méretekben.

2.) Egy nagyobb légmentesen záródó konténerbe rakod a befüveget, a konténer fedelén apró lyuk, amit befed egy kicsi vékony gumilap, három oldalról leragasztva szigszalaggal (ez egy egyszerû egyirányú szelep). Lufival meg sport gumiszallaggal már próbáltam. Ezen a szelepen keresztül szívod ki a levegõt a konténerbõl. Mikor megnyitod a szelepet hogy kiengedd a levegõt, a konténerben lévõ befüveg fedele becuppan. Nem értem a jelenséget de mûködik.

Ezen látszik az "üveg a konténerben" és a befõttes üveg adapter is.
    https://www.youtube.com/watch?v=MBJEtEesjWs

- Magára a befüveg lapkára is lehet egy szelepet csinálni, kiszúrni, rá egy gumi darabot, fent lent és egyik oldalt leragasztod, ezen keresztül ugyanúgy ki lehet szívni a levegõt azzal a gumis végû csõvel amit az ürge a befõttesüveg adapterre cuppant rá. A vákuum tartja a gumilapot a lapkán, de a végén le is lehet ragasztani szigszalaggal. Nem tudom egy ilyen szelep meddig bírja, csak egy hétnél tartok.
    A lapkán a lyukat szerintem jobb szúrni mint fúrni, de lehet fúrva is jól tapad rá a gumilap.

Valószínûleg egyszerre több üveget is le lehet így zárni egy nagyobb edényben, nem kell egyesével szarakodni, majd egy kuktával kipróbálom.