Oldala 3 of 9 ElsõElsõ 12345 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 21 to 30 of 89

Topic: TEOTWAWKI - Az eddig ismert világunk vége ?

Senior Member WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 199
    Given: 234

0 Not allowed!
    Inkább itt válaszolok, hiszen a vírushoz nem sok köze van:

Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Épp errõl írtam a TEOTWAWKI témában. Ahogy olvasgatom itt a fórumot, a tapasztaltabb prepperek között is vannak, akik most elmennek ide-oda. Mindig elfogy valami, mindig be kell szerezni még valamit. Igazából most nincs olyan, amibõl ne kellene minimum fél éves készlet, az ételtõl a gyógyszeren keresztül a benzinen át az elemekig. Elõbb-utóbb ruhát is kell cserélni, azt meg nehéz lesz online. Hóm ofisz fogorvos sincs. Satöbbi. Egy hónap múlva ugyanúgy lesz valami, amiért menni kell. Két hónap múlva ugyanúgy.

Erre nem nagyon lehetett felkészülni, hogy egyik hétrõl a másikra áll az ország. A házhozszállítás már lutri, vagy lehet rendelni az adott terméket, vagy nem. Ha lehet, akkor gyakran mennyiségi korlátozással. És két-három hetes kiszállítási idõkkel. Van, hogy a rendszer készleten mutatja, aztán küldik a mailt, hogy mégse, nem tudunk belõle egy darabot sem szállítani. És nem kis cégnél, hanem megbízható profiknál. Fizetési oldal lefagy, stb.

Vagy ügyet kellene intézni, vagy receptet kell kiváltani, vagy szelektív szemetet elvinni. Vagy orvoshoz kell menni, vagy állatorvoshoz. Ismerõsömnek most halt meg a hozzátartozója, idõsotthonban volt, most utazik át a fél országon, intézi a temetést. A gyógyszertárak is össze-vissza, ha a harmadik patikában tudod kiváltani a receptet, akkor három patikánál fogsz sorbaállni. Sokan állandó gyógyszert szednek.

Dolgozni is be kell járni. Aki messzebb dolgozik és nincs kocsija, annak busszal. A legtöbb munkáltató leszarja a maszkokat, miegymást. Közép-Európa még messze van a fejlett munkajogi kultúrától, ez most látszik a legjobban.

Nem fog mûködni az otthon ülés, ez elég világosan látható, és nem is nagyon értem, hogy mit akarnak ezzel az egésszel. Szerintem fél évig sem lesz mûködõképes.

Az, hogy van otthon x idõre elegendõ készleted nem azt jelenti, hogy nem jársz boltba, nem jársz el ide-oda.
    Nekem annyit jelent, hogy a készletekhez ahogy eddig sem, most sem nyúlok (míg van utánpótlás addig felesleges lenne azt felélni), de elkezdtem még tovább bõvíteni, hogy ha véletlenül tényleg leáll az ellátási lánc akkor legyen egy kis puffer ami segít átvészelni azt az idõszakot, amíg helyre nem áll a szolgáltatás. Nálam nem titok, a víz a legnagyobb probléma. Város közepén lehetetlen csak úgy egy kutat fúrni, hogy legyen víz. Már a villanybojlerrõl is áttértünk a gazdaságosság miatt a kombi kazánra jó pár éve, pedig az néhány liter vizet raktároz folyamatosan. Békeidõben az volt a tervem, hogy valami szakival a hideg vizet egy ilyen simán átfolyósra elkészített bojleren keresztül használom, de ez (is) kimaradt eddig. Most más a prioritás, hozom a karton vizeket haza, és megveszem amit még úgy gondolok, hogy hasznos lehet, vagy nagy szükség lehet rá a közeljövõben.
    elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 922
    Given: 954

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Ged Hozzászólás megtekintése
    Egyébként, lehet, hogy összeomlás elõtt még begyûjtik a legális fegyvereket, ellentételezés nélkül
    Én sem lepõdnék meg. Venezuelában is az volt. Érezte a kormány hogy gond lesz, úgyhogy gyorsan betiltott és összeszedett minden fegyvert a lakosság kezébõl. Az az után következõ gyilkolási, fosztogatási, egyéb bûnözési hullám meg közismert helyzet.

Senior Member P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 454
    Given: 805

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    Ne gondold, hogy olyan egyszerû a hazai fegyvertartás.
    Nekem volt sportom, már nincs. Éves szinten nekem ~150e Ft volt az, hogy ott állt a szekrényben, és ez volt a kisebb probléma. Mivel az állandó lakcímem és a tartózkodási helyem közt elég nagy a távolság nekem napok mentek el arra, hogy vigyek ilyen papírt, az nem jó neki, vigyek másikat helyette, nincs meg az idei plasztikkártya akkor sajnos azzal menjek vissza személyesen... addig felfüggesztik az ügyem, stb., szóval meg lehet ezt erõsen szívni ha nem optimális minden feltétel. Egy jó klub aranyat ér, ez tény. Egy jó lakhely normális igrendészettel még ennél is fontosabb talán. És a többire meg kell egy valag pénz.
    Én most szokok át a legálisan tartható engedélymentes dolgokra, ezekkel legalább nincs annyi macera és járkálás. A semminél sokkal de sokkal többet ér ez is. És az is ha van egy jó stratégiád a lakhelyed védelmére.
    Teljes összeomlásra szerintem nem lehet felkészülni, vagyis lehet, ha számolatlanul áll hegyekben a pénzed és csak rámutatni kell arra, amit szeretnél és nem megdolgozni érte. De én pl. nem vagyok Lölö, szal a földön járok és próbálom a legjobbat kihozni abból, ami adott és van. Majd sok év múlva gyere vissza ebbe a topikba, megírom sikerült-e vagy nem
    Persze, nem is gondoltam, hogy egyszerû lenne a sportlövészet. Elvileg nálam a környék meg az igazgatásrendészet rendben lenne. Az a 150 ezer meg éves szinten talán nem olyan vészes. Még ha minimálbérrel is számolunk, az most havi nettó 107 ezer forint. Az egy évre 1 millió 284 ezer. És akkor abból jönne le olyan 150 egy évre elosztva, az havi átlag 12-13 ezer forint. Inkább az lenne a kérdés nálam, hogy mennyire lenne idõm tényleg rendszeresen lõni, felkészülni, versenyekre menni.

Az biztos, hogy az engedélyhez nem kötött cuccok is sokat érnek! Vannak nekem is, szeretem is õket.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    Inkább itt válaszolok, hiszen a vírushoz nem sok köze van:

Az, hogy van otthon x idõre elegendõ készleted nem azt jelenti, hogy nem jársz boltba, nem jársz el ide-oda.
    Nekem annyit jelent, hogy a készletekhez ahogy eddig sem, most sem nyúlok (míg van utánpótlás addig felesleges lenne azt felélni), de elkezdtem még tovább bõvíteni, hogy ha véletlenül tényleg leáll az ellátási lánc akkor legyen egy kis puffer ami segít átvészelni azt az idõszakot, amíg helyre nem áll a szolgáltatás. Nálam nem titok, a víz a legnagyobb probléma. Város közepén lehetetlen csak úgy egy kutat fúrni, hogy legyen víz. Már a villanybojlerrõl is áttértünk a gazdaságosság miatt a kombi kazánra jó pár éve, pedig az néhány liter vizet raktároz folyamatosan. Békeidõben az volt a tervem, hogy valami szakival a hideg vizet egy ilyen simán átfolyósra elkészített bojleren keresztül használom, de ez (is) kimaradt eddig. Most más a prioritás, hozom a karton vizeket haza, és megveszem amit még úgy gondolok, hogy hasznos lehet, vagy nagy szükség lehet rá a közeljövõben.
    Igen, ez jó stratégia. Most gondolom át én is, hogy mit kellene még venni. És, hogy abból mire van pénzem. Pont a koronavírus elõtt "kezdtem el" rendszerezettebb formában ezt a fajta gondolkodást. Így azt mondhatom, hogy jó ütemben tudtam megvenni egész sok dolgot.

Most viszont nem is olyan egyszerû kitalálnom, hogy mit vegyek még, mi a legfontosabb, stb. Annyira nem látni semmit még a helyzetbõl. Április van, gondolom, hogy idén még nem lesz vakcina. Azt nem nagyon tudom elképzelni, hogy fél évnél tovább otthon tudják tartani a jónépet, meg áll az ország. De már a fél évnél is erõsen rezeg a léc. Vasárnap a Velencei-tónál a rendõrség sem tudott mit kezdeni a tömeggel. Alkoholistával is tele van az ország - ha nincsenek is egymillióan, akkor is rengetegen vannak. Ebbõl borzasztó nagy bajok lehetnek, ez az alkohol probléma eddig nem robbant, de most robbanhat. Kocsmák ugye háromkor zárnak. Grúziában tovább is mentek: nemrég tilalmat vezettek be minden alkohol forgalmazására. Itt ugye a villamoson is hajléktalan bûnözõk gyilkoltak, most valamelyik boltban is egy csöves verekedett és randalírozott, mert kicsit várnia kellett volna a napi sörre.

Nem tudom, hogy mire lehet számítani, még tippem sincs. Nyilván arra nincs pénzem, hogy decemberig betárazzak mindenbõl. Majd ezt most tervszerûen átgondolom. Az alapkészlet megvan, az már jó.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 922
    Given: 954

0 Not allowed!
    Még valaki azt mondja hogy a világ nem lesz már olyan mint a járvány elõtt volt.

"A világ talán soha nem térhet vissza ahhoz, amit normálisnak tartottunk a koronavírus-járvány kitörése elõtt - közölte Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertõzõbetegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) vezetõje, egyben a Donald Trump által felállított koronavírus elleni akciócsoport vezetõje.

"Amikor visszatérünk a normális élethez, amikor visszatérünk ahhoz a ponthoz, ahol újra társadalomként tudunk funkcionálni, ha azt akarják, hogy ez olyan legyen, mint a koronavírus elõtt, az nem fog megtörténni, mert a fenyegetés itt marad" - fogalmazott.

Azt is elmondta, hogy az embereknek fel kell készülniük arra, hogy a vírus jövõre visszatér. Ugyanakkor nagyon bízik abban, hogy idõvel lesz egy megfelelõ vakcinánk, és soha nem kerülünk abba a helyzetbe, amiben most vagyunk. Anthony Fauci korábban az amerikai helyzetrõl azt mondta, hogy több millió megbetegedésre és akár 100-200 ezer közé esõ halálozási számra számít. Az Egyesült Államokban jelenleg 390 ezer fertõzöttet tartanak nyilván, több mint 12 ezren haltak meg a járványban, és 21 ezren gyógyultak már fel."
    (Index)

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Itt a Concorde befektetési szolgáltató vezetõ stratégája elemzi, hogy milyen lehet a világ a koronavírus után:

https://index.hu/gazdasag/penzbeszel..._hoz_a_masnap/

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ez pedig egy Portfolio cikk.

"Legalább másfél évbe telhet, mire elkezdhetjük beoltani a lakosságot az új típusú koronavírus ellen. Addig pedig nagyon valószínû, hogy velünk marad és fokozatosan keresztülmegy rajtunk ez a járvány, sok emberéletet követelve. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, és pár hónap múlva visszatérhessünk a rendes kerékvágásba, drasztikusan le kellene szorítani a vírus terjedési rátáját. De sajnos ez nem annyira egyszerû. Az Imperial College London neves járványügyi kutatói szerint emiatt lehet, hogy meg kell szoknunk ezt a helyzetet, és a fertõzési hullámokra mindaddig társadalmi bezárkózással válaszolnunk, amíg nincs másik eszköz."

Bõvebben: https://www.portfolio.hu/prof/202004...leszunk-424076

A német belügytõl kiszivárgott elemzés viszont pont arra mutat rá, amirõl itt is beszéltünk. Nem tudni, hogy egy éves, másfél éves bezártságra hogyan reagálnának az emberek. "Legkésõbb húsvét után egyre többen belefáradnak a koronavírus-járvány miatti elszigeteltségbe, és az össztársadalmi léptékû kimerültség hatására meredeken csökkenhet a kormányzat válságkezelõ munkájának támogatottsága - figyelmeztet a német szövetségi belügyminisztérium egy szombaton kiszivárgott belsõ elemzésben."

Bõvebben: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20...sadalom-425542

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2015
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Nem kell elemzõnek lenni ahhoz, hogy tudjuk, a széles néptömeget nem lehet sokáig otthon ültetni. Félelem csak egy darabig és korlátozottan mûködik. Nézzél meg egy cígis dobozt, a rajta lévõ borzalmas képet látva, hány ember tette le a cigit? Vajmi kevesen. Hány ismerõse van az embernek, aki, tekintve a mostani koronavírusos helyzetet, azt mondta, hogy le szokik a cigirõl, mondván, lehet a tüdeje maximális kapacitására szüksége lehet. Én egyet se tudok az ismeretségemben.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up
    Received: 2
    Given: 0

0 Not allowed!
    Az utóbbi napokban sokat gondolkodtam, elemeztem a híreket, mérlegeltem a lehetõségeket, kifejezetten pl. a topikindító felvetés által is érintett "jövõképre" kivetítve a várható fejleményeket. És sajnos elkezdett kikristályosodni a tudatomban, hogy benne vagyunk az egyik legdurvább szituáció _elejében_, a több más potenciálisan 'legdurvább' forgatókönyv közül, amikre a legfanatikusabb prepperek készülnek, így valahogy még komolyabban kellene stratégiákat alkotni a holnapra nézve. A munkanélküliség, jövedelemnélküliség tömeges berobbanása, durván szigorítva a mozgáskorlátozással, az erõszakos fellépések borítékolható egyre gyakoribb megjelenésével akár hatalmi, akár civil részrõl, talán még fenyegetõbbé válnak magánál a járványnál is, amirõl még mindig túl keveset tudunk, és egyre nyilvánvalóbb, hogy direkt titkolják a valódi információkat/lehetõségeket. Szóval nevetséges a 9/11-hez és a 2008-as gazdasági világválsághoz hasonlítani ezt a helyzetet, ezt sokkal jobban beszopta az egész világ. A "sokkal" talán enyhe kifejezés, ebben a folyamatban minden benne lehet, MINDEN. Pl. az is, hogy a bálnák újra megjelentek Franciaország partjainál, mert megszûnt a hajóforgalom. Még mielõtt kihaltak volna.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Lóránt Károly közgazdász újabb cikke arról, hogy hogyan kell majd átalakítani a világgazdaságot a járvány után:

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny...a-jarvany-utan

A topic keresõszavai: