Oldala 200 of 220 ElsõElsõ ... 100150190198199200201202210 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 1,991 to 2,000 of 2197

Topic: Ezt vettem (mondd, mutasd hogy mit vettél)

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2015
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Nem az Elmüvel csináltatnám, vagy nem tudom mire gondolsz.

- Kamerák a ház köré: tudjam mi történik anélkül hogy meglátnának
    - Presence detection: ki van éppen otthon, mikor ment el, értesít ha nincs otthon senki de az ajtó nyitva van vagy mozgás van a lakásban.
    - Füstjelzõ, víznyomásmérõ csõtörés jelzéshez, egy kamera a gáztûzhelyre hogy lássam tényleg égve hagytam-e a lángot
    - Okos csengõ kamerával hogy lássam ha keresett valaki, ha csengetnek jelezzen a telón, netán még beszélhetnék is vele hangszórón keresztül.
    - Szomszéd detektor, ha tudnám hogy nincs itthon a felsõ szomszéd akkor éjszaka is moshatnék/maszírozhatám magam dekopír fûrésszel / gyümölcs centrifugázhatnék stb. Csak az ajtóm elõtt tud bejárni a lakásba úgyhogy elég lenne egy kamera a kukucskálómra, csak azokat a felvételeket menteni automatikusan amin mozgás van, elég lenne pár percnyi videót visszanézni hogy lássam jött vagy ment utoljára.

Sok kis szükségtelen dolog, de onnantól hogy van mit inni, enni, és nem fagyok meg minden csak szükségtelen apróság.

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    Gondolom, hogy az a felvetés, hogy nem biztos a hálózati villany megszokott folytonossága a belátható jövõben, bár külön topic van asszem a házi villanyra

Tényleg mindenki arra költi a pénzét és azzal tölti az idejét amivel szeretné, nekem szimpatikusak ezek a dolgok, az "okos otthon" prepperesebb vonalát követi az összeállítás

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 52
    Given: 131

0 Not allowed!
    Szia Yeahno,

Lehet, hogy egy picit elbeszeltunk egymas mellett, az en szememben az "okos otthon" tobbek kozott ezt tudja:
    -tavvezerlheto minden
    -a kozponti szamitogep vezerel mindent
    -es hogy mit ertek a "minden" alatt, hat kb ezeket:
    --futes,
    --vilagitas,
    --zarak,
    --hutok
    --vizcsapok
    -a kozponti szamitogep ellenoriz mindent, ehhez felhasznalva a kovetkezoket:
    --mikorofonok
    --kamerak
    --egyeb szenzorok (pl. homerok)

A fentiek mas megfogalmazasban:
    Ha nincs aram, akkor:
    -nem lehet se ki, se be menni, mert minden zar vezerelt.
    -nem lehet futeni, mert az is szamitogep vezerelt
    -nem lehet inni sem

Termeszetesen, ha egy hacker feltori a rendszert, akkor ugyanugy nem lehet kimenni a lakasbol, nem lehet inni, de legalabb jo meleg van, hiszen ha ugy dont, akkor lehet pl. 60 fokot csinalni a lakasban a futessel. Persze kozben a sotetben ullve, hiszen villanyt nem lehet gyujteni, es a sotetitot sem lehet kihuzni.

De legalabb nem kell rablok miatt aggodni: mivel az Interneten megtalalhato _minden_ adatunk (pl. mikor kapcsoltuk fel utoljara a villanyt a wc-ben), termeszetesen inkabb akkor jonnek a tolvajok, amikor biztosan nem vagyunk otthon - es hat ok ezt pontosan tudjak, hogy mikor van.

Persze amiket te irtal, az nem teljesen ez, de pl. a szomszed kukkolo kamera az EU-ben torvenytelen (marmint ha nem jarul hozza).

ui. igen, arra gondoltam, hogy az aram nem csak ugy jon a konnektorbol, hanem ha barmi problema van (marpedig idonkent van), akkor az aramszolgaltatonak el kell haritania a hibat ahhoz, hogy ujra legyen aram, marpedig az nem megy home-office-bol, hogy kicsereljenek egy trafot, vagy eltavolitsanak egy a vezetekre dolt fat.

Bel

Senior Member WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 165
    Given: 202

0 Not allowed!
    Ehhez a témához csak egy gyors sztori:
    Pár éve télen leszakadt a vezeték ami Nagykovácsiba vitte az áramot, ergo volt áramszünet. Persze nem sikerült elhárítani a kárt csak valami 2-3 nap alatt, szóval valós blackout volt akkor ott. Elég jó környék, van bõven teljesen automatizált "okosotthon" ha így nevezzük. Kb. az alábbi történt: leszakadt éjjel a vezeték a jég miatt. A lakások kihûltek, hiszen a szipiszupi hõszivattyús rendszerek mûködéséhez áram kell, világítás nem volt, cserébe sötét igen, mert pl. a redõnyök is lent maradtak, mert nem kaptak jelet, de ha kaptak volna sem lett volna delej ahhoz, hogy a villanymotorok feltekerjék. A riasztók képesek mûködni ideig-óráig ha bezárod a házat és élesíted, szinte mindnek van saját akkuja, a szirénáknak szintén, bár baromi idegesítõ tud lenni mikor áramszünetben elkezd csipogni, hogy nincs hálózat és egy idõ után vészjelez szintén csipogással, hogy le fog merülni. Nem nézi az idõt, hajnali 3-kor ugyan úgy nekiáll pittyegni, mint nap közben. Szóval jó dolog az okos otthon, a kameráknak még látom is értelmét, nekünk is vannak, van riasztónk is, de jelen esetben tényleg az egyik utolsó amire költeni érdemes.
    elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2015
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    jelen esetben tényleg az egyik utolsó amire költeni érdemes.
    Nekem részben pont arról szól ez a költekezés, hogy azt az értéket ami most pénzben tartok valami kézzel foghatóba legyen, mert szerintem a készpénz értéke erõsen csökkenni fog, jobb ötletem pedig nincs (ha van valakinek akkor szívesen várom). Nem ezen fog múlni hogy nem tudok bunkert venni az alpokban, több konzervet meg nem akarok már.

Nyilván úgy kell tervezni hogy egy áramszünet ne legyen gond, minden mûködik manuálisan is, az ajtót kulccsal is nyílik (elektromosan a vasalat nyílik, a zárnyelv ugyanúgy mûködik kulccsal, vagy az egyik zárban a betét elektromosan fogatható a benti oldalon, de kívülrõl hagyományosan is nyitható).
    A redõnyöket kézzel is fel lehessen húzni, fûtés nincs a rendszerre kötve, egy hacker legfeljebb a villanyt tudja kapcsolgatni vagy láthatja hány fok van a lakásban. Nyilván ki tudok találni egy szitut amiben egy hacker rámtalál a neten, kilesi mikor nincs senki otthon, kinyitja az ajtót és kirabol, de az én szememben ennek annyira kicsi az esélye hogy a rendszer nyújtotta elõnyök simán megérik.

A szomszédot indirekt kukkolnám, az ajtóm kitekintõjére gondolom rakhatok kamerát belülrõl.

Nem gyõztetek meg, egy ilyen rendszer kockázata/hátránya/ára továbbra is eltörpül az elõnyökkel szemben.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2015
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló yeahno Hozzászólás megtekintése
    Nekem részben pont arról szól ez a költekezés, hogy azt az értéket ami most pénzben tartok valami kézzel foghatóba legyen, mert szerintem a készpénz értéke erõsen csökkenni fog, jobb ötletem pedig nincs
    fizikai, nem tõzsdei ezüst.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2015
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Aranyat akartam de már nem találtam, viszont veszek ha még elérhetõ lesz.

Miért ezüst és nem arany?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2015
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Én nem értek hozzá,csak olvasok. Az arany értékét az adja meg, hogy az emberek mennyire optimisták/pesszimisták, lásd pl a mostani helyzetet. Mikor szaródik a helyzet, akinek van pénze azonnal aranyat vesz, mert abban látja biztosnak a pénzét, tegyük hozzá jogosan. Szóval, a pénzvilágban az aranyat menekülõ eszköznek mondják. Az ipari, valamint az ékszeripari felhasználása eltörpül a jegybankok tartalékai és a befektetõk készletei mellett. Az ezüst pont az ellentétje ennek. Ipari felhasználása a legnagyobb, tehát a valós szükségletre épül az árképzése. Hogy mire használják? Napelemek és elektromos autók gyártása igényli a legtöbbet. Ha vége ennek a szarnak, és visszaáll, legalábbis az ipar, meglendül az elektromos autó gyártás. Véleményem szerint jelentõset fog növekedni az ezüst, az elkövetkezõ pár évben. Valamint elõnye még, most az arany grammonkénti ára a legfrissebb adatok szerint, 20.220ft, a legkisebb vásárolható 2grammos rúd 40.415ft os árából számolva. Ezüst rudat most nem lehet venni hazánkban, 1 unciás befektetési érmét még igen, legolcsóbban 9.900ft/uncia árért. Ez kb 31gramm ezüst. Kis pénzû emberek számára jobban elérhetõ eszköz.

Na meg a másik, hogy miért ezüst, miért nem arany. Venni akkor kell, mikor "relatív" lenn van az ár, ha megy fel, vagy már csúnyán fenn van, akkor eladni, nem pedig beszállni kell. Tavaly ilyenkor 1.277 dollár volt az unciánkénti ára az aranynak, most 1.700 dollár, ez 33% emelkedés. Ha aranyam lenne, most eladnám és ezüstbe tenném át.
    Last edited by haven; 04-20-2020 at 08:39 AM.

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    okos otthonra visszatérve, bár ez is OFF mindent lehet jól és rosszul csinálni, azt hiszem "okos" otthonra is igaz ez.

Az idézõjel mindkét esetben indokolt. Ha "okos" otthponról beszélünk ami prepper szempontból nem egy rémálom, akkor a nagyon "highteck" okosotthonok szempontjából az egy egész buta okos otthon lesz. Ha a nagyon hightech "okos" otthonról beszélünk, az prepper szempontból lesz "okos", mint a Nagykovácsis példa mutatja.

Szerintem, ha nincsen semmi okosítás egy lakásban, akkor békeidõben elfogadható, hogy ne legyen szünetmentes táp/agregát, ha van valamilyen áram nélkül mûködõ fûtõberendezés. Hogyha elkezdi az ember az okosítást, és/vagy békeidõknél lényegesen rosszabb helyzetben szeretné megoldani a komfortját, akkor érdemes a különbözõ fogyasztókban gondolkodni, hogy milyen áramellátásra van szükségük. Pl a világítás tök kevés árammal megoldható, a teafõzés (ha árammal akarod) meg csak nagyon sokkal. Lehet, hogy egyszerûbb egy elektromos redõnyhöz áramot biztosítani, mint megoldani, hogy kézzel is könnyen fel lehessen húzni... de lehet, hogy annyit fogyaszt, hogy az ellenkezõje igaz. Magának a hagyomásnyos okosotthon vezérlésének, szenzorainak a mûködtetése az nem nagy ügy energiaigény és szünetmentes táp szempontjából szerintem, az aktuátorok egy része már jó eséllyel problémás.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 52
    Given: 131

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló yeahno Hozzászólás megtekintése
    Aranyat akartam de már nem találtam, viszont veszek ha még elérhetõ lesz.

Miért ezüst és nem arany?
    Szia,

Arany: correctgold.hu

Lathato, hogy van raktaron 22 ezer Ft-tol 9 millio Ft-ig mindenfele kiszereles.
    Persze az igaz, hogy:
    -most sokkal nagyobb az arres, mint par honapja volt
    -most sokkal dragab az arany, mint par honapja volt (ahogy Haven is irta)
    -most sokkal kisebb a valasztek (egy halom modell epp nem kaphato)

Viszont meg igy is _szerintem_ jobban megeri aranyat venni, mert van egy nagyon durva hatranya az ezustnek, es az az AFA. Vagyis ha megveszed es utana eladod az ezustot, akkor 27%-t be kell fizetni az allamnak a semmiert. Leginkabb ezert van olyan brutalis arres ezeken (a fenti oldal aljan).

Szoval a jo megoldas: vegyel aranyat fel evvel ezelott. :-)

Bel